joanna_47 90/110/109 PROSZE O POMOC!! 11.12.08, 00:14 Witam dziewczyny.Zmierzylam sie jak sugerowalyscie i mam juz te wymiary.Prosze o pomoc jaki powinnam nosic rozmiar stanika i gdzie je moge kupic.Z gory dziekuje-Joanna Moje wymiary pod biustem:90cm bez stanika:110cm w staniku:109cm Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - joanna_47 11.12.08, 14:16 W stanikach z bardzo ściśliwymi obwodami spróbuj od staników w rozmiarach około 85(38)E lub kontynentalnego 85F. W stanikach z luźniejszymi obwodami celuj raczej w okolice kontynentalnego 80G-80H, albo też w okolice brytyjskiego 80(36)F-FF. Odpowiedz Link
joanna_47 Re: 90/110 - joanna_47 11.12.08, 23:49 witam, dziekuje za wskazowke, ale....jestem tu ,na tym portalu nowicjuszka, nie wiem jak sie mam poruszac i co dokladnie chcialas mi powiedziec? Moze podasz mi jakies steronki,gdzie znajde takie wlasnie staniki, roznego typu????? Z gory dziekuje, pozdrawiam P.S Jestem w LOndynie i moglabym sobie kupic cos ciekawego, ale nie wiem jaki, gdzie.Byc moze ,ze w necie sa tansze. JOanna Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - joanna_47 12.12.08, 16:29 O, kochana, skoro mieszkasz w Londynie, to przejdź się do któregoś ze sklepów Bravissimo. Jeden jest na Covent Garden, drugi na Ealing i trzeci na Oxford Circus. Poproś o bra-fitting, to panie pomogą Ci dobrać najlepszy dla Ciebie stanik. Odpowiedz Link
joanna_47 Re: 90/110 - joanna_47 12.12.08, 22:41 Maheda,co znaczy kontynentalny, bo brytyjski znaczy po prostu angielska numeracja. Ścisły,luźniejszy obwód to dokładnie co znaczy?? Jestem totalną nowicjuszką!!! Sory, ale mam jeszcze jedno pytanie : bra fitting znaczy dopasowany biustonosz, to jak mam o to poprosić w sklepie? Przepraszam , byc moze za glupie pytania Joanna Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - joanna_47 14.12.08, 12:21 Kontynentalną rozmiarówkę mają na przykład: Triumph, Felina, Corin, Samantha, Anita, Konrad, Dalia, Chantelle i znakomita większość innych firm, dostępnych u nas na rynku. Ścisły lub luźniejszy obwód pod biustem - popatrz do >>> TEGO <<< wątku. Tak, jak bluzka w rozmiarze 38 w różnych sklepach będzie raz luźniejsza, a raz ciaśniejsza, tak samo staniki różnych firm, modeli i kolorów będą w tym samym teoretycznie rozmiarze albo luźniejsze w obwodzie, a raz ciaśniejsze. Co do dopasowywania rozmiaru stanika - jest z tym problem, bo znakomitej większości ekspedientek w sklepach zależy wcale nie na tym, żeby dobrać odpowiednio rozmiar stanika, ale na tym, żeby sprzedać towar i wciskają straszny kit klientkom - sama byłam przedmiotem takich starań i to już w momencie, gdy świetnie wiedziałam, jaki powinnam nosić rozmiar stanika i jaki kształt biustu chcę mieć w miseczkach. Jeśli chcesz znaleźć sklep, w którym jest miły i pomocny personel, zajrzyj do naszego wątku o dobrych sklepach stacjonarnych - tam Ci na pewno ktoś pomoże w dobraniu poprawnego rozmiaru. Przy tym UWAGA - nie we wszystkich sklepach, w których są sprzedawane brytyjczyki, jest kompetentny personel... W jakim mieście mieszkasz? Żadne pytania nie są głupie, za to istnieją głupie odpowiedzi :-))) Mam nadzieję, że moja nie była głupia :-) Odpowiedz Link
joanna_47 Re: 90/110 - joanna_47 14.12.08, 23:21 Witaj Przebywam obecnie w Londynie.Dlatego tak proszę o pomoc bo wiem,ze tu dostane super odp stanik. Zależy mi także na dobrym eleganckim gorsecie, ktory by skorygowal moj tułów( mam figurkę typu jabłko).Ale gubię się jeszcze w tym wszystkim, w tych nazwach firm i modeli... Z góry dziekuje Ci za jakąd konkretną odpowiedz. P.S. Mierzylam sie sciśle pod biustem sama, czy mam wobec tego odjąc od tego te 5 cm??? MOje piersi są doś blisko siebie, lubię je zebrać i uwydatnić.Zawsze mam klopot z tymi bulami pod pachami i na plecach (choć tam mam mniej sadełka), bo widać je w obcisłych strojach (dlatego uniakm ich , zwlaszcza tych jednokolorowych ). Chciałabym dostać fajny gorset aby wlasnie to wszystko zebral z bokow , plecow i scisnął brzuszek:), a na dodatek nadawal sie na randki:). Mieszkam w Polsce wSzczecinie, ale jakos nie moge trafic do zadnego dobrego sklepu a o gorseciarni to chyba muszę zapomnieć....:( Nie wiem,ale boje sie zakupow przez internet,zwlaszcza,ze nie mam doswiadczenia. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - joanna_47 15.12.08, 11:25 Kochana, KONIECZNIE idź do tego Bravissimo. Kliknij na link poniżej, tam znajdziesz adresy sklepów, m.in. w Londynie - uwierz, że w tych sklepach znajdziesz dla siebie gorset, dobiorą Ci rozmiar, poczujesz się jak w raju: www.bravissimo.com/shops/default.aspx Pochwal się po wizycie, jak się udała - ostrzegam, że może się okazać, iż na bra-fitting będziesz musiała czekać na przykład dwie godziny, weź sobie coś do czytania. Odpowiedz Link
joanna_47 Re: 90/110 - joanna_47 29.12.08, 23:14 Witam Bylam pod wskazanym adresem.To w istocie bajka...stanikow i firm mnostwo.Obsluga po prostu zajeb...ta.Wybierasz sobie z katalogu stanik, idziesz przymierzac i w razie potrzeby wzywasz kogos do pomocy...przychodzą , przynoszą, pomagaja w wyborze.Potem sprawdzaja czy dobry wybralas rozmiar.Fachowa i sympatyczna obsluga. Polecam takie sklepy.!!!! Kupilam sobie PANACHE confetti.I choc mam pod biustem 90 cm weszlam w rozmiar 34G!!!( eur75G), bo 36 byl za luźny.Jest piękny i dumna jestem,ze mam wreszcie porzadny stanik.Niedlugo lece po inny.Ale wiesz co? Nie bylo tam za duzo wyboru co do gorsetów...jesli dalabys mi inne namiary bede wdzieczna. Zadowolona Joanna!! Dziękuję maheda!!!!! Odpowiedz Link
seszene1 103/125 11.12.08, 11:18 Witam, dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, iż nosze zły rozmiar miseczek Moje wymiary to 103/ 125 Dotychczas nosiłam rozmiar 90 lub 95 D (jeśli udało mi się kupić to nosiłam E-niestety w Triumphie trudno dostać większe rozmiary). Koniecznie potrzebuje stanika z fiszbinami, aby podnosił biust, niestety te które mam zawsze tworzą efekt ‘buły’- pierś wychodzi pod pachami i nad miseczką. Ostatnio kupiłam sobie stanik w ang. rozmiarówce 40 H i okazało się, ze miseczki są za duże (chyba pierwszy raz). Proszę o pomoc w dobraniu stanika w rozmiarze angielskim i polskim Dziękuję Odpowiedz Link
maheda Re: 103/125 - seszene1 11.12.08, 14:19 O miseczkach polskich nie mamy na razie co marzyć, ale już za chwileczkę, już za momencik... Póki co, wygarnij porządnie wszystko z pleców i spod pach do miseczek, skróć odpowiednio (więc nie za mocno) ramiączka, wyprostuj się, i powiedz wtedy, co jest nie tak? Odpowiedz Link
seszene1 Re: 103/125 - seszene1 11.12.08, 14:39 No niestety miseczki sa za małe, nie wiem jaki rozmiar miseczek wybrać :(((( Odpowiedz Link
maheda Re: 103/125 - seszene1 11.12.08, 14:48 W tym 40H są za małe? O ile, jak myślisz? Odpowiedz Link
seszene1 Re: 103/125 - seszene1 11.12.08, 15:07 Widze, ze w pierwszym poscie niezbyt precyzyjnie wyjasniłam o co mi chodzi- chodzi mi o to, jaki rozmiar stanika powinnam nosić? Odpowiedz Link
maheda Re: 103/125 - seszene1 11.12.08, 15:15 Ależ ja właśnie dlatego pytam, jak się zachowuje biust w staniku o rozmiarze 40H, jeśli już porządnie wszystko zostanie powygarniane (w skłonie w przód) z pleców oraz spod pach - do miseczek, po odpowiednim skróceniu ramiączek i wyprostowaniu się. Po uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie jest szansa, że uda się nam oszacować rozmiar, w który dobrze by było celować. Jak się układają fiszbiny? Co to w ogóle za stanik - jaki model i jakiej firmy? Odpowiedz Link
seszene1 Re: 103/125 - seszene1 12.12.08, 09:26 W 40 H miseczki były za duże, przynajmniej tak mi sie wydaje, bo z przodu fiszbiny odstawały od mostka i amteriał marszczył się, był to model Emiliy firmy Curve Kate. Odpowiedz Link
maheda Re: 103/125 - seszene1 12.12.08, 16:25 Jeśli materiał marszczył się na czubku miseczki, to miseczki były za małe... Rozumiem, że nie masz już tego stanika i nie możesz już sprawdzić, jak się Tobie w nim piersi układają? Odpowiedz Link
seszene1 Re: 103/125 - seszene1 15.12.08, 11:17 Niestety,l od razu go odesłałam. Miseczki marszczyły sie u góry, jak spojrzało sie z góry to fiszbiny odstawały, i to bardzo :( Odpowiedz Link
maheda Re: 103/125 - seszene1 15.12.08, 11:51 Odstawały? Od mostka odstawały w przód? Może dodatkowo nie trafiłaś z modelem. Spróbuj przymierzyć stanik jakiejś innej firmy, może jakiś z tych, które są polecane na początek (LINK), i w rozmiarze 40G, w końcu trafisz na swój typ. Ja swojego (wiem, to nie będzie pocieszające) szukałam przez kilka miesięcy, a i to okazało się być dobre jedynie na początek. Powodzenia :) Odpowiedz Link
seszene1 Re: 103/125 - seszene1 16.12.08, 09:10 No, bede musiała popróbować, mam andzieje, ze szybko trafię na odpowiedni rozmiar!!!! Dzieki za pomoc :) Pozdrawiam :)))) Odpowiedz Link
mudiry 78/103 Prosba o pomoc... 11.12.08, 12:44 Zamówiłam przy wymiarach j/w panache tango plunge bialy 34FF.Niestety pani sprzedała go i nie wycofała aukcji. Zaproponowała Emily Curvy Kate.Rozważam zakup Czekoladowego lub Kremowego tylko nie wiem czy brać rozmiar 34FF czy 32G (jak wczoraj mi doradzono). Nie wiem jak one się zachowują(rozciągliwe, ściśliwe,mało czy dużo miseczkowe).Biust już nie jest pierwszej jędrności po 2 ciążach i karmieniu. Jakieś pomocne uwagi?? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/103 Prosba o pomoc... 11.12.08, 13:35 Przejrzyj wątek o Curvy Kate.... :-))))) Odpowiedz Link
mudiry Re: 78/103 Prosba o pomoc... 11.12.08, 13:57 Dziękuje, jestem w trakcie lektury. Jestem tu nowa i niedoświadczona i jak widać czasem niepotrzebnie zawracam gitarę :))) Odpowiedz Link
m4rcysi4 73/84 :( 11.12.08, 14:15 W sumie od kiedy pamiętam zawsze miałam źle dobrany stanik. Zawsze kupowałam 75 A(może raz okazał się dobry) lub kiedy ekspedientka mi wcisnęła 75 B :-/. Ostatnio jednak kupiłam 34/75 i jest dobry. Do dziś zawsze byłam pewna ,że pod biustem mam 75-76 ,ale nie wiedziałam ,że trzeba się mierzyć na wydechu i ku mojemu zdziwieniu wychodzi 73 przy delikatnym ścisku. Nie do końca mi to odpowiada ,bo mam troche tłuszczu na plecach i gdy biustonosz jest ciaśniejszy odznaczają mi się fałdki.. Mam 19 lat i wcześniej dość długo uprawiałam wyczynowo sport stąd ten znikomy biust. Proszę powiedzcie jak zrobić by wyglądał na troche obfitszy i przy tym stanik był dobrze dobrany. Odpowiedz Link
m4rcysi4 Re: 73/84 :( 11.12.08, 14:19 A i jeszcze jedno gdzie taki biustonosz kupić ,bo w wiekszości sklepów/stoisk mają tylko te pospolite rozmiary ,a widzę ,że Wy podajecie dość niezwykłą rozmiarówkę. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/84 - m4rcysi4 11.12.08, 14:47 Stanik 34/75 to stanik w rozmiarze 75B, więc nic nowego :) 34 to brytyjski/amerykański odpowiednik naszego rozmiaru 75, staniki bez podanej literki oznaczającej głębokość miseczki mają domyślnie miseczkę B. Tak więc stanik 75 to w rzeczywistości stanik 75B, albo "2" w takim Intimissimi czy innych tego typu włoskich sklepach. Jeśli 73 jest na delikatnym ścisku, to spróbuj raczej celować w staniczki z obwodem 65 (brytyjskie 30). Wtedy z polskiej rozmiarówki celuj w rozmiary około 65C/65D, zresztą z brytyjskiej rozmiarówki podobnie - 65C/65D (30C/30D), przy czym skłaniałabym się raczej ku 65D. W tych rozmiarach dostaniesz bez problemu staniczki typu push-up lub z wypełnieniem żelowym, albo z krojem half-cup. Odradzam staniki firmy Freya, przeważnie lepiej leżą staniki Masquerade (podmarka Panache) i innych firm - ale o tym już najlepiej czytać na Lobby Małobiuściastych Odpowiedz Link
m4rcysi4 Re: 73/84 - m4rcysi4 11.12.08, 14:59 A jeśli staniki 65C/65D okażą się w obwodzie zbyt ściśliwe to wtedy celować w 70B/70C ?? Odpowiedz Link
maith Re: 73/84 - m4rcysi4 11.12.08, 15:08 Nie. Wtedy przypomnij sobie o znanym paradoksie - że za małe miseczki są bardzo często odbierane jako za ciasny obwód. I przymierz zawsze najpierw większą miseczkę. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/84 - m4rcysi4 11.12.08, 15:13 Prawdę mówiąc - nie wierzę, żeby się okazały. Raczej się proszę nastaw na to, że w niektórych stanikach będziesz musiała celować w 60tki, z nieco większą miseczką. Jeśli jednak istotnie trafiłabyś na jakiegoś mega-hiper-ściśliwca, to istotnie 70B albo 70C. Ale z tego, co piszesz, nie wierzę, żeby były na Ciebie dobre. Odpowiedz Link
maith Re: 73/84 M4rcysi4 11.12.08, 15:06 Nie masz powodu się smucić. Jeśli się rozpłaszczałaś źle dobranymi stanikami,a na to wygląda, to po zmianie masz dużą szansę na migrację i w efekcie Twój własny biust zacznie wyglądać obficiej, nawet w przezroczystych stanikach, bo po prostu stanie się pełniejszy i pewnie nawet większy :) A w ogóle to dla takich osób jak Ty napisałam ten tekst :) bra-fitting.eu/swetry-dla-malobiusciastych-jak-zima-zerwac-z-uzaleznieniem-od-push-upow-czesc-ii/ To teraz po kolei: Twój rozmiar wygląda na 65D (30D). Przymierz go koniecznie. Fałdek z tyłu można się pozbyć, dodatkowo wspierając migrację, czyli mówiąc obrazowo, można je częściowo przepchnąć do miseczek, powiększając sobie biust. Tu masz technologię: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=66255459&a=80133246 Jej autorka nie jest zadowolona, bo mając duży biust owszem zlikwidowała sobie fałdki z tyłu, ale za to przestała się mieścić biustem w rozmiarówkę. Cóż, nie każdego cieszy wzrost biustu. U nas "a niech Ci zmigruje" to rodzaj przekleństwa. Małobiuściaste, dla odmiany, piszą "niech migracja będzie z Tobą" w roli błogosławieństwa :) No właśnie, nie zaprosiłam Cię jeszcze na nasze siostrzane forum, gdzie znajdziesz dla siebie sporo przydatnych informacji: www.malobiusciaste.prv.pl I jeszcze bardzo ważna informacja - żeby biust wypchnięty złymi stanikami pod pachy i na plecy mógł przemigrować do miseczek, to musi tam mieć miejsce, dlatego kupując stanik lepiej żebyś wzięła troszkę za duży, niż za mały czy na styk. Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. Zajrzyj też do Dopasowanej, tam jest dość tanio. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych www.stanikowe-sklepy.blogspot.com Odpowiedz Link
paola_preziosa 71/89 12.12.08, 08:58 czesc dziewczyny to znowu ja... wczesniej wydawalo mi sie ze moja nowa arabella 30E noir jest za duza... ale teraz po paru tygodniach, nie wiem czy to migracja czy ja bardziej wyedukowana, albo jedno i drugie, wydaje mi sie ze jest jednak za mala (co za zmiana:)))... bo bulki pod pachami jak byly tak sa i wcale nie daja sie wepchnac w miseczki a miseczki sie marszcza... to moze efekt pomaranczy w szklance jednak jest... nie mam pojecia... gorzej ze leca do mnie juz 3 staniki zamowione z przekonaniem ze arabella duzomiskowa i byla za duza... przetestujemy, zobaczymy.. w kazdym razie teraz to najchetniej chodzilabym bez stanika bo mam fobie bulkowa!!! caly czas mysle "mam za male miski robia mi sie buly"... :((( Odpowiedz Link
maith Re: 71/89 Paola_preziosa 12.12.08, 09:27 Paola, a zajrzyj jeszcze na nasze siostrzane forum - bo poniżej pewnego rozmiaru pojawia się opisywany tam szeroko problem tzw. freyowej zmarchy (kiedy to właśnie dziewczyny czasem stwierdzały, że stanik wcale nie był za duży, tylko to był efekt niekompatybilności z mniejszym biustem). Tam dziewczyny omawiają też bardziej kompatybilne, lepiej pod tym kątem wycięte staniki. www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
paola_preziosa Re: 71/89 Paola_preziosa 12.12.08, 16:29 dzieki:) ja wlasnie kraze miedzy forym biusciastym i malobiuscistym...:) ani ten moj biust specjalnie duzy ani maly tylko zawsze jakis dziwny ksztalt mial i wydawal mi sie obwisly... a tu wyczytalam ze to "ksztalt kropli"! ha! od razu sie lepiej czuje! Odpowiedz Link
shafar Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 12.12.08, 09:23 POd biustem 69 w biuście 83 Noszę obecnie 70C. Raczej jest ok, ale miseczki za małe (noszę bardotki usztywniane). Mam ciężkie piersi i z materiału mi nie służą biustonoszę. POnadto jedną mam znacznie większą od drugiej. Odpowiedz Link
maith Shafar 69/83 12.12.08, 11:40 Hmm, masz 14 cm różnicy w obwodach i odbierasz swoje piersi jako ciężkie. Ja mam 30 cm różnicy i wcale nie odczuwam piersi jako ciężkich, a noszę wyłącznie materiałowe staniki, w tym przezroczyste. No ale ja nie noszę aż tak źle dobranych rozmiarowo biustonoszy. Przede wszystkim nie mam obwodu pod biustem szerszego niż mój własny obwód. Stanik to konstrukcja, a nie koszulka. Jeśli założymy za szeroki obwód, to cały biust zawiśnie nam na ramiączkach i wtedy będzie sprawiał wrażenie ciężkiego. Nosisz staniki na 87 cm w biuście - to się może zdarzyć przy asymetrii. Dlatego podam Ci rozmiar będący jego odpowiednikiem co do pojemności miseczek. Wypróbuj: -w ściśliwcach brytyjskie 30DD (65DD), polskie 65E -a w rozciągliwcach brytyjskie 28F (60F), polskie 60G. Tylko właśnie, to bardzo ważne, żebyś nie pomyliła literek z rozmiarówki polskiej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE znaczenie. A tu masz bardzo dobry artykuł o asymetrii, na Balkonetce balkonetka.pl/2008/3/30/asymetria-piersi I prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 A jeśli chciałabyś skorzystać z doświadczeń kobiet o podobnych do Ciebie wymiarach, które zmieniły rozmiar na prawidłowy, to zapraszamy na nasze siostrzane LMB: malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
dragica Re: 83/100 12.12.08, 11:51 Karmie piersia, laktacja unormowana.Do tej pory nosilam 85C, ale wydawal mi sie jakis ciasny. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/100 - dragica 12.12.08, 16:31 Spróbuj raczej staników w rozmiarze kontynentalnym 75H-75I albo brytyjskim 34FF-34G (brytyjskie 75FF-75G), staniki w takich rozmiarach powinny Ci znacznie pomóc w podtrzymaniu biustu. Odpowiedz Link
kasiax3 63/85 12.12.08, 15:24 mam panache inferno 60ff obwód wydaje mi się dobry ale miseczka.. hm nie wiem,piersi w dekolcie troszkę bułkują(nie wiem jak to wytłumaczyć dokładne gdzie,ale nieznacznie, mocnej jak się np. przeciągam) a z kolei jak się pochylę to góra stanika odchodzi od ciała na jakieś 1-2cm. i już nic nie wiem,kupiłam 60ff bo jeszcze nedawno tak mi wychodziło,że to prawidłowy rozmiar,widocznie znów schudłam;( Odpowiedz Link
maheda Re: 63/85 - kasiax3 12.12.08, 16:34 Inferno jest specyficznym stanikiem, więc trudno ocenić do końca, czy leży dobrze :) Zwłaszcza, że jego zadaniem jest uwypuklanie biustu. Jest małomiseczkowcem, więc wg mnie możliwe, że masz bardzo dobrze dobrany jego rozmiar. Z innych staników, z miękkimi miseczkami, celuj raczej w brytyjskie 60F, powinny lepiej leżeć... Dobrze dobrane staniki tak właśnie się zachowują, że gdy pochylamy się w przód, to górne krawędzie odstają od ciała, jest to całkowicie normalne. Wydaje mi się też, że bułkowanie przy nienaturalnym przeproście, z jakim mamy do czynienia przy przeciąganiu się, jest też całkiem normalne - stanik ma nie bułkować w momencie, gdy stoimy prosto :) Odpowiedz Link
ponura85 81/99 12.12.08, 17:26 Hej ! Najsamprzód chciałam się ze wszystkimi przywitać :* Lobby podczytuję od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz założyłam konto, oczywiście dlatego, że mam problem 'biustny' Otóż: moje wymiary to 81/99. Obecnie (ponieważ jestem troszkę podedukowana) noszę staniki (najczęściej) 32F. Są z nimi dwa problemy (chociaż są wygodne): mam chyba wybitnie delikatną skórę i przy 32kach ociera mi się skóra (zwłaszcza na mostku) buły!!!1 Buły są, mają się dobrze od dawna i to mimo wmasowywania. Tak sobie pomyślałam, że skoro te staniki (32F) są tak 'na styk' to powinnam jeżeli chcę pozbyć się buł wziąć większą miskę? Czyli jeżeli chcę 34 (tak żeby mniej ocierało)to miska ma być E? F? Przyznam, że trochę się pogubiłam i proszę o pomoc :) PS. Mam nadzieję, że dobrze wszystko zrobiłam, pierwszy raz korzystam z gazetowego forum i nie jestem jeszcze obeznana z działaniem :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - ponura85 12.12.08, 17:52 Spróbuj 34F, ale w tych samych modelach :) W innych może Ci pasować 32FF na przykład... Albo jeszcze inaczej. Krótko mówiąc - trzeba celować w miseczki i obwody, kierując się opisami staników w wątkach producentów. Nie ma na to rady! Odpowiedz Link
ponura85 Re: 81/99 - ponura85 12.12.08, 18:04 Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję 34F na pewno, boję się tylko o te modele, bo tak naprawdę żaden mi w 100% nie odpowiadał. Błąd, że nie napisałam tego w pierwszym poście. Nie wiem, czy to ja jestem jakaś 'nie tego' ale mi np tango II plunge nie robi 'rowka', nie bardzo robi go też piękny gossard satin w którym siedzę. Do Tango mam jeszcze jedno zastrzeżenie: potwornie twarde fiszbiny! Strasznie mnie kaleczą mimo odginania. Oglądałam ostatnio staniki i bardzo podoba mi się Curvy Kate Portia Black, czy to dobry pomysł? Albo Panache Harmony - mam takie 32F i jakoś ono tak bardzo nie kaleczy. W ogóle chciałabym stanik z zabudowanym mostkiem... Tango II zwykłe? Jakieś jeszcze inne propozycje? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - ponura85 12.12.08, 18:10 A czy próbowałaś mierzyć coś z bielizny Freya? Albo z podmarki firmy Panache, która to podmarka nazywa się Masquerade? Spróbuj modelu Polyanna z Freya - wysoki mostek, a wielu kobietom tworzy ładne jabłuszka. Oczywiście - może się okazać niekompatybilna z Twoim biustem, ale sprawdzić warto. Albo na przykład Eleanor z firmy Freya... Z Masquerade sama poczytaj, ile zachwytów kobiety wznoszą nad taką na przykład Tośką czy Aragonem - może Tobie się również te modele spodobają? :) Powodzenia przy próbowaniu. Odpowiedz Link
ponura85 Re: 81/99 - ponura85 12.12.08, 18:14 Myślałam nad Masquarade... Mówisz, że warto spróbować? Nie powiem, Hestia jest według mnie prześliczna, obejrzę te proponowane przez Ciebie modele. Co do Freyi - mam szczęście bo w sklepie niedaleko mnie jest całkiem przyjemna ofetra. Mierzyłam parę modeli, taka Arabella np. nie dla mnie, ale rozejrzę się za tymi, które proponujesz. Gorzej, że design Freyi jakoś mi nie leży, znaczy podobają mi się, ale nie na mnie. Wolę takie bardziej, z braku lepszego określenia, 'dorosłe'. Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeszcze się upewnię - z takiego masquarade rozmiar 34F? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - ponura85 12.12.08, 18:22 Na pewno zależy od modelu, poczytaj sobie o rozciągliwościach obwodów oraz o wielkości miseczek w poszczególnych rozmiarach. Taka Antoinette z Masquerade jest na przykład piekielnie ścisła w obwodzie i możliwe, że 34F byłoby w sam raz... chociaż ona akurat ma przymałe miseczki i może lepiej byłoby próbować nawet 34FF... :) Dobrze, że masz koło siebie sklep - zawsze sprawdzenie pójdzie Ci szybciej. Odpowiedz Link
maith Re: 81/99 Ponura85 12.12.08, 18:00 Hmm, nie napisałaś, czy stanik, który nosisz jest tu oceniany jako ściśliwiec, czy jako rozciągliwiec, ale od początku. Jeśli chcesz się pozbyć buł, to musisz zapewnić biustowi miejsce w staniku. A wygląda, że już powinnaś brać 32FF, czyli miseczkę o rozmiar większą, czyli buły nie mają gdzie wejść. Parafrazując znane przysłowie "Do pełnego i Salomon nie wepchnie" ;) Gniecenie na mostku może być efektem różnych problemów. Np. zdarzają się po prostu źle wyprofilowane mostki(te odginamy - w Robótkach ręcznych są podstawy kowalstwa ;)) mostki mogą też być za szerokie - wtedy przypominają widelec wciskający się bokiem w pierś. W tej ostatniej sytuacji szukamy węższych mostków. Wąskie mostki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74455372 A i mostek może być też po prostu za wysoki. Tu jest nasz wątek o niskich mostkach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=85822565&a=87244945 Myślę, że w części staników będzie Ci pasowało to 32, a w części lepsze będzie 34. 32 w rozciągliwszych (32FF) a 34 w ścisłych (34E) No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
caillouu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 12.12.08, 17:29 mój rozmiar mierzony pod biustem- 80cm w biuście-99cm Do tej pory nosiłam staniki kupowane w sieciówkach typu H&M i były to rozmiary miseczki 80C lub D. Dodam, że niestety nie stać mnie na drogi zakup, preferowałabym stanik marki triumph, lub innej łatwo dostępnej. Poza tym mam wrażenie, że mój biust jest obwisły, wstydziłabym się wyjść w wydekoltowanej bluzce. Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeśli moje informacje są niejasne - nie mam w ogóle doświadczenia i wiedzy w tej materii. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/99 - caillouu 12.12.08, 18:01 W zależności od tego, jak mocno ścisnęłaś się pod biustem, powinnaś celować albo w 75tki, albo w 70tki. Spróbuj z marek kontynentalnych wypróbować rozmiar 75F/75G lub z brytyjskich 34E (czyli ichnie 75E). Ewentualnie z kontynentalnych 70G-70H lub brytyjskie 32F-32FF. W tych rozmiarach rozmiarówki brytyjskiej jest cała masa staników, i to naprawdę ŚLICZNYCH staniczków!!! To zaś, w czym się wstydzimy wyjść, a w czym nie, rzadko zależy od naszego obiektywnego wyglądu, a przeważnie od naszej psychiki, naszego nastawienia do samych siebie. Zacytuję moją koleżankę - "A kiedy chcesz zacząć nosić duże dekolty - po 70tce???" Odpowiedz Link
justyna.mama jaki stanik?79/95, gdzie kupic? 12.12.08, 23:33 to sa powyzej moje wymiary.Dodam, ze karmie piersia juz 16 miesiecy i potrzebuje nieusztywnianego stanika.Obecnie nosze 85c i czuje ze byl to strzal jak kula w plot.Prosze tez o rade,jesli ktos wie gdzie kupic dobry stanik w Bialymstoku? Odpowiedz Link
maheda Re: 79/95 - justyna.mama - mama karmiąca 14.12.08, 11:38 Skoro karmisz, to najprawdopodobniej powinnaś nosić staniki z większą miseczką, niż wynikałoby to z tabel producenckich. Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze kontynentalnym z okolic 75E-75F (czyli większość firm dostępnych w sklepach, jak Corin, Triumph, Samantha, Felina, Konrad, Anita i tak dalej), lub też w kontynentalnym rozmiarze 70G-70H (co polecam w większości staników kontynentalnych z uwagi na to, że mają dość rozciągliwe obwody). Rozmiarówka brytyjska różni się od kontynentalnej co do miseczek, tzn. identyczna dla obydwu numeracji jest miseczka D, a im dalej od D, tym więcej rozbieżności. Stąd w stanikach brytyjskch spróbuj celować w rozmiar około 75(34)DD lub nawet 75(34)E, albo też w rozmiar około 70(32)F, być może powinnaś sprawdzić, jak się czujesz w 70(32)FF. Na sklepach w Białymstoku się nie znam, ale w spisie dobrych sklepów powinnaś coś znaleźć, a i zakupy przez internet aż tak strasznie nie bolą, zwłaszcza że staniki brytyjskie można kupić także w sklepach internetowych polskich. Odpowiedz Link
lupusonly 87/104 13.12.08, 11:21 87/104 hmm różnie bywa 75f jest za ciasny a miseczki bywają dobre lub lekko za małe, czasmi zdaża się że są ciut przy duże, 80 e stanik od staje pod biustem a miseczki wydają się za małe... Odpowiedz Link
maheda Re: 87/104 - lupusonly 14.12.08, 11:48 Czy możesz powiedzieć, co znaczy, że stanik odstaje pod biustem? Czy to znaczy, że nie przylega do skóry, tylko "wisi" w powietrzu? Jeśli tak, to nosisz zdecydowanie zbyt płytkie miseczki, swoje piersi układasz tak, żeby nad górną granicą miseczek wszystko było w porządku, skutkiem czego Twój biust próbuje znaleźć sobie miejsce gdzie indziej, czyli ucieka w dół, w kierunku brzucha oraz w kierunku pach. Jakich firm nosisz te staniki 80E czy 75F? Jeśli są to staniki kontynentalne, czyli Triumph, Corin, Felina, Samantha czy podobne, to miseczki są średnio szyte odpowiednio: w 80E na 101 cm w biuście oraz w 75F na 98 cm w biuście. Sama widzisz, że raczej nie ma szans, żeby te staniki były na Ciebie dobre. Jeśli miseczki marszczą się na czubkach - jest to oznaka zbyt małej miseczki, a nie zbyt dużej. To tak na marginesie, bo nie wiem, jakie są u Ciebie oznaki tej zbyt dużej miseczki? Wg mnie powinnaś celować w staniki ze ścisłym obwodem w okolicach kontynentalnego 80G lub 75H, albo też w okolicach brytyjskiego 80(36)F lub 75(34)FF-G. Przeczytaj jeszcze raz instrukcję zakładania stanika z pierwszego postu tego wątku i powiedz mi - jeśli obwód ściśle przylega do skóry pod biustem, a Ty w swoim staniku 75F, w którym masz dobre (lub za duże) miseczki wygarniesz wszystko spod pach i nawet gdzieś z pleców do miseczek - czy nie robią się nad górną krawędzią miseczek buły? Odpowiedz Link
lupusonly Re: 87/104 - lupusonly 14.12.08, 22:44 75f Jest firmy MARKS&SPENCER i owszem po założeniu i wygarnięciu robią się buły nad górną krawędzią, a 80E było firmy KONRAD i tak jak mówisz wisi w powietrzu, Jakie są najlepsze marki, najwygodniejsze? P.S. Bardzo dziękuje za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 87/104 - lupusonly 15.12.08, 11:48 Skoro jest, jak mówisz, w tym M&S, to koniecznie musisz spróbować większej miseczki, ale przy tym samym obwodzie. Czyli próbować brytyjskiego 75FF (34FF), albo i w niektórych modelach/firmach nawet 75G (34G). W polskich firmach (czyli w takim np. Konradzie) odpowiada to wg tabel mniej więcej rozmiarowi 75H lub 75I, praktyka bywa różna. Nie ma czegoś takiego, jak najwygodniejsze marki staników, tak samo, jak nie każdemu pasują ciuchy czy buty tej samej firmy - przecież jesteśmy różni :) Zerknij >>> TUTAJ <<<, znajdziesz tam propozycje staników "na początek" właśnie. Odpowiedz Link
lucy4-2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 13.12.08, 21:44 74\93 do tej pory nosilam 80D albo 75E i jakos dziwnie mi wiec nie wiem czy to dobre rozmiary:( Odpowiedz Link
maheda Re: 74/93 - lucy4-2 14.12.08, 12:06 Czy z obwodem w biodrach 90 cm kupowałabyś spodnie na 100 cm w biodrach? Nie wierzę! Dlaczego to więc robisz swojemu biustowi? :) Powinnaś nosić staniki z obwodem pod biustem 70 (brytyjskie 32) lub 65 (brytyjskie 30). W jakichś wyjątkowych rozciągliwcach być może nawet 60 (brytyjskie 28), ale tymi wypadkami nie będę się tutaj zajmować, jeśli pozwolisz ;) Spróbuj w jakimś sklepie przymierzyć stanik w rozmiarze kontynentalnym 70F lub 70G (jesteś na granicy rozmiarów), ale kup tylko pod warunkiem, że będzie to stanik z bardzo ścisłym obwodem, który będzie na Ciebie najwygodniejszy, gdy zapniesz go na najluźniejsze haftki. Jeśli w sklepie będą staniki z kontynentalnym obwodem 65, to spróbuj przymierzyć 65G lub 65H. Z brytyjczyków celuj w staniki o rozmiarze około 70(32)E lub 65(30)F-FF. Odpowiedz Link
suonko82suonko jak rozxmiar stanika? 14.12.08, 11:06 Witam serdecznie poniewaz mam ogromny problem w Polsce z doborem stanika i jego rozmiarowka mam nadzieje ze mi pomozecie. Potrzebuje dowiedziec sie jaki w naszym kraju tak naprawde nosze rozmiar. Moj obwod pod biustem to 77 miska to 102. Probowalam na kalkulatorach internetowych sklepow z bielizna ale na kazdej pokazuje inaczej:-( Z gory serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link
maheda Re: 77/102 - suonko82suonko 14.12.08, 12:11 Z obwodem pod biustem 77 celuj w staniki z obwodem 70 (czyli brytyjskie 32). Zacznij przymierzanie od staników w rozmiarach kontynentalnych z okolic 70I-70J, lub też od staników szytych w rozmiarówce brytyjskiej z okolic rozmiaru 70(32)G, być może na początek będą lepsze 70(32)FF, jeśli biust masz podzieciowy i rozsmarowany wokół żeber. Tak naprawdę, to sama musisz ustalić rozmiar stanika z danego modelu (lub nawet koloru), bo nie dość, że rozmiarówki firm różnią się między sobą, to jeszcze w ramach staników jeden firmy często modele między sobą się różnią. Co więcej - nawet staniki różnych kolorów tego samego modelu mogą różnić się rozciągliwością obwodu. Stąd też nie jest tak, że ZAWSZE będzie na Ciebie dobry jeden rozmiar - za każdym razem przed kupnem stanika trzeba go mierzyć zgodnie ze wskazówkami opisanymi w pierwszym poście tego wątku, żeby być pewną, że stanik dobrze leży. Odpowiedz Link
suonko82suonko 77/102 - suonko82suonko 14.12.08, 14:54 dzieki wielkie za szybka odpowiedz, ale obawiam sie ze za przystepna cene czyli w granicach tak do 100 zl chyba nie znajde w sklepie stacjonarnym takiego rozmiaru:-( Odpowiedz Link
maheda Re: 77/102 - suonko82suonko 15.12.08, 11:05 Curvy Kate ("brytyjczyki") są w niektórych sklepach w Polsce (możliwe, że nie w stacjonarnych, trzeba by sprawdzić w wątku o CK), a ich cena to około 85 zł. Poza tym nikt nie każe Ci kupować w sklepach stacjonarnych - zawsze jeszcze można kupować (i w razie czego nietrafione rozmiary sprzedawać) na Allegro albo u nas na giełdzie. Odpowiedz Link
0.samanta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 14.12.08, 19:09 w biuście 95, pod biustem 72 zazwyczaj noszę 75C innych nie mogę znależć Odpowiedz Link
maheda Re: 72/95 - 0.samanta 15.12.08, 11:11 Spróbuj poszukać zupełnie czegoś innego, a mianowicie staników w kontynentalnym rozmiarze około 65I lub też brytyjskim 65(30)FF lub 65(30)G. Powinny na Tobie leżeć znacznie, ale to znacznie lepiej. Odpowiedz Link
ania2518 85/103 15.12.08, 10:48 Jeszcze do niedawna wciskałam się w 80C co chyba było kompletn Odpowiedz Link
ania2518 Re: 85/103 15.12.08, 10:50 za wcześnie wcisnęłam enter teraz mam 80D ale też ma jeszcze chyba za małe miseczki, pod biustem jest w sam raz Odpowiedz Link
maheda Re: 85/103 - ania2518 15.12.08, 11:14 Weź jeszcze pod uwagę, że pod biustem może wydawać się w sam raz ze względu na to, że ma ciut przymałe miseczki, więc część Twojego biustu wciska się pod obwód lub/oraz odciąga stanik w przód, mocniej naprężając ten obwód. Jeśli upierasz się ( ;) ) przy staniku z obwodem 80 (wedle brytyjskich oznaczeń jest to 36), to spróbuj staników w kontynentalnym rozmiarze 80F. W stanikach brytyjskich rozmiarem odpowiadającym mniej więcej temu rozmiarowi jest 36E (czyli brytyjskie 80E). Spróbuj jednak przynajmniej przymierzyć staniki w rozmiarze około kontynentalnego 75G albo 75H, bądź też około brytyjskiego 34F-34FF (ichnie 75F-75FF). Może się okazać, że będą leżały na Tobie trochę lepiej. Odpowiedz Link
chwilke Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 15.12.08, 11:00 cześć, moje wymiary to: pod biustem ~72 biust ~ 86 w staniku 89 noszę 75B, ale bardzo ciężko dobrać mi odpowiedni biustonosz, rzadko który dobrze leży :/ Odpowiedz Link
maheda Re: 72/86 - chwilke 15.12.08, 11:20 No, jeśli próbujesz szukać w obwodach 75, to raczej nie masz szans znaleźć, bo to zdecydowanie dla Ciebie za duży obwód! Spróbuj szukać staników raczej w okolicach rozmiaru 65E (ewentualnie brytyjskiego 30DD, czyli 65DD), powinny na Tobie leżeć o nieeeeba lepiej. Jeśli masz bardzo zmasakrowany biust, to może się okazać, że na początku wystarczy staniczek w rozmiarze 65D, póki biust nie wróci na swoje właściwe miejsce. Odpowiedz Link
capothodia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 15.12.08, 11:59 mam wlasnie duzy problem bo nie moge sobie dobrac stanika pod biustem mam 70cm a obwud biustu mam 84cm i wyliczylam ze potzeboje stanik w rozmiaze 70B ale probem w tym ze w tym staniku mam podwojna piers twoza mi sie poduszeczki i jak podskocze albo sie roszam to po jakims czasie mi wychodza sutki z stanika, wiec postanowilam kupic 70C aleniestety w tym jest tak samo i nie hce mi sie wiezyc ze mam miseczke D ktora probowalam ostatnio w sklepie "70D" i lezala znacznie lepiej niz C, ale ja nie mam takich duzych piersi dlatego nie wiem jaki mam rozmiar :( nawet nie pomaga mi jak poluzuje ramionczka :( mam nadzieje ze mi mozecie pomuc, zgory dziekoje za odpowiedz p.s. i sorrki za bledy ale nie umiem tak dobze popolsku :) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/84 - capothodia 15.12.08, 12:12 No bo też obwód 70 jest dla Ciebie za duży. Powinnaś nosić staniki z obwodem 65 (w brytyjskiej rozmiarówce 30) albo 60 (w brytyjskiej rozmiarówce 28). Miseczka D nie jest dużą miseczką, nie bardzo więc wiem, dlaczego się tak dziwisz? Spróbuj sięgnąć po staniki albo producentów kontynentu europejskiego - wtedy albo rozmiar 65D, albo i 65E (w zależności od wielkości miseczek), co daje w brytyjskiej rozmiarówce 65(30)D albo i 65(30)DD, ALBO też w stanikach, w których przy obwodzie 60 będziesz się mogła bezproblemowo zapiąć, spróbuj rozmiarów w okolicach kontynentalnego 60F, ewentualnie w okolicach brytyjskiego 60(28)E. Sama musisz sobie dobrać rozmiar stanika, poszukaj wątku o sklepach stacjonarnych - jeśli mieszkasz w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Zielonej Górze lub innym większym mieście, to możesz się przejść do jednego z polecanych przez nas sklepów, w którym fachowa obsługa pomoże Ci dobrać bieliznę. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/86 - atchoo 15.12.08, 12:27 Kontynentalne 65E/65F lub brytyjskie 65(30)DD. Możliwe, że lepsze będzie coś z okolic kontynentalnego 60F-60G, bądź też brytyjskiego 60(28)E-60(28)F. Do sprawdzenia nabiustnie. Odpowiedz Link
wronki12 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 -atchoo 15.12.08, 12:31 w brytyjczykach 60F(czyli 28F), a w rozciągliwcach 55G(niestety na razie o 55 można zapomnieć, więc wszelkie arabelki i eleanory odpadają, no chyba, że zwęzisz obwód), w ściśliwych 65DD (czyli 30DD). z polskiej rozmiarówki możesz szukać 60H Odpowiedz Link
toska07 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 15.12.08, 14:09 hey! mam problem z dobraniem stanika, ponieważ cały czas nosiłam rozmiar 70G firmy Alles,ale od jakiegoś czasu jest mi za luźny pod biustem a co za tym idzie nie trzymią się piersi w miseczce;niedawno schudłam teraz pod biustem mam 75 cm, natomiast w biuście 91-92 jaki teraz powinnam nosi rozmiar??? acha dodam jeszcze że po karmieniu piersią mam asymetrię piersi i to jest kolejny problem w doborze biustonosza, bo gdy jedna piers leży dobrze to druga(ta większa) po całym dniu noszenia staniczka się wylewa... Odpowiedz Link
m0nalisa 92/105 15.12.08, 14:36 witam. Scisle pod biustem 92 cm,(tłuszczyk na żebrach :))w biuscie 105 dosyc luzno. 5 miesiecy temu urodzilam dziecko, jeszcze katmie choc juz mniej niz na poczatku. Mam stanik 80C i pod biustem ok, ale miseczka luzna- koronkowa. 75 c z nierozciagliwych jest za maly i nawet przy misce C biust mi wylata po za ciasno pod. Jaki rozmiar mam wybrac? pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 92/105 - m0nalisa 16.12.08, 10:50 Coś mi się wydaje, że ten rozmiar 75 będzie dobry, bo skoro nie skarżysz się na to, że ten stanik uciska Cię pod biustem, a jedynym problemem jest uciekanie biustu, to możliwe, że powinnaś celować jednak w 75tki z tych modeli, które mają luźne obwody. Jak bardzo ściśle się mierzyłaś pod biustem? Czy tak ściśle, że miara krawiecka werżnęła się w tłuszczyk i oparła na mięśniach i żebrach, czy ściśle oznacza "przylegle do skóry, z lekkim ściśnięciem"? Bo jeśli to drugie, to całkiem możliwe, że te 75tki są strzałem w dziesiątkę. Staniki w rozmiarze 75C są szyte na kobiety z obwodem 91-92 cm w biuście. Staniki 80C - na kobiety z obwodem w biuście 96-97 cm i nie ma szans, żeby którykolwiek z nich był na Ciebie dobry. Jeśli fakt bycia dobrym "zawdzięczasz" rozciągliwej koronce - znaczy to tylko tyle, że stanik nie podtrzymuje Ci biustu, znam to z autopsji. Spróbuj przymierzyć w dowolnym sklepie stanik w rozmiarze kontynentalnym 80G - takie staniki można kupić w większych sklepach z Triumphem, Feliną, Gaią, Samanthą, Konradem, KrisLine i tak dalej. Wszystkie te firmy mają rozmiarówkę kontynentalną. Wejdź sobie spokojnie do przymierzalni i sprawdź, czy po odpowiednim skróceniu ramiączek i wygarnięciu wszyskiego spod pach do miseczek na pewno nie zrobią Ci się buły nad górnym brzegiem stanika. Ubierz na przymierzony stanik bluzkę, w której będziesz i sprawdź, jak w nim wyglądasz. Możliwe, że miseczka będzie za mała i po wygarnięciu wszystkiego zrobią Ci się buły nad górną krawędzią miseczek - oznaczać to będzie tylko tyle, że trzeba wziąć większą miseczkę. NIE OBWÓD. Jeśli pani w sklepie powie, że nie produkują, to się tylko uśmiechnij i WYJDŹ ze sklepu, nie dyskutując z nią. Bo to nieprawda. Możliwe, że stwierdzisz, iż obwód jest trochę przyluźny. Wtedy trzeba by było sprawdzić staniczki w rozmiarze kontynentalnym 75I-75J (produkuje takie m.in. Gaia, chyba już też Milena, przymierza się masa innych polskich firm). Ze staników produkcji brytyjskiej, które mają inną rozmiarówkę, celuj w rozmiary około 80(36)F lub 75(34)FF-75(34)G. To nie są duże miseczki i w tych rozmiarach możesz kupić masę cudeniek :) Powodzenia! Odpowiedz Link
m0nalisa Re: 92/105 - m0nalisa 16.12.08, 19:39 ojezu bardzo dziekuje za odpowiedz tak obszerną. Ta 75ka bardzo mnie opina- za duzo tluszczu w obwodzie chyba, bo bardzo niewygodnie mi sie chodzi, wlasciwie- nie chodzi- nie nosze go bo czuje sie jakbym sie sznurkiem omotala. Z tymi koronkowymi to prawda - nie potrzymują biustu tylko go zaslaniaja :) dzieki za odpowiedz mona Odpowiedz Link
maheda Re: 92/105 - m0nalisa 17.12.08, 11:18 Opina Cię być może dlatego, że masz zbyt małe miseczki założone? Czy opina Cię zbytnio również wtedy, kiedy miseczki masz skierowane w stronę brzucha? Jeśli tak, to istotnie celuj w 80tki albo 85tki. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/92 - toska07 16.12.08, 10:39 Przy asymetrii piersi stanik dobieraj na większą pierś, a nie na mniejszą. Do miseczki z mniejszą piersią możesz dołożyć wkładki żelowe albo z materiału, możesz trochę podszyć miseczkę przy fiszbinach, żeby ją zmniejszyć, możesz silniej skrócić ramiączko - albo zastosować każdą z tych metod naraz ;) Staniki firmy Alles opisywane przez Forumki szybko się rozciągają w obwodzie, więc nie są najlepszym przykładem, zastanawia mnie też fakt pasowania tylko na mniejszą pierś stanika w rozmiarze 70G, przeznaczonego na kobiety z obwodem w biuście 95 cm, ale pewnie teraz ma raczej za dużą na Ciebie miseczkę? Pewnie miseczka była dobra, jak karmiłaś i jak byłaś tęższa. Hm? A może nie mam racji? Spróbuj znaleźć w jakimś sklepie stacjonarnym staniki z obwodem 65, w rozmiarówce kontynentalnej spróbuj poszukać rozmiaru 65I-65J (skoro większa pierś się wylewa z miseczki 70G, a jej odpowiednikiem jest miseczka 65H albo nawet 65I, to trzeba spróbować większej miseczki). Ze staników produkcji brytyjskiej spróbuj szukać tych w rozmiarze 65G (oznaczenie brytyjskie obwodu 65 to 30, czyli inaczej 30G). Wg tabel co prawda powinnaś celować w kontynentalne 65H oraz brytyjskie 65(30)F-65(30)FF, ale być może masz wąskie żebra i spory biust - wtedy trzeba celować w rozmiary większe, niż wynikałoby to z tabel :-) Odpowiedz Link
bege.mot 86/109 15.12.08, 19:41 witam! jestem matką karmicielką z w/w wymiarami i z asymetrią piersi prawej (większa co najmniej o rozmiar od lewej). laktację mam unormowaną, teraz noszę skandaliczne 85D lub nawet okropne 90E. poradźcie, jaki rozmiar będzie najlepszy, żeby utrzymać moje piersi powyżej pępka? Odpowiedz Link
maheda Re: 86/109 - bege.mot 16.12.08, 11:04 Eeeeetam zaraz skandaliczne.... :) Mam się pochwalić, że nosiłam 95E przy 87/120? :D Nie wiem, jak ciasno się zmierzyłaś pod biustem, dlatego podam orientacyjne rozmiary staników dla dwóch obwodów - dla 80 i 75. Spróbuj strzelać: 1. w brytyjczyki o rozmiarze 80(36)G lub 75(34)GG-75(34)H 2. w staniki o rozmiarze kontynentalnym 80J lub 75K-70L (tak, tak, wiem...). Ważne - staniki powinny być dobre na większą pierś. Odpowiedz Link
mama_frania 78/101 15.12.08, 19:49 1) pod biustem 78, w biuście niezależnie czy w staniku czy bez 101 2) Obecnie staniki do karmienia- 75-80E- moim zdaniem są za luźne w obwodzie, poza tym wcale biustu nie trzymają, wchodzę bez problemu w stanik sprzed ciąży 75 D w nim czuję się najlepiej- ale w tym jednym modelu (mam takie 3)- niestety zostawia trochę "wałków" pod pachami. 2A) obecnie karmię piersią (4 miesiąc karmienia). poproszę o rozmiarówkę zarówno brytyjską jak i "naszą" Serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/101 - mama_frania 16.12.08, 11:08 Spróbuj staników w rozmiarze kontynentalnym ("naszym") około 70J, albo w rozmiarze brytyjskim około 70(32)G. :) Powinno być lepiej. Odpowiedz Link
maith KONIEC WĄTKU 15.12.08, 23:03 Nowe pytania prosimy wpisywać w aktualnym wątku rozmiarowym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=88601582 Odpowiedz Link
agma0 77/88 23.03.09, 10:58 Obecnie noszę 75B, ale miseczki nie za dobrze przylegają, poza tym mam delikatna asymetrię piersi, prawa jest odrobinę mniejsza, zauważalne jest to tylko w staniku. Odpowiedz Link
kk345 Re: 77/88 23.03.09, 11:23 Witaj na forum. Tak jak wyżej napisala maith, ten wątek jest już zamknięty, wpisz się do aktualnego, tak dziewczyny szybciej Ci odpowiedzą. to tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92476266 Odpowiedz Link
haruchan 72/109 24.03.09, 12:24 Witam :) No wiec pod biustem ciasno mam 72 cm a w biuscie 109, obecnie stanik jaki jest na mnie czesciowo dobry to 90E przerobiony na 70 pod biustem ,ale nie przylega do mostka i nadal jest za duzy pod biustem :( ale rozmiar jest w miare dobry narazie jeszcze piersi sa tam gdzie powinny :) Chcialabym poprosic o jakas rade i z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 72/109 24.03.09, 12:36 Ten watek jest juz zamkniety, wpisz sie do aktualnego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92476266 a na pewno Ci pomozemy. :) Nawet wiem dokladnie jak. Ale porzadek musi byc. :) Odpowiedz Link
malyb-aczek 94/105 27.03.09, 17:10 prosze o opinie na temat rozmiaru jaki powinnam nosic. Dodam, ze obecnie karmie piersia 7-miesieczna corke, jest to juz karmienie ustabilizowane Odpowiedz Link
malyb-aczek Re: 94/105 27.03.09, 17:27 zapomnialam dodac, ze obecny stanik: 80C, miseczka po prawidlowym zaozeniu stanika - wg instrukcji - na pewno za mala Odpowiedz Link
kk345 Re: 94/105 27.03.09, 17:41 Witaj na forum. Ten wątek jest już nieaktualny, wklej swoje pytanie tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92476266 Tu szybciej któraś z ekspertek udzieli Ci odpowiedzi. Odpowiedz Link