Dodaj do ulubionych

czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo?

16.01.06, 01:58
Jak dlugo mozna czekac na przelew za wylicytowany przedmiot na aukcji?
Jak dlugo Wy czekacie?
Czy regulamin Allegro to precyzuje?
Obserwuj wątek
    • mhl999 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 16.01.06, 06:11
      > Jak dlugo mozna czekac na przelew za wylicytowany przedmiot na aukcji?
      mozna sie nie doczekac :)

> Jak dlugo Wy czekacie?
      moim rekordem czekania bylo 12 dni

> Czy regulamin Allegro to precyzuje?
      tak, ale nie wiem czy cie to zadowoli:

12.3.Allegro nie ma możliwości nadzoru nad sfinalizowaniem i poprawnością transakcji zawieranych w ramach aukcji.

9.2. Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie siedmiu dni od daty zakończenia aukcji. W przypadku braku odpowiedzi ze strony kontrahenta w powyższym terminie, można od umowy sprzedaży odstąpić.
    • ts2 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 19.01.06, 17:15
      jak dotąd najdłużej czekałem od 13 grudnia do 5 stycznia-czyli prawie miesiąc.
      • rosie.rosie Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 21.01.06, 00:13
        ja niestety czekam dalej..
        cierpliwa jestem, co?
        to juz 15 dni
        ale widze, ze to nie rekord
        • wielki_motocyklista Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 21.01.06, 01:09
          proponuję kontakt mailowy z Kupującym
          Zapytj sie go czy aby napewno wpłacił pieniądze - może nawej zechce CI skan lub
          cyfrową fotkę przekazu wysłać
          wtedy łatwiej CI będzie podjąć decyzję co dalej robić.
    • rok1978 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 21.01.06, 17:45
      Czekałem i póltora miesiaca. Niestety kupujacy praktykowal taka taktyke mimo
      ponad 500 transakcji. W tej chwili ma zawieszone konto, ale kasa w końcu
      wpłynęła. Dodam, ze bylem z nim w stalym kontakcie mailowym.
      Zwykle czekam tydzien - potem wysylam przypomnienie z allegro, a jesli to nie
      skutkuje wypelniam FZP i wystawiam nega.
      Pozdrawiam
      • rosie.rosie Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 21.01.06, 22:03
        Ja rowniez jestem w kontakcie tyle, ze nie zawsze dostaje odpowiedzi na moje
        listy. Jak juz dostane to jest obietnica, ze juz wplaca po czym znow cisza..
        Poza tym odkrylam, ze koles w miedzyczasie kupil jakies rzeczy na allegro i
        placil natychmiast, jeszcze tego samego dnia duzo wieksze kwoty od tej ktora ma
        mi zaplacic..
        • jola_wroc Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 22.01.06, 17:55
          ja czekam juz miesiac wyslalam o zwrot prowizji ale kupujący oburzony
          wytlumaczyl się ze zapomniał mimo że wczesniej wysłałam oczywiście
          przypomnienie, wiec kupujący wytłumaczył że ma zamiar zapłacić i pracownik
          allegro nie przyznał zwrotu. Do tej pory jednak wpłaty nie ma. A kupujący pisze
          ze wpłacił no i tak sobie czekam...
          • mhl999 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 22.01.06, 21:07
            nie wiem skad u was takie problemy i czym handlujecie.
            w moim wypadku jest krotka pilka:

- standardowo czekam 7-10 dni
            - jesli po po 10. dniu nie ma kasy na koncie dzwonie do deliktwenta i mowie mu wprost, ze ma 2 dni na zaplate jak nie to negatyw i zwrot prowizji.

skoro ktos u mnie kupuje w opcji kup_teraz to wychodze z zalozenia, ze ma pieniadze. tlumaczenia, ze mu sie zapomnialo odbijam w ten sposob, ze mi tez moze sie zapomniec czekac az raczy zaplacic i dostanie negatywa.

najwazniejsza rzecz w calej tej zabawie to telefoniczny kontakt. bez tego trudno jest cokolwiek wymoc na czlowieku.
    • clk Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 25.01.06, 12:08
      ja wlasnie czekam na 2 przelewy.
      od ponad tygodnia.
      wysylalam maile, wyslalam przypomnienie NIC.
      Nieodpowiedzialni sa ludzie. jutro bede sie starac o zwrot prowizji, 2 negatywy
      i tyle.
      nie chce mi sie bawic w dzownienie (rzeczy sa po 5zl kazda), a widzialam, ze
      jeden z kupujacych kupil taka rzecz jak moja...
    • rubeus Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 26.01.06, 19:12
      hmmm... Nie wszyscy kupujący korzystają z przelewów bankowych
      i bezpośrednich wpłat na konto w oddziale...
      Ja ponad 10 dni oczekiwałem na wpłatę - a jak przyszła, to okazało się
      że wpłata była dokonana na poczie i ta się długo rozliczała z moim
      bankiem...
      • mhl999 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 30.01.06, 22:16
        w moim wypadku wplata na poczcie przechodzi w ciagu 2-3 dni
        • werrka Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 10.02.06, 00:28
          A to baaardzo róznie jest, może was zainteresuje opinia płacącej. Z reguły płacę w ciągu max 7 dni, ale w grudniu się tak rozhulalam w drobnicy, że zakupów miałam na 4 strony i się pięknie pogubiła. Ponieważ paczuszki ciurkiem przychodziły to wcale mnie nie niepokoiło, że czegoś nie ma jeszcze. Dopiero jak prawie skończyłam wystawiać komentarze to się zorientowałam, że dawno powinnam dostać dwie przesyłki a nie ma ich. Sprawdzam przelewy i wyszło, że nie zapłaciłam:)))))))), pieniądze posłam -koniec stycznia:)))- i maile też, że się nie dopominają zapłaty:)))), a ja się pogubiłam. Najwidoczniej sprzedający też byli w grudniowo-styczniowym amoku:))).
          • speedone Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 12.02.06, 23:52
            dwa tygodnie trzy @ i neg na koniec
            • margaretka02 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 01.03.06, 23:24
              Ja czekałam 3 tygodnie. Wysłałam maila: nic. Wysłałam przypomnienie z Allegro:
              nic. Wysłałam następny 2 maile (bo ja cierpliwy człowiek jestem ;) Wreszczie
              odpowiedź na 4 mail: pan oczywiście wpłaci. Ale jakoś tak był zdziwiony, czemu
              ja pisze i pisze do niego o te pieniądze... przecież wiadomo, że wpłaci...
              Początkujący był, pewnie myślał, że może mi wpłacić za poł roku i wszystko
              będzie ok.

• pytka50 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 27.05.06, 13:31
                Ja wpłaciłam za telefon tego samego dnia pieniadze byly na drugi dzien
                tylkopaczki nie dostałam od 21 marca bo teg złodzieje z poczty ukradli no i
                teraz reklamacja sie ciagnie i ciagnie -jak cos kupujecie to radze
                ubezpieczone paczki bo wprzeciwnym razie jestescie stratni kase
    • barracuda7110 Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 27.05.06, 22:00
      Sprzedawałem telefon. Najpierw koleś dostał maila od allegro po zakończonej
      aukcji, później wysłałem mu wiadomość z moim nr konta. Niestety gość
      ("kopertka") nie miał zamiaru odpisać. Poczekałem kilka dni (w międzyczasie
      próbowałem się dodzwonić), wysłałem przypomnienie z allegro i po kilku dniach
      FZP i negatyw. Gówniarz licytował wybitnie dla zabawy, bo nawet komentarz
      zignorował.
      • j.oker Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 29.05.06, 08:50
        nie widze tu zadnego zwiazku z watkiem!
    • pan_aleksander Re: czekanie na przelew za zakupy - jak dlugo? 23.06.06, 12:13
      Ja czekam zawsze 2 tygodnie. Po tygodniu wysyłam maila z przypomnieniem i
      ostrzeżeniem, że został tydzień. Po dwóch tygodniach wysyłam maila, że czas
      minął, wystawiam negatywa i występuję do allegro o zwrot prowizji.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka