Dodaj do ulubionych

transfer danych

07.09.10, 09:50
witam,
czy mozna podlaczyc 2 komputery kablem sieciowym aby przeslac dane pomiedzy nimi? Moze ktos dac jakies wskazowki jak to zrobic? Oba laptopy chodza na viscie. Wielkie dzieki!
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: transfer danych 07.09.10, 10:08
      > czy mozna podlaczyc 2 komputery kablem sieciowym aby przeslac dane pomiedzy nim
      > i?

mozna
      >Moze ktos dac jakies wskazowki jak to zrobic?
      kupuje sie kabel skrosowany i podlacza do wtyczek
      trzeba tez ustawic odresy IP: 192.168.0.1, a na drugim 192.168.0.2
      maska 255.255.255.0 (dns i brama sa zbedne przy takim polaczeniu) i juz

dobrze by bylo aby byly w tej samej grupie roboczej. trzeba udostepnic folder i juz
      • airdream Re: transfer danych 07.09.10, 14:46
        hej, dzieki za info...
        w tej samej grupie roboczej - mozesz powiedziec blizej jak to zrobiuc? Niestety jestem laikiem...
        • Gość: 802.11n Re: transfer danych IP: 217.98.20.* 07.09.10, 15:13
          Nie muszą być w tej samej grupie. A poczytać o tym możesz w pomocy systemowej.
    • Gość: ^^ Re: transfer danych IP: *.chello.pl 07.09.10, 15:14

windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Connect-two-computers-using-a-crossover-cable

windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Join-or-create-a-workgroup
      • airdream Re: transfer danych 07.09.10, 17:19
        Wielkie dzieki, chyba dam rade to zrobic! Jesli znajde ten skrosowany kabelek... A bez niegoani rusz?A przez Wi-Fi? moze w ten sposob da rade przeslac dane?
        pozdrawiam!
        • galtom Re: transfer danych 07.09.10, 17:35
          Przez Wi-Fi da sie jak najbardziej.
          Tworzysz siec i p. dostepowy opisany w pomocy (i googlu) jako Ad Hoc.
          Ciut z tym wiecej zabawy ale nie trzbea miec kabla.
          Jeden komputer tworzy siec (jest jakby routerem) drugi sie podlacza.
          • airdream Re: transfer danych 08.09.10, 12:09
            witam ponownie
            udalo mi sie polaczyc oba komputery, udostepnilem foldery na obu kompach,jednak nie wiem jak sie "dobrac" do tych folderow z drugiego komputera. Mam na mysli, ze na jednym kompie widze w sieciach drugi komputer - jego nazwe i ikone. Po kliknieciu na ta ikone widze tylko ikone drukarki ktora jest zainstalowama na tym komputerze. Nic poza tym.
            Jak znalezc foldery z dokumentami i je przetransferowac na drugi komputer?
            wielkie dzieki !
            • airdream Re: transfer danych 08.09.10, 15:12
              chcialem dodac, ze otworzylem grupe o nowej nazwie, a w drugim kompie zaznaczylem ze chce do niej sie przylaczyc po czym zrestartowalem oba kompy, nadal jednak nie widze zadnych dokumentow, folderow z drugiego komputera...
              • tiges_wiz Re: transfer danych 08.09.10, 15:15
                a udostepnienie folderu jest dla wszystkich?
                • airdream Re: transfer danych 08.09.10, 16:09
                  nie jestem pewny o jakie udostepnienie folderu chodzi? Ja udostepnilem mozliwosc przegladania plikow audio, video etc. Nie wiem czy o to chodzi?
                  Mozesz mi powiedziec jak to udostepnic?
                  dzieki!
                  • Gość: oldboy Re: transfer danych IP: *.stk.vectranet.pl 08.09.10, 16:41
                    mój komputer/dokumenty udostępnione - tam wrzucaj to co chcesz przesłać.
                    • airdream Re: transfer danych 08.09.10, 20:02
                      witam znowu, dobre wiesci! To dziala, moge juz przesylac dane.
                      Welkie dzieki!
                      ps
                      kabel krosowy sam zrobilem z normalnego kabla sieciowego :-)
                      • tiges_wiz Re: transfer danych 08.09.10, 20:24
                        > kabel krosowy sam zrobilem z normalnego kabla sieciowego :-)

no patrzaj pan jakie czary :>
                        teraz mam pytanie, ktory to jest ten normalny: zwykly czy skrosowany :>
                        • airdream Re: transfer danych 09.09.10, 12:58
                          no nie wiem ktory he he!
                          jak wspomnialem wsjo ok, ale ...
                          Zauwazylem ze gdy ogladam jakis plik wideo z drugiego kompa, transfer sie zatrzymuje i aby kontynuowac dalej musze kliknac na ikone "pokaz komputery (lub urzadzenia w tej sieci) na komputerze nr 1. Wtedy pojawia sie z powrotem ikona 2 kompa, ale wideo trzeba wlaczyc ponownie. (trzeba ponownie odnalezc plik i kliknac).
                          Cos zrobilem nie tak w ustawieniach? Moze trzeba cos zapisac? hm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka