Dodaj do ulubionych

O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach

15.09.15, 20:36
Czasami odnoszę wrażenie, że w ostatnim czasie rowery i ich kierownicy, że o kierownicach nie wspomnę, dostąpili jakiegoś rodzaju uświęcenia. Bo oto, z dnia na dzień zostali niekwestionowanymi dysponentami i władcami chodników i deptaków. A wszystko to w imię ich (rowerów) proletariackiego rodowodu i zasług dla dla industrializacji, że o tężyźnie fizycznej i... modzie, nie wspomnę! ;-))
Obserwuj wątek
    • edekzgredek99 Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 09:46
      Rozpanoszylo sie toto az strach z domu wychodzic. Starszy czlowiek taki jak ja ciagle jest w niebezpieczenstwie
      • genia50 Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 10:06
        Ja jezdze bardzo uwaznie po chodnikach,bo zdaje sobie sprawe z tego,ze chodnik jest przede wszystkim dla pieszych,Jadac uwazam na: pieszych,dzieci(bardziej nieraz niz ich opiekunowie) ,psy wolno biegajace itp.Nie jezdzilabym chodnikiem,gdyby szosa nie byla tak niebezpieczna,lub byly drogi rowerowe.
        • kl1945 Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 16:21
          Rzadko się z Tobą genia50 zgadzam ale tym razem jak najbardziej. Jestem kierowcą od ponad 50 lat, jeździłem i jeżdżę różnymi pojazdami, w tym rowerem. Wiem, że w Tarnobrzegu ścieżek rowerowych jest mało a niektóre z istniejących, np. na ulicy Sienkiewicza wymagają umiejętności jazdy slalomem. Wolę jednak jadąc samochodem by jezdnią nie poruszali się rowerzyści, szczególnie w dni targowe. Nie wiem dlaczego nie można jechać chodnikiem np. na ul. Kopernika aż do stacji PKP. Ruch na chodnikach jest tam jest niewielki a chodniki szerokie po obu stronach ulicy. Teraz kiedy jest remont skrzyżowania na Wyspiańskiego, ruch samochodowy przeniesiony jest na inne ulice i wpakowanie się tam rowerzystów na nie jest bezpieczne. Ostatnia uwaga dotyczy również ścieżek rowerowych. Są takie np. na ulicy Sikorskiego gdzie ścieżka kończy się koło PEC a następny odcinek zaczyna się koło Lukullusa. Pewnie komuś się nie chciało wymienić kostek chodnikowych no bo to kosztuje. Najprościej wprowadzić zasadę by po chodnikach można było jeździć rowerami ale rowerzyści powinni zachować rozsądek. Totalny zakaz jest tak samo skuteczny jak zakaz rozmawiania w czasie jazdy przez telefon. Wystarczy postać chwilę na światłach by zobaczyć, że większość ludzi ma telefon przy uchu. O czym rozmawiają, Bóg i oni to wiedzą.Teraz naprawdę kończę, wislocki12 nie nawołuj do głupoty bo policjanci wezmą sobie Twoje przemądre wpisy i zacznie się nagonka na rowerzystów no bo złapać babcię lub dziadka na rowerze to nawet oni potrafią.
          • e-zyleta Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 17:02
            Żeby wykonać ścieżkę rowerową, potrzena jest odpowiednia szerokość chodnika, oraz teren który znajduje się w pasie drogowym musi należeć do właściciela drogi. W tej zaistniałej sytuacji (dotyczy skrzyżowania ulic Sikor.Wysp.Kop.) toczy sie postępowanie administracyjne w celu pozyskania gruntu i wykonania ścieżki rowerowej.
      • genia50 Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 10:16
        Panie Edku ja bym pana nie skrzywdzila,a nawet gdybym zauwazyla,ze cos panu jest ,to zsiadlabym z rowera i przynajmniej starala sie pomoc.Chociaz musze przyznac,ze czesc rowerzystow nie jezdzi tylko szaleje.
        • edekzgredek99 Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 10:38
          Alez pani Geniu to nie bylo do pani. Prosze nie brac tego co napisalem tak osobiscie. Pani jest kobieta z klasa wiec szalone zachowani rowerzystow sa z pewnoscia pani obce.
          • e-zyleta Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 11:05
            3x tak:www.infor.pl/prawo/wykroczenia/wykroczenia-drogowe/696767,Czy-mozna-jechac-rowerem-po-chodniku.html
            • palacz67 Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 12:54
              Witam, dzięki, Zyleta, za te informacje. Byłam w piątek na dłuższej przejażdżce w młodzieżą gimnazjalną, dały mi wycisk ale okazało się, że mam za mało powietrza w kołach, pozdrawiam.
    • e-zybi Re: O zakaz dla rowerów na deptakach i chodnikach 16.09.15, 13:18
      Moc jest z nami, kup sobie rower to zmienisz zdanie, nie sądzę żebyś sr.. we własne gniazdo. Częściej można spotkać pieszego na ścieżce rowerowej www.youtube.com/watch?v=7xeb92fKbcQ niż rowerzystę szalejącego po chodniku, jeżeli już trafi się to ze współczesnym rodowodem, wychowany bezstresowo z ułańska fantazją, cóż! takie mamy czasy, niestety;-))
      • e-zyleta Re: Do e-zibi 16.09.15, 16:55
        Jak zrozumiałem zwracasz się do mnie. Pragnę poinformować iż w poprzednim wpisie przedstawiłem moje stanowisko takie jak, mówi prawo drogowe,nie wchdząc w polemikę odnoszocą sie do korzystania z chodników przez rowerzystów i pieszych.Ponadto pragne poinformować że posiadam rower i często korzystam z niego, właśnie w centralnej części Tarnobrzega, jak również przemieszczam się baedzo często (codziennie) pieszo i dlatego widzę wszystkie zachowania użytkowników, dlatego też nie możesz mnie oceniac że sr. we własne gniazdo, lub że nie znam realiów naszego miasta.Myślę że jednostronnie oceniasz pieszych gloryfikując rowerzystów, a to z jednego bardzo drobnego szczegułu, ścieżek rowerowych jest o wiele mniej niż chodników tyle co kot napłakał) . Musisz również pamiętać że rower znacznie szybciej przemieszcza się niż pieszy i tego powodu zagrożenie bezpieczeństwa jest znacznie większe. Pozdrawiam.
        • e-zybi Re: Do e-zybi 16.09.15, 17:13
          Źle zrozumiałeś, wpis nie był do Ciebie skierowany, zasada drzewka nie powinna być Ci obca. Pozdrawiam
          • e-zyleta Re: Do e-zybi 16.09.15, 17:30
            Przepraszam, jak zwykle soiesze się.Pozdrawiam.
          • wislocki12 E-zybi do e-zybi... 16.09.15, 20:45
            No tak, e-zybi do e-zybi! Wszystkiego dobrego! ;-))
      • wislocki12 Po przeżyciach... 16.09.15, 20:35
        Dla usprawiedliwienia przechodniów podałbym tylko to, że jak się wydaje, właśnie wyszli ze świątyni po, niewątpliwie, głębokich przeżyciach duchowych. ;-))
        PS. Czy naprawdę rowerzyści muszą jeździć koło kościołów w godzinach odprawiania mszy św.? :-((
      • wislocki12 Nie używam wyrazów na sr... 16.09.15, 20:43
        Może i masz rację, ale ja nie używam wyrazów na sr... I nie sądzę, że nawet po kupieniu roweru będę ich używał... :-((
        PS. Momentami odnoszę wrażenie, ze to właśnie Ty jesteś tym "ze współczesnym rodowodem, wychowany bezstresowo z ułańska fantazją". Cóż, takie mamy czasy, niestety... :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka