Dodaj do ulubionych

Karmy urinary

07.05.15, 20:30
Czy to faktycznie samo zło, jak piszą na forach?

Kotek, czteroletni, wykastrowany. Wykryty piasek w moczu, badania zrobione po tym, jak posikiwał do łóżka. Generalnie samopoczucie dobre, morfologia też kotu wyszła dobra. Pani weterynarz zaleciła karmę urinary - przynajmniej na razie. Jak długo kot może jeść taką karmę? I zakładając, że ta karma mu pomoże, to co zrobić, by problem nie wrócił? Na razie wolę zastosować się do zaleceń wetki (zresztą bardzo dobra wetka) i kupiłam mu Royala Urinary, z nadzieję, że ulżę jemu (bo go pewnie boli, biedaczka), i sobie (bo mam dość prania pościeli). Ale co dalej, drogie Kocistki? Ta karma jest strasznie droga, a przede wszystkim, na wszystkich kocich forach grzmią, że to samo zło. Czy rzeczywiście nawet stosowana tymczasowo to samo zło?

Na co dzień kot je mokrą Animondę i suchego Applawsa, tak mniej więcej pół na pół, jeśli chodzi o dzienne zapotrzebowanie. Nie chciałam trzymać go tylko na mokrym, bo zdecydowanie woli chrupki, poza tym dla mnie też wygodniej na szybko po przyjściu z pracy dać mu chrupek, a dopiero później mokre. Wodę pije, widziałam na własne oczy wink, ale czy dużo - to nie wiem. Chrupki Royala zresztą też mu smakują bardziej niż Applaws, boję się, że nie będzie chciał wrócić do starej karmy big_grin
Obserwuj wątek
    • finka9 Re: Karmy urinary 15.09.15, 18:16
      Karma Royal urinary uratowała mojego kota ,bez niej spoczywałby już głęboko pod ziemią . Jakakolwiek próba przestawienia go na inną karmę również urinary kończyła się cewnikowaniem kota u weta i zastrzykami ,więc nie wiem czy to samo zło. Podobno mój kot to ciężki przypadek. Choroba zaczęła się kiedy miał 2 lata a teraz ma 14 i ma się dobrze. Proponuję abyś na razie dawała tą karmę royal a póżnie mieszaj z inną.
    • po.rzeczka Re: Karmy urinary 25.12.15, 23:35
      "Samo zło" to ogólnie suche karmy. Kot mojej koleżanki tez sobie bez tej konkretnej nie radził i zaraz wracały dolegliwości. Ale nikt nie testował przestawienia go wyłącznie na mokre. Ja się spotkałam z opinią, że raczej zwykłe bytowe karmy rc są mocno przereklamowane, zresztą wystarczy spojrzeć na zawartość mięsa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka