10.07.11, 09:12
urojonego przez lewactwo Maybacha a przedstawiciel "kawiorowej lewicy" przytulajacy do swojego brzucha bezrobotnych,glodne dzieci i innych wykluczonych przez rzad Tuska,zasuwa sobie Jaguarem.
wpolityce.pl/view/14819/_Fakt___Lewicowiec_Ryszard_Kalisz_ma_nowego_jaguara__Cena__265_000_zlotych___Na_pewno_wzbudzi_zachwyt_swoich_wyborcow_.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 10.07.11, 12:53
      he he

Rydzyk jeździ na rowerze, nawet gorszym niż ten Ojca Mateusza, podatki płaci uczciwie, z każdej zbiórki pieniężnej się skrupulatnie rozlicza.

Nie kompromituj się stawiając tego gościa za wzór cnót.
    • Gość: gość Re: Rydzyk ma IP: 83.238.199.* 10.07.11, 12:59
      Tu jest tak ogólnie napisane ile tacy jak on są warci i jakie mają cele wobec Polski i Polaków
      forum.gazeta.pl/forum/w,329,126805792,126860579,Re_czy_to_juz_.html
      • lechowski51 Re: Rydzyk ma 10.07.11, 14:37
        tarzan napisal;
        Rydzyk jeździ na rowerze, nawet gorszym niż ten Ojca Mateusza, podatki płaci uczciwie, z każdej zbiórki pieniężnej się skrupulatnie rozlicza.

Nie kompromituj się stawiając tego gościa za wzór cnót.

Rydzyk pozostawi po sobie ogolnopolska telewizje i radio,ogolnopolska gazete i wyzsza szkole.Po Kaliszu zostana wspomnienia z jazdy na platformach z pedalami i geszefty z Kulczykiem.Gdyby w Polsce bylo wiecej Rydzykow a mniej Kaliszow bylibysmy druga Szwajcaria a teraz zmierzamy do Grecji.
        • Gość: nikita Re: genialny ojciec Tadeusz IP: *.acanac.net 10.07.11, 16:03
          nawet jesli Rydzyk jezdzi wypasiona fura, mieszka w palacu i korzysta z uslug najbardziej renomowanych burdeli to zasluguje na to. Niepojeta jest ta wasza nienawisc i zazdrosc. Rydzyk z niczego zgromadzil wokol swoich idei miliony ludzi, stworzyl imperium ktorego jak ognia boi sie polska wladza , ktore w skrytosci popiera Watykan i ogromne rzesze spolecznosci na calym swiecie. Zrobil to bedac zakonnikiem ! Czyz to nie jest godne nagrody, czyz nie jest geniuszem ?
          Kazda akcja przeciwko Rydzykowi umacnia tylko jego pozycje. Nawet jesli Rydzyka braknie to jego dziel beda zyc nadal bo to juz dziala jak perpetum mobile ktorego podpora sa ludzie starzy a tych w Polsce przybywa i przybywa. Katolicy, bracia w wierze (Rydzykowej wierze) jesli mu wszystko wychodzi, udaje sie i pnie sie mimo przeszkod od zwyciestwa do zwyciestwa czyz nie dowodzi to tego ze ma niebo po swojej stronie a osobliwie blogoslawionego JPII . Czyz chcecie walczyc z niebem, z bogiem, z zastepami swietych i blogoslawionych stajac po stronie szatana !. Pomyslcie o tym bracia ( w katolickiej wierze) poki nie jest za pozno.
          • Gość: Tarzan Do nikity IP: *.flash-net.pl 10.07.11, 16:55
            Nikito,

Tu nie chodzi o zazdrość, niechaj zdobywa wysokie miejsca w rankingach skutecznych biznesmenów...mnie chodzi o hipokryzję, nie nazywanie biznesu misją i nie korzystanie z ulg.
            A działając w tak nieułatwionych warunkach jeszcze za nic ma prawo, nie prosząc o zgodę na zbiórkę publiczną, jak to inne podmioty czynią i nie rozliczając się z niektórych zbiórek juz przeprowadzonych.
            Skoro taki święty, to czemu nie opublikował choćby oświadczenia co do spożytkowania np. pieniędzy zbieranych na ratowanie stoczni?

To jest brak uczciwości i szacunku do ojczyzny.
            • Gość: nikita Re: Do nikity IP: *.acanac.net 10.07.11, 17:21
              tarzan - nie lubisz Rydzyka. Moze to samo pytanie zadaj polskiemu rzadowi ktory marnotrawi spoleczne pieniadze, moze gangsterom ktorzy nie placa podatkow, moze obcym firmom zwolnionym od podatkow o ktorych dzialalnosci nie masz zielonego pojecia,moze najbogatszym polakom - bogatym droga przekretow i malwersacji a moze kosciolowi jako calosci ze nie placi podatkow. Przemawia przez ciebie zawisc. Modl sie i nawroc.
              • Gość: Tarzan Re: Do nikity IP: *.flash-net.pl 10.07.11, 17:34
                Służebnej roli państwa polskiego wobec instytucji kościoła katolickiego, wyrażonej niepartnerskim charakterem konkordatu, za dotowanie nie tylko zabytkowych kościołów, ale też kościelnych biznesów i mało ważnych społecznie, a kosztownych jak pałac w Bahrajnie pomników, za decyzje komisji majątkowej i "złotówkowe" przekazywanie kościołowi aktywów, przy jednoczesnym wystawianiu faktur tej samej gminie za wynajem sal na potrzeby szkół itd itp ... wybaczyć nie mogę żadnej z rządzących do tej pory opcji politycznych.

Czy to z prawa, czy z lewa dawali, dawali i dają.

Ja jestem głęboko wierzący...wierzę w Boga, kieruję się dekalogiem, pomagam ludziom i bratem dla nich staram sie być na każdym kroku...

...a że mam krytyczny stosunek do niektórych instytucji, w tym Kościoła, czy ludzi, w tym niektórych księży, czy dostojników kościelnych, to zupełnie inna sprawa...dlatego nie rozumiem, czemu sugerujesz, że powinienem sie nawrócić...na co?
          • Gość: Starsza Pani Re: genialny ojciec Tadeusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 16:50
            Do NIkity
            Jak to z niczego ???? Z tzw. wdowiego grosza!! Zaślepieni ludzie oddają mu kasa, a klasa polityczna albo liczy na jego wpływy , albo boi si ę przeciwstawić się jego nieprawemu działaniu, aby nie być postrzeganą jako zwalczajacą Kościół. Takich "funkcjonariuszy Pana B." jak T. Rydzyk nalezy eliminować z publicznej działalności.
          • paseo niestety piszesz bzdury 25.08.11, 14:37
            kazdy moglby to zrobic a nawet duzo wiecej NIE placac podatkow i NIE podlegajac jakiejkolwiek kontroli,a tak wlasnie jest z Radiem Maryja i Trwam.
            Pienaidze NIE zostaly zarobione w jakikolwiek sposob,lecz przyslali je biedni,ciemni,niewyksztalceni ,samotni ludzie,ktorych cynicznie wykorzystano.Pieniedzy na stocznie NIGDY nikt w stoczni nie zobaczyl,a Rydzyk publicznie powiedzial ze
            "Nie dam,bo byscie przezarli"
            jest pod ochrona oszolomiow z PiS liczacych na jegoi elektorat (patrz tlumoki Sobecka i Krupa)
            i pod ochrona czesci episkopatu,z ktorym sie dzieli zarobkiem.

Dostawal tereny za darmo lub za symboliczne sumy,zostal tez dofinansowany z pieniedzy publicznych,choc nie mial do tego prawa.
            I tak dalej i tak dalej.Mimo to ma ogromne dlugi,zalega z wielkimi sumami i zostal dlatego odciety od telewizji satelitarnej.
            Rydzyk doskonaloe wie,ze w normalnym panstwie prawa nie byloby dla niego miejsca,istnieje
            wylacznei dzieki neistabilnej scenie politycznej a szczegolnie dzieki idiotom z PiS a szczegolnie dzieki ich psychicznie choremu wodzowi
        • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 10.07.11, 16:07
          Pewnie Rysiu przy swojej słusznej wadze miałby problem żeby iść tłumnie z "różowymi chłopcami" no to go postawili na platformie. Tak, to pewnie było dobre miejsce dla Rysia...
        • Gość: Tarzan Do lechowskiego IP: *.flash-net.pl 10.07.11, 17:01
          Jaką szkołę? Po kilku latach działania chcesz już jej laurkę wystawiać i pomniki niemal budować?
          Sądząc po awanturze jaką Ojciec Dyrektor-Rektor zrobił, gdy doszedł do wniosku, że serwuje się tam za mało ewangelizacji na zajęciach z informatyki, to śmiem wątpić w kwalifikacje absolwentów.
          Są dziesiątki przedsięwzięć znacznie ważniejszych dla społeczeństwa.

Radio? TV? Niszowe Dla wielu ludzi bez znaczenia. Gdybyś był obiektywny, to pomnik najpierw postawiłbyś Wyborczej, za jej choćby wkład w walkę o demokrację.

Gdybyśmy mieli wielu takich Rydzyków, popatrz jaka masa kapitału byłaby obracana z pominięciem fiskusa... ;)

...czy faktycznie bylibyśmy Szwajcarią? Ej, chyba nie...

• Gość: Słuchaj i wiedzByl Re: Rydzyk ma IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.07.11, 22:05
          Bylibyśmy państwem kościelnym-czyli Ciemnogród.
    • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 10.07.11, 16:04
      No cóż jak widać panowie z lewej strony lubują się w merytorycznym bełkocie co już nieraz potwierdzali! Dziwne tylko że ludzie tak łatwo im wierzą?!
      • Gość: nikita Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 IP: *.acanac.net 10.07.11, 16:35
        marmar - wyjasnij co znaczy "merytoryczny belkot" . Zdaje sobie sprawe ze by zrozumiec co inni pisza trzeba zwyczajnie myslec ale zeby tak od razu posilkowac sie filozoficznym " merytoryczny belkot "

Przeczytaj to :merytoryczny znaczy - dotyczący sedna sprawy, merytoryczny, rzeczowy, celny i to : bełkot - mamrotanie, niewyraźna mowa, bełkot, szemranie.

Zapamietaj, moze sie przydac.
        • mar1mar1 Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 10.07.11, 17:50
          Przecież to proste! W tym przypadku chodziło mi o to że panowie lewicy obiecują merytorycznie tzn uderzają celnie i w sedno polskich problemów mamiąc przyszłych wyborców natomiast rzeczywistość jest taka że wszystkie te obiecanki pozostają niespełnione i tak w kółko macieju dlatego nazywam to bełkotem. Ot i cała filozofia!
          • Gość: nikita Re: mar1mar1 IP: *.acanac.net 10.07.11, 18:02
            nie chcialem ci dokuczyc - ale jak doskonale wiesz nie ma znaczenia kto i co obiecuje bo nikt nie spelni swych obietnic. Nie dlatego ze nie chce ale dlatego ze nie ma technicznych mozliwosci. Skarbiec pusty, zadluzenie niebotyczne, przemyslu czyli tego co zarabia nie ma, wyprzedaze sie koncza , majatki w rekach nowobogackich oligarchow wiec skad wladza ma wziasc pieniadze by zrwealizowac choc najskromniejsze obietnice. Ktokolwiek siega po wladze siega po cieply stolek. Bo czy spelni przedwyborcze obietnice czy nie spelni, to jako spoleczenstwo i tak mu nic nie zrobicie.
            Walesa skakal przez plot 30 lat temu, byly slynne postulaty, umowy spoleczne i co..a no nic. Nic nie zostalo zrealizowane a po stokroc gorzej, kraj zostal doszczetnie zdewastowany. Prasa pieje z zachwytu nad polskim tygrysiatkiem , nad dobrobytem, ale jak starzy pamietaja propaganda sukcesu nie jest wynalazkiem tych ekip rzadzacych. To kogo wybierzecie nie ma zadnego znaczenia bo nikt wam nie pomoze,
            wybierzecie Tuska macie znane zlo, wybierzecie Kaczynskiego , wroci totalitaryzm, bezholowie, polowanie na czarownice bo gore wezmie chec zemsty, Kaczynskich Ziobrow czy
            Macierewiczow. Nic tylko wam wspolczuc.
          • mar1mar1 Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 10.07.11, 18:31
            No właśnie @nikita. Mimo niektórych "rzeczy" które tu piszesz a z którymi nie zawsze mogę się zgodzić tutaj akurat przyznaję ci rację. Polityka jest polityką i zawsze nią pozostanie. Można jednak w jakiś sposób ograniczyć to "kure..o" władzy wybierając mądrze. Nie ma wielkiego wyboru ale jakiegoś trzeba dokonać. Napewno nie znajdziemy "kryształu politycznego" bo to niemożliwe z samej definicji polityki ale wybierając ludzi wyznających jakieś wartości moralne możemy mieć nadzieję że po częsci spełnią obietnice a Polska nie spłynie śmieciem i gów..m zachodu!
          • Gość: katolik Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.07.11, 18:52
            Na nic Wasze krzyki Tarzan i Tobie podobni. Czy ogladales Msze Swieta, a moze byles dzisiaj na Jasnej Gorze, juz sobie wyobrazam co bedzie na okragla rocznice za rok. Tysiace ludzi rozmodlonych i zdeterminowanych. Przedstawiciele calego swiata, prawie caly Episkopat. A Ty jak malpa swoje.
            Ojciec Tadeusz Rydzyk stworzyl dziela ktore trudno pojac, jak sam mowi, detrerminacja od Maryji pochodzi, i to prawda.
            A Ty swoje: maybach, stocznia itp. A dziela ktore sa to Ci nie wystarczą. Dziela stworzone dla nas, dla naszych dzieci zostana. Ojca Tadeusza Rydzyka jako zakonnika tylko w habicie do trumny złożą.
            Czy tego nie pojmujesz Tarzan?, a moze rozmawiamy roznymi jezykami i sie nie rozumiemy mimo ze chyba obaj Polakami jestesmy . Nie musze chyba tlumaczyc ze Polak i Chinczyk nie dogadaja sie dopoki nawzajem jezyka sie nie naucza. Nam Polakom , potrzeba wspolnego jezyka, jezyka milosci do Boga i Ojczyzny. Zapamietaj ze kraj nasz pradziadowie stworzyli ponad 1000 lat temu i nie probuj dzisiaj tego drzewa przesadzac bo uschnie.
            Na nasz piekny kraj rozni mieli ochote, ze wschodu i z zachodu, polnocy i poludnia i zawsze wychodzilismy zwyciezko bo z Bogiem na sztandarach.
            Tobie zasiali liberalne, bezbozne kielki, pracowali na ten stan 60 lat i dalej obecnie od 30 lat. Nie musze chyba przypominac ze Narod w krwi wczesniej chcieli utopic. Nie udalo sie bo obok zdrajcow byli ŻOŁNIERZE WYKLĘCI i bohaterski Narod.
            Widze ze i "Solidarnosci" tez nie mozecie pojac i to rozumie, bo wg mnie okragly stol to dalsza manipulacja.
            Pomysl Tarzan i wroc do korzeni, nawet jesli UB- kiem byles wybacze jak zaczniesz po Polsku myslec.
            Naucz sie Tarzan Dekalogu, bo chce sie z Toba porozumiec. Szczerze Cie pozdrawiam, mysle ze dalej Polakiem jestes, a nie tylko po Polsku mowiacy.

• Gość: benek Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 IP: *.tktelekom.pl 10.07.11, 19:21
              no tak ,miłość do ojczyzny i aluzja że tarzan jest ubekiem - donosicielem to jest ( bo tym sie jest do końca zycia) lechowski ,co na tym forum napisało kilkadziesiąt osób ,a jak sie wczytacie w forum przemyskie to zyciorys lechowskiego znajdziecie - ten do 1989 roku - co do nikity i jego pochwał na cześć księdza oszusta ( rydzyk oszukuje i oszukiwał - są na to dowody ,więc sądem tym ziemskim czy tym niebiańskim mnie nie straszcie - od ubeków też nie wyzywajcie bo lezy mi to martwym bykiem) radzę aby kolega nikita zajął się swoimi sprawami - tymi za wielką wodą bo coś mi się zdaje że wy tam szybciej niż my wpadniecie w czarną a raczej żółtą du...ę finansową ,wywody o imperium rydzyka ,tak jak pogłoski o śmierci M Twaina uważam za grubo przesadzone - otóż kolega R przecholował z odwiertami i ma do zapłaty coś ok 40 mln pln , w kraju zmądrzeli ( nawet babcie jakieś mnie hojne na rm) - zostaje jedynie ameryka , no i płaci - lata rydzyk za ocean i perd..li głupoty o czerwonej zarazie,masonach ,żydach( nikita bez obrazy ty go chwalisz a on cię w Hamilton rzezańcem nazwał),ruskich agentach ,sztucznej mgle ,magnesach ,i utracie sterowności na wyskości 15 metrów w locie na grzbiecie ( to powtarza za antkiem) - niech sobie ma to imperium , niech ma zwolenników , niech pluje,kłamie i co tylko zechce - ale nie za moją kasę , na koniec wolę 100 a nawet 1000 razy tego "brzydkiego" niemca,ruska,czecha,czy zyda niż "polaka patriotę" który kradnie, oszukuje,d..y daje i udaje że jest ok - Tarzan mogę się z tobą nie zgadzać w sprawie mastalerza ,którego uważam za większego kłamcę niż mleczarz - ale nigdy nie będę cię wyzywał od ubeków - mniemam że nawet jakbyś chciał to za młody byłeś - nie to co lechowski ....
              • lechowski51 Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 10.07.11, 20:05
                beniu slonce Ci uderzylo na mozg?.Nikt tarzana nie posadzal o ubeckie konotacje.Jemu poprostu podobaja sie poglady i zyciorys corki sbeka Moniki Olejnik a innym nie.Wiesz beniu gdzie mam Twoje klamstwa o rzekomym moim zyciorysie?...
                Co do Ojca Rydzyka?.Tobie beniu i tuskopodobnym przeszkadza ze odkrywa on co jest powinnoscia rzadu bogactwa polskiej ziemi.Toz to beniu schizofrenia aby nie nazwac tego mocniej.Co do reszty,to szkoda komentowac!.Jak zwykle belkot,choc zaslugujesz tym razem na pochwale bo w swoim slowotoku pominales Kaczynskiego i PiS.
                • Gość: Tarzan Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 IP: *.flash-net.pl 11.07.11, 07:51
                  Drogi Lechowski,

Skąd Ci przyszło do głowy, że podobają mi się poglądy M. Olejnik.
                  Nie wiesz o czym pisałem w tych kilku postach?

Spróbuję wyjaśnić krótko po raz ostatni.

Ja nie lansuję jej, ani jej poglądów, ja nie wysuwam tezy, że jest wartościowym dziennikarzem nawet.
                  Ja jej bronię, gdy argumentem w krytyce jej osoby jest życiorys ojca.

Jeśli nadal nie rozumiesz, to mogę spróbować wyjaśnić po angielsku lub rosyjsku;)

A co do Rydzyka, to czy sądzisz, że zasługi w dziedzinie wykorzystania ekologicznych źródeł energii (tak a propos, uważam to za jego zasługę, że próbuje) automatycznie wymazują występki w postaci ignorowania obowiązku rozliczenia publicznej zbiórki pieniędzy?

Patrz na problem, czy to z punktu widzenia prawa, czy z punktu widzenia chrześcijańskiej uczciwości.

Tak, czy nie - równie kategorycznie i jednoznacznie jak to katolicy potrafią określać "nie zabijaj" pisząc o aborcji.

Powinien rozliczyć się z tej zbiórki, czy nie?
              • Gość: nikita Re: benek ma racji troche IP: *.acanac.net 10.07.11, 20:07
                benek - nie rozumiesz. Ja nie chwale Rydzyka, ja jesli juz to gloryfikuje skutecznosc jego dzialania. Bo nie da sie ukryc ze ma leb do interesow i ... dyplomacji. Ty, tobie podobni, polska wladza jestescie wobec niego bezsilni i mysle ze mie macie szans by te wojne wygrac bo za Rydzykiem stoi caly kosciol Jedni po cichu, inni otwarcie. A to ze Rydzyka radio szczuje polaka na polaka , uczy nietolerancji, nienawisci czy rasizmu to inna sprawa. Ci wszyscy ktorzy wspomagaja to radio reprezentuja ten sam rodzaj myslenia. jest ich duzo, bardzo duzo i dokladnie tyle samo jest wsrod polakow rasistow, ludzi nietolerancyjnychm zawistnych, msciwych.

A o Kanade sie nie martw. To czolowka swiatowego raju. Wy nie macie zadnych szans by sie do tego poziomu zblizyc. Przykre, ale prawdziwe.
            • Gość: Tarzan Do katolika IP: *.flash-net.pl 10.07.11, 21:53
              No i niechaj buduje dalej na chwałę swojego zakonu i dla uwielbienia swoich wyznawców.

Ale niechaj nie będzie święta krową...tylko tyle chcę;)

Choćby faktycznie stworzył prawdziwe dzieło, to nie zmienia faktu, że uczciwość i obowiązujące prawo nakazuje, by z cudzych pieniędzy się rozliczyć...oczywiście zaraz powiesz, że darczyńcom to nie przeszkadza, że on święty i mu ufają, ale zasady,to zasady.
              Skoro żądamy rozliczania afer, nie możemy pozwolić, by działy się w świetle prawa...

czemu sądzisz, żem bezbożnik, bo Rydzyka krytykuję...przecież ja w Boga wierzę, nie w Ojca Dyrektora...
              Dekalogu przestrzegam..tylko nie wspominaj o piątym przykazaniu w kontekście dyskusji o aborcji, bo znajdę Ci 10 dowodów nie przestrzegania go przez żarliwych chrześcijan.

Żadnych drzew przesadzać nie chcę, ja mój polski ogród po prostu inaczej postrzegam...co nie znaczy gorzej, o ile to dla Ciebie możliwe do zrozumienia...Ty kolejny Jedynie-Słusznych-Poglądów-Prawdziwy-Polaku ;)

P.S. Wśród tych wyklętych bywali i tacy, co sami wydawali wyroki i je wykonywali, choćby na chłopach, którzy po kilku latach uciemiężenia przez Niemców nie chcieli kontrybucji na ich rzecz świadczych ;)

• Gość: benek Re: Do katolika IP: *.tktelekom.pl 11.07.11, 07:28
                lechowski albo zmień płytę , albo okulary ,albo odstaw prochy -"...Pomysl Tarzan i wroc do korzeni, nawet jesli UB- kiem byles wybacze jak zaczniesz po Polsku myslec.." wyjaśnij mi o "złotoczcionkowy" lechowski pojęcie - cytuję : ..." po Polsku mysleć..." ? czyli co ? w niedziele do kościoła ,a po mszy dawaj , jazda po pijaku , wpierd..lę żonie ,albo dzieciom , puszczę się z xsinskim, albo obsmaruję dpsko sąsiadowi bo ma lepiej ode mnie? chyba wam chodzi o takie "myslenie" bo skoro rydzyk może wszystko to i my - generalnie mam to w d... zyjcie sobie "prawdziwi polacy" w tym dziwnym stanie - ale póki co to nie za moją kasę - ja ją wolę przepie..ć na własne konto niekoniecznie związane z "inwestycjami" ojca "przekrętorysty" - nikita co do kanady to jak pier..nie na południe od kanady to wam sie czknie dużo gorzej jak nam w europie - zresztą my polacy jak i wy zydzi mamy duuuże zdolności improwizacyjne - www.youtube.com/watch?v=ZAi_JUwrpyo - - przecież to się nie bierze z niczego
                • Gość: rea Manipulator Rydzyk... IP: *.toya.net.pl 11.07.11, 08:31
                  Dyrektor, zwany ojcem, bez żadnych wątpliwości ma niesamowity tupet i talent, aby żerować na naiwności opętanych religijnymi urojeniami ludzi. Ale egzaltacja fanatyków nie ma już mocy silnych argumentów i nie przemawia do młodszego pokolenia i naturalną koleją rzeczy umrze śmiercią naturalną. To tylko kwestia czasu, a ten nie działa na korzyść miłośników zachłannego kaznodziei.
                  • Gość: Tarzan Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.flash-net.pl 11.07.11, 14:11
                    Droga Reo,

Zapewne masz rację, że to zjawisko umrze śmiercią naturalną...ale obawiam się, by na tym przykładzie nie wyrosło paru innych.

Jeśli ktoś łamie prawo powinien za to odpowiadać, a nie być bezkarnym i jeszcze podczas kolejnego namawiania do "wspierania misji" żalić się, że jest się przez totalitarne państwo dyskryminowanym...

Jaka szkoda, że polskie prawo nie bazuje na precedensach...
                  • Gość: nikita Re: rea IP: 66.49.179.* 11.07.11, 14:35
                    Nic z tego. Starosci w tym kraju przybywa a starosc to Rydzykowe niewyczerpane i wieczne zaplecze. Jedyna pociecha to to ze obecne rzady pozostawia przyszlych starcow bez emerytur. Nie wierze tez w to by kosciol jako calosc po cichu nie wspomagal tego dziela ewangelizacji.
                    • Gość: zenek Re: rea IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.07.11, 16:23
                      No i jestesmy w domu, Pan Nikita wszystko wyjasnil, madremu dosc.
                      Przymas Tysiaclecia ks. kardynal Stefan Wyszynski kiedys powiedzial, cytat z glowy: "aby Polska przetrwala w tym rejonie swiata, musi miec nie 40, nie 50, nie 60 milionow ludzi tylko 70 milionow i wiecej", a my walczmy z kosciolem, walczmy z zyciem i juz gdzies slyszalem ze dermografowie za kilkanascie lat przewiduja ze osiagniemy 15 mln - to bedzie sukces. Spelni sie sen o "potedze", a eutanazja stanie sie koniecznoscia, bo kto starymi i niepotrzebnymi bedzie sie zajmowal?
                    • mar1mar1 Re: rea 11.07.11, 19:22
                      A dlaczego nie mają dostać emerytury skoro ją sobie wypracowują! @nikita zejdź na ziemię. Chcesz pozbawić ludzi środków do życia tylko dlatego że ubzdurałeś sobie że wszyscy starsi to zaplecze o.Rydzyka. Chłopie pleciesz gorzej niż kilku "asów" na tym forum!
                  • mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 11.07.11, 19:27
                    Może i o.dyrektor żeruje na opętanych religijnie którzy sami mu dają za to na was, takich światłych i rozumnych żerują inni, którym wcale dać nie chcecie! Dziwne @rea co?
                  • mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 11.07.11, 19:35
                    Tylko że ci opętani religijnie dają bo chcą natomiast wy tacy światli i rozumni nie chcecie a i tak dajecie bo inni na was żerują! Dziwne @rea nie?
                    • mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 11.07.11, 19:37
                      nieaktualne, pie..y się net!
                      • Gość: gbur Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 19:58
                        9 /slownie: dziewiec/ osob bierze udzial w tej 'dyspucie' w tym dwie daly glos tylko, bo im sie nudzilo zapewne;
                        reszte to wali...
                        i tak trzymac :)
                        • Gość: rea Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.toya.net.pl 11.07.11, 20:58
                          Skoro jednak taki gbur tu zagląda i wyraża swoje zdanie, to znaczy, że warto rozmawiać.
                          • lechowski51 Re: Manipulator Rydzyk... 11.07.11, 21:38
                            Problem w tym ze Ty nie rozmawiasz a glosisz swoja ateistyczna religie.
                            • Gość: Tarzan Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.flash-net.pl 12.07.11, 09:26
                              Przyganiał kocioł garnkowi...;)
                            • Gość: rea Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.toya.net.pl 12.07.11, 09:57
                              Odpowiem Ci, Lechowski, słowami Romana Zaroffa : " Ateizm jest zmianą światopoglądu, odrzuceniem świata urojeń i chciejstwa na rzecz świata realiów, świata faktów, racjonalizmu i humanizmu. Świata, w którym najwyższą wartością przestaje być wyimaginowane bóstwo, a staje się nią człowiek".
                              • mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 12.07.11, 15:04
                                To nie światopogląd lecz pycha i zaślepienie! Już kiedyś @rea dyskutowaliśmy na ten temat i jak pamiętam nie potrafiłaś nic sensownego napisać w obronie swojego światopoglądu oprócz kilku truizmów.
                                • lechowski51 Re: Manipulator Rydzyk... 12.07.11, 16:56
                                  Zaraz znowu Ci skopiuje jakas "madrosc" ze swojego ulubionego portalu Ateista.
                                  • mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 12.07.11, 17:41
                                    Wiem @lechowski51 bo z portalu tego najczęściej wypisują mądrości oświeceni ateiści nie wysilając się nawet żeby choć trochę użyć własnego rozumu! Nawiasem mówiąc jest portal na którym wszystkie mądrości z portalu ateista są bardzo gładko i rzeczowo obalane. Pan Agnosiewicz i pomagacze dwoją się wtedy i troją aby obronić swoje "humanistyczne dogmaty wiary" co owocuje tym że jeszcze bardzie brną w kłamstwo i zaprzeczanie samym sobie! Coś na kształt filozofii świadków Jehowy!
                                    • Gość: Tarzan Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.flash-net.pl 13.07.11, 09:04
                                      Kurczę, ludzie, przecież, wy nie przedstawiacie tu wcale dogłębniejszej analizy, czy bardziej przekonujących argumentów itd.
                                      Czemu argumenty innych są truizmami, kopią z portali internetowych, a wasze już nie? Bo one są "słuszne"?

• mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 13.07.11, 12:44
                                        Są tak samo słuszne jak kontrargumenty z naprzeciwka! Nic nowego @tarzan.
                                        • Gość: Tarzan Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.flash-net.pl 13.07.11, 14:22
                                          OK, teraz przynajmniej przyznałeś, że wagę te argumenty mają taką samą...jak rozumiem wrażenie odniosłem raczej z powodu takiej, a nie innej konstrukcji zdania, czy użycia określonych słów.
                                          Cieszy mnie to.

• mar1mar1 Re: Manipulator Rydzyk... 13.07.11, 14:33
                                            Nigdy temu nie zaprzeczałem! Zawsze każda ze stron ma własne argumenty z którymi nie zupełnie musimy się zgadzać. Ameryki @tarzan nie odkryłeś.
                                            • Gość: rea Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.toya.net.pl 13.07.11, 16:01
                                              Może i Ameryki tarzan nie odkrył, ale bardzo możliwe, że by ją odkrył, gdyby jej nie odkrył Kolumb. Tarzan ma duże pokłady możliwości, bo myśli, i to myśli całkiem samodzielnie, co ja umiem docenić.
                                            • Gość: Tarzan Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.flash-net.pl 13.07.11, 17:20
                                              Nie chciałem żadnej Ameryki odkrywać, niepotrzebna uszczypliwość, po prostu szczerze się cieszę, że nieopatrznie odebrałem Twoje słowa...bo tak brzmiały. Łatwiej o dialog w takiej sytuacji, Ciebie to nie cieszy?
                        • Gość: benek Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.tktelekom.pl 14.07.11, 06:38
                          święte słowa
                          • Gość: benek Re: Manipulator Rydzyk... IP: *.tktelekom.pl 14.07.11, 06:39
                            to wyżej o ostatnim wpisie gbura
            • Gość: Lidka Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 17:04
              Do katolika
              Katoliku , piszesz głupoty. Wiara powinna polegać na wierze w Boga , a nie na wierze w zgodne z prawem działanie T. Rydzyka. Facet jest pozbawiony jakichkolwiek zasad chrześcijańskich , a wy mu klaszczecie. Nie przestrzega obowiązujacego prawa , a wy mu klaszczecie. Obraża najważniejsze osoby w Polsce , a wy mu klaszczecie. Obrażał M. Kaczyńską - a wy mu klaskaliście. Ani śp.lech ani jarosław kaczyński nie oburzyli się na jego obrzydliwe słowa. Oni obaj przyzwolili - a wy klaszczecie. Dla mnie jest to obrzydliwy relatywizm.
              PS. Z powodu braku szacunku do tychże osób imiona własne piszę z małej litery.
              • mar1mar1 Re: dziwolagi pojeciowe mar1mar1 15.07.11, 23:35
                A kim ty jesteś żeby sądzić w taki sposób?! Masz może monopol na moralność? Chyba pogubiłaś się trochę w tym zapędzie naprawiania świata! Może warto stanąć przed lustrem i tak szczerze po ludzku spojrzeć sobie w oczy! Jeżeli zobaczysz tam kryształ sumienia to rzeczywiście masz monopol na moralność w przeciwnym wypadku nie warto więcej na nie spoglądać!
    • Gość: Lidka Re: Rydzyk ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 17:14
      Do Lechowskiego
      Człeku , Twoje poglądy prezentowane na wszelkich mozliwych forach są - jak to teraz się mówi - porażające.
      • lechowski51 Re: Rydzyk ma 15.07.11, 20:12
        Satanisci swoim przeciwnikom wydlubuja oczy na zdjeciach,Ty stygmatyzujesz piszac o nich z malej litery.Coz za klasa i kultura!
        • Gość: Tarzan Stygmaty Lechowskiego IP: *.flash-net.pl 16.07.11, 07:33
          Drogi Lechowski,

Jedni oczy na zdjęciach wydłubują, Lidka pisze z małej litery, Ty masz też swoje sposoby...nie "rzucaj kamienia pierwszy"... ;)
    • Gość: rydz Re: Rydzyk ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 21:28
      Ksiądz powinien sam dawać przykład swoim owieczkom . Żyć skromnie , ciężko jak każdy człowiek pracować i dzielić się z tymi którzy nie mają siły zarobić na chleb .

A co robi ojciec radia ? Ano żyje wypasiony jak burżuj a tylko dlatego że jak guru sekty potrafił omamić motłoch , który służy mu za armię
      • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 15.07.11, 23:12
        I są tacy kapłani co dają tylko że oni nie są "warci" uwagi naszego kochanego społeczeństwa!
        Od kiedy to każdy ciężko pracuje? Ja znam takich co nic nie robią a mają i takich co mają siłę zarobić na chlebuś a nie chcą. Sugerujesz że kler w polsce ma ich żywić? To może pierwszy daj dobry przykład bo przecież to najbardziej pociąga.
        Byłeś u rydzyka na obiadku a może zaprosił cię na pączki że masz tak dokładne informacje o jego statusie materialnym? Nie sądzę, więc skąd te oskarżenia? A może to po prostu zwykła zawiść i głupota!
        • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 16.07.11, 07:43
          Marmarze,

Bronisz go, boś oddany całym sercem kościołowi...ale biorąc pod uwagę żarliwość twej wiary jestem pewien, że o "niedoskonałości" Rydzyka jesteś przekonany.

Nie ma Maybacha? OK, Ile kasy bierze dla siebie, ile dla zakonu, episkopatu, ile do watykańskiego budżetu, a ile inwestuje w ekologiczne projekty (mam nadzieję, że trafione) i szkolnictwo (prace po tym, to chyba tylko w Radiu Maryja i w Trwam znaleźć będą mogli) jest nieistotne.
          Kupę kasy zbiera i właśnie to co Ty uznajesz za argument w jego obronie jest największym moim zdaniem oskarżeniem. Mianowicie to, że nikt tak naprawdę nie wie ile kasy przez jego łapska przechodzi.
          Owsiak musi zbiórki rozliczać co do grosza, Caritas, Akcja Humanitarna też. Organizacje humanitarne, które mogą prosić o 1% tracą swój status, gdy w rozliczeniu coś nie gra.
          A Rydzyk? Dostał śmieszny mandat i jeszcze krzyczy, że jest prześladowany.
          Czasem czuję, że czas na lewicę głosować...
          • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 16.07.11, 15:39
            To nie tak @tarzan. Ja nie bronię kapłanów dlatego że należę do Kościoła! Bronię czci człowieka i staram się wskazać, ale tylko wskazać śmieszność i głupotę oskarżeń tylko na podstawie wizerunku jaki media wykreowały. Bo nie oszukujmy się ale rydzyk jest świetnym człowiekiem dla jupiterów. Wszelkiej maści spece kreujący"wizerunek dla społeczeństwa" tylko czekają aby coś powiedział czy zrobił. Wystarczy posłuchać tego bełkotu który serwuje czwarta władza aby wyrobić sobie opinie o rzetelności informacji akurat w tym konkretnym przypadku. No bo co by chłop nie zrobił czy powiedział to wszystko natychmiast jest oceniane negatywnie! I serwuje się taką sieczkę społeczeństwu a ludzie zamiast myśleć to jak te barany bezmyślnie powtarzają brednie które podsunęli im spece od rozumu! Nie chcę tutaj twierdzić że ojciec dyrektor to świety człowiek bo jest tylko człowiekiem i napewno zasługuje na słowa krytyki względem niektórych swoich działań czy wypowiedzi ale opluwać go bezmyślnie potrafią chyba tylko debile z cząstką tego co się mózgiem zowie we łbie! Chcąc ocenić go jako człowieka trzeba być obiektywnym w pierwszej kolejności do siebie w następnej do niego.
            Co do kasy którą rzekomo dysponuje to powątpiewam czy on coś w ogóle ma z tego wszystkiego dla siebie. Wystarczy uzmysłowić sobie jakie koszty ponosi w związku tylko z utrzymaniem mediów. O innych przedsięwzięciach nawet nie wspominam. A większość ludzi przychylnych jego "inwestycjom" nie jest znowu taka chojna czy majętna żeby stale księdzu dawać nie wiadomo ile! Podejrzewam że po prostu huraganowa propaganda i nagonka zrobiły swoje. Dla ludzi bezkrytycznych to wystarczy, mądry zawsze zastanowi się zanim wyda wyrok!
            I o to mi chodzi @tarzan a nie o bezmyślną obronę księży czy Kościoła. Bo taka obrona jest tyle samo warta co i taka krytyka!
            • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 16.07.11, 20:02
              OK, Marmarze,

Ja osobiście zarzut wobec niego postawiłem konkretny.

Nie interesuje mnie to, że elokwencja nie grzeszy, nikt nie jest doskonały. Pal sześć jego wygibasy na forum europejskim, równie populistyczne wypowiedzi zdarzają się nawet europosłom. To, że głosi poglądy takie, a nie inne to tez drugorzędna sprawa, bo niechaj je ma, każdy ma do tego prawo. Mnie interesuje to, czy jako organizator publicznych zbiórek pieniędzy powinien się z nich dokładnie rozliczyć, czy nie.

• mar1mar1 Re: Rydzyk ma 16.07.11, 23:36
                Prawo jest jasne w tej kwestii. Jeżeli są to zbiórki publiczne to proszę bardzo
                www.mswia.gov.pl/portal/pl/88/265/
                jeżeli darowizny to już inna sprawa.
                • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 17.07.11, 08:24
                  Zakładam, że nie chcesz Marmarze zasugerować, że "tzw. zbiórka na ratowanie stoczni" to była taka ... hurtowa darowizna, tylko mimochodem wspominasz o "spontanicznych przelewach".

Czyli naruszył przepisy. Jesteś w stanie to wprost przyznać Marmarze?

Jak oceniasz fakt nie rozliczenia się ze stoczniowych pieniędzy z punktu widzenia katolickiej moralności?

• mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 12:08
                    Sam napisałeś że to była tzw. zbiórka. I dalej zacytuję z jednego z portali:
                    "Prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie zbiórki pieniędzy na ratowanie Stoczni Gdańskiej przez Radio Maryja", i dalej
                    "Analizę akt prokuratura podjęła po publikacji "Gazety Wyborczej" o tym, że o. Jan Król, nazywany "kasjerem Radia Maryja", za pośrednictwem pełnomocnika zainwestował świadectwa udziałowe NFI, przekazane przez słuchaczy w latach 1997-98 na ratowanie Stoczni Gdańskiej, w giełdową spółkę ESPEBEPE ze Szczecina, której upadłość ogłoszono w 2002 r." , i jeszcze dalej
                    ""Co istotne, ustalono również, że niezależnie od zbiórki na ratowanie Stoczni Gdańskiej, Radio Maryja otrzymało darowizny w postaci świadectw udziałowych NFI. Świadectwa te zawierały odręczne zapiski o treści 'Dar dla Radia Maryja'"
                    Końcówka artykułu, "...działanie zarządu spółki ESPEBEPE na jej szkodę, w tym doprowadzenie jej do upadłości, jest odmiennym postępowaniem (...) Niewykluczone, że pokrzywdzonymi mogą okazać się akcjonariusze spółki, w tym ojciec Jan Król oraz Warszawska Prowincja Redemptorystów"
                    Ciekawe prawda?
                    Skoro prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania to chyba miała jakieś podstawy ku temu. Pieniądze czy środki które pozostały po upadku ESPEBEPE pewnie ojciec dyrektor zainwestował w kolejne media. Tak to wygląda z mojego punktu widzenia. Natomiast co do ostatniej części twojego pytania, uważam że była to dobra akcja w konkretnym celu. Zapewne z braku znajomości ekonomii ówczesnego rynku i realiów panujących na giełdach źle zainwestowali i część kasy przepadła. Resztę upchnęli pewnie w rozbudowę mediów. A to że nie rozliczył się z tego co nie było darowizną ciężko mi ocenić bo nie znam wszystkich niuansów sprawy. Lecz wydaje mi się że skoro prokuratura nie dopatrzyła się niczego złego to widocznie tak było.
                    • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 13:05
                      Zdubluje sam siebie ale tutaj ciekawe informacje. Wynika z nich że kto chciał odzyskać kasę po chybionej inwestycji to ją dostawał jednak większość ofiarodawców świadomie rezygnowała ze zwrotów pozostawiając radiu Maryja wolną wolę w kwestii swoich datków czy darowizn.
                      www14.zippyshare.com/v/41156572/file.html
                      • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 17.07.11, 16:58
                        Nie ma pokrzywdzonych, nie ma postępowania. Gdybym ja przesłał pieniądze na rzecz tego komitetu i nie wyraził zgody na dotowanie RM, to pewnie żądałbym wszczęcia.
                        Nie zmienia to mojego zdania, co do rozliczania środków przez niego...który notabene potrafi "czarny marketing" uprawiać i sugerować machloje w np. WOŚP, która takowe rozliczenie przedstawia co roku.

• mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 17:37
                          Miałbyś do tego pełne prawo.
                          Na marginesie dodam ze nie akceptuję niektórych wypowiedzi na temat WOŚP i sam wspieram tę inicjatywę bo uważam że jest potrzebna a koszty zawsze są obecne w każdej inicjatywie na tak ogromną skalę.
                          • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 17.07.11, 17:48
                            Cieszę się, że podzielamy ten pogląd.:)
                    • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 17.07.11, 16:52
                      OK, brak przesłanek, by wykazać czyjąś winę oznacza odmowę wszczęcia postępowania.

Nie wskazywałem, że posiadam takowe dowody, stwierdziłem jedynie odnosząc się do przepisów lub/i moralności, że gość nie poczuwa się do obowiązku rozliczania się z przesyłanych RM środków.

Nie nazywam go złodziejem, tylko osoba, która czuje sie jakby stała poza prawem...jakimkolwiek ;)

• mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 17:33
                        Cóż, może tak mu się wydaje, jednak prawo powinien respektować każdy bez względu na to czy jest człowiekiem rządu, bezdomnym czy księdzem. A jak jest w rzeczywistości wszyscy wiemy!
                        Takie czasy @tarzan dziwne nastały.
    • Gość: Lilka Re: Rydzyk ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 21:39
      Oglądałam tych wspaniałych katolików , dobrych ludzi co biją dziennikarkę Polsatu po twarzy .
      Ależ to banda fanatyków , analfabetów .
      I to chce rządzić Polską ?
      Nigdy !!!
      • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 15.07.11, 23:25
        @lilka no i gdzie to twoje pragnienie życia w zgodzie ze wszystkimi tak często wygłaszane na tym forum, gdzie się podziałaś, dobro i pokój miłująca istoto? Coś szybko się "odmiłowałaś"! Łatwo jest głosić górnolotne frazesy(bo w twoim przypadku to tylko frazesy), i widzieć nietolerancję tam gdzie jej niema prawda?! Napiszę może tak, nie tylko "czcze gadanie zaburza logiczne myślenie" ale nienawiść również!
        • Gość: Lilka Re: Rydzyk ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 00:44
          Przyznaję że mnie poniosło. Wiem że nie powinnam używać takich słów . Jestem człowiekiem i jak każdy popełniam błędy i czasami słowami krzywdzę innych. Ale mam jedno wytłumaczenie że pierwsza nigdy nie atakuję tylko na agresję , reaguję niestety agresją .
          Wiem że to złe.
          Przepraszam !
          • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 02:13
            To mnie zaskoczyłaś! Brałem udział w dyskusjach na różnych forach, obgadywaliśmy różne tematy począwszy od technicznych a na religijnych kończąc i na palcach jednej ręki moę policzyć ludzi którzy potrafili przyznać się do błędu w dodatku wyrażając żal z tego powodu! Każdy jest człowiekiem i każdy popełnia błędy a niewielu potrafi się do tego przyznać. Tak trzymać @lilka bo agresja i nienawiść daleko nie doprowadzi!
    • Gość: domino Re: Rydzyk ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 21:44
      no ja tak samo myślę o tym zajściu
      tak postepują fanatycy religijni a nie chrześcijanie
      • Gość: katolik Re: Rydzyk ma IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.07.11, 22:21
        Lidka. Brak slow, sama o sobie dajesz swiadectwo, Ty nie ponizasz nikogo, tylko siebie takimi wypowiedziami. To jest wlasnie fanatyzm, ktory np. w Łodzi doprowadzil do nieszczescia.
        Sama dajesz przyklad ze Ojciec Tadeusz Rydzyk krytykuje czyny a nie osoby, bo tak zachowuje sie prawdziwy katolik.
        Opanuj sie. Zejdz na ziemie.
        • Gość: rea Re: Rydzyk ma IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 09:46
          Z religią czy bez niej, dobrzy ludzie będą postępowali dobrze, a źli źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii, bo ta wypacza prawdziwe widzenie świata i antagonizuje ludzi. Kościół od zawsze walczył wszystkimi sposobami o przetrwanie, a ostatnio maź niechęci do Kościoła rozlewa się, jak nigdy dotąd. Kapłani, w tym celuje pan Rydzyk, gotowi są na sprowokowanie do walki o religię bez względu na cenę, jaką zapłacą wierni, nie cofną się więc przed niczym. I prowokują swoich wiernych do agresywnych zachowań, bo każda religia wyklucza i potępia inaczej myślących, a nawet posuwa się do ich fizycznej eliminacji.
          • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 16.07.11, 09:56
            Nie zgodziłbym się, czy złodziej-katolik ukradł, bo religia wypaczyła jego moralność?

Ludzie wypaczają swoją lub innych moralność, np:

"Kamil Zieliński, kandydat PiS w wyborach prezydenta Wałbrzycha, dał wyborcom jasny sygnał: tylko on to prawdziwy Polak katolik. Mogą głosować na niego albo na konkurentów: Żyda, innowiercę lub ateistę. "

Czy religia pana Zielińskiego nakazuje mu być wrogiem dla bliźnich? Nie, nauka kościoła w tej mierze jest oczywista, słowo głoszone przez Papieża, treść Biblii też.

Natomiast to co lansują niektórzy kapłani i niektórzy wierni, to jest problem.

A ten człowiek, tak samo jak złodziej, nie kieruje się religią (czyli własną wiarą), tylko chęcią osiągnięcia korzyści.

To obywatel Rydzyk wypacza obraz moralności, a nie religia, w której "posługę kapłańską sprawuje"...
            • Gość: rea Re: Rydzyk ma IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 10:48
              Jeśli chodzi o moralność, odpowiem Ci tarzan słowami A. Einsteina : " Moralność człowieka zależy od zdolności współodczuwania z innymi ludźmi, wykształcenia oraz więzi i potrzeb społecznych ; żadna religia nie jest do tego potrzebna. Człowiek byłby zaiste żałosną istotą, gdyby kierował się w życiu wyłącznie strachem przed karą i nadzieją na nagrodę po śmierci".
              A od siebie dodam, że imperatyw moralny wynikający tylko ze strachu przed karą bożą i obietnicą życia wiecznego u pana Boga nie ma silnych podstaw psychologicznych i wierni w swoim życiu dość wybiórczo traktują moralność relatywizując ją zgodnie z własnymi potrzebami i emocjami.
              I jeszcze jeden cytat(niestety autora nie pamiętam, ale podejrzewam, że to też Einstein) : " Większość ludzi zabija prawdę, gdy widzą, że prawda zabija ich religię" - ale to Polska wlaśnie.
              • Gość: Tarzan Re: Rydzyk ma IP: *.flash-net.pl 16.07.11, 19:58
                >>" Moralność człowieka zależy od zdolności współodczuwania z innymi ludźmi, wykształcenia >>oraz więzi i potrzeb społecznych ; żadna religia nie jest do tego potrzebna. Człowiek byłby >>zaiste żałosną istotą, gdyby kierował się w życiu wyłącznie strachem przed karą i nadzieją na >>nagrodę po śmierci".

Ale ten cytat dobrym argumentem by był, gdyby założyć, że sensem religii jest strach przed karą.
                A ro moim zdaniem nieprawda.
                Patrzysz na słowo głoszone przez niektórych, dla których faktycznie jedną z najważniejszych doktryn jest strach przed piekłem.
                A przecież religia, taka czy inna, może być źródłem, czy inspiracją do dążenia do dobra, bycia dobrym człowiekiem.
                Nie religia jest problemem, tylko stosunek do niej ...w wydaniu co niektórych.
                Inaczej mówiąc z tej samej religii można czerpać naukę "będziesz zły, to się będziesz smażył" lub "miłuj bliźniego swego, jak siebie samego".

Czy to drugie nie brzmi jak uniwersalna prawda?
          • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 16.07.11, 16:00
            @rea Kościól nigdy nie walczył o przetrwanie w takim sensie jak próbujesz tutaj udowodnić (co wynika z całości twojej wypowiedzi). Nie potrzebował tego bo prawda w dalszym rozrachunku potrafi doskonale sama się obronić. Walczył i walczy natomiast z propagatorami nowych idei szumnie odnoszących się do wartości jakie człowiek powinien reprezentować i obiecujących raj na ziemi bez wysiłku, bez zaangażowanie jedynie dobrymi chęciami i eliminacją jakichkolwiek podstaw dla tych wartości. Bo musisz wiedzieć albo i wiesz że próba eliminacji Boga i wszystkiego co z nim związane jest właśnie usunięciem podstaw jak i samych wartości które człowiek powinien reprezentować samym sobą. @rea histori uczy nas że nie ty pierwsza masz patent na uzdrowienie społeczeństwa tym sposobem! Historia pokazuje również do czego takie wynalazki doprowadzały! To mrzonki @rea że próbując rozszczepić Boga i jego prawa z człowiekiem odniesiesz pokój i szczęście. Może na króciutką chwilę tak ale później stworzysz własne prawa a te bez żadnego "kręgosłupa moralnego" doprowadzą do tego co historia pokazała już nie raz!
            • Gość: rea Re: Rydzyk ma IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 17:52
              Historia świata pokazała, że nie ma lepszego pretekstu do wojen niż niewzruszona wiara w prawdziwość jednej, własnej religii wspartej do tego świętą księgą potępiającą wprost wszystkich heretyków i skazującą wyznawcow innych religii na śmierć, a do tego gwarantującą żołnierzom Boga pewne miejsce w niebie męczenników. A czy ktoś kiedyś ruszył do boju w imię braku wiary czyli ateizmu?
              • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 16.07.11, 20:24
                Otóż to @rea, własnej religii. A przykładów wojujących ateistów historia zna mnóstwo!
                • Gość: rea Re: Rydzyk ma IP: *.toya.net.pl 17.07.11, 13:08
                  Ateiści, nawet ci wojujący, nie zabijają w imieniu Boga i dla Boga, nie toczą wojen na tle religijnym, nie palili na stosach heretyków... oni tylko argumentami pokazują bezsens wierzeń religijnych. Nie przypominam sobie, żeby toczono jakieś krwawe wojny w imię ateizmu, tak więc absolutnie bezpodstawnie religię uważa się za moralnego strażnika społeczeństwa, bo to religia unicestwiała od początków swojego powstania wiele ludzkich istnień usprawiedliwiając akty przemocy " chciejstwem" wyimaginowanej istoty.
                  • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 14:33
                    W imieniu Boga nie ale w imieniu swoich przekonań i ideałów a i owszem. Zresztą to ateizm rodził kult jednostki bo eliminację Boga trzeba było zastapić wiarą w kogoś!
                    Ateistyczna rewolucja francuska, setki tysięcy zabitych, umęczonych, żywcem palonych i obdzieranych ze skóry, dzieci, matek, starszych! W imię czego? Ateistyczny komunizm z milionami wymordowanych i umęczonych za wiarę, przekonania, za to tylko że odważyli się "inaczej pomyśleć"! W imię czego? Ateistyczny nazizm z kolejnymi milionami wymordowanych, spalonych, upodlonych do granic przekraczających ludzkie zdolności poniżania! Zbrodnicze eksperymenty, przetwarzanie ludzi na "dobra" gospodarcze i konsumpcyjne! W imię czego?
                    Nigdy w historii człowieka nie było zbrodni i ludobójstwa na tak przerażającą skalę jaką "zafundował" wojujący ateizm! Nawet "dokonania" co niektórych fanatyków religijnych bledną
                    w zestawieniu z "osiągnięciami" światopoglądu @rea którym się tak zachłysnęłaś! Czyżbyś zapomniała o tych wszystkich zbrodniach? Historia jak pisałem jest najlepszym sędzią wszelkich ludzkich tworów a jak widać w tym przypadku wyrok jest jednoznaczny! To ignoranctwo, albo głupota, albo jedno i drugie żeby tego nie widzieć i gloryfikować światopogląd który tyle zła i krzywdy wyrządził ludzkości na przestrzeni dziejów!
                    • Gość: rea Re: Rydzyk ma IP: *.toya.net.pl 17.07.11, 16:13
                      Jednostki mogą dokonywać czynów strasznych, ale nie czynią tego w imię ateizmu. Przykładem tu mogą być Stalin i Hitler. Stalin był ateistą, ale Hitler już nie, mało tego Adolf miał poparcie ówczesnego papieża, a jego żołnierze na pasach nosili napis " Gott mit uns". Hitler w swoich wystąpieniach odwoływał się do opatrzności i wierzył, że owa opatrzność powierzyła mu misję bożą poprowadzenia Niemców. Tak więc mar mar, Twoje wywody nie do końca mierzą się z prawdą. Co do kultu jednostki, to przecież Kościół katolicki jest jaskrawym przykładem owego kultu w osobie nieomylnego papieża. To papież jest panem i władcą wszystkich wierzących owieczek. Nie od rzeczy jest tu też wspomnieć, że południowoamerykańskie dyktatury były i są gloryfikowane przez Kościół byleby były katolickie. Relatywizm moralny kościelnych władcow bije rekordy, nie pisz więc o ateistach, jako złu wcielonym, bo akurat oni mają najmniej na sumieniu. Posądzasz mnie o ignoranctwo i głupotę... Może sam byś się uderzył w piersi? Ja przynajmniej staram się o obiektywizm, a Twój światopogląd nosi cechy totalnego fundamentalizmu.
                      • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 17.07.11, 17:26
                        @rea Adolf z Bogiem, tym prawdziwym miał mało wspólnego. Stworzył sobie wizję swojej religi gdzie przewodnią myślą i sakrum miał być on sam a religią brednie przez niego głoszone! Próbował na początku "wciągnąć" w swoje utopijne wizje przedstawicieli Kościoła a tym samym wierzących. Na swój sposób był genialny. Dobrze wiedział że przy poparciu Kościoła a pośrednio i wierzących mógłby bardzo dużo osiągnąć. Niestety poza początkowymi sukcesami nie udało mu się wiele zdziałać dlatego tak zaciekle zwalczał kazdy przejaw religii czy wiary w Boga. @rea historia mówi wiele na ten temat. Chcesz być "mądrzejsza" od faktów historycznych?
                        Proszę o konkretne przykłady na poparcie twoich twierdzeń. Kilka wątków wcześniej prosiłem o to samo ale niestety nie uraczyłaś nas tutaj żadnym konkretnym dowodem! @rea ja też mogę sobie dumać i dumać a to co wydumam to będą tylko i wyłącznie moje przemyślenia niekoniecznie mające coś wspólnego z rzeczywistością! Przykłady kobieto droga, w tym akurat wątku odnoszące się do Ojca św. i jego rzekomego poparcia dla Hitlera. Czekam!
                        W Kościele to nie papież odbiera kult ale Bóg. Ojciec św.jest namiestnikiem Chrystusa na ziemi i to wszystko. Sądzę że raczej nie za bardzo wiesz o czym piszesz. No i co można napisać komuś kto uparcie trwa przy swoich poglądach ignorując nawet fakty historyczne i pisze o obiektywizmie? Pozostawię to bez komentarza i nie zapominaj że oczekuję konkretnych dowodów na poparcie oskarżeń które wysuwasz pod adresem Kościoła, jego przedstawicieli i wierzących. Bo póki co to nic ciekawego nie wynika z twoich dywagacji oprócz
                        pustych twierdzeń bez pokrycia!
                        • Gość: nikita Re: katolickie swietosci IP: 66.49.179.* 17.07.11, 19:31
                          marmar - to dla ciebie o boskosci i nieskonczonej dobroci namiestnika chrystusowego na ziemi,. Powiadaja ze jaki ojciec taki syn i dalej jaki namiestnim taki i pan jego.

cytaty

"...Hitler doszedł do władzy 30 stycznia 1933r i już 20 lipca tego samego roku podpisał konkordat z Watykanem. O konkordat zabiegał i go podpisywał sam Eugenio Pacelli.(pozniejszy papiez Pius XII). Watykanowi, w konkordacie zawartym z Niemcami hitlerowskimi, przyświecał jeden cel: oficjalne uznanie przez układające się państwo ustawodawstwa kościelnego w postaci Kodeksu Prawa Kanonicznego i przyjęcie oraz ochrona jego postanowień w całości.

W dwa dni po podpisaniu konkordatu Hitler w odezwie do NSDAP napisał: — "Zawarcie przez Watykan traktatu z nowymi Niemcami oznacza uznanie przez Kościół katolicki państwa narodowosocjalistycznego. Traktat ten jasno i wyraźnie pokazuje całemu światu, że twierdzenie o wrogości narodowego socjalizmu do religii jest kłamstwem". I następnie w innym dokumencie: — "Konkordat dał Niemcom możliwość i stworzył sferę zaufania, która będzie miała szczególne znaczenie w pilnej walce z międzynarodowym żydostwem".

Izolowanie i prześladowanie żydów nie było oryginalnym wymysłem Hitlera. Już 400 lat wcześniej papież Paweł IV (1555-1559) rozkazał utworzenie surowego getta rzymskiego dla żydów na Zatybrzu w 1556 r. Również wtedy oznakowywano ich gwiazdą Dawida. Hitler zatem był tylko lepszym kontynuatorem polityki Watykanu prowadzonej od stuleci. W Polsce przed II WŚ antysemityzm był bardzo powszechny. Rodzice i księża powtarzali, że żydów trzeba nienawidzić, bo żydzi zamordowali Chrystusa. (Dzisiaj księża Jankowski i Rydzyk otwarcie głoszą poglądy antysemickie i zwierzchnicy z episkopatu wcale ich za to nie potępiają i żadna krzywda im się nie dzieje.)

Tuż przed wybuchem wojny, w sierpniu 1939 r. Eugenio Pacelli już jako papież Pius XII zaczął pracować nad pokojem. Uznając, że Niemcy zostały „skrzywdzone" w traktacie wersalskim, zasugerował aby na międzynarodowej konferencji pokojowej, zorganizowanej pod auspicjami Watykanu, nakłonić Polskę do ustępstw. Przedstawiciel Watykanu w Warszawie, nuncjusz Filippo Cortesi naciskał na rząd polski aby ustąpić Hitlerowi w sprawie żądań Gdańska i korytarza. Nie odniosło to oczekiwanego skutku.
                          • mar1mar1 Re: katolickie swietosci 17.07.11, 21:59
                            Pomijając już to że nie przedstawiłeś żadnych konkretnych dowodów na współpracę Adolfa z papieżem tak jak twierdzi @rea, warto ustosunkować się do twoich rewelacji bo mam wrażenie że świadomie manipulujesz ogólnie dostępną informacją i próbujesz wykorzystać negatywny wydźwięk słowa getto w tym przypadku akurat przeciwko wierzącym.
                            Faktem jest że Paweł IV rozkazał utworzyć takie getto ale dlaczego? Jaki był wydźwięk słowa getto i co ono oznaczało w tamtych czasach? Oto cytat
                            "Termin ten użyto po raz pierwszy na określenie dobrowolnie utworzonego skupiska ludności żydowskiej w Wenecji na początku XVI w. Najczęściej określenie to odnoszono do dzielnic czy ulic miasta zamieszkiwanych przez Żydów, których do izolacji skłaniało poczucie wspólnoty narodowej i religijnej oraz możliwość rządzenia się własnymi prawami i obyczajami, często także wrogość otoczenia. Wraz z rozwojem miast i dążeniem mieszczaństwa do wyeliminowania groźnego konkurenta w handlu i rzemiośle, wzmogły się tendencje do izolowania Żydów w zamkniętych dzielnicach" No i cała próba przypisania przez ciebie Kościołowi jakoby to on tworzył getta legła właśnie w gruzach.
                            O kwesti konkordatu wspomniałem pośrednio pisząc o geniuszu Hitlera.
                            Natomiast odnosząc się do twoich sugesti w sprawie Pacellego i późniejszego papieża Piusa XII podaję bardzo obszerny elaborat, dla zainteresowanych tym zagadnieniem, aby sami wyrobili sobie obiektywną opinię o kardynale a później papieżu i jego walce z nazizmem.
                            www.analizy.biz/marek1962/piusxii.htm
                            www.bibula.com/?p=38630
                            Sądzę @nikita że nie musisz czytać bo zapewne bardzo dobrze orientujesz się w temacie a twoje oskarżenia wynikają z celowości takiego działania!
                            Jak widzisz @nikita prawda bardzo różni się od tej, którą starasz się przedstawić!
                            • Gość: nikita Re: ciekawosc zydziny IP: 66.49.179.* 17.07.11, 22:32
                              marmar - prezentujesz katolicka albo blizej katechizmowa wiedze z ktora nie mozna dyskutowac. Twoja "madrosc" przeraza tak jak przeraza Rydzykowe pojmowanie wiary, patriotyzmu i milosci blizniego.

mam dla ciebie taki oto orzeszek do rozgryzienia.

Jak wiesz Trojca Przenajswietsza to bog ojciec, syn bozy i duch swiety inaczej mowiac sa to trzy nierozerwalne byty w jednym. Bog wyslal syna na ziemie ale zgodnie z dogmatem wyslal i siebie i ducha swietego. Na krzyzu umarl syn ale zgodnie z dogmatem umarl i ojciec i duch swiety. Jak to wiec jest z ta trojca przenajswietsza. Da sie ja rozdzielic czy sie nie da, mozna np. zawiesic dzialanie trojcy np kiedy syn byl w grobie to jego obowiazki przejal ojciec a moze duch. Syn powiada " to wie tylko ojciec ktory jest w niebiesiach" czy to znaczy ze ojciec mial tajemnice przed synem i duchem ? czy zatem ta trojca to jednak mistyfikacja ? No wlasnie jak to wyjasniaja uczeni w katolickim pismie.
                              • mar1mar1 Re: ciekawosc zydziny 17.07.11, 23:39
                                Moja wiedza @nikita wynika z mojej wiary. Pisałem to już, że wierzę ale chcę wiedzieć w kogo i w co wierzę a przynajmniej poznać te zagadnienie tak bardzo jak to jest tylko możliwe! Taka wiedza bardzo się przydaje choćby do obrony przed różnymi zarzutami nie mającymi nic wspólnego z prawdą. Co do Trójcy św. proszę bardzo
                                www.gotquestions.org/Polski/Trojca-Swieta.html
                                Spróbuj poznać i sensownie wytłumaczyć zjawiska zachodzące ot, choćby w fizyce kwantowej a napewno dostaniesz Nobla. Spróbuj poznać i sensownie wytłumaczyć dogmat o Trójcy św. a zostaniesz Bogiem :) !
                                • Gość: nikita Re: smutny zydzina czeka na wyjasnienie IP: 66.49.179.* 18.07.11, 04:30
                                  marmar - nie interesuje mnie co pisza fanatycy religijni, intetesuje mnie jaki jest twoj punkt widzenia . Z mojego wywodu wynika ze smierc syna pociagnela za soba smierc ojca i ducha.

Sprobuj napisac cos co bedzie mialo sens i bedzie wylacznie produktem twojego umyslu. I prosze skoncentruj sie na temacie a nie bladz po tematach zastepczych.

• Gość: rea Re: smutny zydzina czeka na wyjasnienie IP: *.toya.net.pl 18.07.11, 10:35
                                    Nikita, nie wiem czy mar mar będzie w stanie Ci logicznie przedstawić fenomen Trójcy Świętej, bo rozum nie jest w stanie zmierzyć się z tą " abrakadabrą stworzoną przez szarlatanow mieniących się kapłanami Jezusa".( cyt. z T.Jeffersona)
                                    O ile wiem, to ani Jezus, ani apostołowie nie głosili nauki o Trójcy, a dogmat ten sformułowano podczas dwóch soborów w 325r.(Nicea) i w 381r.( Konstantynopol. Tak więc pojęcie Trójcy ( o ile jest w stanie ktokolwiek to pojąć) obce jest Biblii i obce było pierwszym chrześcijanom.
                                    • mar1mar1 Re: smutny zydzina czeka na wyjasnienie 18.07.11, 12:23
                                      W tym temacie to ty masz ubogą wiedzę a tę co masz to nijak ma się ona do rzeczywistości.
                                      Lepiej chyba zrobisz pogłębiając swój światopoglą niż zajmując się rzeczami w które nie wierzysz i nie masz o nich bladego pojęcia. Napewno wyjdzie to z pożytkiem dla ciebie bo póki co to nawet nie potrafisz dobrze obronić swoich twierdzeń.A jak pisałem pustymi frazesami nie podeprzesz swoich dywagacji. Tak na marginesie toście się dobrali z @nikitą. Jeden nie wiadomo o co walczy, druga szuka wsparcia w udowadnianiu swoich racji tam gdzie nie powinna :)
                                      • Gość: nikita Re: smutny zydzina czeka na wyjasnienie IP: 66.49.179.* 18.07.11, 14:00
                                        marmar - to oczywiste ze nasza wiedza ma sie nijak do twojej ale napisz co ty myslisz o nierozerwalnosci trojcy. Rea ci juz podpowiedziala wiec powinno byc latwiej. Nie boj sie , w niebie nie znaja polskiego wiec nikt ci glowy nie urwie za kilka slow wlasnych przemyslen.

z Konopielki ale pasuje "..cisza coraz wredniejsza, wojt nas zapedza jak myszy w jamie i kazdy to czuje..."
                                        • mar1mar1 Re: smutny zydzina czeka na wyjasnienie 18.07.11, 15:47
                                          @nikita ile razy można klepać to samo?
                                          Moja wiedza dotyczy naszej wiary katolickiej! Na temat dogmatów wiary katolickiej nie dyskutuję bo taka dyskusja jest jałowa jak twoje przemyślenia przyjacielu! Zresztą zobacz tutaj, ciotka wiki coś ci powie ciekawego
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat
                                  • mar1mar1 Re: smutny zydzina czeka na wyjasnienie 18.07.11, 12:11
                                    To jest tylko twój wywód jak piszesz i dla mnie nie ma on znaczenia bo podobnie spłodzonych można usłyszeć mnóstwo! Jeżeli nie interesuje cię co piszą "fanatycy religijni" to co chcesz usłyszeć? Przecież zaklasyfikowałeś już nas wszystkich jednoznacznie. Więc co bym nie napisał i jak, to i tak nie dotrze to do ciebie bo podobnie jak @rea dużo wiecie a mało rozumiecie!
                                    Przestań dumać @nikita a zacznij myśleć, napewno na tym dobrze wyjdziesz!
                        • Gość: rea Re: Rydzyk ma IP: *.toya.net.pl 18.07.11, 10:13
                          " W Kościele, to nie papież odbiera kult, tylko Bóg" - a to ciekawe, bo nijak nie mogę sobie przypomnieć, żeby Bóg zasiadał na tronie piotrowym przed którym owieczki padają na kolana.
                          Mar mar podrzuca nam linki z jedynie słuszną, bo katolicką linią i żąda dowodów, jeśli inna wersja kłoci się z tą katolicką. Może jeszcze zażąda odcisków palców?
                          Wracając do Hitlera, to mit o jego ateiźmie jest na tyle rozpowszechniony, że wielu ludzi uznaje go za fakt historyczny i zwlaszcza różni religijni fanatycy to wykorzystują. A. Hitler urodził się w katolickiej rodzinie, chodził do katolickiej szkoły i jako dziecko uczęszczał do kościoła i przynajmniej oficjalnie nigdy nie wyrzekł się katolicyzmu, a liczne przesłanki pozwalają wnosić, że w pewnym sensie pozostał człowiekiem wierzącym, choć być może nie w wiarę katolicką, a bardziej może w jakąś szczególną postać boskiej opatrzności. I trudno zaprzeczyć, że pozostawał pod silnym wpływem doktryny chrześcijańskiej, zwlaszcza, gdy pomyślimy o długiej w tej wierze tradycji oskarżania Żydów o zabicie Jezusa. W jednym z wystąpień (1923r.) powiedział on : " Pierwsze co musimy zrobić, to ocalić Niemcy przed Żydami, którzy doprowadzają nasz kraj do ruiny. Musimy ocalić Niemcy przed cierpieniem, jakiego doznał ten, który oddał ducha na krzyżu". Ich eksterminacja nie była zatem dla niego czynem sprzecznym z sumieniem, on bowiem działał, jako karząca ręka boskiej sprawiedliwości.
                          Nie ulega też wątpliwości, że Hitler cynicznie wykorzystywał uczucia religijne swoich słuchaczy.
                          " Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna". ( Seneka Młodszy)
                          I jeszcze jedno - papież Pius IX nigdy publicznie nazizmu nie potępił, co do dziś jest dla Kościoła rzymskokatolickiego źródłem poważnej konsternacji.
                          • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 18.07.11, 12:51
                            Coś ci słabo idzie rozumienie tego co czytasz.
                            1.Ojciec św. z racji pełnionej posługi zasługuje na szacunek i tak jest traktowany przez wierzących!
                            2.A jakich materiałów oczekujesz? Ateistycznych czy pogańskich? Czy mówiąc o matematyce czytasz o niej z podręcznika do fizyki? A swoje racje udowadniasz podpierając się materiałami katolickimi czy swojego światopoglądu? Dziwne @rea jest to twoje myślenie!
                            3.No tak historycy mylą się co do Hitlera, natomiast to ty dysponujesz prawdą. Ogłoś to w periodykach naukowych @rea zaczynasz chyba przesadzać stawiając się ponad historią. Albo bredzisz albo ty rzeczywiście myślisz że wiesz lepiej niż historia uczy co notabene równa się temu pierwszemu!!! Zaczynam powątpiewać czy warto jeszcze z tobą dyskutować! Chcesz być poważnie traktowana to poważnie się zachowuj bo naprawdę zaczynasz być niewiarygodna jako poważny rozmówca!
                            www.trinitarians.info/ateizm/art_271_Czy-Adolf-Hitler-byl-katolikiem_.htm
                            4.Co ma wspólnego Pius IX z nazizmem?
                            Przeczytaj sobie i przemyśl, tylko żebyś wzorem @nikity nie doszła do "bariery myślowej" bo tego ci nikt nie wytłumaczy nawet ty sama :))
                            adonai.pl/cuda/?id=35
                            • Gość: nikita Re: marmar nie wie IP: 66.49.179.* 18.07.11, 14:16
                              marmar - pisz na temat nie filozofuj, nie kombinuj i nie obrazaj tych ktorzy chca z toba rozmawiac. Uznaj swoje wywody za internetowa ewangelizacje ( radiowa ma juz ojciec tadeusz) i zachec nas do odstapienia szatana i wejscia na droge cnoty. Zatem do dziela.
                              • mar1mar1 Re: marmar nie wie 18.07.11, 15:37
                                Masz podane fakty,czytać nie potrafisz? A filozofię dobrze widać w twoich wywodach.
                                Ewangelizacja może przynieść korzyść ludziom którzy nie odrzucają faktów tylko dlatego że nie mogą ich zrozumieć! Zresztą ty i @rea to przypadek beznadziejny, nie do wyleczenia, chociaż kto wie ;)...

• Gość: nikita Re: Rydzyk ma IP: 66.49.179.* 18.07.11, 14:12
                            marmar - Adolf Hitler ( na certyfikacie urodzenia jest Adolfus) urodzil sie 20 Kwietnia 1889 roku o 6 wieczorem w miejscowosci Braunau w okolicach Linz w austriackiej Waldviertel, w obecnosci proboszcza o nazwisku Ignaz Probst. Malutki hitlerek zostal ochrzczony w miejscowym kosciele i z ta chwila stal sie czlonkiem kosciola katolickiego a ze chrztu nie mozna cofnac wiec jak kazdy katolik musi to brzemie nosic az do smierci .
                            • mar1mar1 Re: Rydzyk ma 18.07.11, 15:39
                              A okulary założyłeś przed czytaniem
                              www.trinitarians.info/ateizm/art_271_Czy-Adolf-Hitler-byl-katolikiem_.htm
                              • Gość: nikita Re:marmar w narozniku wiedzy IP: 66.49.179.* 18.07.11, 21:04
                                marmar - nie intertesuja mnie polskie, tendencyjne i malo rzetelne opracowania.

Hitler stal sie katolikiem w momencie chrztu ! to jedyny sakrament ktory wypedza diabla i po wsze czasy wpisuje delikwenta na liste katolikow. To czy hitler byl dobry czy zly nie ma zadnego znaczenia. Byl katolikiem jak ty drogi marmarze. Czy byl gorliwym katolikiem ? czy chodzil do kosciola czy uczeszczal do spowiedzi ( swietej ?!!!!!) i komuni ( juz nie swietej ???) to nie ma zadnego znaczenia . Znaczenie ma jego chrzest.

marmar a czy wiesz ze i hitler i stalin maja szanse na zbawienie i miejsce w niebie po Armagedonie ? potrafisz w oparciu o pismo swiete wyjasnic dlaczego ?
                                A moze wiesz kto nie dostapi zbawienia ( nieba) i dlaczego .

Postaraj sie i napisz cos madrego, tylko nie o fizyce kwantowej i okularach. Blysnij wiedza, pokaz ze jestes katolikiem z ogromna wiedza i ewangelizacyjnym zacieciem.

Moze sam masz jakies pytania ?. na poczatek masz pale z odpowiedzi na pytanie jak katolik powinien sie modlic. Poczytaj mateusz 6:9 a bedziesz wiedzial . To jedyna modlitwa jaka powinna klepac geba katolika. Reszta to balwochwalstwo. pamietaj, bo szukanie innych bogow jest grzechem ciezkim.

• mar1mar1 Re:marmar w narozniku wiedzy 18.07.11, 22:43
                                  Heh @nikita, podobnych perełek to ja już się trochę nasłuchałem. Od prowadzenia dyskusji ze świadkami to są inne fora. Twoja "nauka" mnie nie interesuje! Ja przynajmniej nie skorzystam z oferty!
                                  • mar1mar1 Re:marmar w narozniku wiedzy 18.07.11, 23:02
                                    Zrobie dubel, ale masz tu @nikita poczytaj sobie na spokojnie
                                    www.katolikos.republika.pl/
                                    Jeżeli "złapałeś" się na ich argumenty to na chłodno skonfrontuj sobie ich wcześniejsze wydania np. strażnicy z tymi póżniejszymi. Zobacz jak sami sobie zaprzeczają, jak brną w kłamstwie a to całe ciało rzeczywiście daje ciała w kwestii interpretacji Biblii i wyjaśniania niejasności które kierują do Broklynu podrzędni świadkowie. Zresztą co ja będę pisał, sam sobie sprawdź. Sądzę że jesteś rozsądnym człowiekiem i tak zrobisz oby ci się to przysłużyło do odkrycia prawdy!
                                    • Gość: nikita Re:marmar w narozniku wiedzy IP: 66.49.179.* 19.07.11, 01:14
                                      marmar - zostales znokautowany.
                                      • mar1mar1 Re:marmar w narozniku wiedzy 19.07.11, 12:30
                                        :))
                                        • Gość: nikita Re:marmar w narozniku wiedzy IP: 66.49.179.* 19.07.11, 13:46
                                          marmar - tak czy inaczej jestem pelen szacunku dla Ciebie.
                                          • mar1mar1 Re:marmar w narozniku wiedzy 19.07.11, 14:10
                                            Ja również @nikita ale tylko jako do człowieka. Do twoich poglądów religijnych nie mam szacunku bo według mojej doktryny (i zdrowego rozsądku) wypaczają one wiarę i ośmieszają Boga. Więc jak to na początku pisałem szacunek pozostanie ad personam, natomiast jestem przekonany że z racji odmiennych poglądów jeszcze nieraz nastąpi "starcie" na forum!
                              • autuchton Re: Rydzyk ma 19.07.11, 09:44
                                mar , ftalo, lechowski ..głosujcie na plac zabaw w Tarnobrzegu na www.nivea.pl
                            • Gość: Tarzan NIkito... IP: *.flash-net.pl 18.07.11, 18:46
                              Hitler = zbrodniarz = katolik?

Ej no Nikito, przecież to niedorzeczne, chcesz powiedzieć, że jak ktos jest ateistą, to xła czynić nie może?

• Gość: nikita Re: tarzan IP: 66.49.179.* 18.07.11, 21:13
                                Nie stawialem znaku rownosci miedzy tymi zaleznosciami. Nie wiem jak doszedles do takiej konkluzji. Moja odpowiedz zwiazana byla z negowaniem faktu ze hitler byl katolikiem. Byl, przez chrzest. A to jaki byl to juz zupelnie inna sprawa.

Jesli juz, to prawidlowa kolejnosc powinna byc : hitler - katolik - zbrodniarz i bez znaku rownosci.

• Gość: Tarzan Re: tarzan IP: *.flash-net.pl 18.07.11, 22:11
                                  OK, rozumiem, teraz brzmi logicznie.;)
                  • Gość: Tarzan Rea IP: *.flash-net.pl 17.07.11, 17:07
                    Reo,

1. Ludzie wojują z różnych powodów, nie tylko religijnych, więc takiej pacyfistycznej postawy bym u nikogo nie wskazywał ze względu na światopogląd.

2. "Pokazywanie sensu religii" jest dokładnie tym samym, co "pokazywanie jej bezsensu", więc nie używałbym tego jako argumentu.
                    Natomiast nachalna indoktrynacja, wpływ religii na życie wszystkich ludzi, w tym i ateistów, czy innowierców jest sytuacja niewłaściwą.

3. Czy Bóg istnieje, czy jest wyimaginowana istotą nie jest kwestią naukową, tylko kwestią wiary. Więc skoro Ty wierzysz, że Boga nie ma - no bo nie masz dowodów - i chcesz, by Twoje prawo do takich przekonań respektowano, to odwzajemnij się tym samym. Daj ludziom prawo wierzyć w co chcą.
                    Protestuj natomiast jeśli ktoś zechce Tobą pomiatać, czy Ciebie w jakikolwiek sposób dyskryminować z powodu Twojego światopoglądu.
                    Np. wulgarne obrażanie sąsiada nie jest dobrą metodą zwalczania jego chamstwa.

• Gość: rea Re: Rea IP: *.toya.net.pl 18.07.11, 10:59
                      Tarzan. Zdaję sobie sprawę, że ludzie wojują z różnych powodów. Powodem wojen może być chciwość, ambicje polityczne, uprzedzenia etniczne i rasowe, nienawiść lub zemsta albo przesiąknięta patriotyzmem wiara w przeznaczenie jakiejś nacji. I wojują najczęściej z błogosławieństwem bożym, co jest dowodem na hipokryzję wierzeń religijnych.
                      Co do pozostałych dwóch aspektów, które poruszyłeś, mnie byłoby zupełnie obojętne w co ludzie wierzą, ale nie jest mi obojętne, jeśli ta wiara w wyimaginowane bóstwa powoduje tyle ludzkich tragedii, wciska się w każdy zakamarek naszego życia, mami i oszukuje, a innowiercow i niewierzących spycha do podziemia niemalże. Teokracja jest niebezpieczna, co pokazują państwa islamskie i tu nie jest mi obojętne, że prawa stanowione w naszym kraju muszą być pod dyktat katolickiej wiary.
                      • Gość: Tarzan Re: Rea IP: *.flash-net.pl 18.07.11, 18:43
                        To wszystko prawda, tylko ja mam inną interpretację.

To nie wiara ludzi pcha do tych wojen, chciwości, czy zwykłej nienawiści, tylko złe ludzkie przywary, które pod sztandarami wiary sie ukrywa.

Jeśli ktoś przebierając się za policjanta ukradnie, to oznacza, że mundurowi to złodzieje?

Tak samo, jeśli ktoś sieje nienawiść, sprzyja złym ludziom, to nie jest człowiek wierzący w tym sensie o którym tu mowa, choćby i pastorał dzierżył.

• e-ftalo Re: Rydzyk ma 17.07.11, 01:40
      Rydzyk ma całkiem fajne radio,które można sobie czasem włączyć aby odpocząć od beznadziejnej muzyki nadawanej radiostacjach a przy okazji posłuchać jakiejś audycji.Często jest to ciekawa audycja,bo na antenie profesorzy,politycy.Rzadziej nudne pogadanki. Tak więc to jestem pewien że ma i polecam słuchanie od czasu do czasu.
      Naprawdę ,powiem wam mam DOŚĆ słuchania muzyki z radia,to już zeszło na dno kompletne,żadna stacja poza radiem Maryja ,programem 1 ,Rzeszów i programem 3 nie nadaje się już do słuchania.Po prostu reszta to jedno wielkie polskie g..
    • Gość: KUNTAKINTE Re: Rydzyk ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 13:57
      krzywe nogi jak sra
      • Gość: zenek Re: Rydzyk ma IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.07.11, 15:26
        A ja czytam i slucham wiele bo chce miec nienarzucony poglad. Do reki raczej nie biore "Nie" i "Gazety Wyborczej". Slucham natomiast "Radia Maryja" lub ogladam Telewizje Trwam oraz TVP Historia, ktore jako jedyne prawdziwa historie podaja i ktore Żolnierzy Wykletych za patriotow uwazaja. No i oczywisdcie "Nasz Dziennik i tygodnik "Niedziela".
        • karrambello Re: Rydzyk ma 18.07.11, 10:45
          Czytasz i słuchasz wiele, ale tylko z jednej strony. Żeby ugruntować sobie opinię na jakiś temat, należy czytać prasę obu "obozów".

Przeczytałem niedawno jeden z ostatnich numerów "Uważam Rze" i muszę przyznać, że ciekawa lektura i to nie tylko pod względem treści, całkiem profesjonalnie napisane. A artykuł "Od Chińcika dla Gjabajcika" setnie mnie ubawił :-)

Z drugiej strony pełno PiSowskiego ujadania na biskupa Pieronka, gejów, Wojewódzkiego, ale to też się ciekawie czyta. Interesujące są sposoby manipulacji i naginania faktów panów redaktorów. Pod względem technicznym jednak - tygodnik na 4+.

Co do Rydzyka - uważam że dla każdego zdroworozsądkowo myślącego człowieka jest jasne kim ten człowiek jest i co sobą reprezentuje, naprawdę szkoda klawiatury na stukanie o tej hienie...
    • sp1962 Re: Rydzyk ma 18.07.11, 07:55
      jeden z polityków napisał... rydzyk jest biznesmenem z krwi i kości, to że jest księdzem pomocne mu jest w złatwianiu wielu spraw a w mianowicie w pozyskiwaniu moherowego grosza.
    • autuchton Re: Rydzyk ma 19.07.11, 09:22
      głosujcie na plac zabaw w Tarnobrzegu na www.nivea.pl
      • lechowski51 Re: Rydzyk ma 19.07.11, 18:31
        karambello napisal;
        Przeczytałem niedawno jeden z ostatnich numerów "Uważam Rze" i muszę przyznać, że ciekawa lektura i to nie tylko pod względem treści, całkiem profesjonalnie napisane. A artykuł "Od Chińcika dla Gjabajcika" setnie mnie ubawił :-)

Z drugiej strony pełno PiSowskiego ujadania na biskupa Pieronka, gejów, Wojewódzkiego, ale to też się ciekawie czyta. Interesujące są sposoby manipulacji i naginania faktów panów redaktorów. Pod względem technicznym jednak - tygodnik na 4+.

Nie ma "pisowskiego ujadania" tylko normalna krytyka tych bozkow Salonu.Od paru lat nie biore do reki Wprost,czytam od czasu do czasu niektore informacje w necie,bo uwazam ze tak wazeliniarskiego czasopisma prowadzonego przez Liza nie ma w Polsce a w Europie dorownuja mu tylko putinowskie i bialoruskie media.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka