Dodaj do ulubionych

płyta główna

IP: *.chello.pl 24.04.04, 22:48
Hej. Jak mogę sprawdzić jaką mam płytę główna. Chcę wymienić dość stary
procek na nowszy, a nie wiem do jakiej najwyżej częstotliwości mogę procesor
wstawić. Dzięki za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: płyta główna 24.04.04, 22:55
      Gość portalu: meio napisał(a):

> Hej. Jak mogę sprawdzić jaką mam płytę główna. Chcę wymienić dość stary
      > procek na nowszy, a nie wiem do jakiej najwyżej częstotliwości mogę procesor
      > wstawić. Dzięki za podpowiedź.

sproboj zainstalowac jeden z wielu programow typu sandra
      www.sisoftware.net/
      albo cpu-z .... moze ci powiedza jaki masz model...jesli nie to otwoz obudowe i
      znajdz "numerki"... jezeli komputer jest "dosc" stary...czyli 3-4 lata, to
      wymiana procesora niewiele zmieni (zapewne najszybszy procesor pracujacy ze
      stara plyta, i tak juz nie jest produkowany, tym samym moze byc drozszy od
      wspolczesnych procesorow) ...sam CPU to moze odpowiada za 25% "szybkosci"
      calego systemu, wiec nawet jezeliby byl 2x szybszy niz twoj obecny.... to
      roznica nie bedzie zbyt widoczna, jesli chcialbys uzywac nowego os-u i nowego
      oprogramowania....
    • Gość: piecyk gazowy Re: płyta główna IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 23:09
      www.aida.hu
    • Gość: piecyk gazowy Re: płyta główna IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 23:09
      www.aida32.hu
      • Gość: piecyk gazowy Zmiana nazwy i adresu + aktualny link IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 23:15
        www.lavalys.hu/downloads/everesthome100.exe
        • Gość: meio Re: Zmiana nazwy i adresu + aktualny link IP: *.chello.pl 24.04.04, 23:51
          Cóż mam płytę ECS K7VZA, jak teraz sprawdzić (a może ktoś z was wie - piecyku?)
          jaki maksymalnie procek mogę wstawic
          Dzięki
          • jot-23 Re: Zmiana nazwy i adresu + aktualny link 25.04.04, 00:19
            Gość portalu: meio napisał(a):

> Cóż mam płytę ECS K7VZA, jak teraz sprawdzić (a może ktoś z was wie -
            piecyku?)
            >
            > jaki maksymalnie procek mogę wstawic
            > Dzięki

heh, a ktora revision? zdaje sie ze jezeli masz rev 3.0 i support na 266 mhz
            fsb (z ostatnim biosem) to mozesz miec nawet athlon xp 2400+ ( a kto wie, moze
            i 2600+ mobile bedzie chodzil) jezeli masz rev 1.0 to athlon 1200+
          • Gość: papa Re: Zmiana nazwy i adresu + aktualny link IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 25.04.04, 00:35
            Tutaj.
            Można się dowiedzieć o zabytkach i zbytkach.

P.S. Lodówki podłączonej do komputera odradzam aby wycisnąć kikaset MHz więcej
            z procka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka