Gość: indis IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.01.10, 20:12 GRUB-Jak go usunac? mam do dyspozycji tylko plytke imstalacyjna Ubuntu 9.04. nie mam dostepu do innego kompa. to pisze na telefonie. bardzo mi zalezy aby to zrobic tetaz, w sobote. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: smutas Re: grub IP: *.dsl.bell.ca 23.01.10, 20:26 linia polecen -> <b>fdisk /MBR</b> albo rowniez z lini polecen <b>fixmbr</b> <i><nazwa_dysku></i> Link Zgłoś
Gość: indis Re: grub IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.01.10, 21:18 opowiem od poczatku. na dysku sa wondowsy i Ubuntu uruchamiane Grubem.chcialem zmienic rozmiary partycji Partition Magic 8.0. PartMag zakomunikoal ze czczesc operacji musi wykonac w DOsie po restarcie. po restarcie pojawia sie tylko komunikat error loading grub i komp zawisa. nie moge nic uruchomic z dysku.moge uruchomic Ubuntu z plytki.jak moge usinac gruba pod Ubuntu? Link Zgłoś
kszibi Re: grub 23.01.10, 23:18 czyli nie uruchamia sie zaden system zle zainstalowany linux lub aktualizacie sprubuj zainstalowac jeszcze raz linux Link Zgłoś
tiges_wiz Re: grub 24.01.10, 09:50 powiedzial co wiedzial... uruchamia sie plyte Ubuntu, tryb ratunkowy i przywraca sie gruba spowrotem. sudo grub-install /dev/hda1 przy czym jezeli jest to dysk sata, to nie bedzie hda, a sda. Link Zgłoś
Gość: indis Re: grub IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.10, 20:51 Dzięki za rady. A jak później , po remoncie Ubuntu i przywróceniu GRUBa, usunąć trgoż Gruba. Tzn., jaką komendą to zrobić. Dysk to ATA, na pierwszym kanale IDE Link Zgłoś