Gość: Pitr IP: 83.1.121.* 17.04.08, 19:54 Mało zawału nie dostałem. Dopłata 500 zł. Zuzycie mniejsze niz w zeszłym roku. Czy ktoś sie orientuje w tym. Jest podział na 40% i 60% co on oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baska Re: Rorliczenie ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 20:12 a ja mam 60zł zwrotu...gdzie ty mieszkasz w palacu? przeciez zimy praktycznie nie było!(mieszkam w bloku na dzikowie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbg Re: Rorliczenie ciepła IP: 80.48.174.* 17.04.08, 20:22 te podzi9al oznacza ze 60% rozliczane jest na podstawie licznika a pozostale 40 jest rozliczane od metrazu (w teori chodzi o przesztreń ktora jest ogrzewana a nie ma na nie licznkow, czyli klatki schodowe lazienka, itp) innymi slowy lekkie naciaganie (bo nie uwieze ze 40# bloku stanowi czesc wspolna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proboszcz Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.120.* 17.04.08, 21:31 te liczniki i ich "rozliczanie" to pic na wodę. są bo są. a za matactwa i tak zapłacą lokatorzy. powinno się płacić za faktycznie zużyte ciepło a nie za widzimisię prezesów i "straty w liniach przesyłowych". nie po to płaci sie grube pieniądze na fundusz remontowy i docieplenia by z roku na rok dowalali nam coraz więcej twierdząc, że zużywamy więcej. jak mi ktos wytłumaczy zużycie ciepła wskazywane przez licznik na kaloryferze, który ani razu choćby na minutę nie został napełniony ciepła wodą? płacę więc za fikcyjne zużycie. zużycie którego nie było. ale za które wystawia mi się fakturę, okradając mnie zgodnie z umową, której podpisania odmówić nie mogłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.115.* 17.04.08, 22:05 mam szczelne okna, oszczędzałem i jest prawie 500 zł zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Rorliczenie ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 22:38 no własnie ty masz 500 zwrotu, a odgrzewali cię pewnie sąsiedzi zza ściany.Podzielniki doprowadziły do tego,że lokatorzy nie ogrzewają,nie używają wody tylko "składują" ją w wannach.Niedługo zgniją i zagrzybią się całe bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Rorliczenie ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 07:54 > no własnie ty masz 500 zwrotu, a odgrzewali cię pewnie sąsiedzi zza > ściany. nie mam prawie sąsiadów za ścianą. z 3 stron ściany zewnętrzne, a jedna w 2/3 to klatka schodowa. pozostała 1/3 to lokal nieużywany. ciepłem trzeba gospodarować rozsądnie, w okna też warto zainwestować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Rozliczenie ciepła IP: 80.51.159.* 18.04.08, 08:15 Czy ty czytasz, to co piszesz??? Ogrzewanie przez ścianę o grubości 25 cm. Opatentuj ten wynalazek!!! Bogactwo gwarantowane!!! Polecem pierwszy lepszy podręcznik budownictwa z rozdziałem o przenikalności cieplnej - nawet, jeżeli różnica pomiędzy mieszkaniami wyniesie 20 stopni, czyli w jednym jest 15 a w drugim 35 stopni, to przenikalność cieplną z tego cieplejszego do zimniejszego przy takiej kubaturze można pominąć. Chyba, że zaczniemy też uwzględniać ogrzewanie przez słońce mieszkań z oknami od strony południowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe... Re: Rozliczenie ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 11:21 to raczej twoja wiedza na temat ogrzewania jest mizerna. Ciepło ucieka przez ściany tam, gdzie jest niższa temperatura. Jeżeli więc u ciebie jest o kilka stopni cieplej niż u sąsiada, to zgodnie z prawami fizyki ciepło od ciebie "pójdzie" do niego i będzie ogrzewać jego mieszkanie. Podobnie jest z klatką schodową. Wystarczy przeczytać choć jeden profesjonalny artykuł o ogrzewaniu. Jeśli chodzi o okna to chyba niewiele jest osób, które nie dokonały wymiany na nowe. Poza tym mamy XXI wiek, a ludzie rzeczywiście żyją jak w średniowieczu.Nie używają światła,wody,centralnego.Podzielniki nie przyniosły niczego dobrego.Skłóciły ludzi między sobą i ze spółdzielniami.W dużych miastach lokatorzy wycofują się z tej opcji, bo koszty remontów zagrzybionych mieszkań są kolosalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszczedny Re: Rozliczenie ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 11:51 Nie jestem fachowcem w tej branzy, wiec sie nie wypowiadam, czy grzyb bedzie jak bedzie 15 stopni czy nie, czy cieplo ucieka do sasiada czy nie, wiem tylko jedno - trzeba oszczedzac. Kazdy ma co lubi, ja mam w mieszkaniu okolo 22 stopni, czesto wietrze, w lecie spie przy otwartym oknie i do zwrotu mam 500 zl. Jak mi chlodno kupilem sobie goralskie bambosze, ubieram serdak, ale sie nie przegrzewam, mysle ze tak jest zdrowo. Chodze do sasiada i wysiedziec nie moge, taki ukrop, on doplacil. Ale wybor byl i jego i moj dobrowolny. Trudno, mieszkam w bloku i za czesci wspolne musze placic, corka w domku i sama sie martwi ze byla nieoszczedna lub cieszy ze ma oszczednosci. No ale dom kosztuje troche wiecej niz mieszkanie. Mam inny problem, ludzie nie chca sprzatac klatek, albo robia to byle jak a 5 zl dla sprzataczki zaluja. Stare, dosc prymitywne przyslowie, ale oddaje sens: jak sie wejdzie miedzy wrony to sie kracze tak jak one. Sprawdzaj, kontroluj, musisz wiedziec za co placisz, musisz jednak wiedziec ze wiele zalezy od ciebie. Zniszcony kosz, zabrudzona klatka, zniszczona elewacja, na twoj i moj koszt musi byc naprawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.113.* 18.04.08, 13:03 A u mnie 400 do zwrotu. Ale nie ma się i tak z czego cieszyć, bo to nie jest żaden bonus a pieniądze zapłacone w opłatach. I teraz będę miał zwracane wasne pieniadze :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interesny Re: Rorliczenie ciepła IP: 80.51.159.* 18.04.08, 14:41 Przeciętnie uzyskiwane wartości współczynników przewodności cieplnej λ to dla: betonu komórkowego – 0,13 W/mK, ceramiki poryzowanej – 0,16 W/mK, keramzytu – 0,15 W/mK. Dla ekonomicznie uzasadnionej grubości ścian – 36-44 cm – stawianych z typowych materiałów jednorodnych, współczynnik U wynosi najczęściej 0,35-0,40 W/(m²K), bez uwzględniania izolacyjności cieplnej tynku (ma on zresztą znikomy wpływ na przenikalność cieplną ściany). Zakładając, że straty przez ściany to ~20% strat ciepła, to zwiększenie U z 0,35 do 0,40 powoduje zwiększenie kosztów ~2%. Czyli w granicach błędu obliczeniowego. Nie ma dziś żadnego problemu z murem dajmy na to U=0,10. Nie ma dziś żadnego problemu z murem dajmy na to U=0,10. Tylko wtedy proponuję zamiast okien duże wyświetlacze LCD i zamontowane do nich kamery. Będzie widać co na dworze, a nie będzie 11-sto krotnych strat ciepła przez dziadoskie okna U=1,1. Ostatnio takie wyświetlacze sporo staniały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweszxc Re: Rorliczenie ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 14:59 Czyli co? Te okna to ch..nia? tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Rorliczenie ciepła IP: 80.51.159.* 18.04.08, 15:34 To odnośnie ogrzewania przez ścianę od sąsiada. Jak okna nieszczelne, to nawet jak sąsiad podkręci temperaturę powietrza u siebie do +50 stopni C, to i tak ne da się osiągnąc więcej jak +15 stopni C. A na marginesie: U Hodży Nasredina była ciekawa opowieśc jak to można się było ogrzać ogniem palącej się świeczki siedząc w przeręblu 20 metrów od tejże świeczki. Równie skutecznie można się ogrzać ciepłem z mieszkania sąsiada przy temperaturze na dworze -5 stopni C. Rozumiem, iż można czasami usłyszeć, co sąsiad mówi ale fale dźwiękowe rozchodzą się inaczej niż ciepło termiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszczędziuch Re: Rorliczenie ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.08, 17:39 To przenikanie to się ma różnie. My wszyscy oszczędzamy a PEC musi mieć pełny wór kasy :na premie i pensje dyrektorskie, a skąd ma wziąść, z nas zedrze i tak bez końca, jest co roku. Niema konkurencji to dyktują drakońskie ceny. A na marginesie od ubytków ciepła za który płacimy jest naliczany wat, i gdzie logika a gdzie sens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.119.* 20.04.08, 20:32 ja tez mam dopłate i to sporo!!! a tak na marginesie odnośnie ciepłej wody za którą tez płacimy krocie. Społdzielnia kupuje od PECu wode o temp. tylko maks. do 50 st i otrzymuje z tego tytułu bonifikaty, a my i tak płacimy normalnie. Wiec dlaczego dzisiejszy brak ciepłej wody ma nie byc odłiczony???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wata Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.114.* 23.04.08, 18:16 Nic nie rozumiem z rozliczenia ciepła. Mam proste pytanie. Czy ktoś może wyjasnić na czym polega sytem podzielnikowy? Dlaczego nie mamy liczników tak jak przy prądzie, wodzie czy gazie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.120.* 23.04.08, 20:15 System podzielnikowy polega na tym, że ustala się przetarg na instalację, a później na obsługę urządzeń. Wiadome - ktoś dzięki czemuś przetarg wygrywa. Firma montuje urządzenia a później je obsługuje - za to oczywiście ktoś dostaje wynagrodzenie. [O nie - nie mam nic przeciwko temu, że ktoś, kto odczytuje liczniki ma pracę! Mam na myśli jego najwyższego przełożonego oraz tego kto mu wypłaca kasę za obslugę liczydeł] Takie urządzenie sobie wisi i do niczego nie służy, bo i tak zapłacimy nie tyle, ile liczniki faktycznie wskażą. Zapłacimy tyle, ile według prezesa pec powinniśmy zapłacić. W tym mieści się zarówno to co faktycznie zużyliśmy, opłata za obsługę fikcji, ogrzewanie powierzchni wspólnych[??] oraz niewyjaśnione straty na linii przesyłowej. Dziwne tylko, że mimo, iż mieszkam jakieś 100metrów od ciepłowni płacę za takie same straty jak ktoś z na przyklad Dzikowa albo ze Skalnej. Ot system podzielnikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wata Re: Rorliczenie ciepła IP: 83.1.114.* 26.04.08, 09:59 Tyle to ja wiem. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. No ale ktoś to chyba jakoś uzasadniał, wyjaśniał jak działa. Może ktoś ma jakieś instrukcje? Chyba, że jesteśmy stadem baranów i instrukcje nam są nie potrzebane. Odpowiedz Link Zgłoś