Dodaj do ulubionych

Hasło w GG

05.05.04, 09:17
Czy ktos zna moze adres strony z ktorej mozna odczytac haslo gg - nie to
serwerowe ale uzytkownika komputera? Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • betula.vulgaris Re: Hasło w GG 05.05.04, 09:20
      Chcialam tylko dodac ze nie zamierzam lamac zabezpieczen do czyjegos gadu ale
      do swojego wlasnego, prosze pomozcie!
      • methinks Re: Hasło w GG 05.05.04, 09:42
        Juz to gdzies pisalem.
        Nie podam ci zadnej konkretnej stony, bo mozesz znlezc to sama w google.
        A haslo do konta jest zaszyfrowane w bardzo prostej postaci (2 literki szyfru =
        1 literka hasla, szyfr podstawny, te same litery szyfru ZAWSZE oznaczaja te
        same litery hasla) w pliku config.dat (czyli na przyklad h bedzie zapisane jako
        GR, j jako KF, v jako WR - to sa zmyslone przyklady, pokazuje tylko mechanizm).

Zeby "zlamac" kod wystarczy, ze zalozysz sobie nowe konto i na nie haslo,
        nastepnie pojdziesz do odpowiadajacego twojemu nowemu profilowi katalogu z
        plikiem config.dat i popatrzysz sobie na jego wnetrze (mozesz sobie zrobic
        gdzies jego kopie, bedzie latwiej). Potem zmieniasz haslo i znowu zagladasz do
        srodka. Sprawdzasz co sie zmienilo w tym pliku i porownujesz zmieniony tekst
        (on bedzie zapisany wielkimi literami w pliku config.dat) z tekstem hasla,
        jakie podalas. Zeby poznac wszystkie litery alfabetu wystarczy ze zalozysz
        kilka hasel z roznymi literami/znakami i za kazdym razem bedziesz spisywac
        jakie "dwuznaki" szyfru odpowiadaja jakim literom hasla. Jak juz bedziesz miala
        rozpisany caly alfabet i wszystkie cyfry, wejdz do pliku config.sys profilu
        ktory chcesz "odzyskac" i rozszyfruj ciag znakow - dostaniesz haslo.

Jesli to co napisalem bedzie zbyt trudne dla ciebie do wykonania, to trudno.
        Ale nie zamierzam podawac ci wszystkiego na tacy (chociaz wlasciwie wlasnie to
        zrobilem).

Wiem, ze w sumie takich informacji nie powinienem tu podawac, ale moim zdaniem
        takie zabezpieczenie konta na GG jest tak banalne, jakby go nie bylo. Szyfr
        podtawny to tak naprawde nie jest szyfr i czas najwyzszy, zeby hasla w GG byly
        hashowane - chociaz to pewnie bedzie sie wiazalo z kosztami licencji, itp. Ale
        mnie to juz nie obchodzi.

Pozdrawiam,
        MeThinks
        • Gość: betula Re: Hasło w GG IP: *.mornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 10:05
          Dziekuje. No to sie troche pobawie..;)
        • koktajl_molotowa @methinks, trszkę OT 05.05.04, 10:11
          Napisałeś, że
          "> Wiem, ze w sumie takich informacji nie powinienem tu podawac, ale moim zdaniem
          > takie zabezpieczenie konta na GG jest tak banalne, jakby go nie bylo".
          I tu sie mylisz. Właśnie takie informacje należy udostepniać, tak jak info o
          dziurach w Win :). Albo ludzie z GG wezma się do roboty, albo szlag trafi
          większość kont i stracą klientów (a co za tym idzie padną). Teraz dają złudę
          bezpieczeństwa. Skąd niby te posty "Ktoś obraził z mojego konta wszystkich moich
          znajomych, co mam teraz zrobić"? Podfali by lepiej, że nr GG nie jest
          zabezpieczony w dostateczny sposób i ludzie wiedzieliby na czym siedzą.
          POZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka