Dodaj do ulubionych

Mam jakiś błąd!

IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:27
Uruchomiłem "chkdsk c:" i pod koniec przeglądania, gdy pokazywał mi się już stan przeglądu 90% pokazał mi się napis:
"Typ systemu plików to FAT32.
Trwa sprawdzanie plików i folderów...
Znaleziono błędy na tym dysku, ale nie zostaną one naprawione,
ponieważ funkcja sprawdzania dysku została uruchomiona bez parametru /F (naprawiaj).
\WINDOWS\Prefetch\MSMSGS.EXE-2B6052DE.pf pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty.
Zakończono sprawdzanie plików i folderów.
Czy przekształcać zagubione łańcuchy na pliki (T/N)?"
Wybrałem opcję "T" i wszystko w systemie działa mi dobrze. Czy tą pokazaną jednostką alokacji trzeba się niepokoić? Czy dobrze zrobiłem wybierając włączenie "T", czy w przyszłości lepiej może wybierać "N" w takich sytuacjach...

Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Mam jakiś błąd! IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 18:28
      Nie trzeba się niepokoić i na przyszłość lepiej wybierać N.
    • Gość: Facet Re: Mam jakiś błąd! IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 18:44
      W przeszłości miałem odczyt dotyczący czego innego:
      "Typ systemu plików to FAT32.
      Trwa sprawdzanie plików i folderów...
      Znaleziono błędy na tym dysku, ale nie zostaną one naprawione, ponieważ
      funkcja sprawdzania dysku została uruchomiona bez parametru /F (naprawiaj).
      Wpis \Documents and Settings\Oem\ntuser.dat.LOG ma nieprawidłowy rozmiar.
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\Norton AntiVirus\alert.dat
      pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty.
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\LiveUpdate\Settings.LiveUpdate pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty.
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\LiveUpdate\Log.LiveUpdate pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty.
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\LiveUpdate\Product.Catalog.LiveUpdate
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\LiveUpdate\1.Product.Catalog.LiveUpdate
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\LiveUpdate\1.Settings.LiveUpdate pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty.
      \Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Symantec\LiveUpdate\1.Log.LiveUpdate pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty.
      Zakończono sprawdzanie plików i folderów.
      Czy przekształcać zagubione łańcuchy na pliki (T/N)?"
      Tu też mi chyba wszystko dobrze działało (tylko w LiveUpdate do Nortona zamiast nie pokazywać plików nie aktualizowanych, było coś o ich błędnym odczycie; ale pliki aktualizowane były dobrze robione). Tu też wybrałem "T".
      Może w przyszłości uruchomić chkdsk z parametrem /F ? Czy to będzie pożyteczne?
    • Gość: Facet Re: Mam jakiś błąd! IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 11:10
      Podobno aby naprawić błędy należy uruchomić chkdsk z parametrem /f. W opisie tej komendy w pomocy Windows XP, podane były tylko parametry /p i /r. Co z tym zrobić?
      • Gość: piecyk gazowy Re: Mam jakiś błąd! IP: *.visp.energis.pl 25.04.04, 19:13
        No to uruchom:
        chkdsk /f

:-)
    • Gość: abc.. Re: Mam jakiś błąd! Czyli nic strasznego IP: 158.75.218.* 25.04.04, 20:19
      Uruchom chkdsk c:/f lub kliknij na ikonie dysku C: prawym przyciskiem myszki,
      wybierz właściwości > narzędzia> sprawdzanie błędów i wybierz automatycznie
      napraw błędy. Przy następnym uruchomieniu komputera błąd zostanie naprawiony.
    • Gość: Facet Re: Mam jakiś błąd! IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 22:11
      Zrobiłem tak jak radziliście polecenie: chkdsk c: /f. Nawet dwukrotnie. Za każdym razem przy ponownym starcie systemu robiono mi przegląd i mówiono, że jest wszystko w porządku. Ale gdy przed chwilą uruchomiłem chkdsk bez /f, to tak jak dawniej miałem komunikat:
      "\WINDOWS\Prefetch\CHKDSK.EXE-2CC4C59D.pf pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidłowa, wpis zostanie obcięty" (chkdsk dobrze mi działa).
      Może więc to nie jest żadna nieprawidłowość, którą trzeba sie martwić i usuwać? Zresztą jeszcze przed przeglądem z parametrem /f, czasami pokazywał mi się powyższy komunikat, a czasami nie (w relacji z chkdsk). I wszystko mi raczej dobrze działa.
      Może więc już przestać się tym zajmować? Co o tym sądzicie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka