Dodaj do ulubionych

Dominikanie

IP: *.cetus.cyberghostvpn.com 29.08.11, 15:25
Wczoraj wychodząc z kościoła o mały włos nie przewróciłem się o stolik PISagitatorów ustawiony zaraz przy wejściu. Kochani do tej pory ceniłem Was za nie angażowanie się w politykę. Czy coś się w tym temacie w zakonie zmieniło? Komentarze wychodzących wiele by Wam dały do myślenia. Zapewniam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bekalosz Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.08.11, 16:24
      Tobie też przydało by się myślenie!!!!!!!Tylko ono jest luksusem i nie każdy może sobie na nie pozwolić! Pozdrawiam!
    • Gość: anka Re: Dominikanie IP: *.play-internet.pl 29.08.11, 16:32
      Pisowcy to wszy wejdą wszędzie nawet do porządnych dominikanów!
      Szkoda tych dobrych braciszków bo wiem że do tej pory nie wnikali w politykę!
      No ale pis ma wtyki nawet u diabła i wlasnie to mnie dziwi???!
    • Gość: m Re: Dominikanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 19:22
      no ..to było niesmaczne..a PiSowcy.. rozumiem ich. Chwytają się brzytwy..
    • Gość: powiec Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 29.08.11, 19:27
      co innego arcypasterz Dziwisz w Krakowie, ten tylko otacza się naszymi. Nawet bratanica jego wstąpiła do naszej kochanej partii i z polecenia kardynała górale maja na nia głosować.
      • Gość: celina Re: Dominikanie IP: *.torservers.net 30.08.11, 09:30
        Wątek bracie w wierze dotyczy tarnobrzeskich Dominikanów i ich zachowania i o tym należało by pisać. Jeśli interesuje cię działalność Dziwisza załóż nowy wątek i poproś o opinie na pewno je uzyskasz.
        A wracając do tematu rzeczywiście coś się zmieniło. Absmak poczułam już podczas czytania ogłoszeń i wybiórczego cytowania listu do wiernych. Zawsze ceniłam Dominikanów za ich bezstronność i brak zaangażowania w politykę więc trochę się dziwię temu co zastałam w niedzielę.
        Swoją drogą ustawiając stolik zaraz przy wyjściu z kościoła to trzeba mieć tupet a wystarczyło wyjść 10 metrów dalej za ogrodzenie i nie było by problemu.
        A tak jest absmak.
        • Gość: też widziałem Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.08.11, 09:54
          Byłem u Dominikanów, widziałem stolik i jakoś nie doznaję absmaku jak Celina. Co jest ze mną nie tak? Może jestem tolerancyjny?
          • Gość: kali Re: Dominikanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 10:41
            Kali też mieć swoja tolerancja.
            • Gość: MWzWM Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.08.11, 11:46
              To, że jesteś zwolennikiem PO, czyli lemingiem nie zwalnia cię z rozumienia powiedzenia o Kalim. To wiedzą małe dzieci po obejrzeniu w Pustyni i w Puszczy.
        • Gość: peowiec Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 30.08.11, 21:18
          nie mam zamiaru uzyskiwać żądnych opinii o naszym kardynale Dziwiszu. Popiera nas na całej linii. Pięknie by było, gdyby i inni biskupi wystawiali członków swoich rodzin do wyborów z listy PO. My przecież działamy całkowicie w zgodzie z nauka kościoła, za małymi wyjątkami popierania aborcji, zapłodnienia w szklance, eutanazji i małżeństw pedalskich.
    • Gość: Michał Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 30.08.11, 12:33
      Przy całej mojej wyobraźni nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji zbierania podpisów pod listami PO na terenie jakiejkolwiek parafii. Raz, że do Kościoła należą mochery, a mochery jak wiadomo na PO nie głosują więc nie jest to grupa poparcia dla PO. Dwa, że ciemnogród chodzący jeszcze do Kościoła jest jakby niedzisiejszy czyli konserwatywny i nie po drodze mu z in vitro oraz aborcją. Czyli nie jest to elektorat PO. A trzecią sprawą jest kompletna rozbieżność nauczania Ewangelii z postępowaniem peowców. Przy braku punktów stycznych w ideologii zupełnie nie wiem po co ten cały zgiełk?
      Niby peowcy mieliby zbierać podpisy po kościłami? Śmiechu warte!
      Niech się ustawią ze stolikiem pod KLINIKĄ ABORCYJĄ, tam zdobędą poparcie.
      Mogą sięjeszcze uda na Załęże lub do Chmielowa pod Zakład Karny. Blisko 100 procentowe poparcie jest niemalże gwarantowane.
      • Gość: . Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.08.11, 12:52
        Uspokójcie się ,chyba jesteście ludzmi z zewnątrz, ja brałem ślub,chrzciłem dzieci wszystko za darmo ,biegałem po kancelarii aby któremuś z Ojców złożyć datek.Nie obrażajcie nas mieszkanców ,jestesmy od zawsze z Klasztorem. Nigdy polityka.
        • Gość: remigiusz Re: Dominikanie IP: *.torservers.net 30.08.11, 14:16
          Od zawsze jestem z Dominikanami ale to co usłyszałem i zobaczyłem w niedzielę mnie zaskoczyło oczywiście na in minus.
          Ktoś pisze o tolerancyjności - chciałbym ją zobaczyć np. przy stoliku zbierającym podpisy pod legalizacją związków homoseksualnych na terenie klasztoru :-)
          A swoją drogą ciekawe czy by to przeszło ???
          • Gość: Michał Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 30.08.11, 14:22
            Nie przeszłoby. Z prostego powodu. Jest sprzeczne z Katolicką Nauką Społeczną. I nie musisz jej wyznawać jak masz co do tego wątpliwości.
    • Gość: gizmo Re: Dominikanie IP: *.play-internet.pl 30.08.11, 14:24
      No muszę się wtrącić !
      Dominikanie nigdy nie byli za polityką i nigdy nie promowali żadnej partii,byli po prostu ok! to jakieś chieny pisowskie zorganizowali ten cyrk, szkoda że mnie tam nie było zapytal bym kto im pozwolił i na czyje polecenie działają,zresztą jak mnie pamięć nie myli parę lat temu przy wyborach to pis pchał się do kościoła nie pytając go o zgodę uważając za swój folwark!-tylko to im bokiem wyszło -nienawidzę hamstwa politycznego i cynizmu jakim posługuje się ta partia! i dla tegoi nie tylko dlatego nie będę głosowal na idiotów ktorzy jak widać w tv robią z Polaków cymbałów po raz kolejny mówiąc że oni to prawdziwa Polska i nie tylko,to takie zakłamane lekarstwo na całe zło tego świata,the best-pis! szkoda że tak marnie kończą!
      Żeby nie było że jestem postronny nie mam opcji politycznej w tej chwili na którą bym głosował!
      • Gość: Michał Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 30.08.11, 14:35
        Przyszły dla naszej ojczyzny bolesne czasy zaborów. Zaborca rosyjski Car Mikołaj I kasuje Zakon Dominikanów za popieranie powstań narodowych.

A to ultrakatoliki. A mogli iść na łatwiznę i wspierać Unię z Moskwą. A nie chcieli. Wspierali polskich separatystów.
        • Gość: kuba Re: Dominikanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 15:15
          Czy Katolicka Nauka Społeczna nie głosi też, że Kościół jest instytucją apolityczną nie popierającą żadnej partii?
          Więc jak nazwać to co wydarzyło się minionej niedzieli (nadmienię, że nie tylko u Dominikanów)
          Mam nadzieję braciszkowie, że daliście się puścić w maliny jako ufni z natury w dobro człowieka.
          Lecz jeśli była to celowa zagrywka i będzie się powtarzać to wybaczcie poszukam innego Domu Bożego gdzie polityka nie gości tak jak to było do tej pory u WAS.
          • Gość: Bekalosz Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.08.11, 20:56
            Co raz trudniej Was rozumieć. Kiedy wolontariusze J.Owsiaka okupują wszystkie bramy przed kościołami jest dobrze. A stolik do podpisów poparcia Kandydatów na posłów tak ogromnie przeszkadza. Pytam komu!
            • Gość: ela Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 30.08.11, 21:12
              tak właśnie postępactwo rozumie tolerancje. Ich pomysły wszyscy muszą akceptować , jednak innych poglądów nikt nie ma prawa propagować.
              • exkol Re: Dominikanie 30.08.11, 21:28
                Mieszkałem w różnych miejscach w Polsce i za granicą ale takiego nasilenia durnoty jak na tym forum nie spotkałem. Ludzie nienawidzący Pisu, czyli należący do zwolenników partii niby postępowych zabraniają innym wyznawania swoich poglądów. Przecież popieranie kandydatki na senatora Pani Sagatowskiej jest oczywistą sprawą i czy stolik jest przed murem czy za murem klasztornym nie powinno mieć znaczenia. Gdyby zbierali podpisy w kruchcie lub przed ołtarzem to by mnie zdziwiło ale na dworze. Nie lubię tej kandydatki za to co robiła w czasie jak była wojewodą ale na listę się wpisałem bo pamiętam, że ci co należą teraz do PO, SLD zamykali takich ludzi jak Pani Sagatowska w internatach. Więc zdecydujcie się postępaki, albo jesteście demokratami albo tylko wiernymi czytelnikami polskojęzycznych mendiów, czyli .....
      • Gość: belfer Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 30.08.11, 21:10
        włącz gizmo opcje do wykrywania błędów ortograficznych skoro nie umiesz poprawnie pisać po polsku. W polskim języku jest litera h i ch i wcale nie jest wszystko jedno , kiedy jaka się pisze.
        • Gość: kaziuk66 Re: Dominikanie IP: *.tktelekom.pl 31.08.11, 20:05
          Zanim co niektórzy zaczną psioczyc na naszych zacnych ojców dominikanów proponuję zapoznac się z z treścia homilii wygłoszonej przez przewodniczacego Konferencji Episkopatu Polski abp. Józefa Michalika podczas uroczystości Matki Bożej Częstochowskiej który podkreślił,ze oczekiwanie aby Kościół w czasie kampanii wyborczej milczał jest nieuzasadnione, bo to niezgodne z jego nauka społeczną. Sformułowanie,że Kosciół nie może stać sie "wielkim milczacym" na czas kampanii wyborczej znalazło sie tez w komunikacie jaki biskupi diecezjalni ogłosili po zakonczeniu spotkania na Jasnej Górze. Zarówno duszpasterze a zwłaszcza katolicy świeccy,maja prawo a nawet obowiazek uczestniczenia w zyciu społecznym i politycznym gdyz są częscia tego społeczeństwa. Jeżeli co niektórzy sadzą,ze bedziemy stali cicho kącie to sie bardzo mylą. Taki głos był potrzebny.
          • Gość: benny Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 31.08.11, 23:26
            Komunikat ze spotkania na Jasnej Górze jasno stawia sprawę: katolik nie może popierać partii, która chce wprowadzić aborcje, zapładnianie in vitro, uśmiercanie chorych, niepełnosprawnych i po prostu starych oraz wszelkiej maści wynalazki z małżeństwami dwóch facetów, faceta z kozą itp. Czyli won z PO i SLD.
            • Gość: radosław Re: Dominikanie IP: *.cyberghostvpn.com 01.09.11, 07:07
              wiadomosci.onet.pl/kraj/pis-wymyslilo-poparcie-dwoch-biskupow,1,4833663,wiadomosc.html
              I tyle w temacie.
              • Gość: ela Re: Dominikanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 07:13
                w temacie to tylko tyle, że taką wiadomość podało G..no Wybiórcze, które nigdy nie da sie wyprzedzić w trosce o Kościół Katolicki w Polsce.
                • Gość: czlowiek wolny Re: Dominikanie IP: 213.146.54.* 01.09.11, 08:32
                  A co, mysleliscie ze Dominikanie to bezmozgowcy, zawsze sluzyli Bogu i Ojczyznie, przetrwali ciezkie czasy komuny i nie slyszalem o Ojcach patriotach. Przypominam sobie szykany komuny wobec Dominikanow i kontrybucje nakladane za wybudowany kosciol. Obecnie to roznie bywa, znajduja sie zaziebieni. Mysle jednak ze i ta nawalnice liberalizmu przetrwaja, bo kto z Bogiem, Bog z nim.
                  Zaczadzeni - przebudzcie sie!!! bo jutro moze byc za pozno. Oby nie okazalo sie ze Polak przed szkoda i po szkodzie glupi. Nie szykujcie naszym dzieciom problemow. O wolna Polske walczyli i gineli patrioci by tracic ja przez sprzedawczykow i glupoli.
                  KTO Z BOGIEM- BOG Z NIM, a prawa Boze w dekalogu sa zawarte /informacja do chodzacych do kosciola a nie pojmujacych go.
    • Gość: Ateista Re: Dominikanie IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 08:38
      A ja mam to gdzieś!!!! nie lubię żadnej partii i wierzę tylko w pieniądze, kłucicie się nie wiadomo o co? smiech mnie zbiera!
      Atheist
      • Gość: sofia Re: Dominikanie IP: *.santrex.net 01.09.11, 08:49
        @ elu kochamy cię

Oddychaj, oddychaj a emocje same odejdą.

Potem spokojnie przeczytaj:

www.polskatimes.pl/opinie/wywiady/438270,krete-drogi-polskiego-kosciola-rozmowa-z-bp-pieronkiem,id,t.html
      • Gość: belfer Re: Dominikanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 09:11
        kłótnia pisze się przez ó. Ateizm to pewien defekt mózgu, może i na ortografie też to się przenosi.
        • Gość: emeryt Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.09.11, 20:45
          Wszelkim ateistom i wrogom Kościoła polecam artykuł w dzisiejszej Rzepie na temat nawrócenia się Prezydenta Wenezueli!
          • Gość: nie emeryt Re: Dominikanie IP: *.is.a.Tor.server.please.see.tor.morphium.info 01.09.11, 20:59
            Wszystkim bigotom ,dewotom ,oszołomom zacofanym prymitywom cytat:
            Religia jest dla ludzi bez rozumu.
            Autor: Józef Piłsudski
            • Gość: benny Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 01.09.11, 21:08
              kłamiesz. Podaj źródło postepacki oszołomie, sterowany smsami z tvn24
              • Gość: no i co Re: Dominikanie IP: 58.185.18.* 02.09.11, 01:59
                benny, masz taki nick jak i twoj rozum nastawiony na odbior radia co ma....
                • Gość: benny Re: Dominikanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 11:56
                  staram się, chociaż przyznaję, że przychodzi mi to z trudem, dostosować się do słownictwa adwersarzy. A ten, kto Piłsudskiemu przypisał zacytowane powiedzenie jakoś nie podaje źródła. Widocznie łże, jak to lewactwo ma w zwyczaju.
                  • Gość: szpak Re: Dominikanie IP: *.formlessnetworking.net 02.09.11, 12:32
                    I jak to się ma do Dominikanów i pisowskiej agitacji na terenie klasztoru? Przypominam, że tego właśnie dotyczy temat. Wolałbym usłyszeć czy PIS uzyskał zgodę na tą akcję, czy było to wejście na bezczenego i postawienie braciszków przed faktem dokonanym? Chociaż słuchając ogłoszeń wydaje mi się to na zaplanowane. A szkoda bo zawsze ceniłem klasztor za apolityczność.
                    • Gość: benny Re: Dominikanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:33
                      pamiętam, jak w marcu 1989 roku odbyły się uroczystości z okazji wmurowania w kościele OO.Dominikanów tablic poświęconych zamordowanemu przez komunistów majorowi Dekutowskiemu oraz jego towarzyszom. Wtedy nawet ekipa dziennika tv sfilmowała wejście do kościoła i można było usłyszeć obłudny komentarz a nie zachowaniu apolityczności. Oczywiście, gdyby to PO była wpuszczona na teren klasztoru to byłoby OK. Już w tym wątku było pisane, że posłowie PO Raś i Gowin, prowadzający notorycznie w procesjach kard. Dziwisza pod ręce, własnie głosowali przeciw życiu w sejmie. Może jednak mroczne czasy po Zaziębionym prowincjale wreszcie się u Dominikanów skończą.
                  • Gość: lewak Re: Dominikanie IP: *.cloudlet-computing.net 02.09.11, 15:02
                    "benny" ty jesteś du-pkiem do kwadratu . Odnośnie łgania to oszołomstwo z ciemnogrodu jest uczone przez KRK . Kościół katolicki od 2-tyś lat jedzie na kłamstwie i łgarstwie , widać że ma nie złe efekty .Od kołyski idoktrynacja i efektem tego jesteś ty OSZOŁOMIE.
                    Tu masz żródło cytatów Piłsudskiego ;
                    pl.wikiquote.org/wiki/J%C3%B3zef_Pi%C5%82sudski
                    pod literą "R"
                    Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.
                    Opis: w czasie rozmowy z dziennikarzem o Miejscu Odosobnienia w Berezie Kartuskiej. Religia jest dla ludzi bez rozumu.
                    Źródło: Str. 26 książki prof. Wacława Jędrzewicza Kronika Józefa Piłsudskiego, na podst. zapiski w dzienniku jego brata Bronisława
                    Zobacz też: religia
                    Ręka Boża prowadzi mnie i osłania...
                    Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to ku...!
                    Opis: o sytuacji politycznej w kraju.

• Gość: czuczu Re: Dominikanie IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 02.09.11, 16:19
                      @benny proste pytanie. Rozumiesz o czym traktuje wątek? Mnie naprawdę nie interesuję kto Króla Ćwieczka za co, z kim, i dlaczego.
                    • Gość: jaś Re: Dominikanie IP: *.flash-net.pl 02.09.11, 22:47
                      cytat: Ręka Boża prowadzi mnie i osłania...
                      Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to ku...!
                      Opis: o sytuacji politycznej w kraju.

czyżby Marszałek przewidział rząd Tuska i sejm Schetyny?
                      • Gość: emeryt Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 20:37
                        Dobrzy ludzie, dajcie spokój OO Dominikanom! Osobiście podoba mi się ze Poseł Pluta wyłamał się z dyscypliny w sprawie projektu o ochronie życia. Chwała mu za to!
    • Gość: Bekalosz Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 20:40
      Ale i tak trzeba glosować na Rudnickiego!
      • Gość: kalosz Re: Dominikanie IP: *.tktelekom.pl 03.09.11, 21:16
        uchowaj mnie panie to drugi dr. Kleszcz
        • Gość: Bekalosz Re: Dominikanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.09.11, 20:01
          No jak piszesz Panie, no tak......niedobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka