Dodaj do ulubionych

Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi!

02.01.15, 11:28
Fashyzm u wrót!.Imperialiści amerykańscy znowu namącili w głowach dobrze przez TVN wychowanej młodzieży.
wpolityce.pl/historia/228050-historyczny-emblemat-zolnierzy-nzw-propaguje-faszyzm-prokuratura-sciga-mlodych-patriotow-z-bialegostoku-zobacz-zdjecia
Obserwuj wątek
    • kalasanty2 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 02.01.15, 11:33
      kiedy ty idioto zmądrzejesz?
    • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 02.01.15, 11:52
      Warto wiedzieć:
      "Niektóre oddziały wchodzące w skład NZW popełniały podczas swojej działalności również zbrodnie na ludności cywilnej, IPN ustalił że oddział Romualda Rajsa zamordował 79 mieszkańców powiatu Belsk Podlaski."
      (Wikipedia)
      • lechowski51 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 02.01.15, 12:24
        Niestety towarzyszu wisłocki,wiedza z Trybuny Ludu a dzisiaj z wikipedii spowodowała uwiąd intelektualny Twojego mózgu.
        Interdyscyplinarna konferencja naukowa ?Muzyka w PRL" ? Poznań, 18?20 listopada 2015 (zgłoszenia do 31 marca 2015)

Komunikaty
        Wydział Komunikacji Społecznej
        Media o IPN

Co? Gdzie? Kiedy?
        ? Styczeń ?
        ? 2015 ?
        Mo Tu We Th Fr Sa Su
        ? 29 30 31 1 2 3 4
        ? 5 6 7 8 9 10 11
        ? 12 13 14 15 16 17 18
        ? 19 20 21 22 23 24 25
        ? 26 27 28 29 30 31 1

Twoje skróty

Dodaj link
        Strona główna/Dla Mediów/Komunikaty/
        Informacja o ustaleniach końcowych śledztwa S 28/02/Zi w sprawie pozbawienia życia 79 osób - mieszkańców powiatu Bielsk Podlaski w tym 30 osób tzw. furmanów w lesie koło Puchał Starych, dokonanych w okresie od dnia 29 stycznia 1946r. do dnia 2 lutego 1946
        W dniu 30.06.2005r. na podstawie art. 17 § 1 pkt 5 i 7 kpk, art. 322 § 1 kpk w Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Białymstoku zostało wydane postanowienie o umorzeniu śledztwa nr S 28/02/Zi w sprawach zbrodni przeciwko ludzkości popełnionych w celu wyniszczenia części obywateli polskich, z powodu ich przynależności do białoruskiej grupy narodowościowej o wyznaniu prawosławnym, poprzez dokonanie i usiłowanie zabójstw oraz spowodowanie ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, jak również dopuszczenie się poważnego prześladowania osób tej grupy poprzez spalenie należących do nich budynków mieszkalnych i zabudowań. Postanowienie o umorzeniu śledztwa dotyczy następujących zdarzeń przestępczych;
        ipn.gov.pl/wydzial-prasowy/komunikaty/informacja-o-ustaleniach-koncowych-sledztwa-s-2802zi-w-sprawie-pozbawienia-zyc
        • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 02.01.15, 12:56
          Zapomniałeś tylko, że umorzenie postępowania nie świadczy o tym, że zbrodni nie było. Wprost przeciwnie! W tym przypadku chodziło o to, że w tej sprawie "prowadzono i zakończono prawomocne postępowanie o te same czyny przeciwko sprawcy kierowniczemu" (Romuald Rajs), a jej bezpośredni sprawcy zmarli lub nie zostali wykryci.
          PS. Najbardziej podoba się mi zrównanie Trybuny Ludu, Wikipedii, że o "uwiądzie intelektualnym mojego mózgu nie wspomnę" z ustaleniami Pionu Śledczego IPN! ;-))
          • lechowski51 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 02.01.15, 13:05
            Znowu zaczynasz mendzić!.Co ma Rajs "Bury" do faszystów,wiesz tylko Ty i chorzy z nienawiści do polskiego patriotyzmy lewacy,którzy wnieśli oskarżenie przeciwko polskim fashystom.
            • wislocki12 Polscy faszyści 02.01.15, 13:17
              Przecież ja ani słowem nie wspomniałem o faszystach! Chodziło mi wyłącznie o oddział Romualda Rajsa, wchodzący w skład NZW, który wg ustaleń IPN zamordował 79 mieszkańców powiatu Bielsk Podlaski.
              PS. Za to Ty nieustannie piszesz, jak nie o fashystach (?), to o faszystach, ba, nawet o "polskich faszystach"! :-((
              • lechowski51 Re: Polscy faszyści 02.01.15, 13:49
                Polskich fashystów widzą tylko tacy lewacy jak Ty.Nikt inny mający troche wiedzy o własnym kraju,rozjechanym i rozgrabionym przez niemieckich i sowieckich żołdaków,nie odważyłby się nazwać Polaka faszystą!
                • lechowski51 Re: Polscy faszyści 02.01.15, 19:17
                  Taki znak mieli polscy fashyści walczący z niemieckimi hitlerowskimi zbrodniarzami
                  fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10502475_355259767962210_7649439133311808008_n.jpg?oh=738d4001fe8c8c4b029d6498a2a129c4&oe=5523F1AF&__gda__=1428614259_a585ca0001802042d974d081db263028
                  • wislocki12 Re: Polscy faszyści 02.01.15, 21:11
                    Trochę mi to przypomina SS... :-((
                • wislocki12 Re: Polscy faszyści 02.01.15, 21:25
                  Przecież to Ty użyłeś pojęcia "polski faszysta"! :-((
                  • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 03.01.15, 09:19
                    Wspomniany p. Gaweł bywa potocznie nazywany anty-faszystą, we wniosku mowa o treściach ksenofobicznych i rasistowskich, co do faszyzmu - -potocznie - odnieść można, choć oczywiście nie jest to istotne, bo i nie jest to problem lingwistyczny.
                    Problem w tym, że jakiś pan Gaweł - lokalny aktywista - składa wniosek, więc lokalne służby muszą się tym zająć.
                    Podobnie świętobliwy pan z Różańcowego Ruchu Prawdziwych Katolików składa protest przeciw budowie skrzyżowania, bo Znak Krzyża deptany i zajeżdżany co dzień godzi w jego uczucia religijne.

Jeśli dziewczę nosi to z powodu celebry, to ja nie widzę problemu, jeśli wpaja się jej hasło, czy motto życiowe: "śmierć wrogom", to może niepokoić.

• lechowski51 Re: Polscy faszyści 03.01.15, 09:23
                      Lewactwo na widok krzyża ma lęki...no,no!
                      • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 03.01.15, 11:20
                        "Lewactwo na widok krzyża ma lęki...no,no! "

Może i ktoś tam ma.
                        Ja pisałem o tych, co - wzorem pana Gawła - wpadają w paranoję.
                      • wislocki12 Re: Polscy faszyści 03.01.15, 20:32
                        Na symbol SS wszyscy mają lęki! Warto o tym pamiętać, szczególnie gdy ma się na koncie bratobójstwo! :-((
                      • wislocki12 Re: Polscy faszyści 04.01.15, 22:34
                        Jaki krzyż?! Przecież to esesmańskie czaszki! :-((
                        • lechowski51 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 08:41
                          No masz!.Już nie SS a esesmańska czaszka!.To czaszka na denaturacie to szerzenie faszyzmu?!
                          • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 10:28
                            Na denaturacie nie, a na oznaczeniu militarnym czy mundurze to i owszem! :-((
                            • lechowski51 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 10:45
                              I oczywiście lewak wisłocki,gaweł i GW decydują co jest fashyzmem sa co trucizną!
                              • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 21:02
                                Piszesz:
                                "I oczywiście lewak wisłocki,gaweł i GW decydują co jest fashyzmem sa co trucizną!"
                                Więcej tego nie bierz! To trucizna językowa! ;-))
                        • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 05.01.15, 12:33
                          "Jaki krzyż?! Przecież to esesmańskie czaszki! :-(( "

Nie przesadzaj.

W przeciwieństwie do ichniejszej swastyki, która - pomimo długiej i dość powszechnej tradycji - została przez nazistów niemieckich "zawłaszczona", trupia czaszka niekoniecznie musi się kojarzyć z SS.
                          Raczej już z chęcią niesienia śmierci lub zagrożenia. Występuje, czy występowała raczej na różnych mundurach.
                          Np. tu:
                          pl.wikipedia.org/wiki/Dywizjon_Jazdy_Ochotniczej

Emblemat w rzeczonej postaci jakoś mi się z SS nie skojarzył,a należę do pokolenia wychowanego na wojennej filmotece. ;)

Dopóki rzecz dotyczy czczenia pamięci określonych polskich formacji nie ma problemu.
                          Ten "faszyzm" pojawia się tam, gdzie jest pochwała rasizmu, ksenofobii, czy wyraźne zachęty do przemocy wobec innych.

Doszukiwanie się SS w tym przypadku ma ten sam "ciężar gatunkowy", to usprawiedliwianie "patriotycznych chłopców", co to tylko "piwo zamawiali".
                          • lechowski51 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 13:33
                            Najśmieszniejsze jest to,że polskie lewactwo oskarża polską prawicę o sympatie faszystowskie zapominając o tym,że faszyzm to jedna z odmian socjalizmu/tutaj narodowego/
                            • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 05.01.15, 17:03
                              >>Najśmieszniejsze jest to,że polskie lewactwo oskarża polską prawicę o sympatie faszystowskie zapominając >>o tym,że faszyzm to jedna z odmian socjalizmu/tutaj narodowego/

A jakie to am znaczenie? Nazewnictwo?

Czy naprawdę tak istotne jest jak ktoś nazywa gnoja, który nie znając chyba nawet historii własnego kraju "hajluje" i "żydków i czarnych" do gazu wysyła?
                              To jest patriota, bo się do organizacji nacjonalistycznej zapisał i na marszach w policje kamieniami rzuca?

Czy tak istotna jest semantyka, gdy młodym wpaja się nienawiść do innych ludzi, choćby innego wyznania, czy narodowości byli?

Jak czytałem w wywiadzie z pewnym księdzem, dziś "ludzie spowiadają się z nieodmawiania paciorka, a nie widza nienawiści w swoim sercu".

Można krzyczeć o chodzeniu do kościoła, patriotyzmie, Jezusie, ale gdy toleruje się postawy zupełnie sprzeczne z nauką swojego kościoła, godzące w fundamentalne, bo Boskie prawo, to chyba zasług przed Bogiem nie przysporzy.
                              • lechowski51 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 17:32
                                Czy Ty wszędzie musisz mówić o swoich obsesjach?!.I bredzić o kościele który wg takich lewaków jak Ty ci co nienawidzą,to katolicy i członkowie organizacji patriotycznych,którzy rzucaja kamieniami w policję.Ovczywiście lewacy tarzan i wisłocki w każdej wypowiedzi podkreślaja swoją miłość i tolerancję dla chrześcijańskich sąsiadów i ludzi polskiej prawicy.
                                • wislocki12 Ze wschodu na wschód - do Betlejem 05.01.15, 20:07
                                  Bardzo przepraszam, ale nie przypominam sobie, abym gdziekolwiek deklarował swoją miłość do katolików, że o tzw. ludziach prawicy nie wspomnę, no może ewentualnie - tolerancję! :-)
                                  Sam pomyśl, jutro na ulice polskich miast wylegną osiołki osiodłane przez wielebnych w pochodzie prowadzonym przez wielbłąda na cześć bliżej nieznanych, nawet z ilości i imienia, wschodnich mędrców, którzy idąc ze wschodu, prowadzeni przez gwiazdę wigilijną, szli na wschód, by wylądować w końcu na zachodzie, czyli w Betlejem! Serdecznie współczuję! ;-))
                            • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 19:52
                              Ty naprawdę nie widzisz różnicy między NSDAP a PPS? :-))
                          • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 19:50
                            Sam napisałeś:
                            "(...) trupia czaszka niekoniecznie musi się kojarzyć z SS. Raczej już z chęcią niesienia śmierci lub zagrożenia."
                            Warto czytać to, co się wysyła do sieci! :-(
                            • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 05.01.15, 20:37
                              "Sam napisałeś:
                              "(...) trupia czaszka niekoniecznie musi się kojarzyć z SS. Raczej już z chęcią niesienia śmierci lub zagrożenia."
                              Warto czytać to, co się wysyła do sieci! :-( "

Wyślę ponownie: trupia czaszka nie musi kojarzyć się z SS, częściej będzie kojarzona z chęcią pozbawiania życia lub zagrożeniem w ogólnym tego słowa znaczeniu.

Niesienie śmierci ss-manom, czy enkawudzistom - nie licząc złamania jednego z przykazań, czy podstaw humanizmu - nie powoduje we mnie dyskomfortu, wręcz przeciwnie.
                              Należało eksterminować potwory, agresorów, dla których pozbawienie kogoś życia z powodu nienawiści do odmiennych narodowości, czy dla zabawy było łatwiejsze od podrapania się po tyłku.
                              Dlatego oddziały, których zadaniem było likwidowanie zbrodniarzy taki emblemat nosiły. Wykonywały wyroki śmierci wg ówczesnego prawa, tak samo jak później w Norymberdze lub zabijali w walce.

Dziś takie postawy są zbędne,a wręcz niepożądane, dlatego mam nadzieję, że pokazane dziewczę nosiło tą koszulkę z powodu celebrowania pamięci bohaterów, a nie dla manifestowania poglądów.
                              • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 20:58
                                Nie żartuj - "chęć niesienia śmierci lub zagrożenia", jak sam piszesz, to mało? :-(
                                PS. Oddział Rajmunda Rajsa, wchodzący w skład NZW (bohaterów, jak piszesz), których pamięć czci tym znakiem na koszulce owo dziewczę, zabił 79 Polaków z Powiatu Bielsk Podlaski podejrzanych o to, że są... Białorusinami. :-(
                                • lechowski51 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 22:02
                                  Podejrzanych o to że rozbrajali polskich żołnierzy w 1939 a później gremialnie współpracowali z sowieckimi okupantami i w 90% sprawowali kierownicze funkcje w UB i PPR na tym terenie.Potrzebujesz danych?.Czy dalej będziesz kłamał jak kiedys na szkoleniach SB i PZPR?!
                                  • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 22:10
                                    Oni też bili murzynów? ;-))
                                    PS. Chyba Białorusini pomylili Ci się z Żydami, których zresztą też patriotycznie tępiliśmy, np. w Jedwabnem, Kielcach, Krakowie, że o Rzeszowie nie wspomnę! :-((
                                    • lechowski51 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 22:31
                                      Oni bili zdradzali Polaków ale tego na szkoleniach PZPR wam nie mówili

Na Kresach Północno-Wschodnich do prowadzonych na szeroką skalę antypolskich działań doszło bezpośrednio po sowieckiej agresji. Np. 18 września 1939 r. uzbrojone bojówki, złożone głównie z Białorusinów i Żydów, opanowały Skidel w powiecie grodzieńskim. Dopiero przysłana następnego dnia ekspedycja karna z Grodna po stoczeniu regularnej bitwy wyparła rebeliantów z miasteczka. Do ataków podejmowanych przez „milicje”, „grupy samoobrony” czy tzw. opaskowców (nazywanych tak od noszonych na rękawie czerwonych opasek), w których skład wchodzili głównie przedstawiciele mniejszości narodowych, doszło w dziesiątkach miasteczek i osad północno-wschodniej Polski [13]. Działania te organizowała i koordynowała sieć konspiracyjna złożona z członków Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy, Komunistycznej Partii Zachodniej Białorusi i Komunistycznej Partii Polski, wsparta przerzucanymi z terenu ZSRS grupami dywersyjnymi [14].
                                      ipn.gov.pl/kalendarium-historyczne/oddzialy-armii-czerwonej-w-oczekiwaniu-na-rozpoczecie-defilady-w-bialymstoku,-wr
                                      • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 23:19
                                        Trzeba było zatem spacyfikować... Skąd my to znamy? :-((
                                        PS. Chyba znowu coś Ci się poplątało. Przytaczasz przecież tekst dotyczący roku 1939. A mord w powiecie Bielsk Podlaski miał miejsce w 1945 r.! :-))
                                        PS2. No tak, Białorusini i Żydzi to najwięksi wrogowie Polaków... A może jeszcze Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, Litwini, Słowacy, że o Czechach nie wspomnę! ;-))
                                        • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 23:28
                                          Ja też za Tobą, Klechowski, nie przepadam, niestety... :-(
                                      • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 23:53
                                        Ale za to uczyli zasad interpunkcji! ;-))
                                  • wislocki12 Re: Polscy faszyści 05.01.15, 23:58
                                    Czy Ty naprawdę pamiętasz szkolenia SB i PZPR? A może dziadzio, że o tatusiu nie wspomnę, o nich Ci opowiadali? No tak, wiem, oni nigdy nie kłamali! ;-))
                                    • lechowski51 Re: Polscy faszyści 06.01.15, 08:22
                                      Nie potrafisz biedaku napisac,jednej wypowiedzi złożonej z paru zdań?.Czy też samotność i odrzucenie społeczne powoduje,że rozmawiasz sam ze sobą?!
                                      Ty oczywiście nie widzisz związku pomiędzy Białorusianami i Zydami z 1939 z tym z 1945,ja widzę.W 1939 ściągali z polskich żołnierzy mundury i wydawali ich NKWD.W 1945 w mundurach komunistycznej bezpieki i KBW,wydawali wyroki śmierci na tych,którzy nie godzili się na sowiecką okupację.
                                      • nerw-owy Re: Polscy faszyści 06.01.15, 09:22
                                        Zbrodniarze stalinowscy w obecnej Polsce nie są sądzeni:

www.demotypolityczne.pl/demot/100_100_130_1026064717_middle.jpg
                                        • wislocki12 Re: Polscy faszyści 07.01.15, 23:41
                                          Trudno sądzić martwych! A może nawet trzeba, tylko po co? ;-))
                                • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 06.01.15, 11:51
                                  "Nie żartuj - "chęć niesienia śmierci lub zagrożenia", jak sam piszesz, to mało? :-( "

To bardzo BARDZO dużo, ale nie to samo co SS, po prostu.
                                  Przeczytaj dokładnie co napisałem, to chyba zrozumiesz co mam na myśli.

"S. Oddział Rajmunda Rajsa, wchodzący w skład NZW (bohaterów, jak piszesz), których pamięć czci tym znakiem na koszulce owo dziewczę, zabił 79 Polaków z Powiatu Bielsk Podlaski podejrzanych o to, że są... Białorusinami. :-( "

W tamtych czasach zdarzali się ludzie lub działania, które są kontrowersyjne lub absolutnie naganne. Nie zmienia to absolutnie sytuacji.
                                  Fakt, że wśród oskarżycieli, a więc morderców Pileckiego byli dawni AKowcy, powstańcy warszawscy, nie oznacza, że cała formacja jest zdradziecka i mordercza.
                                  Po prostu niektórzy ... "zbłądzili".
                                  I odwrotnie, to, że któryś z zacnych bohaterów popełnił tu i ówdzie błąd, nawet grzech poważny, nie musi mu tej zacności odbierać.

Co do Białorusinów, to może być tak, że byli to dawni oprawcy Polaków lub Polacy, którzy tak naprawdę POlakami nie byli ;)

Czytałem sporo różnych artykułów i relacji wskazujących na winę Polaków w całym tym bagnie II WŚ i niestety z pewnymi faktami należy się pogodzić.
                                  "S. Chyba Białorusini pomylili Ci się z Żydami, których zresztą też patriotycznie tępiliśmy, np. w Jedwabnem, Kielcach, Krakowie, że o Rzeszowie nie wspomnę! :-(( "

Generalnie nie lubiliśmy ich, ze względu na kiepską sytuację finansową wielu Polaków.
                                  Dochodziło do różnych sporów, również tzw. pogromów, choć do nazewnictwa podchodziłby niezwykle ostrożnie i z rezerwą, bo taki np. tzw. pogrom w Przytyku, był zwykłą "napie...nką sąsiedzką", tyle że na spora skalę i w drażliwej kwestii.

Wśród POlaków byli "antysemici i rasiści pierwszej klasy", dla których żydek był parchem, byli i sprzedawczyki, co to za kasę potrafili sąsiada do gestapo sprzedać, byli i tacy, co na Żydów samodzielnie polowali, by ich do posterunku doprowadzić.
                                  Byli i tacy, którzy sie zbrodni dopuszczali, jak w Jedwabnem.
                                  W każdym narodzie są jednostki parszywe.
                                  Gdyby chcieć eliminować z panteonu za każde przewinienie, za każdą kontrowersję, to by nie został nikt.
                                  Z drugiej strony, nie należy tych faktów ukrywać, ani nie próbować "wybielać" na siłę, bo po co?

Nie zmienia to faktu, że jako naród zostaliśmy napadnięci i mieliśmy y prawo się bronić, wszelkimi sposobami. Nie zmienia to faktu, że za zdradę kraju w czasie wojennym grozi kula w łeb, nie zmienia to faktu, że wśród Polaków mamy tylu Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata, nie zmienia to faktów wielu...

• lechowski51 Re: Polscy faszyści 06.01.15, 12:20
                                    Ile trzeba podłości albo nieznajomości podstawowych faktów z historii Polski i Europy aby swój naród,ciągle oskarżać o nietolerancję czy nienawiść do Żydów oraz innych narodowości.
                                    To tutaj wisłocki,na tej ziemi,żyła największa na świecie żydowska diaspora.A wiesz dlaczego?.Bo od Henryka Pobożnego Zydzi mieli w Polsce takie prawa,jakie nie mieli nigdzie indziej.To tutaj znajdywali schronienie,wyganiani z Rosji,Niemiec czy Hiszpanii.Tutaj kultywowali swoje zwyczaje i obrzędy religijne.
                                    To nasi praojcowie,gdy w innych krajach Europy królobójstwo było czymś normalnym,wybierali Króla.tak wisłocki!40 000 elektorów na warszawskich błoniach wybierało polskiego Króla.
                                    To ten naród stworzył unikalną na skalę świata strukturę państwową Rzeczpospolitą Narodów,gdzie prawosławni i innowiercy mieli takie same prawa jak katolicy.To na naszej ziemi od wieków żyja polscy Tatarzy,którzy mają tutaj swoje muzułmańskie światynie.Nigdy się nie spotkali z przemocą ze strony chrześcijan a też nigdy w przeciwieństwie do polskich komunistów,nie zdradzili Rzeczpospolitej.
                                    To komuniści przez dziesięciolecia,poprzez szkolenia i cały system propagandowy,wykształcili w Polakach,zjawisko niechęci i nienawiśc, jakie nasz naród nie znał w swojej historii.Tacy jak Ty musieli nienawidzić amerykańskich imperialistów,niemieckich odwetowców,podżegaczy z Londynu.A dzisiaj ubrał się diabeł w ornat i na mszę dzwoni!.I wisłocki wraz z innymi towarzyszami ucza nas miłosierdzia i poszanowania innych narodów.
                                    • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 06.01.15, 12:42
                                      "aby swój naród,ciągle oskarżać o nietolerancję czy nienawiść do Żydów oraz innych narodowości. "

Dlatego oskarżajmy konkretne osoby.

Państwo polskie stworzyło im warunki do egzystencji, to fakt, ale też i istniały rozwiązania w ich godzące, zabraniające prowadzenia działalności w określonych miastach, czy ich częściach. To u nas było getto ławkowe i to my Polacy postrzegaliśmy "żydków" jako morderców i porywaczy dzieci, czy morderców Jezusa.
                                      To ksenofobia wynikająca z niewiedzy, ciężkiej sytuacji finansowej, zawiści i paru innych lub jak w przypadku
                                      Privilegium de non tolerandis Judaeis przyczyn ekonomicznych.

Wisłocki przesadza, ale nie wolno próbować zaprzeczać faktom i udawać, że było i jest tak idealnie, choć oczywiście nie można stawiać znaku równości między Polską i Polakami oraz III Rzeszą i nazistami.

• lechowski51 Re: Polscy faszyści 07.01.15, 22:56
                                        Jakim faktom ja zaprzeczam?.Nie powtarzaj banałów o "ksenofobii i getcie ławkowym" i poczytaj sobie cos więcej poza GW o sytuacji Zydów w ówczesnej Europie
                                        • wislocki12 Re: Polscy faszyści 07.01.15, 23:35
                                          Ba! ;-))
                                          PS. Potem już tylko była kryształowa noc... :-((
                                    • wislocki12 Re: Polscy faszyści 06.01.15, 14:37
                                      Sam już nie wiem, do kogo zwracasz się - do mnie czy do Tarzana? ;-)
                                      Byłbym Ci bardzo wdzięczny, gdybyś zacytował choć jedną moją wypowiedź, w której, jak piszesz, "oskarżam swój naród o nietolerancję czy nienawiść do Żydów oraz innych narodowości". :-(
                                      • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 06.01.15, 15:32
                                        "Sam już nie wiem, do kogo zwracasz się - do mnie czy do Tarzana? ;-) "

Pisał do Ciebie, jeśli namieszałem wtrącając się, sorry ;)

.. ale fakt, że te drzewka są niewidoczne
                                        • wislocki12 Re: Polscy faszyści 06.01.15, 16:44
                                          Ależ skąd. Czuję się zaszczycony! :-)
                                          PS. Bez reszty podzielam twoje poglądy i nie rozumiem, dlaczego imputujesz mi radykalizm. Może jakiś cytat?
                                          • ja-tarzan Re: Polscy faszyści 06.01.15, 20:09
                                            >> Ależ skąd. Czuję się zaszczycony! :-)

Uff, ulżyło ;)

>>PS. Bez reszty podzielam twoje poglądy i nie rozumiem, dlaczego imputujesz mi radykalizm. Może jakiś cytat?

Nie zarzucałem radykalizmu, a jedynie uznałem, że nieco przesadzasz pisząc o rzeczonym emblemacie.
                                            Wypowiedzi z godz. 20.58 05.01.2015

Poza tym zbyt jednoznacznie podchodzisz do sprawy likwidowania niektórych obywateli PRL, których uznajesz jako niewinne ofiary morderców, niejako z marszu.
                                            No ale jeśli źle odbieram Twoje wypowiedzi, to wybacz.

I tyle, tylko tyle.;)

P.S. Zawsze milo pogaworzyć w przyjaznej atmosferze, choćby poglądy były nawet odmienne.
                                            • wislocki12 Likwidowanie niektórych obywateli? 06.01.15, 23:01
                                              Najbardziej podoba mi się postawiona przez Ciebie "sprawa likwidowania niektórych obywateli PRL, których uznajesz jako niewinne ofiary morderców, niejako z marszu". A były winne? Sądu przecież nie było, chyba że uznać owego watażkę z 1945 r. za owego Sędzię sprawiedliwego, który... itd. A wszystko to było firmowane owym, jak piszesz, "rzeczonym emblematem:! :-((
                                              • ja-tarzan Re: Likwidowanie niektórych obywateli? 07.01.15, 21:55
                                                >>A były winne?

Widocznie zostały za winne uznane.

>> Sądu przecież nie było, chyba że uznać owego watażkę z 1945 r. za owego Sędzię sprawiedliwego, który.

W tamtych czasach były sądy, np. w strukturach AK, które decydowały. Takie czasy, tak jest w czasie wojny. Nie odnoszę sie do sprawy rzeczonego watażki, a ogólnie, bo dziś bardzo łatwo feruje się wyroki wobec tych, co w tamtej rzeczywistości żyli i o wolna Polskę walczyli.
                                                Wyobrażam sobie, że mieli dylematy, podejmowali trudne decyzje, niekiedy popełniali błędy.
                                                tak ja również napisałem, wśród tych bojowników trafiały się jednostki niegodne, ale to nie zmienia mojego ogólnego podejścia do tych bojowników, którzy przez zbrodniarzy z NKWD, czy UB za ... zbrodniarzy zostali uznani.

Jeśli popatrzymy na morderców z Paryża,Wesołowskiego, czy paru innych, to na ich podstawie mamy budować obraz muzułmanina, czy księdza?
                                                Absolutnie nie.

• wislocki12 Re: Likwidowanie niektórych obywateli? 07.01.15, 22:19
                                                  No tak, jakież to proste, "Widocznie zostały za winne uznane."
                                                  PS. Pozwalam sobie przypomnieć, że w owym czasie (1945) AK już nie było, niestety!
                                                  PS2. Chyba mieliśmy szczęście, że tamte czasy ominęły nas..., chociaż, wydaje się, że watażki, jak Lenin, wiecznie żywi... ;-(
    • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 06.01.15, 19:57
      Odnoszę wrażenie, że twoje poglądy dotyczące faszyzmu (fashyzmu?) i amerykańskich imperialistów niebezpiecznie zbliżyły się do doktryny prezentowanej przez Putina, Kreml, że o TBN 24 nie wspomnę! ;-))
      • lechowski51 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 08.01.15, 08:19
        Jeśli popatrzymy na morderców z Paryża,Wesołowskiego, czy paru innych, to na ich podstawie mamy budować obraz muzułmanina, czy księdza?
        Absolutnie nie.

Cudowne zestawienie!.Pedofil obok zbrodniarzy.Manipulacja godna lewackiego propagandysty.
        • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 08.01.15, 11:57
          Ja napisałem:
          "Odnoszę wrażenie, że twoje poglądy dotyczące faszyzmu (fashyzmu?) i amerykańskich imperialistów niebezpiecznie zbliżyły się do doktryny prezentowanej przez Putina, Kreml, że o TBN 24 nie wspomnę! ;-))"
          A Ty mi odpowiadasz:
          "Jeśli popatrzymy na morderców z Paryża,Wesołowskiego, czy paru innych, to na ich podstawie mamy budować obraz muzułmanina, czy księdza?
          Absolutnie nie.
          Cudowne zestawienie!.Pedofil obok zbrodniarzy.Manipulacja godna lewackiego propagandysty."
          Tak to można rozmawiać do sądu ostatecznego! ;-))
          • lechowski51 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 08.01.15, 12:12
            Znowu mendzisz.Z Toba a racze twoimi wklejkami juz dawno przestałem polemizować.
            • wislocki12 Jak powietrze... 08.01.15, 21:03
              Już dawno przestałeś ze mną polemizować? Czy to ma znaczyć, że ktoś się pod Ciebie podszywa? Chyba powinieneś coś z tym zrobić... ;-))
              PS. Czyżby wrócić miał pomysł traktowanie mnie jak powietrze? ;-))
              • lechowski51 Re: Jak powietrze... 09.01.15, 08:37
                Dalej mendzisz....
                • wislocki12 Re: Jak powietrze... 10.01.15, 01:02
                  Może i mendzę, ale mimo wszystko nalegam, żeby zewrzeć! ;-))
        • ja-tarzan Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 10.01.15, 09:43
          "Cudowne zestawienie!.Pedofil obok zbrodniarzy.Manipulacja godna lewackiego propagandysty."

Ale klepiesz głupoty.

Oczywiste, że przykład dobry, BO TO PRZYKŁAD PRZEDSTAWIONY PO TO, BY NIE BUDOWAĆ OBRAZU CAŁEJ SPOŁECZNOŚCI NA PODSTAWIE JEDNOSTEK, A NIE ŻEBY PORÓWNYWAĆ WINĘ MORDERCÓW Z GRZECHAMI PEDOFILÓW.

RÓWNIE DOBRZE MÓGŁBYM DODAĆ, BY NA PODSTAWIE POLICJANTA, KTÓRY COŚ UKRADŁ NIE BUDOWAĆ OPINII, ŻE POLICJA TO ZŁODZIEJE.

TEŻ SIĘ OBURZYSZ, ŻE PORÓWNUJĘ ZŁODZIEJA DO MORDERCY???!!!!!

Ty czytasz posty tylko po to, by znaleźć powód dla wykrzyczenia swej nienawiści, znajdziesz go zawsze, bo nieważne, że bronię tezy, iż generalizowanie i wypisywanie głupot o ogóle księży na podstawie przypadków pedofilii, czy nieuczciwości jednostek jest niewłaściwe, WAŻNE, ŻE MASZ OKAZJĘ OPLUĆ.

Współczuję ci...
    • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 10.01.15, 01:04
      No tak, zewrzeć... Ale czy to konieczne? ;-))
      • lechowski51 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 10.01.15, 08:36
        Bez zmiany....mendzisz
        • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 10.01.15, 12:05
          Bez zmiany - Tusk, bojownicy Islamskiego Państwa i pedofil w roli zielonego ludzika... :-((
          • lechowski51 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 10.01.15, 14:12
            No i dalej mendzisz i nie zauważyłes zmiany
            www.facebook.com/PatriaeFidelis/photos/a.166771800101575.30738.157978794314209/648024525309631/?type=1&theater%A0
            • wislocki12 Re: Czas towarzysze zewrzeć postępowe szeregi! 10.01.15, 22:59
              Mam wrażenie, że ostatnio jakby powtarzasz się... ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka