Dodaj do ulubionych

Kremacja po śmierci ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 18:07
Ja wybieram kremację ciała po śmierci .
Uważam, że w demokratycznym państwie każdy obywatel powinien zdecydować o sposobie pochówku . Dlaczego najwięcej ma do powiedzenia kościół katolicki ? Czy musimy w każdej dziedzinie być podporządkowanym klerowi ?
Naprawdę poczuję się wyzwolona gdy to ja będę miała prawo wybierać .
Dwa pogrzeby , tak jak chce kler to podwójny wydatek .
Poza tym , po co marnować budulec na grobowce i zajmować ziemię na cmentarze ?

Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.tktelekom.pl 12.11.11, 19:26
      w 100% zgadzam się z przedmówczynią też każę się po śmierci spalić a dlaczego ;
      1.nasza matka ziemia bardzo się kurczy
      2.zatruwanie wód podskórnych i żródeł podziemnych
      3.po co budować z granitów grobowce (pałace)
      4. po co utrzymywać takie połacie ziemi z szczątkami ludzkimi
      chociażby tylko dla tych 4-ech celów warto się poddać kremacji.
      • Gość: m2 Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.11.11, 19:33
        a z czego kościół będzie brał pieniądze?
        • Gość: grabarz Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.fx-net.ro 12.11.11, 20:40
          m2 napisał(a):
          a z czego kościół będzie brał pieniądze?
          Episkopat (darmozjady) za komunikował że kasę i tak miał będzie podwojoną.
          Konferencja Episkopatu (Komitet Centralny Watykanu) wydał komunikat tej treści:
          List biskupów ws. kremacji: Kościół zaleca i popiera biblijny zwyczaj grzebania ciał
          Obrzędy pogrzebowe z mszą św. powinny być celebrowane przed kremacją ciała zmarłego. Episkopat dopuszcza liturgię przy urnie, kiedy rodzina nie może zebrać się na dwóch uroczystościach lub gdy kremacja ułatwia sprowadzenie ciała do kraju - głosi list biskupów.
          Kościół: msza nad ciałem, nie nad urną. Będzie list do wiernych
          "Kościół zezwala na kremację, jeśli nie podważa wiary w zmartwychwstanie ciała. Nadal jednak zaleca i popiera biblijny zwyczaj grzebania ciał zmarłych, bo sam Chrystus przyjął ludzkie ciało, które po odkupieńczej śmierci zostało złożone w grobie i w tym ciele Jezus zmartwychwstał" - napisali biskupi w liście pasterskim, który będzie odczytywany w kościołach całej Polski w najbliższą niedzielę.
          Hierarchowie podkreślają w nim, że wielowiekowa tradycja chrześcijańska, a także nasza kultura narodowa, przejawia się "w modlitewnym czuwaniu przy zmarłym, a zwłaszcza w religijnej ceremonii pogrzebowej, podczas której modlimy się przy trumnie z ciałem osoby zmarłej, sprawujemy Mszę Świętą oraz uczestniczymy w obrzędzie ostatniego pożegnania".
          Watykan: obrzędy pogrzebowe z mszą św. włącznie przed kremacją
          Wraz ze wzrastającą liczbą kremacji - jak zauważają biskupi - przyjęły się w naszym kraju zróżnicowane praktyki obrzędów liturgicznych towarzyszących kremacji ciał zmarłych i złożeniu urny do grobu lub w kolumbarium. Aby uporządkować sposób sprawowania liturgii pogrzebowej, Episkopat Polski zwrócił się do watykańskiej Kongregacji do spraw Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów o zatwierdzenie "Obrzędu złożenia urny do grobu". Stolica Apostolska, dekretem z 7 lipca 2010 roku, zatwierdziła sam obrzęd, jak i normy wykonawcze związane z kremacją ciała ludzkiego. Wynika z nich jasno, że "obrzędy pogrzebowe z mszą św. i z ostatnim pożegnaniem włącznie powinny być celebrowane przed kremacją ciała ludzkiego, natomiast po spopieleniu zwłok sprawuje się obrzęd związany ze złożeniem urny w grobie".
          Msza pogrzebowa przy urnie tylko w wyjątkowych okolicznościach
          Biskupi polscy podczas październikowego zebrania plenarnego w Przemyślu podjęli decyzję o możliwości sprawowania mszy św. pogrzebowej przy urnie, jeśli "przemawiają za tym szczególne racje duszpasterskie lub powody natury praktycznej". Wymienione w liście pasterskim przypadki to sprowadzanie skremowanych doczesnych szczątków osoby zmarłej spoza granic kraju lub gdy uczestnicy pogrzebu przybywają z daleka i trudno im uczestniczyć w obu częściach pogrzebu, czyli mszy św. przy trumnie zmarłego, a po kremacji w złożeniu urny z prochami do grobu lub w kolumbarium.
          Wszystkich, którzy rozważają możliwość o kremacji, biskupi proszą, by decyzji tej nie podejmowali pochopnie i wzięli pod uwagę chrześcijańską tradycję. "Kremacja nierzadko pociąga za sobą pewne praktyki, których Kościół nie może zaakceptować, takie jak rozsypywanie prochów w określonych miejscach (tzw. ogrodach pamięci) lub przechowywanie ich w różnej formie w domu" - czytamy w liście. Biskupi wskazują, że inną konsekwencją kremacji może być zanikanie tradycyjnych cmentarzy, a "groby zmarłych i stojące na nich krzyże przypominają żyjącym o przemijaniu ziemskiego życia, są miejscem modlitwy za zmarłych i pamięci o poprzednich pokoleniach".
          Episkopat Polski zachęca wiernych do stałej pamięci modlitewnej o zmarłych. Podkreśla, że msza św. w intencji zmarłych jest najcenniejszym darem, jaki możemy im ofiarować.
          Tak czy siak to i tak sakiewka będzie pełna amen......
        • Gość: księgowy Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.11, 22:13
          z banku!
        • sp1962 Re: Kremacja po śmierci ? 19.11.11, 22:23
          oczywiste jest, że kościół znowu nie wie o co chodzi czy o dusze czy o ciało, tak jak samo człowiek poczęty naturalnie czy metodą in vitro, ten który zmarł naturalnie czy w wyniku śmierci samobójczej, kościół zawsze dzieli ludzi na lepszych i gorszych
    • nom73 Re: Kremacja po śmierci ? 12.11.11, 21:47
      Gość portalu: Żaba napisał(a):

> Ja wybieram kremację ciała po śmierci .

A można skremować ciało przed śmiercią? :-)
      Dobra, czepiam się, ale też jestem za, bo w końcu "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz".
      • Gość: kaziuk66 Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.tktelekom.pl 12.11.11, 22:44
        Jak zwykle najwięcej do powiedzenia maja Ci co z Kościołem katolickim najwyraźniej nie po drodze. Jakie zatroskanie o los osób wierzących po ich śmierci ,że do prawdy postawa ta budzi szacunek a może to zwykła obłuda
        • xulu Re: Kremacja po śmierci ? 13.11.11, 10:48

Ja nie widzę problemu, czy kościół zmusza do pogrzebu "kościelnego", po to własnie są cmentarze komunalne. Co do "pałacy" zwyczajna ludzka głupota.
        • nom73 Re: Kremacja po śmierci ? 13.11.11, 11:09
          Gość portalu: kaziuk66 napisał(a):

> Jak zwykle najwięcej do powiedzenia maja Ci co z Kościołem katolickim najwyraźn
          > iej nie po drodze. Jakie zatroskanie o los osób wierzących po ich śmierci ,że d
          > o prawdy postawa ta budzi szacunek a może to zwykła obłuda

Oj kaziuk, coś ostatnio ma mszy nie uważałeś:
          List pasterski Episkopatu Polski o szacunku dla ciała zmarłego i obrzędach pogrzebu 31 października 2011 r.
          • Gość: Pepe Le Moko Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 20:02
            Zapomnieli albo nie chcą pamiętać osoby stanu duchownego jak to spopielali na stosie żywcem swoje ofiary? Inkwizycja działała nadzwyczaj okrutnie i bezpodstawnie tracono ludzi na stosach i to wszystko w imię Boga robili trzymając ludzi w ciemnocie i zacofaniu , a który czymś zabłysnął to od razu szykowano stos. Teraz im kremacja - spopielanie przeszkadza ? O ile pamiętam to kard Wyszyński wydał odpowiedni dekret aby na równi traktować pogrzeb z urną czy z trumną, a teraz chcą dostojnicy kościelni podważyć decyzje prymasa tysiąclecia .
            Całe to tłuste, odziane w złote szaty towarzystwo jest chore.
            • Gość: Palacz Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.underrnet.info 13.11.11, 22:00
              Gdyby tak krematoria oddać czarnym w zarząd, natychmiast zmieniliby zdanie
              • Gość: ciekawy Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.tktelekom.pl 13.11.11, 22:29
                w Stalowej-Woli buduje się spalarnie zwłok ludzkich w lesie. Tam purpuraci zezwolili , bo to oni o tym decydują i o wszystkim dotyczącym ludzkiego truchła .
      • Gość: Starsza Pani Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 18:09
        a mnie bardzo rajcuje kremacja przed śmiercią.
        • nom73 Re: Kremacja po śmierci ? 20.11.11, 13:53
          Gość portalu: Starsza Pani napisał(a):

> a mnie bardzo rajcuje kremacja przed śmiercią.

Szczególnie jak krem i ten co go nanosi jest fajny. ;-)
    • Gość: DD Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.flash-net.pl 13.11.11, 22:41
      Też wybieram kremację mimo że jestem mocno wierząca, nie chcę gnić w ziemi, już to powiedziałam rodzinie taka jest moja wola- wolna wola. Wymysły biskupów zaczynają mnie wkurzać delikatnie mówiąc, za bardzo z buciorami zaczynają wchodzić ludziom w życie, także to drugie.
      • Gość: gbur0 Re: Kremacja po śmierci ? IP: 80.51.96.* 14.11.11, 07:14
        Kościół jet podzielony w tej sprawie i ma zdanie nijakie tak aby można pójść w dogodną dla siebie stronę. Nawet Dominikanie się pogubili bo wczoraj młody ojciec powiedział, że to dobrze jak zmarli byli chowani wokół kościoła bo będą mieć bliżej do Boga na końcu świata a nie jak jacyś chowani pod lasem. Takich bredni to się nie spodziewałem. A przez szacunek dla ciała to nie wolno go palić bo będzie potrzebne w następnym życiu. Więc rację mieli faraonowie budują piramidy i komitet centralny każąc zabalsamować Lenina.
    • Gość: racja Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.11.11, 15:59
      popieram i interia360.pl/artykul/kremacja-rewelacja,19878
      • gragas Re: Kremacja po śmierci ? 18.11.11, 13:02
        Ło, nie wiedziałem, że polskie prawo tak dokładnie określa, co można zrobić z ludzkimi prochami, a co nie... W każdym razie wokół sprawy stosunku Kościoła do kremacji zrobiło się dużo szumu trochę bez powodu, bo ostatecznie Kościół nie zakazuje kremacji, więc wszystko gra. Ja też chciałbym być skremowany, a oprócz tego zażyczyłem sobie, żeby moi bliscy zrobili diament z moich prochów, przetrwam wiecznie w tej trwałej formie, a moi bliscy będą mnie mieli zawsze przy sobie - wiem, że pomysł mocno nowatorski, ale ja już podjąłem decyzję...
        • atramentowa7 Re: Kremacja po śmierci ? 21.11.11, 11:56
          A ja się podpisuję pod pomysłem diamentów - też chcę być kamieniem po śmierci, coś trwałego przynajmniej po mnie zostanie, a najbardziej podoba mi się to, że sama mogę zdecydować o mojej formie po śmierci.
    • Gość: Ika Jak to robią inni też chrześcijanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 16:06
      Popatrzmy na Niemcy. Niemiecka kultura pogrzebowa wielu naszych rodaków szokuje.

Bestattungskultur- kultura pogrzebowa, jak to Niemcy określają, zmieniła się w tym kraju w ciągu ostatnich 20 lat. Klasyczne pochówki w trumnie, na typowym cmentarzu, z nagrobkiem i kwiatami, stają się coraz rzadsze. Dziś tak chce być pochowana tylko jedna trzecia Niemców. Stale rośnie zainteresowanie innymi formami i miejscami pochówku.
      Codziennością stały się kremacje.
      Ponad połowa zmarłych obywateli Niemiec została pochowana w urnach. W niektórych miastach, jak Drezno, czy Kilonia, było to nawet ponad 90% wszystkich pochówków. Głównie ze względów finansowych, ale i estetycznych, oraz ekologicznych.W najbardziej tradycyjnej formie, prochy chowane są potem w urnach na cmentarzach, w grobach ziemnych, albo kolumbariach.
      Rośnie też liczba pochówków anonimowych. Na łące leży tylko jedna tablica z napisem "Gemeinschaftswiese", łąka wspólnotowa. To jedyny znak, że leżą tu ludzie. Ile i kto, wie tylko administracja. Już więcej, niż co dziesiąty Niemiec życzy sobie takiego miejsca spoczynku po śmierci.
      Bardzo popularne są leśne cmentarze - wytyczone fragmenty lasów, gdzie w korzeniach drzew można składać urny. Samemu można wybrać, czy chce się dąb, sosnę, a może brzozę, a nawet wskazać konkretne drzewo. Na drzewie wisi tabliczka z nazwiskiem, albo mottem, u wierzących krzyż. Poza tym cmentarz wygląda jak normalny las.

Zapytacie a gdzie są duchowni w czasie ceremoni pogrzebowej.Są tam gdzie jest pogrzeb.
      Uroczystości kościelne odprawiane są w/g wyznań nad urnami .Nawet do głowy nikomu nie przychodzi,że duchowny nie pożegna zmarłego w urnie a nie w trumnie.

A u nas .Jak zwykle liczy się kasa i tylko kasa.Nasze duchowieństwo bez uroczystości pogrzebowych może żyć tylko ta kasa jeszcze raz kasa.

Tak samo lub podobnie jest w Szwajcarii,Francji,Monaco,zaczyna być w Hiszpanii.
      O krajach tradycyjnie ewangielickich każdy robi jak chce pod warunkiem,że przestrzega reguł prawnych.

Nie mowię,że musimy slepo naśladować innych.Ale cyrk urządzany z pogrzebu przez duchowieństwo to istna kpina z człowieka.Wartościowy jak w trumnie,bezwartościowy jak w urnie.
      Nabiera wartości jeżeli jeden i drugi pogrzeb z udziałem duchownego.Jest podwójna kasa-jest i o to chodzi.Kasa jest najważniejsza.

• Gość: konserwatysta Re: Jak to robią inni też chrześcijanie. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.11.11, 17:29
        A ja chcę jak u nas, bo nie jestem małpą i co mnie obchodzą obyczaje innych.
        • Gość: Wątpiący Robale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 18:00
          I nie będzie Ciebie denerwowało jak leżysz sobie spokojnie w grobie a tu do uch wchodzi Ci obrzydliwy robal i wyjada Ciebie w najlepsze.Najgorsze to ,że jest się sztywnym i podrapać się nie da rady.
          • Gość: nikita Re: zycie za zycie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.11.11, 15:21
            watpiacy - te stworzenia o ktorych piszesz nosisz w sobie od urodzenia. Nigdy nie czules swedzenia pod skora ? To one , glodne, spragnione i niecierpliwe przypominaja o swoim istnieniu, o ulotnosci ludzkiego zycia i nieuchronnym koncu w ich malenkich pyszczkach. W powiekszeniu wygladaja jak male buldozery, ociekajace zielonkawa slina, szczerzace ostre jak igly zeby, szarpiac watrobe, kotlujac sie w kichach w walce o lepszy kasek resztek ostatnio zezartej pizzy.... zabawne to to ze ksiadz wydziera sie nad trumna wypelniona robactwem, w letni czas cuchnaca a niekiedy upiekszajaca uroczystosc pogrzebowa wyciekajaca szparami taniej trumny zoltawymi resztkami czlowieczej ziemskiej powloki.......
    • Gość: aga Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.flash-net.pl 18.11.11, 17:24
      też jestem za prawem wyboru formy pochówku, od pazerności kleru robi mi się niedobrze a jestem wierząca i praktykująca, chcę być skremowana taka jest moja wolna wola,
    • 4vardtramp Re: Kremacja po śmierci ? 19.11.11, 14:20
      Założycielka wątku nie powinna się martwić bo sądząc z nicka i tak skończy jako bociania przystawka.
      • Gość: xyz Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.11.11, 16:13
        bociany żab nie jedzą... polecam lekturę google
    • Gość: Żaba Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 19:47
      Wiem że jakkolwiek bym nie napisała to zawsze znajdzie się ktoś , kto przyczepi się do samego zwrotu a nie treści.
      Celowo tak ujęłam ,, kremacja ciała po śmierci " by nikt nie oskarżył mnie że pytam o zgodą kremacji żywych , jak robili to hitlerowcy w krematoriach .

• Gość: manka Re: Kremacja po śmierci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 19:11
        Żabo, w obozach nazistowskich kremacja również była po śmierci, tylko że w komorze gazowej. Troszkę nauki historii ci nie zaszkodzi. Ale poza tym jestem za kremacją.
        • Gość: nikita Re: smierc w plomieniach IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.11.11, 19:45
          manka - musze nieco sprostowac twoja znajomosc historii. Komory gazowe sluzyly do gazowania , inaczej mowiac do mordowania ludzi (Zyklon B). Kolejnym krokiem byla kremacja poza komorami gazowymi, w dolach kopanych przez wiezniow a pozniej w wysoce wydajnych piecach krematoryjnych. W samej kremacji roznica jest taka, ze wspolczesnie najpierw cie spala a pozniej resztki zmiela na proszek i tym proszkiem wypelnia urne. Jednak zawsze pozostaje zagadka czyje prochy sa w urnie z napisem np. "moja babcia".

Nalezy tu wspomniec o kremacji za zycia czego przykladem bylo Jedwabne gdzie sasiedzi polacy spalili zywcem sasiadow Zydow. Potraficie sobie to wyobrazic ? kiedy plomienie ogarnialy malutkie dzieci, starych i mlodych, ktorzy w straszliwym bolu, nieludzkim krzykiem blagali o litosc...........a potem spowiedz , odpuszczenie grzechow i polski powrot do normalnosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka