lechowski51 01.12.11, 14:58 jest bardzo glosny w mediach i na tutejszym forum a jak jest liczny widac to w tym badaniu CBOS-u; wpolityce.pl/wydarzenia/19026-cbos-wiekszosc-polakow-akceptuje-obecnosc-krzyzy-w-budynkach-publicznych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: proboszcz Re: Antychrzescijanski margines IP: *.ip.netia.com.pl 01.12.11, 15:05 mi tam nie przeszkadza co wisi na ścianie...czy pajęczyna, czy portret Gomułki... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 01.12.11, 22:13 Ciekaw jestem co by sie dzialo gdyby jakas organizacja w Polsce poslugiwala sie swastyka?!.Ten margines wbrew prawu stosuje komunistyczne symbole i jest bezkarny; www.1917.net.pl/?q=node/6949 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proboszcz 卐 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.12.11, 23:07 zważ, że jakimś patridiotom sąd podobno przyznał licencję na używanie znaku "zakazu pedałowania"... sierp i młot to taki nowotwór w porównaniu do krzyża hinduskiego, symbolu szczęścia. tylko uwarunkowania historyczne ukształtowały pejoratywne konotacje tego symbolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 11:27 Pielgrzymka to: wg Wikipedii: podróż podjęta z pobudek religijnych do miejsc świętych. wg Słownika języka polskiego: "1. «wędrówka do miejsca kultu»" wg onet.wiem: "Pielgrzymka, indywidualna lub zbiorowa wędrówka do miejsc świętych. " wg Encyklopedii PWN: "pielgrzymka, indywidualne lub grupowe odwiedzanie miejsc uświęconych przez tradycję rel., praktykowane w wielu religiach; celem p. mogą być święte rzeki (np. Ganges w Indiach), góry (np. Fudżi w Japonii), groby założycieli religii i świętych, świątynie przechowujące relikwie świętych, a także miejsca objawień i cudów; traktowana jako jeden z obowiązków wiernych (np. p. do Mekki w islamie), a także jako zewn. wyraz pobożności i szacunku do symboli rel. (np. w chrześcijaństwie)." a teraz wg Radia Maryja: "Słuchacze Radia Maryja zjeżdżają do Torunia, by razem z o. Tadeuszem Rydzykiem świętować 20. rocznicę stacji. Na uroczystości wystartuje nowa telefonia komórkowa dla "moherowych beretów" - "W naszej Rodzinie". " Pielgrzymi - bo tak redemptoryści nazywają uczestników imprezy - zwiedzają siedzibę Radia Maryja przy ul. Żwirki i Wigury oraz kampus akademicki Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej przy Porcie Drzewnym nad Wisłą. Jednak główne uroczystości odbywają się w kościele redemptorystów przy ul. św. Józefa na Bielanach i w dwóch ogromnych namiotach z telebimami obok świątyni. W jednym z nich znajdują się stoiska z książkami, płytami, kalendarzami oraz stanowisko nowej telefonii komórkowej. - Osoby, które przybędą na uroczystości, będą miały okazję na specjalnych, promocyjnych warunkach zakupić starter "w naszej Rodzinie". Akcja ta ma na celu zachęcenie do szerokiego włączenia się w proces testowania usług nowej telefonii komórkowej - czytamy na stronie internetowej Radia Maryja. "Przebojem jest książka "Życie jest ciekawe", wywiad rzeka z o. Rydzykiem. "To niebanalna historia człowieka, który dzięki łasce Bożej i własnej determinacji stworzył największe medialne centrum ewangelizacyjne w Polsce" "Redemptoryści zachęcali słuchaczy do przyjazdu do Torunia od wielu dni. Niemile widziani są tylko dziennikarze. - Nikt nie zwrócił się do nas o jakieś akredytacje, jakieś telewizje itd. To jest wszystko teren modlitwy, a przyjście na ten teren to jest agresja - zapowiedział kilka dni temu o. Rydzyk." "Głównym punktem (sic!)uroczystości będzie zaplanowana na godz. 15.30 msza, którą odprawi biskup toruński Andrzej Suski, homilię wygłosi abp. Sławoj Leszek Głódź. Wcześniej odbędzie się okolicznościowy koncert." Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 03.12.11, 12:14 Tylko Ty wiesz po co skopiowales ten "madry artykul',bez podania zrodla?!.Radze poczytac komentarze takich samych jak Ty "kochajacych inaczej" swoich braci chrzescijan; m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,10753296,Radio_Maryja_swietuje_w_Toruniu_20__urodziny.html a to zebys mial swiadomosc jak wyglada tak zwalczany przez Ciebie ciemnogrod www.rp.pl/artykul/10,763785-Radio-Maryja-i-jego-inteligenccy-sluchacze.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 15:23 Biznes już wyparł doznania duchowe nawet z Jasnej Góry,a co dopiero w Rydzykowie. Rydzyk z Kaczorem reklamowali telefonię nawet podczas pielgrzymki do Częstochowy. Pokazywali to w tv - nie była to tv trwam, więc pewnie sądzisz, że zmontowali ;) Nie zwalczam nikogo, tylko krytykuję. Krytykuję nie ludzi wierzących, a tych, co na wierze innych biznes lub korzyści polityczne (czyt. biznes) chcą robić. Chcesz powiedzieć, że nieprawdę piszę? Bóg ich kiedyś z tej hipokryzji rozliczy, wierzę, że ciebie też. Jesteś starym komuchem, który do kościoła chodził, ale pewnie by podpieprzać sąsiadów, potem, by uwiarygodnić swoją przykrywkę, teraz wierzysz w to, jakbyś faktycznie się innym człowiekiem urodził. Tylko nie sil się na odpowiedź w stylu "bijesz pianę"....bo to już było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 03.12.11, 15:40 Ty ani nie piszesz prawde ani nieprawde-Ty poprostu postepowo bredzisz.Jaki biznes wyparl doznania duchowe z Jasnej Gory?.Kiedy byles tam ostatnio?. Lubie jak mnie nazywasz komuchem.Jeszcze nigdy tak do mnie sie nie zwracal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 16:05 >>Ty ani nie piszesz prawde ani nieprawde-Ty poprostu postepowo bredzisz.Jaki biznes wyparl doznania duchowe z Jasnej Gory?.Kiedy byles tam ostatnio?.<< W tym roku. Latem. Na każdym kroku sklepik, poświęcenie łańcuszka -stanąć, poczekać - chlast prast - skarbonka, następny! Turystyka i handelek na 100 fajerek. Rydzykowo? To już biznes i disneyland pełną gębą - msza, namioty handlarzy, reklama telefonii i oni nazywają przybyłych pielgrzymami hi hi. czy ty wierzysz w to co mówisz Lechowski? Czy może chcesz udowadniać, że ten cały biznes to na chwałę Boga? >> Lubie jak mnie nazywasz komuchem.Jeszcze nigdy tak do mnie sie nie zwracal. << Ciągle tak o tobie pewnie mówili sąsiedzi, których zadenuncjowałeś, choć za twoimi plecami, więc być może nie słyszałeś. Myślisz, że takie zdanie uwiarygodni twój imaż i ludzie pomyślą, żeś chrześcijanin i narodowiec? Zbyt wiele razy udowodniłeś swą komuszą postawę i moralność, zbyt często pokazałeś jakiż to chrześcijański szacunek do bliźniego masz, by tak się stało...nawet jeśli będziesz to często powtarzał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Antychrzescijanski margines IP: *.acanac.net 03.12.11, 15:41 A co w tym zlego ze Rydzyk zaklada i sprzedaje telefonie radia maryja. To bardzo dobrze ze pieniadze pojda na zbozny cel. A to ze reklamuje w czasie zgromadzen religijnych ? bardzo dobra reklama. Od strony interesu Rydzyk to wielki patriota. Brawa dla Rydzyka, wspierac radio i wszystkie dziela wokol niego powstale....patrzcie panstwo to juz dwadziescia lat jak Rydzyk kreci swoje lody. I wcale sie nie zanosi ze bedzie inaczej. Tarzan , pozwol innym myslec i dzialac jak chca. To dorosli ludzie i maja wolna wole. A tak na marginesie , grzecznosc nakazuje by Kaczynskiego nazywac kaczynskim a nie Kaczorem. To sa podstawy zasad dobrego wychowania bo chyba uwazasz sie za dobrze wychowanego. "komuch" to tez obrazliwe okreslenie. tarzan, nie za duzo niegrzecznosci jak na jeden malutki wpis. Popracuj nad soba,Popracuj bo grzecznosc to cement spolecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 03.12.11, 16:58 tarzan pisze; W tym roku. Latem. Na każdym kroku sklepik, poświęcenie łańcuszka -stanąć, poczekać - chlast prast - skarbonka, następny! Turystyka i handelek na 100 fajerek. ...teraz nie bredzisz tylko klamiesz!.Na terenie klasztoru sa dwa miejsca gdzie mozesz kupic dewocjonalia,ksiazki itd.Tak samo jak widzialem w w znanych katedrach Notre Dame,Winchester czy Cunterbury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Antychrzescijanski margines IP: *.toya.net.pl 03.12.11, 17:31 www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=5UVt9KbCYzM Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 03.12.11, 17:35 Wspolczuje Cie rea ze masz czas na takie "gowniane programy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 17:53 Rea, Ci panowie niczym się nie różnią od komuchów występujących tu i ówdzie w obronie wiary. Dla nich Biblia ponoć wyznacza kanon, nie podlegające dyskusji, czy interpretacji prawdy....które sami interpretują dowolnie. To dla nich papież, czy inny patriarcha kościoła jest przewodnikiem duchowym...o ile mówi to, co chcą usłyszeć - przykład choćby tzw. ziobrystów, Niesiołowskiego i innych w sprawie kary śmierci. Można też przegiąć w drugą stronę i słowa Biblii o "chodzeniu po wodzie" traktować dosłownie i jaja sobie robić człapiąc w brodziku w koturnach. Taki sam idiotyzm. Kościół może być idiotyczny, ksiądz może być idiotą, wiara, która ma na celu bycie dobrym człowiekiem już nie. I nie ważne, czy wynika z tradycji chrześcijańskiej, islamu, judaizmu, czy norm moralnych cytowanych przez ateistów. Tu nie chodzi o imię Bóg, Allach, czy Wielkie Boom - cel jest jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 17:44 A gdzie ja napisałem, że na terenie klasztoru? Już wieki temu ta nazwa przyjęła się w odniesieniu do całego wzgórza. Czy fakt, że coś jest za murem klasztoru oznacza, że to inny świat? Czy mógłbym choćby przy parkingu otworzyć sexshop, bo przecież nikomu nie przeszkadza, bo na terenie klasztoru się nie znajduje? Tu nie chodzi o lokalizacje wg GPS, tą ulica chodzą pielgrzymi...po co? By spotkać Boga, czy natknąć się na sklepik z łańcuszkami? Doskonale wiesz o co chodzi, bo nawet nie zająknąłeś się nad "taśmą produkcyjną do poświęcania zakupionych dewocjonaliów" w zakrystii. Co mają do tego wspomniane katedry, nie napisałem przecież, że Jasna Góra powinna z nich brać przykład, napisałem? I co najważniejsze. Nie chodzi o to, że katedra, czy klasztor jest atrakcjami turystycznymi, bo nimi są i dobrze, tak samo jak i to, że są sklepy z dewocjonaliami, skoro sa ludzie, którzy chcą w nich robić zakupy, a o to, że ci bogobojni radiomaryjowcy-operatorzy sieci komórkowej nazywają swych klientów pielgrzymami. To jest właśnie hipokryzja. Mataczysz i żonglujesz faktami jak każdy komuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 09:06 > A co w tym zlego ze Rydzyk zaklada i sprzedaje telefonie radia maryja. Tam gdzie jest biznes, nie ma wiary. Jest kościół, jest kuria, jest to i owo. Wiara może byc tam, gdzie pieniądze są użyte, by ludziom pomagać...Caritas pomaga. Rydzyk nie. Rydzyk zarabia, kocha blichtr i sławę, jest próżny i nieuczciwy. > ....patrzcie panstwo to juz dwadziescia lat jak Rydzyk kreci swoje lody. I wcal > e sie nie zanosi ze bedzie inaczej. Trafił na podatny grunt. Albo wymrze pokolenie jego słuchaczy albo pójdzie w końcu siedzieć. > A tak na marginesie , grzecznosc nakazuje by Kaczynskiego nazywac kaczynskim a > nie Kaczorem. Zazwyczaj tak czynię, ale Lechowski wymaga szczególnej formy wypowiedzi. Dostosowuję się do jego poziomu. Inaczej nie rozumie. > To sa podstawy zasad dobrego wychowania bo chyba uwazasz sie za dobrze wychowan > ego. Uważam się oczywiście i kulturę również wobec Lechowskiego stosowałem konsekwentnie ...do niedawna. Jednak pomimo tego on notorycznie nie stosował kanonów kultury osobistej, pomimo tłumaczenia mu i sugestii, by w rozmowie ze mną nie stosował standardów z pyskówek w stylu "prucie frędzla". Wyjaśniłem to gdzieś, nie będę się powtarzał. > "komuch" to tez obrazliwe okreslenie. tarzan, nie za duzo niegrzecznosci jak na > jeden malutki wpis. Popracuj nad soba,Popracuj bo grzecznosc to cement spolecz > nosci. Tak samo obraźliwe jak lewak powtarzany na każdym kroku, tak samo obraźliwe jak socjotechnika stosowana w tych pseudo-rozmowach, ignorowanie rozmówcy, pytań, wmawianie tego, co nie powiedziałeś i tradycyjne puentowanie a la lewak, leming innym razem itp. Gdyby potrafił się zdobyć na obiektywizm i dokładniejsze choćby poznanie części postów, zamiast bawić się w sędziego, to na miano sprawiedliwego mógłbyś zasłużyć. Jego metody, jego "kultura" okazywana rozmówcom - nie piszę tu przecież o gnojach wpadających tu po to tylko, by kilkoma bluzgami rzucić - wskazuje na to, że jest starym komuchem udającym patriotę i to pełnego wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Lepszy od Rydzyka w przekrętach,bez marginesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 18:25 1,5 miliarda euro długów. biznes.onet.pl/skandal-wokol-imperium-finansowego-znanego-ksiedza,18543,4945525,1,news-detal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Lepszy od Rydzyka w przekrętach,bez marginesu IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 18:38 Młody, Hi hi...dobre, ale zaraz się dowiesz, że: a) jesteś lewakiem b) to nieprawda, bo źródłem jest onet, a nie blog któregoś z bogobojnych lub Gazeta Polska Codziennie c) żadnych analogii tu nie widać, bo Rydzyk tych co pierwszą turą zakupili startery telefonii przeprosił i obiecał dobrze wykorzystać druga szansę, która mu dali, a na ratowanie stoczni nigdy pieniędzy nie zbierał... oj biedaku, aleś sobie nagrabił u Polaków... d) zapomniałem dodać, że nie jesteś Polakiem, tylko żydowskim lewakiem, sprzedawczykiem unii ... Ale spokojnie, mimo, że bym sobie takie nicku jak Twój już nie wybrał, to nadal wierzę, że święte krowy - czy to będzie bank, polityk tej, czy innej frakcji, czy ksiądz - na tej planecie nie będą żerować na biednych oszukanych ludziach. I Ty tej wiary nie trać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faszysta Re: Antychrzescijanski margines IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.12.11, 18:41 Tarzan mimo szczerych chęci by być wyrozumiałym, nie mogę. Na drzewo możesz wziąść ze sobą młodego i reę będzie Wam raźniej! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 03.12.11, 18:58 tarzan pisze; A gdzie ja napisałem, że na terenie klasztoru? Już wieki temu ta nazwa przyjęła się w odniesieniu do całego wzgórza. Czy fakt, że coś jest za murem klasztoru oznacza, że to inny świat? Czy mógłbym choćby przy parkingu otworzyć sexshop, bo przecież nikomu nie przeszkadza, bo na terenie klasztoru się nie znajduje? Tu nie chodzi o lokalizacje wg GPS, tą ulica chodzą pielgrzymi...po co? By spotkać Boga, czy natknąć się na sklepik z łańcuszkami? Doskonale wiesz o co chodzi, bo nawet nie zająknąłeś się nad "taśmą produkcyjną do poświęcania zakupionych dewocjonaliów" w zakrystii. Dalej klamiesz i i jak kazdy lewak przylapany na klamstwie bredzisz ze dla Ciebie Jasna Gora to cale wzgorze.Ja na terenie wzgorza nie spotkalem zadnego innego sklepiku z dewocjonaliami a na terenie parkingu sprzedaja owszem ale jedzenie.Mowisz o "tasmie produkcyjnej do poswiecania zakupionych dewocjonaliow"!?.Skoro Cie ten widok tasmy tak zaszokowal to mozesz laskawie powiedziec gdzie to pomieszczenie sie znajduje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 19:20 >>Dalej klamiesz i i jak kazdy lewak przylapany na klamstwie bredzisz ze dla Ciebie Jasna Gora to cale wzgorze.Ja na terenie wzgorza nie spotkalem zadnego innego sklepiku z dewocjonaliami a na terenie parkingu sprzedaja owszem ale jedzenie.Mowisz o "tasmie produkcyjnej do poswiecania zakupionych dewocjonaliow"!?.Skoro Cie ten widok tasmy tak zaszokowal to mozesz laskawie powiedziec gdzie to pomieszczenie sie znajduje? << Po prawej stronie, skierował mnie tam człek w mundurze. Wystrój w ciemnym drewnie, kazali stanąć po prawej W głębi kręcili się zakonnicy. Mam ci zdjęcia zamieścić? Esbeckie metody przesłuchiwania stosujesz stary komuchu. Mogę teraz poszperać w internecie i wskazać ci miejsce co do metra, tylko po co? By cie zadowolić? Ciebie, starego komucha? Doskonale wiesz, gdzie to jest, byłeś tam nie raz, służbowo. Jak każdy komuch będziesz mataczył. A to, że ty o nazywaniu wzgórza mianem Jasnej Góry od nazwy klasztoru nie słyszałeś, czy nie czytałeś o niczym nie świadczy. Wystarczy przeczytać jakakolwiek historię klasztoru, czy Częstochowy w pigułce. Jasna Góra, niemal każdy kościół, to miejsce gdzie nie tylko się ludzie modlą. To miejsca, gdzie w mniejszym lub większym stopniu kwitnie biznes. taki sam biznes jak przy udzielaniu sakramentów, kolędzie itd. Religia, kościół to biznes. Wiara jest czysta. Ośmieszasz się lechowski, broniąc nie wiary, a niecnych działań niektórych księży, chcesz powiedzieć, że ksiądz opisany w artykule przelewał kasę na prywatne konta w imię Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 03.12.11, 19:59 Niepotrzebnie sie plujesz zamiast precyzyjnie odpowiedziec!.Mam prawo po tym co piszesz zapytac gdzie jest owa "tasma produkcyjna",bo klamales o sklepikach z dewocjonaliami. ....po prawej stronie czego?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 08:52 Nie potrafisz sie zdobyć na okreslenia normalne, typu piszę/mówię, tylko pluję? OK, dostosowuje sie do twojego "poziomu"...tfu, psudo-poziomu kultury dlaej. Kłamałem w sprawie sklepików? Po pierwsze komuchu kłamliwy sklepików na terenie Jasnej Góry jest kilka, może kilkanaście. Jeśli dosłownie traktujesz określenia typu "na każdym kroku", to i pewnie przy bracie, co właśnie został słomianym wdowcem ognia otwartego nie używasz. Masz problemy z percepcją (wyjaśnić?), a nazywasz to kłamstwem. No ale to typowe dla starych komuchów. Pierdzisz coś stary komuchu, uczepisz się czegoś i będziesz plótł i kłapał te swoje bzdury. Po prawej stronie czego? Sklerozę masz stary komuchu, zapomniałeś o czym rozmawiamy? Po prawej stronie kibla stary komuchu. ;) Zrozum, że mógłbym ci już z googla mapę opisać co do metra, czy fotki wrzucić, bo to urokliwe miejsce, więc zrobiłem ich trochę, ale nie mam zamiaru karmić twych esbeckich żądzy przesłuchiwania i zbierania haków do podważania dowodów. Więc porzuć tę socjotechnikę przyjmij do wiadomości co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 03.12.11, 19:02 Czy na to drzewo mam również zabrać konstytucyjna równość wobec prawa? Czy na drzewo mam zabrać przekonanie, że nikt nie może ponad prawem stać? Dobór towarzystwa sugeruje, że chciałbyś, by sutanna była immunitetem? Gadaj zdrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: bezprawie cnota IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.12.11, 23:31 tarzan - ty musisz byc strasznie zyciowo nieopierzony. W zyciu juz tak jest ze prawo sobie a zycie sobie. kazdy moze i robi co chce, jedno co musi to zdawac sobie sprawe z konsekwencji swojego postepowania....jesli go zlapia a ze kazdy mysli ze wlasnie jego nie zlapia wiec robi co chce.....dotyczy to oczywiscie krajow trzeciego swiata i swiezych demokracji ot chocby takich jak polska gdzie bezprawie jest cnota. Nalezy wspomniec ze jedynym narodem ktory przestrzega litery prawa to oczywiscie synowie izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: bezprawie cnota IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 09:10 Jesli piszesz o Rydzyku i innych, to trzeba oddzielic kwestie sumienia od kwestii łamania prawa. gdy udowodni mu się złamanie prawa, to powinien pójść siedzieć, bo sutanna, czy habit nie jest immunitetem. Jeśli mowa o sumieniu, to jedynie wyrażanie dezaprobaty mi pozostaje, co czynię. Czemu ma to być wyraz nieopierzenia? Ty ignorujesz przypadki nieprawidłowości wokół siebie? Nie zwracasz uwagi na zło? Nie razi Cię materializm tam, gdzie go byc nie powinno? Mnie wychowano inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: bezprawie cnota IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.12.11, 13:10 tarzan - wychowanie to nic innego jak trtesura. Czlowiek to jednak zwierze rozumne i poza nawykami powinien w oparciu o wiedze, wlasne potrzeby i predyspozycje kierowqac swoim postepowqaniem i zachowaniem. A tak na marginesie mnie nic nie razi bo wiem ze czlowiek jest zdolny do kazdej podlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: bezprawie cnota IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 20:43 > tarzan - wychowanie to nic innego jak trtesura. Widać, że nie masz dzieci. Mnie nie tresowano, ani ja swoich nie tresuję. Tresura polega na wyćwiczeniu automatycznych reakcji na określone polecenia - komendy. Dotyczy tylko pewnej grupy zaprogramowanych sytuacji. Wychowanie to ukształtowanie określonej postawy, uformowanie określonego kręgosłupa moralnego, by człowiek w późniejszym życiu wiedział jak należy postępować w mniej lub bardziej analogicznych sytuacjach, by umiał odróżniać zło od dobra, choćby po raz pierwszy się z daną sytuacją spotykał. >Czlowiek to jednak zwierze rozu > mne i poza nawykami powinien w oparciu o wiedze, wlasne potrzeby i predyspozycj > e kierowqac swoim postepowqaniem i zachowaniem. < No dokładnie. I właśnie poprzez wychowanie uczy się kierować swoim postępowaniem, bo skąd by wiedział jak kierować swoim postępowaniem? Skąd posiadałby tę wiedzę i umiał wykorzystać swoje predyspozycje? Myślisz, że ludzie to robią podświadomie, intuicyjnie? Jeśli taki prawdziwy Tarzan wychowa się w dżungli, to będzie wiedział, że nie wolno mu zatłuc psa sąsiada, obok którego po wkroczeniu w cywilizację zamieszka, by zjeść? ;) > A tak na marginesie mnie nic nie razi bo wiem ze czlowiek jest zdolny do kazdej > podlosci. Niektórzy tak, większość na szczęście nie. Poniekąd dzięki temu, że złego postępowania się nie ignoruje, dzięki temu, że takie postępowanie razi. Niewłaściwe zachowanie musi razić. Gdy przestanie, przestaniemy na nie reagować, a wtedy patologia stanie się normą. Chyba jesteś jeszcze bardzo młody... Odpowiedz Link Zgłoś
sp1962 Re: Antychrzescijanski margines 04.12.11, 12:28 lechowski obecność krzyży w miejscach publicznych, ma się tak jak z karą śmierci prawo zniosło karę śmierci ale większość ludzi jest za szczególnie gdy dochodzi do zabójstw dzieci, Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 04.12.11, 13:10 Po sofistycznych popisach i lewackich klamstwach tarzana,wrocilismy do sedna tego watku.Czyli odpowiedzi na pytanie?.Skad taki antychrzescijanski margines,narzucil nam,jako glowne cywilizacyjne i kulturowe wyzwanie-usunac czy tez nie znaki chrzescijanstwa z miejsc publicznych?!. Lewactwo chce i wszelkimi sposobami dazy aby religie sprowadzic do kruchty,aby stala sie czyms wstydliwym i niemodnym.Dlatego osmieszanie Rydzyka i "moherowe berety",dlatego taki aplauz dla postepowych ksiezy jak Boniecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Antychrzescijanski margines IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.12.11, 13:58 lechowski - nic nie zrobisz. Wczesniej czy pozniej znikna krzyze, beda pustoszec i upadac koscioly, aborcji dokonywac beda lekarze rodzinni, apteki wypelnia najnowszej generacji srodki wczesnoporonne, eutanazja stanie sie normalna procedura szpitalna. lechowski, katolicki bog sie nie sprawdzil, nie sprawdzil sie tez i kosciol goniacy za mamona i uciechami zycia swieckiego, pchajacy sie do polityki i zwyczajnego ku..stwa. Polacy zachlysneli sie wolnoscia, a demokratyczne mechanizmy pozbawily ich resztek rozsadku. lechowski , polacy nie maja juz zadnego symbolu wokol ktorego mogli by sie skupiac. Bez krzyza w sali sejmowej latwiej im bedzie debatowac nad tym co jeszcze zrobic by bylo gorzej i gorzej. A narod dostaje to na co zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faszysta Re: Antychrzescijanski margines IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.12.11, 19:47 To że jesteście głośni czciciele szatana, nie znaczy ze jesteście zwycięscy. Coś w waszych umysłach się dzieje niedobrego i dlatego proszę Pana Boga o miłosierdzie nad Wami. A Wam proponuje nawrócenie puki nie je4st za późno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 21:18 > To że jesteście głośni czciciele szatana, nie znaczy ze jesteście zwycięscy. Co > ś w waszych umysłach się dzieje niedobrego i dlatego proszę Pana Boga o miłosie > rdzie nad Wami. A Wam proponuje nawrócenie puki nie je4st za późno! Oj, gadaj zdrów drogi Faszysto! Ten stary komuch Lechowski nigdy się nie nawróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 21:16 Poniekąd masz rację. To co kiedyś było powodem potępienia, a nawet śmierci w imię Boga, dziś nie razi nawet ortodoksów. człowiek powinien miec wolna wolę, zgodnie z wola Boga, i powinien sam decydować o swych czynach. nie bez powodu liczba przeprowadzanych aborcji jest nie najwyższa w krajach "grzesznych" zachodu, ale w tam, gdzie aborcja jest zabroniona. Katolicki Bóg się nie sprawdził ... A czym się różni katolicki Bóg od Twojego? ten kto ma go w sercu nauk o tym jak wygląda nasz Bóg i w czym jest lepszy od ich Boga nie potrzebuje....a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sp1962 Re: Antychrzescijanski margines 04.12.11, 20:57 powstał uniwersytet rzeszowski krzyże wieszać nadszedł czas , okazało się że nie krzyże w wiklinowych koszach wróciły tam skąd je przyniesiono nowiny napisały, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 21:12 > Po sofistycznych popisach i lewackich klamstwach tarzana< Nie pozwolę ci stary komuchu siać wokół kłamstw na mój temat. Chcesz w wątku o chrześcijańskiej postawie być tym sprawiedliwym, ale to ty stary komuchu jesteś najlepszym przykładem anty-chrześcijańskiej postawy. To ty stary komuchu plujesz na każdego, kto ma inne poglądy, nawet jeśli jest jedynym - jak swego czasu ja - który dyskutując z tobą nie używał odpowiedzi w stylu "pruj się pisdzielski frędzlu", a przedstawiał argumenty, by rozmawiać, odpowiadał ci z szacunkiem. Pokaż choć jedna osobę na forum, mającą odmienne od twoich poglądy, z którą rozmawiasz kulturalnie i okazując szacunek? Nawet, gdy zwracałem ci uwagę stary komuchu na nieodpowiednie odnoszenie się do mnie, nie potrafiłeś przestać, obrzucając mnie nadal plwocinami. Stąd i zmiana w moim podejściu do ciebie stary komuchu. > wrocilismy do sedna tego watku.< ty nigdy nie wracasz do sedna wątku, gdy nie masz możliwości piania na cześć swoją i swojego guru. gdy tylko się okaże, że nie umiesz odpowiedzieć na pytanie, czy zareagować na argument, "sedno wątku" nie będzie ważne. Będziesz ignorował pytania, określał ponowne jego zadanie "mnożeniem pytań", po czym nawyzywasz od lewaków itd. Oczywiście nie poczujesz się w obowiązku wysłuchać drugiej strony i wzięcia pod uwage tego, co ma do powiedzenia. Skwitujesz to "biciem piany", trywializowaniem itd. Stosujesz metody esbeckie, bo jesteś starym komuchem. Tak więc nigdy do sedna sprawy nie wrócisz, bo nie tego chcesz. Potrzebujesz upokorzenia ludzi, jak koc owsa, jak każdy stary komuch, jak esbeckie nasienie. ------------------------------ > Skad taki antychrzescijanski margines,na > rzucil nam,jako glowne cywilizacyjne i kulturowe wyzwanie-usunac czy tez nie zn > aki chrzescijanstwa z miejsc publicznych?!. Dopóki nikt nie przeprowadzi referendum w tej sprawie sa to tylko twoje przypuszczenia, a nie prawdy objawione stary komuchu. Poza tym 3/4 osób, które tu opluwasz nie żądają wcale ściągania krzyża, łącznie ze mną. Ale to ja jestem anty-chrześcijańskim lewakiem. Bo nie mam szacunku dla Rydzyka i jemu podobnych? ty potrafił bys bronić zboczeńca, który molestował kleryków, czy małe dziewczęta, bo nosi sutannę. Ty zakłamany komuchu. >> Lewactwo chce i wszelkimi sposobami dazy aby religie sprowadzic do kruchty Wiara człowieka zawsze będzie w kruchcie zwanej "sercem", nie ma dla niej miejsca w reklamie, marketingu itd. Tak jak nie ma dla niej miejsca we łbach takich komuchów jak ty. >aby stala sie czyms wstydliwym i niemodnym.< Dyskutuj z Palikotem. Tu na forum jest jedna ateistka, która okazuje tyle szacunku ludziom, co ty i twoja wataha pseudo-katolików łącznie nie jest w stanie okazać przez całe życie. Zakłamany stary komuchu. Twoja rodzina powinna się ciebie wstydzić, a i proboszcz również, że figurujesz w jego księgach. Ty nawet nie reagujesz na apel, odwołujący się do twojego ponoć chrześcijańskiego sumienia.Uznajesz go za bicie piany, śmiejesz z niego, tak naprawdę w dupie masz wartości chrześcijańskie, stary komuchu. Ty sumienia nie masz, nadal po prostu grasz swoja gierkę adoptując imidż bogobojnego patrioty. Bardziej patriotyczny i bogobojny jest kot moich sąsiadów. >Dlatego osmieszanie Rydzyka i "moherowe > berety",dlatego taki aplauz dla postepowych ksiezy jak Boniecki. Rydzyka nie należy ośmieszać, on ośmiesza się sam. Jego po prostu należy traktować jak każdego innego obywatela - bo temu samemu prawu podlega. Tobie wolno ośmieszać innych ludzi, łącznie z księżmi, którzy wypowiedzieli niewygodne dla twych teorii słowa, ale Rydzyka nie tykać!!! Rozumiem, że grasz katolika patriotę, ale żeby odgrywać dewotkę stary komuchu? Dostaniesz za to oskara - w kategorii najlepsza rola komediowa, ty stary komuchu. Boniecki już nie jest autorytetem, Papież już nie jest autorytetem, ty jesteś autorytetem stary komuchu. Niejednokrotnie byłem okrzyczany, że mam czelność interpretować Biblię, czy naukę kościoła po swojemu. Byleś jednym z tych - razem z marmarem, których pewnie sam byłeś - którzy mnie za to od czci i wiary odsądzali. A teraz? Papież nie mówi zgodnie z nauka kościoła, większość biskupów nie mówi zgodnie z nauka kościoła, Tishner, Boniecki i inni to też lewaki./ Tylko ty stary komuchu i twoi idole z blogerni wiecie jak Prawdziwy Katolik i Polak powinien postępować. Hipokryzja i metody esbeckie. Plujesz na ludzi, ale ja ci wybaczam.... jednak doo takiego kościoła, pełnych takich "katolików", to mi nie po drodze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Kolejny przykład antychrześcijańskich lewaków IP: *.flash-net.pl 04.12.11, 21:52 Kolejny przykład antychrześcijańskich lewaków: wyborcza.pl/1,87648,10741150,A_czy_ty_jestes_godzien_.html Po pierwsze piszą, że wygonili księdza. Po drugie artykuł z Wyborczej. Po trzecie, czemu nie piszą o niewybudowanych autostradach, ściąganiu krzyża w parlamencie i zamordowaniu prezydenta Kaczyńskiego przez agenta Tuska, lewackie gnidy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: Antychrzescijanski margines IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 21:10 Już sam tytuł poniża ateistów. Prawdę mówiąc, katolicy nienawidzą także siebie nawzajem, dlatego nie powinnam być już niczym zaskoczona. Świetny link podała Rea. Nic dodać i nic ująć ! Należy tylko myśleć jak się tego słucha ! Niestety, widać że łatwiej uwierzyć w to co mówi ksiądz , niż włączyć swój umysł i dojść do właściwego wniosku. A szkoda !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Antychrzescijanski margines IP: *.toya.net.pl 07.12.11, 11:51 Żabo, potraktuj tytuł tego wątku, jako skrót semantyczny, który zawiera pewne nadużycie, ale ateistów nie jest w stanie obrazić. Moim zdaniem wyraz "antychrześcijański" jest nieprawdziwy z punktu widzenia Europejczyka. Tak nazwano cywilizację europejską w odróżnieniu np. od cywilizacji islamskiej czy hinduistycznej i np. ja nie kojarzę chrześcijaństwa tylko z religią. Tak więc ja nie czuję się marginesem antychrześcijańskim, w ogóle nie czuję się żadnym marginesem, bo chrześcijańska cywilizacja nie polega tylko na wierze w jakiegoś Boga, ale na poziomie rozwoju społeczeństwa w danej epoce historycznej. To, że żyjemy w cywilizacji chrześcijańskiej, bo tak ją nazwano, to czysty przypadek. Gdybyśmy urodzili się np. w Afganistanie, żylibyśmy w cywilizacji islamskiej, czego nikomu nie życzę, bo tam religia przekracza normy ogólnoludzkie. " Każda kultura jest cywilizacją, ale nie każda cywilizacja jest kulturą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Antychrzescijanski margines IP: *.flash-net.pl 07.12.11, 14:25 >Gdybyśmy urodzili się np. w Afganistanie, żylibyśmy w cywilizacji islamskiej, czego nikomu nie życzę, bo tam religia przekracza normy ogólnoludzkie. < Bardzo dobry przykład. Dewocja w Polsce działa tak samo, jedynie różniąc się tym, że nie obcina nosów za "bluźnierstwo", czy nie skazuje na kamieniowanie ofiar gwałtów...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani monika szataniścii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 22:31 .. z Torunia protestują przeciwko koncertowi Arki Noego w Rymanowie . Pozdrawiam Nergala i zjedzone koty..... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: szataniścii... 07.12.11, 12:25 rea pisze; Każda kultura jest cywilizacją, ale nie każda cywilizacja jest kulturą Mozesz zatem podac przyklad choc jednej cywilizacji w dziejach swiata,ktora nie wytworzyla wlasnej kultury?...bo wiekszej bzdury juz dawno nie czytalem?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: szataniścii... IP: *.toya.net.pl 07.12.11, 12:38 Dla mnie kulturą jest również stosunek człowieka do człowieka, religii do człowieka... Jeśli czytam, że w Arabii Saudyjskiej jakiś człowiek ma dostać 500 batów za bluźnierstwo, a zgwałcona Afganka jest karana za cudzołówstwo, to mi się sam nóż w kiszeni otwiera, bo tam religia nie ma nic wspólnego z kulturą. Bo kultura to nie tylko dzieła sztuki, zabytki... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: szataniścii... 07.12.11, 13:05 Jak to zwykle u Ciebie-mieszasz pojecia.Czym innym jest akceptacja danej kultury a czym innym okreslenie,ze cywilizacje nie wytworzyly odrebnych i oryginalnych kultur.Kultura islamska oparta jest na innej tradycji i innych prawdach i prawach.Moze Ci sie to nie podobac ale nie masz prawa sila narzucac im naszych norm cywilizacyjnych. Skoro twierdzisz ze "cywilizacja europejska" przez przypadek jest zwana chrzescijanska/lacinska/,to moze powiesz co jak nie chrzesciajnstwo wytworzylo kulture z ktora obcujemy?.Co bylo podwalinami systemu prawnego,pojecia wlasnosci,piekna czy tez prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: szataniścii... IP: *.toya.net.pl 07.12.11, 13:41 Zanim powstało chrześcijaństwo, Ziemia liczyła już ponad 13 mld. lat i to wszystko, co mieści się w pojęciu kultury, nie zaczęło się w momencie powstania chrześcijaństwa. Chrześcijaństwo garściami czerpało z wytworów kultury wcześniejszych pokoleń, oczywiście pod warunkiem, że te wytwory nie były sprzeczne z jej ideologią, bo jak były sprzeczne, to je bezpardonowo niszczono, czego przykładem jest choćby spalenie biblioteki w Aleksandrii. Rodząca się religia judeochrześcijańska wobec bezsprzecznej niemożliwości podporządkowania naukowego dorobku myśli wielu pokoleń w celu uszczęśliwiania narodów świata pod jedną batutą, jedynie słusznego Boga, a wlaściwie jego ziemskich namiestników, nie miała oporów w niszczeniu istniejących już wytworów kultury. Już wtedy cel uświęcał środki. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: szataniścii... 07.12.11, 14:00 Jak nie przestaniesz czytac Racjonalisty to bedziesz niestety upowszechniac takie bzdury jak ta,ze to chrzescijanie sa odpowiedzialni za spalenie slynnych ksiegozbiorow w Aleksandrii.Sama sobie zreszta zaprzeczasz piszac za chwile ze chrzescijanstwo adoptowalo na swoje potrzeby 13 mld lat doswiadczen ludzkich!.A dlaczego nie 25 mld lat?.Znajde Ci i takie bzdury o istnieniu i powstaniu swiata. Oczywiscie ze chrzescijanstwo nie nieszczylo a wzbogacalo doswiadczenia tych cywilizacji na ktorych budowalo nowe formy cywilizacyjne.To od Grecji wzielo pojecie Piekna,od Rzymu pojecie Prawdy.To wlasnie na tych podwalinach postwal najbardziej kompletna cywilizacja swiata,dzieki ktorej powstaly najwspanialsze dziela muzyki,malarstwa i literatury,to tutaj najbardziej rozwinella sie nauka,bo ta cywilizacja byla oaza wolnego czlowieka,ktorego ograniczaly nakazy moralne a nie bat nadzorcy,gilotona czy obozy zaglady dla inaczej myslacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: szataniścii... IP: *.flash-net.pl 07.12.11, 14:33 > Jak to zwykle u Ciebie-mieszasz pojecia. A mógłbyś - tak dla celów zrozumienia rozmówcy - zaakceptowac fakt, że ten rozmówca nie miesza pojęć, tylko inaczej dane pojęcie interpretuje i rozumie? Czy wypowiedź Rei jest niezrozumiała, gdyby tak - z czysto ludzkiej dobrej woli - przyjąć do wiadomości, że wg niej kultura, to "ogół zwyczajów, które są wg niej (a mam wrażenie, że nie tylko jej, bo przecież chyba nie akceptujesz postępowania imamów i sędziów tamtejszych) do zaakceptowania? >chrzescijanstwo adoptowalo na swoje potrzeby 13 mld lat doswiadczen ludzkich!.A dlaczego nie 25 mld lat?.< Czy nie jest dla ciebie oczywiste, że Rea nie miała na myśli czerpania wzorców przez chrześcijan od prehistorycznych gadów? >Oczywiscie ze chrzescijanstwo nie nieszczylo a wzbogacalo doswiadczenia tych cywilizacji na ktorych budowalo nowe formy cywilizacyjne.< W wielu (większości) przypadków tak. Bo następowały te przemiany w sposób długofalowy i harmonijny. jak wszystkie zwyczaje. Natomiast tam, gdzie chrześcijaństwo zderzało się z inna kulturą/cywilizacją (nie wnikam w różnice między tymi pojęciami) tam dochodziło do niszczenia. Oczywiście, że nie ogranicza się to do chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Chrześcijaństwo... IP: *.toya.net.pl 08.12.11, 13:49 Przywykłam już do tego, że Lechowski z braku argumentów sięga po zamydlanie pojęć. Taka jest jego uroda. Na przykładzie islamu jaskrawo widać, że absurdalna wiara religijna jest tak absurdalna, że posuwa się do tworzenia absurdalnego prawa. U nas też by tak było, bo doktryny religijne powodują, że postęp cywilizacyjny traktują, jako zamach na boskie prawa, ale dzięki ruchom oświeceniowym Kościół, aby przetrwać został zmuszony do zaakceptowania nowych tendencji rozwojowych. Islam powoli też się zmieni i żaden Allah, żaden Mahomet tego procesu nie powstrzyma, chociaż przez restrykcyjne prawo znacznie opóźni. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Chrześcijaństwo... 08.12.11, 14:13 Czytaj,czytaj rea...nie tylko racjonaliste.Kulminacyjnym "osiagnieciem" filozofow rozumu byla rzez podczas tzw.Wielkiej Rewolucji Francuskiej a pozniej w konsekwencji wiek Gułagu i obozow koncentracyjnych. Z jednej strony stroisz sie w piora "bogini tolerancji" a z drugiej porzadek prawny i moralny wielu narodow cywilizacji islamskiej nazywasz absurdalnym.Dla mnie ich system moralny i prawny jest inny od mojego.To ich sila i oryginalnosc a nie absurd!.Ich kobiety w burkach wydaja mi sie anachronizmem na ulicach Londynu czy Paryza,natomiast pieknie komponuja sie ze swiatem i tradycja Kuwejtu,Libii czy Turcji. Swiat rea jest piekny w swojej roznorodnosci a nie ten wymyslony i zglajsztowany w ciasnych umyslach "kaplanow Postepu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Chrześcijaństwo... IP: *.flash-net.pl 10.12.11, 21:16 >w konsekwencji wiek Gułagu i obozow koncentracyjnych. < Co do gułagów, to racja, ale ci od obozów koncentracyjnych to w imię boże i za pan brat z kościołem wyrzynali bliźnich ;) >Dla mnie ich system moralny i prawny jest inny od mojego.To ich sila i oryginalnosc a nie absurd!.< Ja bym obcinania nosów kobietom za "niezgrabne zdanie o religii", czy osadzanie w więzieniu, czy kamieniowanie za bycie ofiara gwałtu za oryginalność nie uznawał, a raczej barbarzyństwo, no ale może to kwestia gustu ;) No ale i oni kiedyś znormalnieją, gdy przestaną instrumentalnie religię traktować, a staną się ludźmi wiary ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:rea IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.12.11, 14:52 rea - twoj problem polega nie na tym co myslisz ale na obsesyjnej potrzebie udowadniania ze kazdy powinien myslec tak jak ty, bo wydaje ci sie ze twoja logika myslenia jest jedyna wlasciwa. pamietaj o tym ze jesli na ziemi zyje ok 6 mld ludzi to funkcjonuje 6 mld mozgow, i tak naprawde kazdy problem widziany jest z 6 mld pozycji. jesli islamisci mieli zyczenie zebrac sie do kupy i uznac ze to co robia jest dla nich swiete to nic z tym nie mozesz zrobic. jesli katolicy wierza w niebo, pieklo i to ze wojtyla siedzi u stop niebianskiego tronu i pogaduje z maryja zawsze dziewica to tez nic na to nie poradzisz. Powiadzasz ze dla ciebie najwazniejszy jest czlowiek bo to on wyznacza wszelkie wartosci na tym padole lez. Jesli tak jest pozwol innym zyc jak chca, tak jak tobie nikt nie narzuca w co masz wierzyc albo nie wierzyc. To ze islam czy katolicyzm sie zmieniaja to nic odkrywczego. Wszystko jest funkcja czasu i podlega zmianom. Wiara, walka i roznorodnosc towarzysza czlowiekowi od jego zarania i tak bedzie, bo tak byc musi. Dowcip polega na tym, jak sie w tej roznorodnosci odnalezc i asymilujac przejsc przez zycie bez nadmiernych wstrzasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re:rea IP: *.toya.net.pl 08.12.11, 19:02 Widzisz, Nikita, zarzucasz mi to samo, co i ja mogę zarzucić Tobie. Niczego nie chcę obsesyjnie udowadniać , tak samo, jak nie chcę kogokolwiek obrażać dla zasady. Po prostu intryguje mnie i napawa zdumieniem nadmierne uprzywilejowanie religii we współczesnym świecie. Usiłuję to zrozumieć. Usiłuję zrozumieć, dlaczego niektórzy ludzie uważają, że religii należy się nadzwyczajny szacunek, szacunek do tego stopnia, że są tacy, którzy w imieniu hipotetycznej istoty zdolni są do wszystkiego, nawet zbrodni. I jeszcze jedno. Daruj sobie te niewybredne złośliwości w stosunku do mojej osoby. Młoda wprawdzie już nie jestem, ale porównywanie mnie do starej zgorzkniałej kwoki... no, do kwoki podobna nie jestem i osobowości kwoki też nie posiadam. I nie znoszę prostackiego chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:rea IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.12.11, 20:27 To co o Tobie mysle to rezultat Twojego pisania, nic wiecej. Zaskakuje mnie i to, ze dziwi Cie to co w naturze jest normalnoscia. Czlowiek to zwierze stadne a stada lubia sie organizowac i religia jest jedna z metod organizacji spolecznosci. Czlowiek to fragment natury wiec jego zachowania podlegaja tym samym prawom. To cywilizacje zalozyly mu kaganiec i wytracily maczuge z lap, co wcale nie znaczy ze czlowiek jako drapieznik nie lubi zabijac.Lubi a wspolczesne techniki daja mu narzedzia usmiercania na niespotykana skale. Religie to nic innego jak osrodki wladzy i jak kazda wladza chce miec jedyny i niepodzielny wplyw na swoich poddanych. Bogowie to twory ludzkiej wyobrazni nic wiecej. Nawet wygladaja jak ludzie, zachowuja sie i mysla jak ludzie, czlowiek musi miec swiadomosc ze cos albo ktos nad nim czuwa, ze smierc nie konczy wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars Re: Chrześcijaństwo... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 10.12.11, 19:29 O, wypowiedź rea mi sie podoba. Absurdalne religie tworzą absurdalne prawo. Czyli absurd tworzy absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Antychrzescijanski margines IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 14:18 Dobrze że sa ludzie myślący, którzy zadają trudne pytania, dla których nie ma tabu. Dzisiaj jest to margines ale wybitnych jednostek zawsze jest mniej.. "Jeżeli będę zajmował się tym, co myślą głupcy, nie będę miał czasu na to, o czym myślą ludzie inteligentni." Żegnaj plebsie.. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Antychrzescijanski margines 08.12.11, 15:03 Zegnaj "myslicielu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re:Bezpłatna dobra rada . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 02:14 Nikita ! Czytając wszystkie wpisy nie odniosłam wrażenia że Rea ma jakąkolwiek obsesję. Wręcz przeciwnie. Jako jedyna dokładnie, sensownie odpowiada na pytania. Przy tym, nikomu nie urąga jak czyni większość rozmówców. Rea, to wzór do naśladowania. Gdyby większość stanowili ludzie o podobnym rozumowaniu, posiadanej wiedzy i inteligencji, zapewne Polska wyglądała by zupełnie inaczej. Wszyscy żyli byśmy w normalnym kraju a Świat nabrał do nas szacunku. Także Nikito, włącz umysł, przeczytaj z uwagą jeszcze raz wpisy Rey, a zaręczam że wówczas zmienisz zdanie ! Aha, nie musisz przyznawać się do błędu. Wystarczy jak nie będziesz popełniał ich w przyszłości ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re:Bezpłatna dobra rada . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.11, 09:51 Lubmy się trochę. Byłam w tym roku w Łagiewnikach. Jak dla mnie to za mało pamiątek tam było.Trudno było cokolwiek kupić dzieciom a przyzwyczajone do prezentów mamusi nawet z jedniodniowych pielgrzymek. Ochrypłam, bo ksiądz przekazał mi pałeczkę i musiałam (co sprawiło mi wielką przyjemność,) śpiewać do mikrofonu np: "boża radość jak rzeka", "gdy na morzu wielka burza" no i oczywiście piosenki Arki Noego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re:Bezpłatna dobra rada . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.11, 09:54 Idą święta, popracujcie nad swoim słownictwem i niech każdy zacznie od siebie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re:Bezpłatna dobra rada . 11.12.11, 14:37 tarzan pisze; Co do gułagów, to racja, ale ci od obozów koncentracyjnych to w imię boże i za pan brat z kościołem wyrzynali bliźnich ;) Typowa propaganda z czasow stalinowskich.Zabraklo tylko tego ze Papiez blogoslawil niemieckich zbrodniarzy idacych na front oraz tego ze mieli na klamrach-Gott mit uns. Moglbys podac przyklady jak to polscy ksieza wraz ze swoimi biskupami wyrzynali swoich bliznich?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:Bezpłatna dobra rada . IP: 80.48.174.* 11.12.11, 16:13 > Typowa propaganda z czasow stalinowskich. Nie. Taką wiedzę można zdobywać np. dziś. > Zabraklo tylko tego ze Papiez blogosl > awil niemieckich zbrodniarzy idacych na front oraz tego ze mieli na klamrach-Go > tt mit uns. Nie sądzę, by kościół popierał kiedykolwiek otwarcie mordy. Nie sądzę też, by znaczna część kleru hitlerowców popierała. Nic takiego nie napisałem. Ba, nawet nie pisałem o stosunku kościoła do faszystów, ale o stosunku faszystów do kościoła. Gott mit uns nie znajdowało się na klamrach z powodu ateizmu. natomiast faktem jest, że niektórzy przedstawiciele kleru wspomagali hitlerowców tuż po wojnie, pomagając im w ucieczce. To też stalinowska propaganda? Nigdy nic takiego nie miało miejsca? Odpowiedz proszę. Twój post sugerował, że gułagi i obozy koncentracyjne to wymysł ateistów. A ja jedynie napisałem, że ci, co obozami się wsławili za wierzących się uważali, więc zbyt dalekie wnioski wyciągasz. Poza tym ateizm nie jest rasizmem, czy religią nienawiści. Rozumiesz co miałem na myśli? Chętnie wyjaśnię jeszcze raz, że nie uważam chrześcijan za zło tego świata, a kościoła za zbrodnicza organizację, a jedynie niektórzy ludzie w tym kościele zasługują na potępienie. > Moglbys podac przyklady jak to polscy ksieza wraz ze swoimi biskupami wyrzynal > i swoich bliznich?! A tego to już w ogóle nie ogarniam, bo ja przecież nie stawiałem żadnych zarzutów kościołowi, a już polskim księżom, czy biskupom tym bardziej. Czy napisałem gdzieś, że uważam eksterminację za polski wynalazek? Napisałem gdzieś? Zasugerowałem choćby? Odpowiedz proszę, zacytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars Re:Bezpłatna dobra rada . IP: *.rzeszow.vectranet.pl 11.12.11, 15:53 he he Boża radość jak rzeka. A co to takiego? Co to jest boża radość? Z czego się bozia raduje? Czy z tego, że zsyła plagi na ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:Bezpłatna dobra rada . IP: 80.48.174.* 11.12.11, 16:23 > he he Boża radość jak rzeka. A co to takiego? Co to jest boża radość? Z czego s > ię bozia raduje? Czy z tego, że zsyła plagi na ludzi? Gdy dorośniesz i będziesz zmuszony wziąć odpowiedzialność za siebie i innych, gdy przeżyjesz to i owo, a więc będziesz wiedział co to szczęście, jak i czym jest smutek, czy tragedia, to zrozumiesz, że świat nie jest czarno-biały i niczego - a w szczególności tak delikatnej materii jak wiara - nie można określać tak kategorycznie. Dziś jesteś pełen buntu jeszcze i masz tę tendencję do bycia outsiderem - to Cię rajcuje - rozumiem, sam też taki pewnie byłem. Ale prędzej czy później znajdziesz to oparcie w Bogu, a jeśli nie w Nim, to w poczuciu ludzkiej solidarności, humanistycznej moralności. Twoje życie, Twój wybór. Jakiego byś wyboru nie dokonał - wiarę w Boga, czy ateizm - zachowaj wiarę w ludzi, w to, że jesteśmy tacy sami i tak samo zasługujemy na zrozumienie, szacunek...bez względu na to co lubimy, jak wyglądamy, na kogo głosujemy, czy w co wierzymy. Dziś wolisz wygłaszać wyroki, negować Boga, choć pewnie w 5 minut zmieniłbyś stosunek do wiary, gdyby Ci w tym jakaś ładna dzieweczka ze scholi pomogła ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re:Bezpłatna dobra rada . 11.12.11, 17:41 tarzan pisze; Co do gułagów, to racja, ale ci od obozów koncentracyjnych to w imię boże i za pan brat z kościołem wyrzynali bliźnich ;) Zamiast mnozyc pytania,odpowiedz wpierw w jaki to sposob i gdzie "ci od bozow koncentracyjnych w imie boze i za pan brat z kosciolem wyrzynali bliznich"?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:Bezpłatna dobra rada . IP: 80.48.174.* 11.12.11, 18:09 > Zamiast mnozyc pytania,odpowiedz wpierw w jaki to sposob i gdzie "ci od bozow > koncentracyjnych w imie boze i za pan brat z kosciolem wyrzynali bliznich"?! Lechowski, Nie mnożę pytań, a tylko wyjaśniam co miałem na myśli, bo Ty oczywiście zrozumiałeś to inaczej i sugerujesz, że napisałem coś, czego nie napisałem. To Ty wiecznie uciekasz przed pytaniami, które dotyczą tego, co sam napisałeś, a dyżurnym "argumentem" jest "mnożysz pytania". "W imię boże" - wyjaśniam: Żołnierze hitlerowscy - jak sam napisałeś - "wierzyli w Boga", ze słowami "Bóg z nami" szli na podbój innych nacji, poddając ich eksterminacji. Fakt, czy stalinowska propaganda? Odpowiedz, nie mnóż pytań! "za pan brat z kościołem" - wyjaśniam: całkiem spora grupa hitlerowców znalazła pomoc wśród księży, uciekając w ostatnim okresie wojny i po jej zakończeniu. Zdarzało się, czy to stalinowska propaganda? - Odpowiedz, nie mnóż pytań! Nie sugeruję, że kościół inspirował ich do takich czynów. Napisałeś, że ateiści byli autorami "gułagów i obozów koncentracyjnych", a ja, że to daleko idące wnioski, bo byli ludzie na tym świecie, którzy z imieniem Boga na ustach dopuszczali się niecnych czynów. Nie atakuję kościoła, a jedynie bronię przekonania, że ateizm nie oznacza bycia mordercą, niecnym szubrawcą, niegodnym szacunku. Rozumiesz, czy nie? Odpowiedz, nie mnóż pytań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Marsa Re:Bezpłatna dobra rada . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 18:10 ww.youtube.com/watch?v=ipzhzh8oeso Wiesz, Rodzice poprosili mnie, bym pośpiewała z dziećmi, bo to były dzieci po I Komunii Św. Co to jest boża radość? Potem można śpiewać "boża miłość jak rzeka", "boży pokój jak rzeka" To optymizm, kroczenie przez życie w poskokach, jak te dzieciaki z teledysku. Taki ze mnie wyrośnięty dzieciak:-) Pozdrawiam . znajoma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.11, 17:47 zabciu - bez watpienia masz racje jesli akceptujesz poglady rei. Dla mnie rea jest fanatykiem ateistycznym a fanatyzm zawsze byl zgubny dla ludzkosci. Pamietaj o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.11, 17:53 zabciu - musze dodac ze rea ma ogromny kobiecy wplyw na moja wyobraznie... i w tym momencie nie dbam jakiego jest wyznania. Czasem jej dokuczam, przyznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re:to nie rada a oswiadczenie 11.12.11, 18:27 tarzan pisze; "W imię boże" - wyjaśniam: Żołnierze hitlerowscy - jak sam napisałeś - "wierzyli w Boga", ze słowami "Bóg z nami" szli na podbój innych nacji, poddając ich eksterminacji. Fakt, czy stalinowska propaganda? Odpowiedz, nie mnóż pytań! Mysle ze z niewiedzy bo nie chcialbym Cie posadzac o klamstwo utozsamiasz Boga na hitlerowskich klamrach z Bogiem chrzescijan.Jak poczytasz wiecej to bedziesz wiedzial ze hitleryzm w swojej ideologii odwolywal sie do poganskich bostw a byl wrogiem chrzescijanstwa a w szczegolnosci katolicyzmu. Juz w 1935 roku na mocy rozporzadzen Hitlera sciagnieto krzyze ze szkol w Niemczech.Dzisiaj w Polsce dopomina sie o to nastepny lewak-bimbrownik z Bilgoraja. Mlodzi wielbiciele Hitlera z hiterjugend spiewali tak; "Żaden podły ksiądz nie wydrze z nas uczucia, że jesteśmy dziećmi Hitlera Czcimy nie Chrystusa, lecz Horsta Wessela Precz z kadzidłami i wodą święconą Kościół nie rozumie, co jest naprawdę cenne Ta swastyka przynosi zbawienie światu Chce podążać za nią krok w krok" Dodam ze ktorzy na klamrach mieli wypisane Bog z nami zakazali bicia w dzwony w niemieckich kosciolach. Gubernator Frank z kolei mowil tak; Jestem również tak mądry i wiem, ze klechy są naszymi śmiertelnymi wrogami (...). Kościół pozostawal zawsze jako ostatni ośrodek polskiego nacjonalizmu. Kościół jest dla umysłów polskich centralnym punktem zbornym, który promieniuje stale w milczeniu i spełnia przez to funkcje jakby wiecznego światła. Gdyby wszystkie światła dla Polski zgasły, to wtedy zawsze jeszcze była święta z Częstochowy i Kościół. (...). Katolicyzm nie jest bowiem w tym kraju żadnym wyznaniem, lecz koniecznością życiową". ...i z zelazna konsekwencja to realizowal.Zakatowano ponad 50% polskich ksiezy oraz 4 biskupow. Dlatego jakiekolwiek laczenie zbrodni niemieckich rzeznikow z katolicyzmem jest zwyklym swinstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 18:36 Powtórzmy to raz jeszcze" "Gubernator Frank z kolei mowil tak; Jestem również tak mądry i wiem, ze klechy są naszymi śmiertelnymi wrogami (...). Kościół pozostawal zawsze jako ostatni ośrodek polskiego nacjonalizmu. Kościół jest dla umysłów polskich centralnym punktem zbornym, który promieniuje stale w milczeniu i spełnia przez to funkcje jakby wiecznego światła. Gdyby wszystkie światła dla Polski zgasły, to wtedy zawsze jeszcze była święta z Częstochowy i Kościół. (...). Katolicyzm nie jest bowiem w tym kraju żadnym wyznaniem, lecz koniecznością życiową". Jeżeli to zrozumiemy , to zrozumiemy wiele rzeczy które się wokół nas dzieją, chociażby zaciętą walkę z KK, misję TVN czy Radia Z, zwalczanie Ojca Rydzyka itp. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:czy kosciol blogoslawil hitlerowi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.11, 19:02 j - nie dodawaj chwaly kosciolowi ktory stal blisko przy Hitlerze. Nie doszukuj sie tez drugiego dna w stosunkach kosciol spoleczenstwo. Jak kazda duza organizacja tak i kosciol ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Tu nie chodzi o rydzyka, chrystusa czy pieklo albo niebo. Tu chodzi o realny podzial wladzy a wladza to glownie pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re:czy kosciol blogoslawil hitlerowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 09:42 Powiadasz że błogosławił? To chyba w tym samym czasie gdy żydowscy bankierzy udzielali mu pożyczek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:to nie rada a oswiadczenie IP: 80.48.174.* 11.12.11, 18:55 Lechowski, Nie sądzę, by ktokolwiek szczerze wierzący w Boga - tak jak ja to postrzegam - byłby zdolny do takich czynów, jakich dopuścili się hitlerowcy. Powtarzam też, że nie sadze, by wsparcie dla nazizmu było powszechnym trendem wśród członków kościoła i księży. Jednak faktem jest, że uważali się za wierzących - pomimo tego co piszesz. Poczytaj o ludziach pokroju Aloisa Hudala - wszak to nie jakiś członek Hitlerjugend, a dostojnik watykański. Popierał nazizm, głosił, że katolicy powinni wspierać nazizm. Takich jak on było więcej. Oczywiście, nie stanowią oni znaczącej liczby, ale nie zmienia to faktu, że bywali i tacy. To jest fakt, a nie niewiedza, czy stalinowska propaganda. Przypadki księży takich jak wyżej wspomniany nie oznaczają, że kościół, religia, wiara jest zła - źli są niektórzy ludzie, a takich nie brakuje ... również wśród tzw. wiernych, czy samych księży. Bywali i bywają wśród nich osoby popierające rasizm, pedofile, czy złodzieje - ukrywanie tego faktu, zaprzeczanie nie jest dobrym rozwiązaniem. Nie twierdzę, że wszyscy tacy są, nie twierdze nawet, że stanowią znacząca grupę, ba, napisze z pełnym przekonaniem, że stanowią tylko margines, ale nie rozumiem, gdy próbujesz przekonać, że nie istnieją w ogóle lub, gdy o nich wspominam nazywasz mnie wrogiem kościoła. Zgadzam się oczywiście, że nie należy utożsamiać kościoła z tymi zbrodniami - to nie kościół, ani wiara pchały tych bydlaków do tych czynów - nie należy absolutnie utożsamiać tego zła automatycznie z ateistami, bo jest to taki sam populizm, jak klepanie o tym, że każdy ksiądz to żądny kasy niegodziwiec, a religia doprowadza ludzi do zbrodni. Utożsamianie katolicyzmu, czy innej religii ze zbrodnią jest świństwem, równie podłe jest zrzucanie winy za te zbrodnie na ateistów. Na drugiej szali postawię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:to nie rada a oswiadczenie IP: 80.48.174.* 11.12.11, 18:57 Lechowski, Końcówkę mi wycięło... bo tak chciałem jeszcze zapytać, odpowiesz na moje pytania, czy nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 19:17 Zachowanie: Lechowski - wz Tarzan - wz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 09:49 Zwracam ciebie uwagę iże faszyzm w międzywojniu był atrakcyjny dla ludności tybylczej Europy i stanowił przeciwwagę dla komunizmu zbrodniczego. Przykład Włoch Mussoliniego ... a i Hitler cud gospodarczy uczynił A nawiasem mówiąc przy zbrodniach komunistów faszyści to szczeniaki. Ni, i faszyści położyli podstawy pod nowoczesną naukę (chociażby in vitro) w Unii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.flash-net.pl 12.12.11, 16:50 > Zwracam ciebie uwagę iże faszyzm w międzywojniu był atrakcyjny dla ludności tyb > ylczej Europy i stanowił przeciwwagę dla komunizmu zbrodniczego. > Przykład Włoch Mussoliniego ... a i Hitler cud gospodarczy uczynił Czy to ma być dolepianie listka figowego faszystom? > A nawiasem mówiąc przy zbrodniach komunistów faszyści to szczeniaki. A to czemu? Szacujesz liczbą ofiar, sposobami eksterminacji, czy jeszcze inną miarą? Dla mnie ten co zamordował 7 osób jest takim samym mordercą, co ten odpowiedzialny za śmierć tuzina. Dla Ciebie nie? > Ni, i faszyści położyli podstawy pod nowoczesną naukę (chociażby in vitro) w Unii Gadasz jak populista. Powinieneś dopisać, że dzięki faszyzmowi istnieją jambo-jety i helikoptery, a więc wszystkie narody posiadające linie lotnicze czerpią korzyści z tej morderczej ideologii. O innych wynalazkach niemieckich naukowców i konstruktorów nie będę wspominał. ...no dobra, żartowałem, tak zgrabnie faszyzm jedynie się z Unią komponuje ...;) Przecież to zbrodniczy reżim, na ulicach na ludzi TIR-ami polują, obywatele masowo znikają - głównie ci walczący z pro-europejskim Tuskiem (np. Olewnik). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 17:51 Gość portalu: Tarzan napisał(a): > Czy to ma być dolepianie listka figowego faszystom? To po prostu prawda! A to czemu? Szacujesz liczbą ofiar, sposobami eksterminacji, czy jeszcze inną m > iarą? > > Dla mnie ten co zamordował 7 osób jest takim samym mordercą, co ten odpowiedzia > lny za śmierć tuzina. Dla Ciebie nie? Nie. > Gadasz jak populista. "Jeżelim źle powiedział to powiedz GDZIE!!! A jeżeli nie to dlaczego mnie bijesz?" > Powinieneś dopisać, że dzięki faszyzmowi istnieją jambo-jety i helikoptery, a w > ięc wszystkie narody posiadające linie lotnicze czerpią korzyści z tej mordercz > ej ideologii. A tak! Mam ci podać źródła, czy sam znajdziesz? > ...no dobra, żartowałem, tak zgrabnie faszyzm jedynie się z Unią komponuje ...; Powiedziałbym inaczej: Unia jest ppilną uczennicą Hitlera > ) Przecież to zbrodniczy reżim, na ulicach na ludzi TIR-ami polują, obywatele m > asowo znikają - głównie ci walczący z pro-europejskim Tuskiem (np. Olewnik). Naoglądałeś się Klossów i $ pancernych. Juą chociażby w " czasie Honoru" pokazano iż życie toczyło się tak samo. JAK TERAZ!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re:to nie rada a oswiadczenie IP: *.flash-net.pl 12.12.11, 21:36 > To po prostu prawda! No prawda, ale co z nią chcesz zrobić? Użyć dla udowodnienia, że ludzie woleli faszyzm od innych idei, czy żeby wychwalać Hitlera, bo wzrost gospodarczy spowodował? > Nie. Czyli, że mamy morderców i mega-morderców. mamy systemy totalitarne i mega-totalitarne. Niepotrzebne stopniowanie niegodziwości moim zdaniem. > "Jeżelim źle powiedział to powiedz GDZIE!!! > A jeżeli nie to dlaczego mnie bijesz?" Nie biję, faszyści bili i biją. Ja krytykuję. Gadasz źle tam, gdzie próbujesz politykować i wrzucać podteksty o faszystowskim charakterze Unii. Wiem, zaraz napiszesz, że nic takiego nie miało miejsca. ;) > A tak! Mam ci podać źródła, czy sam znajdziesz? Tu nie chodzi o początki silników odrzutowych, czy tych używanych w helikopterach - to są fakty. Problem w ich interpretacji. > Naoglądałeś się Klossów i $ pancernych. Juą chociażby w " czasie Honoru" pokaza > no iż życie toczyło się tak samo. > JAK TERAZ!!! Szkoda, że nie przeczytałem tego na samym początku, nie zmarnowałbym kilku minut na smarowanie odpowiedzi. Bywaj zdrów. Bierz tabletki, jak pan doktor kazał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty "prl" Re:to nie rada a swołocz klechów IP: *.is.a.tor.exit.server.torland.me 12.12.11, 22:30 do gnojka pucybuta Michaiła z parafi WNMP , IP: *.flash-net.pl wazeliny z odbytu nie wylizuj bo to nie smaczne i nie przyjemne w zapachu. Poczytaj trochę parchu może coś ci do pustego łba trafi? A czy ty jesteś godzien? W Ludziskach owieczki przegoniły pasterza. Zaczęło się od tego, że ksiądz zakazał pieszych pogrzebów. Był bunt, potem jawna rebelia parafian. Dziś we wsi proboszcza już nie ma. ZOBACZ TAKŻE Dlaczego katolik chce do urny? Nie możemy napisać, co robił burmistrz Dlaczego nie pochowaliśmy matki W Ludziskach święto. Ludzie spotykają się po domach, ciasta pieką. Wygrali. Uparli się i wygrali z proboszczem. Wyrzucili go. Nikt po nim nie płacze. Marek Jabłoński, do niedawna członek rady parafialnej i zaufany usuniętego plebana, mówi, żebym dobrze przypatrzył się ludziom zebranym w pokoju. Siedzą pochyleni wokół stołu, na kanapie, dostawianych pufach i przyniesionych z kuchni krzesłach. W oczach desperacja. Cztery lata cierpliwie znosili swojego proboszcza i właśnie powiedzieli "dość". - Tak właśnie wyglądają rozbitkowie - mówi Jabłoński. Rozbitkami nazwał ich proboszcz Jerzy Hakowski w jednym z ostatnich swoich kazań. Zanim go ludzie wyrzucili z parafii. Pogrzeb Jana Nogi Rozbitkiem nie zostaje się z dnia na dzień. Zaczęło się dwa lata temu, kiedy umarł Jan Noga. Gospodarz dobry, w kościele co niedziela. Prawda: jakoś szczególnie gorliwy nie był. Normalnie, jak wielu. Więc syn Stanisław razem z bratem i innymi z rodziny idą na plebanię. Trzeba z proboszczem dogadać szczegóły i zapłacić co łaska, żeby się wszystko odbyło jak należy. I już-już ma tak być, kiedy ksiądz zmienia front. Zaczyna upierać się, że nie poprowadzi konduktu. Pieszo szedł nie będzie po wsi, bo niebezpiecznie. I przypomina, że przecież wprowadził oficjalnie taki przepis już 1 września; wszyscy powinni wiedzieć. - Poprzedni proboszcz chodził i nic się nie stało - mówi nieśmiało ktoś z rodziny; ktoś odważniejszy, bo reszta zszokowana stoi cicho. A ksiądz że nie i koniec. Jest wynajęta firma pogrzebowa, samochód przewiezie trumnę na cmentarz. Żałobnicy pojadą za nimi. I wtedy Stanisław mówi przełomowe "o nie!" . - Ojciec był tu szanowany, z poprzednim proboszczem żył bardzo dobrze, chyba więc zasłużył sobie na to, żeby ksiądz poprowadził kondukt jak Pan Bóg przykazał. Czyli pieszo - mówi mi dzisiaj bardziej z żalem niż z gniewem. A ksiądz swoje: że jest niebezpiecznie i iść nie można. Jak rebeliant podchodził do komunii, ksiądz demonstracyjnie zatrzymywał rękę z komunikantem na pół minuty, a potem głośno - żeby inni słyszeli - pytał: - A czy ty jesteś godzien? Prawda - Ludziska to wieś rozwleczona wokół dość ruchliwej drogi powiatowej. Po wyjściu z kościoła głównym wejściem znajdziecie się niemal na ulicy. Skierujcie się w prawo i po jakichś 300 metrach poboczem dotrzecie do cmentarza. Ksiądz twierdzi, że przejście tych 300 metrów z trumną na ramionach i z żałobnikami w kondukcie poważnie zagrozi bezpieczeństwu. - Nigdy nie zagrażało. Kierowcy, widząc kondukt, zwalniają i omijają go - twierdzą parafianie. Ale najważniejsze: na czas pogrzebu zawsze wzywana była policja, która kierowała ruchem. Te argumenty nie trafiają jednak do proboszcza. Ponieważ Nogowie twardo obstają przy swoim, proboszcz mówi podniesionym głosem, że mają się wynosić z plebanii. I dzwoni po członków rady parafialnej. Jabłoński: - Do mnie też dzwonił. Mówił, że jacyś ludzie są u niego. Nie wiedziałem, co odpowiedzieć. 500 osób na cmentarzu, a ksiądz kawę pije Stanisław Noga mówi, że nie wyjdzie. Więc ksiądz Hakowski dzwoni po policję. Policjanci przyjeżdżają i nie bardzo wiedzą, na czym ma polegać ich interwencja. Czy mają wyrzucić ludzi z plebanii będącej biurem parafialnym? A może poprosić ich o zmianę decyzji w sprawie pogrzebu? Bezradnie spoglądają na księdza - po co ich wezwał? Więc ksiądz na poczekaniu wymyśla historyjkę: ci ludzie nie chcą zapłacić mu za pogrzeb. Na to już policjanci znów rozkładają ręce: nie ma żadnego taryfikatora, żadnego przymusu - jednym słowem niczego, na czym można by oprzeć roszczenia i interwencję. Rodzina zmarłego nie wierzy uszom i oczom. Odrętwiały brat trąca łokciem Stanisława: - Zapłać mu - mówi, wskazując na księdza. - Niech nie kłamie. Na co ksiądz błyskawicznie: - Teraz już za późno. Pochowam ojca za darmo, a z ambony ogłoszę, że jesteście biedakami. Teraz nawet policjanci okazują zmieszanie. Parafianie widzą, że porozumienia nie będzie, więc wzruszają ramionami, kładą pieniądze na komódce i idą do kościoła na mszę. A potem... - 35 stopni gorąca, 500 osób na cmentarzu, a nasz jaśnie pan pleban kawę sobie pił na plebanii. Ludzi w skwarze trzymał pół godziny. Pokazał, kto tu rządzi. Zresztą od zawsze ksiądz Hakowski traktował swoich parafian jak stado owiec, które nie mają prawa głosu. - Więc my, owce, mamy chyba prawo głośno mówić, że mamy dość takiego pasterza. Proboszcz zgubił żłóbek Po tym pogrzebie już nic nie było takie samo. Ludzi zaczęły kłuć w oczy inne księżowskie zachowania. Na przykład to, że przychodząc po kolędzie, wystawia im rachunki. Za ogrzewanie świątyni 15 złotych, za sprzątanie 10 zł, na KUL pięć. Tyle że potem i tak wyczytuje z ambony ludzi, którzy mają sprzątnąć za darmo. Albo grzeje na ćwierć gwizdka; w kościele ciągle zimno. To gdzie te pieniądze - pytają ludzie? A jak przychodzi po kolędzie, to stawia na ławę laptopa i sprawdza, kto zapłacił "podatki", kto nie. Radnych parafialnych wysyła jako egzekutorów. Chodzą z opłatkami i pobierają pieniądze. Może wszystkich tych czarnych talibów Polacy wypędzą precz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Tyrania kleru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:56 A tutaj artykuł do wypowiedzi "anty "prl" wyborcza.pl/1,87648,10741150,A_czy_ty_jestes_godzien_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: Tyrania kleru IP: *.flash-net.pl 13.12.11, 06:46 Tyrania kleru to przesada. Poza tym są ludzie, którzy ich potrzebują, a i nikogo do chodzenia do kościoła nikt nie zmusza. Należy jedynie napiętnować takiego jednostki jak ten opisywany w artykule, a łamiących prawo karać, nie ukrywać, nie zamiatać pod dywan. To nie są stojący ponad prawem mesjasze, a tacy sami ludzie jak my. Gdybym ja nie płacił podatków, czy alimentów mógłbym stracić majątek, czy siedzieć - ksiądz do gazety poskarży się na "walkę diabła z kościołem" Gdybym ja zgwałcił chłopca, zostałbym "społecznie ukamienowany" i poszedł bym siedzieć - jeśli robi to ksiądz, to przesłanki nie sa dość przekonywujące, ksiądz jest przesuwany na inną parafię, a Prawdziwi Polacy samo wspominanie o sprawie nazywają walka z kościołem ;) Polacy nadal czują dziwny "respekt" przed świętością majestatu, ale więcej w tym polityki niż prawdziwego szacunku. Wielokrotnie widzimy kurioza, totalny idiotyzm "poprawności politycznej" - a to nie nazywanie choinki jak należy, nie organizowanie szopki bożonarodzeniowej w strachu przed urażeniem innowierców, ale to jak ludzie starają się "nie urazić" księży, czy kościoła jako instytucji, choćby fakty były niezaprzeczalne bije te inne przypadki na głowę... Odpowiedz Link Zgłoś