madzix88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 11.06.08, 18:57 moja ciocia 85/96 Odpowiedz Link
agafka88 85/96 - madzix88 ciocia 11.06.08, 19:23 Na początek proponowałabym dla cioci stanik w brytyjskim rozmiarze 34DD, w rozmiarze kontynentalnym - 75E. Gdybyscie zdecydowały na brytyjczyki to poczytajcie wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, rozciągliwce i ściśliwce oraz dużo- i małomiseczkowce. Koniecznie przeczytajcie jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Odpowiedz Link
derenka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 11.06.08, 20:11 Pod biustem mam ok.76 cm, w biuście bez stanika ok.98, w staniku ok.94. Noszę zazwyczaj 75 lub 80 D ale biust wychodzi z miseczki, robią się fałdki po boku lub z przodu. Odpowiedz Link
agafka88 76/98 11.06.08, 20:21 Widzisz jak stanik tragicznie spłaszcza Ci biust? To oczywiście wina zbyt małych miseczek. Przy okazji 75D i 80D mają zupełnie inne rozmiary miseczek. Rozmier miseczki rośnie wraz z obwodem, zobacz to zdjęcie: b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html Ze względu na rozciągliwość materiałów, obwód 75 i 80 nie są w stanie utrzymać biustu osoby, która ma 76cm pod biustem Polecam Ci biustonosz w brytyjskim rozmiarze 32FF, w Polskim natomiast 70I Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są też staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Odpowiedz Link
simple77 72/72 na 90/91 11.06.08, 21:04 wczesniej nosilam 75 C - bylo zle. PO przeczytaniu wszyskich uwag wybralam angielskie 30E, jest lepiej ale dalej mam wrazenie ze miseczka konczy sie tuz za brodawka i cos mi znienacka wyskoczy :) Odpowiedz Link
simple77 Re: 72/72 na 90/91 11.06.08, 21:07 tfu - mialo byc pod biustem 72/73 oczywiscie Odpowiedz Link
molowiak Re: 72/91 simple77 11.06.08, 22:40 Prosta sprawa. Jeśli twój biust usiłuje wyskoczyć z miseczki - weź wiekszą miseczkę. Na Twoje wymiary odpowiedniejesz powinno być 65(30)F Odpowiedz Link
monia_kociara jaki rozmiar: 76/103 11.06.08, 22:00 Dziewczyny, prosze poradzcie cos :) Ostatni stanik kupiłam sobie firmy alles - 75G. Obwód ciagle podjezdza za wysoko i go poprawiam, miseczka ciut za mała, nie robi mi sie wielka wstretna buła, ale robi się takie male wybrzuszenie. Jakbyscie mi zaproponowaly jakis model - tak do 250zl, nawet z anglii ;) Bede wdzieczna za pomoc, serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
butters77 76/103 monia_kociara 11.06.08, 22:43 Witaj, przy obwodzie pod biustem 76 nie dziwię się, że biustonosz 76 się przesuwa - jest dla Ciebie zdecydowanie za duży:) Koniecznie wypróbuj 70-tki. Zasadniczo poleciłabym Ci rozmiar 70GG - ale z brytyjskich staników, które wypadają większe niż polskie (np. Alles:), a z polskich 70K. Jeśli chodzi o dobry stanik na początek, rozważyłabym np. Freya Millie - dostępny choćby w Bravissimo: www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/freya/balconette-bras/fy71-details.aspx?colour=White Ale koniecznie zajrzyj do wątku "Pierwszy dobry stanik" - tam pojawia się dużo modeli niezawodnych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Odpowiedz Link
molowiak 76/103 monia_kociara 11.06.08, 22:53 Fju fju, za 250 zł to co sprytniejsze z nas potrafią kupic nawet 4 brytyjczyki :) Nie dziw się, ze obwód ci podjeżdża, allesy są znane z rozciągliwości. Zapomnij o 75-tkach. Dla ciebie cotnajniej 70 albo i 65. Zaczęłabym przymierzanie od brytyjskiego 70GG mnóstwo ich np. tu www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=gg czy tu www.brastop.co.uk/Search.aspx?type=1&size=32GG&brand=&colour=§ionid=&text= tylko zanim cokolwiek zamówisz poczytaj Wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 i wątek o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
panistrusia Re: 76/103 monia_kociara 12.06.08, 02:56 > Fju fju, za 250 zł to co sprytniejsze z nas potrafią kupic nawet 4 brytyjczyki > :) Aczkolwiek na początek nie polecamy zbytnio szaleć z zakupami - Moniu sprawdź w wyszukiwarce słowo 'migracja biustu';). Odpowiedz Link
noiaa 80/93 help;) 17.06.08, 15:06 Będę bardzo wdzięczna za radę jaki stanik powinnam nosić- mój rozmiar to 80 pod biustem, w biuście bez stanika 93. Obecnie noszę 85 B, ale mam wrażenie, że miseczka jest trochę za duża...z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 80/93- noiaa 17.06.08, 16:31 No możliwe, że troszkę za duża, 80B jest na +/- 95 w biuście. Ale obwód to masz absolutnie zbyt luźny :) Teraz masz misję bojową. Idź do bieliźniaka/weź od mamy, siostry i przymierz jakikolwiek stanik z obwodem 70 MISECZKAMI DO TYLU. Tylko ważne, żeby miseczki były na plecach, nie na biuście. I jak, zbyt ciasno? Podejrzewam, że nie :) Jeżeli w 70tkach nie będzie Ci zbyt ciasno, to polecam stanik w brytyjskim rozmiarze 32E, odpowiada to kontynentalnemu (polskiemu) rozmiarowi 70F - możliwe jednak, że lepiej będzie leżało kontynentalne 70G, musisz to sprawdzić nabiustnie. Jeżeli jednak uznasz, że 70tki są nie dla Ciebie, to polecam stanik w rozmiarze brytyjskim 34D, kontynentalnym 75D. Ja jednak radziłabym Ci 70tki, na początku gdyby były zbyt ciasne, to z przedłużką, ale decyzja należy do Ciebie Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Pozdrawiam, agafka Odpowiedz Link
foxeen JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 - foxeen 11.06.08, 22:14 Witam. Zarejestrowałam sie tu, aby dowiedziec sie jaki powinnam nosic romair stanika (mierzenie nie wchodzi w gre, kupowanie to dla mnie meka, po jednym sie denerwuje) Moje wymiary - 76/75 (pod biustem), ok. 94 cm w biuscie. Obecny stanik - 80C, nie mam najmniejszego pojecia jaka to rozmiarowka, dlartego podaje ze biustonosz firmy triupmh. Typowy problem? - opadajace miseczki (razem z piersiami), zle rozstawione miseczki (sprawiaja ze piersi "uciekaja" na boki), wydaje mi sie ze zly jest tez kształt miseczki - biust przy gwałtownym ruchu moze "wyskoczyc". błagam pomocy. Odpowiedz Link
aadrianka Re: 76/94 foxeen 11.06.08, 22:28 Oj, przy tak źle dobranym rozmiarze nie dziwi mnie, że kupowanie dla Ciebie to męka. Przede wszystkim: obwód 80 jest szerszy od Ciebie o 5 cm. Jak ma cokolwiek podtrzymywać? A to właśnie na obwodzie powinien trzymać się biustonosz. Obwód stanika jest z rozciągliwego materiału, w przeciwieństwie do sztywnej miarki, którą się mierzysz. Krój miseczek też niekoniecznie jest winien - biust usiłuje wyskoczyć, bo miski są za małe. Na szczęście można to zmienić: na początek radziłabym brytyjskie 32E lub polskie 70G. Zmierz się jednak jeszcze raz uczciwie pod biustem, na wydechu i aż miarka zatrzeszczy - jeśli okaże się, że masz kilka cm mniej niż 75, sięgnij po staniki w brytyjskim rozmiarze 65FF. W polskiej rozmiarówce byłoby to jakieś 65I jak Irena, ale na wybór polskich staników w tym rozmiarze trzeba jeszcze poczekać. Na koniec polecam lekturę wątków o sklepach stacjonarnych i internetowych, w której znajdziesz informacje, gdzie kupić staniki. I w ogóle polecam wątki ze spisu treści, jest tam wiele odpowiedzi na pytania początkujacych. Powodzenia! Odpowiedz Link
kamilaw76 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 10:59 Witam, Mam problem ponieważ nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar stanika , moje wymiary pod biustem to 92cm natomiast w biuście 110 cm , na stanik to 112cm, moje piersi są rozmazane, w chwili obecnej nosze rozmiar 85C ale pod pachami robią się bułeczki i moje piersi wydają sie jakby były spłaszczone, proszę o podpowiedź gdzie kupować staniczki, mam problem ze strojem kąpielowym ponieważ w biodrach mam 110 a w tali 100 , nie mogę znaleźć odpowiedniego Pozdrawiam Odpowiedz Link
anna-pia kamilaw76 92/110 12.06.08, 11:27 80FF brytyjskie, polskie 80J my kupujemy w tych sklepach stanikowe-sklepy.blogspot.com/ Odpowiedz Link
kamilaw76 Re: kamilaw76 92/110 12.06.08, 22:55 dziękuję za odpowiedź ale jestem aż zaskoczona że polski rozmiar stanika to 80J czy nie uważasz że będzie zbyt duzy? gdzie mogę szukac takich staników pozdrawiam Odpowiedz Link
zoe30 82/100 zoe30 12.06.08, 11:02 Witam mile Panie ponownie ;) Oczywiscie okazalo sie, ze zle sie zmierzylam poprzednio, albo przytylam, albo jestem w ciazy ;) Zamowilam staniki Milla i Pollyanna Freya (piekne!!piekne!!piekne, az sie wczoraj ze zlosci poplakalam) na Bravissimo na rozmiar (97/79) 32F. Okazaly sie za male. Zmierzylam sie ponownie: biust w staniku, podbiust bez ;) teraz mam: 100 na 82. Bede oczywiscie wymieniac, tylko na jaki rozmiar? Pomozecie? Odpowiedz Link
anna-pia Re: 82/100 zoe30 12.06.08, 11:29 bryt. 75E, polskie 75G może się okazać, że będziesz wolała 70FF (32FF), albo i 70G - trzeba mierzyć tylko uwaga: MIllie to straszny rozciągliwiec, strzelaj może od razu w obwód 65, wtedy miska GG lub H Odpowiedz Link
zoe30 Re: 82/100 zoe30 12.06.08, 11:34 32 powiadasz.. ale mi w tym 32 strasznie ciasno.. I bulki mi wylaza pod pacha (co podejrzewam jest wina za malej miseczki), nie lepiej by bylo 34? FF badz G? Odpowiedz Link
agafka88 Re: 82/100 zoe30 12.06.08, 13:20 Chodzi o to, że kiedy miseczka jest zbyt mała, to obwód automatycznie wydaje się ciaśniejszy. Przymiez stanik z obwodem 70 miseczkami na plecy. I co, ciasny? Jeżeli zbyt ciasny, to bierz jednak 34 (a może jednak pochodzić przez tydzień z przedłużką i poczekać aż stanik 32 się rozciągnie?) Decyzja należy do Ciebie Odpowiedz Link
zoe30 Re: 82/100 zoe30 14.06.08, 10:53 Problem polega na tym, ze miseczka tez jest mala i piersi mi do gory i na boki. Wzynaja sie w gorna czesc miseczki. Ja to chyba w oblokach bujalam jak sie za pierwszym razem mierzylam. Zamowilam 34G. Miejmy nadziej, ze bedzie dobre ;) Dziekuje za pomoc! :) Odpowiedz Link
mimuszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 12:14 Hej, Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika.. 1. obwód pod biustem - 97 cm 2. obwód biustu - 125 - 128 bez stanika, 121 ze stanikiem 3. Obecnie noszę 85 E, 90 E. Tworzą się bułeczki, po schuleniu się, lezeniu piersi mi wypadają ze stanika, ciągle musze naciągać stanik na piersi. Ogólnie jest oktopnie. Strasznie się z tym męczę, a nigdzie nie mogę znaleźć sobie rozmiaru. Obwód jest chyba ok..ale już niczego nie jestem pewna. Proszę pomóżcie! Odpowiedz Link
bathilda mimuszka - 97/128 12.06.08, 21:23 Czy te 97 to mierzone tak ciasno, że miarka trzeszczy? Jeśli tak, to spróbuj na początek 85H/HH (brytyjskie). Np. takie: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=40&cup=h Jeśli miarka nie piszczała to może nawet 80J/JJ. Niestety przy tej części tabeli statystyczne wyliczenia robią się mniej wiarygodne bo dużo zależy od budowy i np.od tego jak duża część obwodu "w" przypada na piersi a jak duża na plecy. Może się okazać, ze w praktyce wystarczające będzie 85GG albo że jednak sięgniesz po 85J. I koniecznie popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Warto mieć stanik w dobrym rozmiarze :) Odpowiedz Link
marcin-ola Re: mimuszka - 97/128 13.06.08, 01:21 Ja z takimi samymi wymiarami zaczęłam od (80) 36HH TangoII. Na początku było ciasno, ale obwód po tygodniu zmalał o 4cm więc dokup przedłużkę, bo 85(38) bedzie za lużne. Odpowiedz Link
kathny 88/104 12.06.08, 12:30 witam, jaki powinnam nosic rozmiar stanika, pod biustem mam 88/89 a w biuscie 103/104? Teraz mialam chyba 85C lub D, nie pamietam dokąłdnie. Stanik jest na fiszbinach, z H&M, zdaje mi sie, ze piersi sa nieco opadniete i chyba jakos tak generalnie nie lezy dobrze. Błagam o pomoc,musze znalesc nowe staniki! Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
agafka88 Re: 88/104 12.06.08, 13:43 Witaj, piersi są opadnięte, ponieważ nosisz zbyt luźny obwód, który nie jest w stanie utrzymać biustu. Miseczka zresztą też jest zbyt mała. Na początek proponuję Ci stanik w rozmiarze kontynentalnym 80F, z brytyjczyków będzie to odpowiednio 36E. Kiedy będziesz w sklepie kupować stanik, weź jakikolwiek stanik z obwodem 75 i zapnij go na sobie MISECZKAMI NA PLECACH. Czy obwód jest bardzo ciasny? Jeżeli stwierdzisz, że jednak możesz chodzić w obwodzie 75, to polecam stanik w brytyjskim rozmiarze 34FF, w polskim 75I. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawaćmajątku na stanik Pozdrawiam i życzę miłych zakupów! :) Odpowiedz Link
kathny Re: 88/104 12.06.08, 14:03 dziękuję za podpowiedz, w sobote ruszam na zakupy i mierzenie, mam nadzieje, ze cos znajde, a ja myslalam ze musze miec 90B:((( Odpowiedz Link
oliwka_26 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 13:27 Hej moje rozmiary to 109/130 prosze powiedzcie mi jaki powinnam nosic rozmiar, bo juz mam dosc tych przyciasnych i tych za duzych stanikow.Z reguly kupuje rozmiar 95/100 E i nigdy jeszcze nie bylam zadowolona z nich.Z gory dziekuje za pomoc.Oli Odpowiedz Link
bathilda oliwka_26 - 109/130 12.06.08, 21:18 A jak leżą te staniki które masz? Czy fiszbny przylegają do mostka? Czy zapięcie jest w jednej linii ze stanikiem? Czy górą miseczki wylewa się trochę ciała? Jeśli obwód 95 nie daje Ci pełnego komfortu to spróbuj może 90H (brytyjskie). Niestety przy tej części tabeli statystyczne wyliczenia robią się mniej wiarygodne bo dużo zależy od budowy i np.od tego jak duża część obwodu "w" przypada na piersi a jak duża na plecy. Może się okazać, ze w praktyce wystarczające będzie 90GG albo że jednak sięgniesz po 90HH. A może nawet po 85J? np. takie: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=40&cup=j I popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
oliwka_26 Re: oliwka_26 - 109/130 13.06.08, 00:25 A wiec tylko jeden stanik jest mniej wiecej ok, reszta lezy zle i niestety czesto miewam przez to bole.Fiszbany nie przylegaja do mostka wogole,zapiecie jest tylko w jednym na jednej linii, ze stanikiem, a jesli chodzi o budowe ciala no coz jestem puszysta, ale mysle, ze wieksza czesc obwodu przypada na piersi a nie na plecy. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 71/85 12.06.08, 14:10 Może napiszesz, jaki stanik teraz nosisz, co jest w nim nie tak, czego oczekujesz od stanika, w jakim stanie jest Twój biust. Cokolwiek...? Odpowiedz Link
margotx Re: 71/85 12.06.08, 14:16 ostatnio kupiłam 70 c ale nie leży tak jak powinien, robią mi się bułeczki Odpowiedz Link
ib_87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 75\96 12.06.08, 14:05 Witam, moje wymiary to 75 pod biustem i 96 w biuście. do tej pory nie znalazłam dobrego stanika. nosze 75 D lub DD jak sie znajdzie, ale nie czuje sie komfortowo w nich, bo z tyłu podjezdza do góry. Wole staniki ze sztywną miseczką,i ciężko jest dostać coś co by przynajmniej mniej wiecej pasowało. Mam nadzieje ze z Waszą pomocą znajdę coś dobrego , pozdrawiam Odpowiedz Link
agafka88 75\96 - ib_87 12.06.08, 14:27 Witaj, Nic dziwnego, że nie czujesz się komfortowo, skoro jak sama zauważyłaś, obwód w Twoich stanikach jest zbyt luźny, a na dodatek nosisz za małą miseczkę. Powiedz mi czemu wolisz staniki z sztywną miseczką? Zapewne wolisz kształt, który nadaje biustowi i uważasz, że lepiej podtrzymuje biust. W sumie to się nie dziwię, bo w miękkim staniku od razu widać wszelkie niedoskonałości związane ze złym rozmiarem. Jednak to się zmieni, kiedy zaczniesz nosić prawidłowy rozmiar - zobacz, jakie cuda potrafi zrobić z sylwetką dobrze dobrany miękki stanik! stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Miękki stanik polecany jest jako pierwszy dobry stanik i jeżeli koniecznie będziesz chciała usztywniany, to na takie przyjdzie jeszcze czas :) Przejdźmy teraz do kwestii mierzenia. Czy to 75 pod biustem zmierzyłaś tak ściśle, że aż trzeszczała miarka? Jeżeli tak, to na początek mogę Ci polecić stanik w rozmiarze brytyjskim 70F, co odpowiada polskiemu 70H. Jeżeli jednak nie zmierzyłaś się wystarczająco ściśle, ewentualnie stwierdzisz, że 70tki są za luźne i podjeżdżają, to polecam staniki z obwodem 65. Celuj wtedy w rozmiar brytyjski 30G - odpowiada to polskiemu 65J. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są też staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Pozdrawiam serdecznie! :) Odpowiedz Link
adonis89 98/79 12.06.08, 14:14 Witam! Jestem tu nowa. Noszę jeden stanik, który ma rozmiar 80D, bez fiszbinów, jest wygodny, lecz piersi w nim nie są odpowiednio usztywnione. Drugi mój stanik ma rozmiar 85F, ale wydaje mi się, że piersi w nim są rozstawione na boki i są za mało zaokrąglone. W obu stanikach miseczki obejmuja całe piersi, nic się nie wylewa, pasek na plecach układa się równo, nie podjeżdża na łopatki. Zwykle zapinam się na drugie haftki. Poproszę o podanie odpowiednich rozmiarów dla mnie we wszystkich wariantach (europejskim, brytyjskim). Dziękuję! :) Odpowiedz Link
adonis89 Re: 98/79 12.06.08, 14:17 Oczywiście wymiary to 79/98, pomyliłam się w kolejności. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 98/79 12.06.08, 15:01 Witaj, Może warto przekonać się do stanika z mniejszym obwodem, bo wtedy prawdopodobnie nastąpi efekt zbliżony do tego: stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2 Na początek proponowałabym Ci rozmiar brytyjski 32FF, polski 70I Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierewszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są też staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Odpowiedz Link
tosia862 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 14:42 Nio ja też jestem ciekawa czy noszę dobry rozmiar stanika.Pod biustem 79,a w biuście 91.Biustonosze noszę 80C Odpowiedz Link
olusimama 79/91 tosia862 12.06.08, 19:02 Na pewno nie powinnaś nosić stanika o obwodzie, który na dzień dobry jest szerszy niż Ty. Dlatego obwód 80 odpada. 75 raczej też, bo staniki się rozciągają, niektóre nawet bardzo, a żeby należycie podtrzymać biust muszą być ścisłe. Dlatego na początek spróbuj rozmiaru 32DD z brytyjskich marek oraz 70E w polskich/kontynentalnych. Przymierzaj ile sie da, ten rozmiar jest dostępny w zwykłych sklepach, masz fart. Nie daj sobie wcisnąć szerszego obwodu z mniejszą miską - to NIE JEST to samo. Odpowiedz Link
lidka.w Re:75/92 12.06.08, 15:16 moj rozmiar, jak w temacie 75 pod biustem i 92 w biuscie. obecnie karmie swoja corcie. przed porodem kupilam jeden bawenialny biustonosz do karmienia, rozmiar za porada babki w sklepie (ktora moim skromnym zdaniem okazala sie do luftu). tzn. mam 34DD. wydaje mi sie, ze jest on za duzy zarowno w obwodzie, jak i miseczce. z boku, przy pachach robia mi sie waleczki,u gory miseczki material sie troszke marszczy, biustonosz z tylu podchodzi nieco do gory, chociaz juz zapinam na ostatnie (najscislejsze) zapiecie, no i pod wplywem mleka, ale tez pewnie zlego rozmiaru, biust zaczal mi obwisac. przed ciaza nosilam 70C i wydaje mi sie, ze ten rozmiar byl w miare ok (juz nie pamietam ewentualnych "przeciw"). jaki teraz rozmiar kupic, by biust mi nie obwisl zupelnie? propozycje moga dotyczyc rowniez biustonoszy z fiszbinami. mieszkam w uk, wiec byloby super, gdybym mogla otrzymac namiary na jakies brytyjskie sklepy z mniejsza rozmiarowka. w M&S, Mothercare rozmiarowka w nursing bra zaczna sie od 34. 32 to jakies wyjatki (znalazlam tylko jeden, ktory mi nie odpowiadal ze wzgledu na 3 szwy na srodku miseczki, co paskudnie odbija sie pod bluzkami/koszulkami). dziekuje ogromnie za porade. Odpowiedz Link
bathilda Re:75/92 - lidka.w 12.06.08, 21:12 Jeśli mieszkasz w UK to ja nie śmiem się mądrzyć - do Bravissimo marsz :) www.bravissimo.com/shops/default.aspx I patrz raczej na 32DD albo lepiej 30F :) Odpowiedz Link
faciowa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 16:24 91/110 to mój rozmiar. Jaki stanik powinnam nosić? Ten który teraz noszę ma chyba za małe miseczki, bo pod pachami są takie bułki. Nie obejmuje mi całej piersi. Poza tym prawą piers mam chyba większą bo lekko "wylewa" mi się z miski. I to wida. Nie lubię bardotek. A jak nosiłam kiedyś z fiszbinami to one wpijały mi się w ciało i bardzo bolało. Preferuję bawełniane biustonosze. Teraz mam chyba 85C. Odpowiedz Link
olusimama 91/110 faciowa 12.06.08, 19:11 Fiszbiny Ci się wpijały, bo przy za szerokim obwodzie i za małej misce one nie leżą płasko na skórze i bardzo przeszkadzają. Przy prawidłowym rozmiarze żaden fiszbin nie ma prawa nigdzie się wbić! 85C na pewno jest zbyt szerokie dla Ciebie, a miska nie ma szans pasować, skoro jest uszyta na 101cm w biuście. A Ty w nią upychasz 110! Zacznij od brytyjskiego rozmiaru 36FF (na nasze to będzie 80H) i przymierzaj wszystkie modele, które Ci sie spodobają, jak najbardziej z fiszbinami! Nie bój się, bo jak dobierzesz dobry rozmiar to one się okażą błogosławieństwem :-) Odpowiedz Link
truscaveczka 77/89 12.06.08, 16:56 Nie spamuję, nie trolluję :) To siostra :) Właśnie sporo schudła i nie wiemy za dobrze, w którą stronę celować. Dodam że jest szerokożebrowa, może to coś zmienia. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 77/89 - truskaveczki siostra 12.06.08, 18:23 Witaj :) Z ostanikowaniem siostry nie będzie problemu, bo jej rozmiar jest w większości bieliźniaków :) Tak więc pójdźcie sobie do jakiegoś i niech siostra przymierzy sobie miękkie 70D - tylko pamiętajcie o wygarnianiu spod pach i oprawidłowym mierzeniu biustonosza. Najlepiej weźcie ze sobą na zakupy piersiówkę - jeżeli nie będzie to idealny biustonosz, to po prostu go nie kupujcie. W związku z tym, że siostra ma szerokie plecy, możliwe jest, że będzie potrzebowała trochę mniejszej miseczki - ale to wszystko trzeba sprawdzić nabiustnie i ja radzę zacząć właśnie od 70D Podczas zakupów strzeżcie się efektu pomarańczyw szklance. Dla formalności podaję jeszcze rozmiar brytyjski - 32D. Ale siostra ma taki wybór w Polsce, że nie wiem czy będzie się jej chciało kupować brytyjczyki :) Odpowiedz Link
truscaveczka Re: 77/89 - truskaveczki siostra 13.06.08, 14:12 Bardzo ładnie dziękuję za konkretny opis. Będę ją kłuć w oczy do bólu tymi zasadami, bo jest jeszcze przed nawróceniem <rotfl> Uparła się na 80c <???> Muszę jeszcze mamę obmierzyć. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 77/89 - truskaveczki siostra 13.06.08, 14:20 Twoja siostra to 80C zamierza na pośladkach nosić? ;) Nie pozwól jej kupować takiego rozmiaru! Życzę powodzenia w ostanikowywaniu i daj znać jak poszło :) Odpowiedz Link
adrijah Re: 94/110 12.06.08, 17:48 aktualnie noszę np 85G Feliny (Maroc 80408) i przede wszystkim denerwuje mnie, że muszę ciągle poprawiac podjeżdżające do góry zapięcie. Chciałabym znaleźć stanik oprócz tego np 38FF Marks&Spencer, ale to samo z podjeżdżającym zapięciem no i jest typu plunge i oprócz 'kreseczki' mam 2 buły na środku :/ Odpowiedz Link
bathilda Re: 94/110 - adrijah 12.06.08, 21:10 Kontynentalne 85G jest teoretycznie na 110 w biuście. 38FF jest na 114 w biuście - teoretycznie powinno być ok., ale stanikologia to sztuka a nie nauka więc niestety tabelki czasem zawodzą i trzeba się zdać na zdrowy rozsądek. A to 94 to naprawdę ciasno mierzone? Miarka piszczała? I na wydechu? Bo początkujące forumki często oszukują i się dziwią że stanik nie trzyma poziomu. Jeśli obwód 85 podjeżdża to spróbuj 80G (ale brytyjskie, nie Feliny!). Gdyby nadal były buły to 80GG. Np. takie: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=g I popatrz sobie tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
adrijah Re: 94/110 - adrijah 12.06.08, 22:43 dziękuję Ci bardzo :) 94 naprawdę ciasno mierzone, do chudych zdecydowanie nie należę ;) i dlatego zdziwiło mnie to podjeżdżanie 85tki wszystkie 'przed' i 'po' znam na pamięć prawie ;) idę szukać, jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link
best.kasia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 18:01 Witam Juz raz do Was napisalam, ale niesety nie zmierzylam sie dobrze. Teraz mzierzylam sie wg Waszych wskazowek. POd biustem mam 76-77 cm, a w biuscie 91 cm. Mozecie mi doradzic jaki rozmiar stanika powinnam wybrac ? Odpowiedz Link
agafka88 76/91- best.kasia 12.06.08, 18:10 Witaj, Z brytyjczyków polecam Ci rozmiar 32DD, natomiast z rozmiarówki kontynentalnej 70E. Na początek warto kupić miękkie biustonosze, w nich łatwiej dopasować rozmiar i wspomagają migrację. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
margotx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 12.06.08, 19:05 Hej moje rozmiary to 71/85 w porywach 86 .nie kupiłam jeszcze takiego który by leżał idealnie. albo za szeroki albo robią mi się bułeczki pod pachami i z przodu Odpowiedz Link
agafka88 71/86 12.06.08, 19:12 Witaj, Domyślam się, że nigdy nie mierzyłaś stanika w obwodzie mniejszym niż 70? Polecam Ci stanik w brytyjskim rozmiarze 30DD, w kontynentalnym rozmiarze to będzie 65E rzed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Możesz zajrzeć też na nasze siostrzane forum - malobiusciaste.prv.pl, tam więcej osób nosi podobny do Ciebie rozmiar. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
monionia 76/94 12.06.08, 19:13 jaki powinnam mieć rozmiar? juz nie jestem niczego pewna. nosiłam źle dobrany 80 B, po rozpoczęciu przygody z dobieraniem właściwego rozmiaru, wylądowałam na rozmiarze 70 F, ale coś jest nie tak.skupiłam się na stanikach jednej firmy (gaia) i 70 E był za mały w miseczkach, a w marę ciasny pod biustem, natomiast 70 F już się robi trochę luźny pod biustem i w miseczce są luzy (miseczka odstaje od piersi. jaki jest mój rozmiar czy powinnam zmniejszyć obwód do 65? Proszę o rozmiar tylko polskich firm. pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 76/94 - monionia 12.06.08, 21:00 Zasadniczo masz 70E ale brytyjskie. Polskie raczej 70F/G. Co do obwodów 65, to problem jest taki, że Gaia i inne polskie firmy rzadko szyją obwody 65, jeśli w ogóle. Na pewno szyją Melissa i Avocado, które mają własną rozmiarówkę. Jeśli uda Ci się znaleźć coś z Gai to próbuj 65I. Odpowiedz Link
corrii 75/90 12.06.08, 20:20 do tej pory nosiłam standard - 75C. większość znajomych babeczek wciskało mi kit, że stanik się trzyma na ramiączkach, a nie na obwodzie, więc myślałam, że jak obwód jest luźny, to jest ok. przy tej miseczce drut z boku nie zbiera biustu, tylko opiera się na nim. przy miseczce D biust już raczej się mieści, ale rówież trochę rozpłaszcza - rozstawia na boki (obwód również 75). z góry dziękuję za radę :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/90 12.06.08, 20:54 Obwód 75 to zdecydowanie za duzo. Przecież stanik nie jest z ortalionu tylko z materiału który się rozciąga. I to często bardzo. Jeśli przy mierzeniu pod biustem miarka piszczała i trzeszczała to spróbuj na początek brytyjskie 70D lub DD (polskie 70E). Ale pewnie lepiej się poczujesz w 65E/F (brytyjskim). Odpowiedz Link
princessara 61 na 76-77 12.06.08, 20:22 ehh te wymiary to nie zart tylko prawdziwy klopot... wiem ze jestem drobinka-nie bylam pewna dokladnie wymiaru pod biustem byl taki pomiedzy 61 a 62... nie musze dodawac ze cale zycie probuja mnie wciskac w sławetne 75A... troszke lepsze jest 70B ale to chyba tez nie to...wydaje mi sie ze powinnam miec chyba 60 C?? ehh to jakas chyba zbyt duza literka... :P prosze doradzcie mi cos bo czuje sie przypadkiem beznadziejnym...nie widzialam nikogo kto by mial tak nikle wymiary...czy w ogole sa staniki na kogos takiego jak ja?? Odpowiedz Link
bathilda Re: 61 na 76-77 - princessara 12.06.08, 20:51 Droga Księżniczko, serdecznie witamy :) Zajrzyj na nasze siostrzane forum dla szczuplaków: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Dziewczyny mają tam większe doświadczenie z małoobwodowymi stanikami. 60-tki pewnie będą za luźne i będziesz musiała zwężać. Wiem też, że są kłopociki z kupieniem czegoś mniejszego niż 60D, które jest na 79 w biuście. Ale z drugiej strony dziewczyny mają sprawdzone modele, które mają mniejsze miseczki niż tabelka przewiduje, więc możliwe, że Ci coś polecą co będzie leżeć akurat. Bo idealne powinno być 60C którego chyba nigdzie nie ma :( Odpowiedz Link
agafka88 Re: 61 na 76-77 - princessara 12.06.08, 20:56 60C ma Milena, jak na razie 1 model... Odpowiedz Link
bathilda hanna373 - 73/92 12.06.08, 22:04 Nie napisałaś jaki stanik teraz nosisz ani jak leży więc będzie małe wróżenie z fusów. Spróbuj brytyjskie 65F. Jeśli z miseczki będzie się wylewać górą to spróbuj 65FF. Odpowiedz Link
doroy1 90/116 13.06.08, 08:17 poprosze o pomoc dla mojej mamy, jest pełna chęci wymienić swój 85D na inny Odpowiedz Link
staro Re: 90/116 mama doroy1 13.06.08, 13:59 Myślę, że Twoja Mama już widzi, że coś z Jej stanikiem nie tak... ;) Powinna sięgnąć po staniki brytyjskie, w europejskich wychodzi poza tabelkę. Sądzę, że Mama spokojnie zmieści się w staniki o obwodzie 80 - niech przymierzy okolice 36H, jeśli biust ma mniej jędrny i bardzo łatwo ściskalny, to może wystarczyć stanik o miseczkach o oczko-dwa mniejszy. Zaproś Mamę do czytania forum, poleć Jej któryś ze staników, polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941 życzę miłych łowów stanikowych i duuużej satysfakcji! Odpowiedz Link
jaroslawna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 73/93 13.06.08, 11:10 Witam, Podobnie jak inne koleżanki proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru. Pod biustem mam 73, w biuście 93. Najlepiej zazwyczaj czuję sie w rozmiarze 70-D (75 sprawia, że pływam), choć takie miseczki często okazują się za ciasne. Proszę o podanie rozmiarówki polskiej i brytyjskiej. Pozdrawiam, Jarosławna Odpowiedz Link
agafka88 73/93 - jarosławna 13.06.08, 13:32 Witaj, Nosisz staniki o zbyt szerokim obwodzie i zbyt małych miseczkach. Myślę, że zmiana rozmiaru zdecydowanie poprawi komfort noszenia staników. Proponuję Ci stanik w brytyjskim rozmiarze 30FF, kontynentalnym 65I. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Odpowiedz Link
jaroslawna Re: 73/93 - jarosławna 14.06.08, 15:27 Wielkie dzięki za szybką reakcję. Spróbuję, a zmiana to będzie zaiste radykalna :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link