betula.vulgaris 05.05.04, 09:17 Czy ktos zna moze adres strony z ktorej mozna odczytac haslo gg - nie to serwerowe ale uzytkownika komputera? Z gory dziekuje. Link Zgłoś Obserwuj wątek
betula.vulgaris Re: Hasło w GG 05.05.04, 09:20 Chcialam tylko dodac ze nie zamierzam lamac zabezpieczen do czyjegos gadu ale do swojego wlasnego, prosze pomozcie! Link Zgłoś
methinks Re: Hasło w GG 05.05.04, 09:42 Juz to gdzies pisalem. Nie podam ci zadnej konkretnej stony, bo mozesz znlezc to sama w google. A haslo do konta jest zaszyfrowane w bardzo prostej postaci (2 literki szyfru = 1 literka hasla, szyfr podstawny, te same litery szyfru ZAWSZE oznaczaja te same litery hasla) w pliku config.dat (czyli na przyklad h bedzie zapisane jako GR, j jako KF, v jako WR - to sa zmyslone przyklady, pokazuje tylko mechanizm). Zeby "zlamac" kod wystarczy, ze zalozysz sobie nowe konto i na nie haslo, nastepnie pojdziesz do odpowiadajacego twojemu nowemu profilowi katalogu z plikiem config.dat i popatrzysz sobie na jego wnetrze (mozesz sobie zrobic gdzies jego kopie, bedzie latwiej). Potem zmieniasz haslo i znowu zagladasz do srodka. Sprawdzasz co sie zmienilo w tym pliku i porownujesz zmieniony tekst (on bedzie zapisany wielkimi literami w pliku config.dat) z tekstem hasla, jakie podalas. Zeby poznac wszystkie litery alfabetu wystarczy ze zalozysz kilka hasel z roznymi literami/znakami i za kazdym razem bedziesz spisywac jakie "dwuznaki" szyfru odpowiadaja jakim literom hasla. Jak juz bedziesz miala rozpisany caly alfabet i wszystkie cyfry, wejdz do pliku config.sys profilu ktory chcesz "odzyskac" i rozszyfruj ciag znakow - dostaniesz haslo. Jesli to co napisalem bedzie zbyt trudne dla ciebie do wykonania, to trudno. Ale nie zamierzam podawac ci wszystkiego na tacy (chociaz wlasciwie wlasnie to zrobilem). Wiem, ze w sumie takich informacji nie powinienem tu podawac, ale moim zdaniem takie zabezpieczenie konta na GG jest tak banalne, jakby go nie bylo. Szyfr podtawny to tak naprawde nie jest szyfr i czas najwyzszy, zeby hasla w GG byly hashowane - chociaz to pewnie bedzie sie wiazalo z kosztami licencji, itp. Ale mnie to juz nie obchodzi. Pozdrawiam, MeThinks Link Zgłoś
Gość: betula Re: Hasło w GG IP: *.mornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 10:05 Dziekuje. No to sie troche pobawie..;) Link Zgłoś
koktajl_molotowa @methinks, trszkę OT 05.05.04, 10:11 Napisałeś, że "> Wiem, ze w sumie takich informacji nie powinienem tu podawac, ale moim zdaniem > takie zabezpieczenie konta na GG jest tak banalne, jakby go nie bylo". I tu sie mylisz. Właśnie takie informacje należy udostepniać, tak jak info o dziurach w Win :). Albo ludzie z GG wezma się do roboty, albo szlag trafi większość kont i stracą klientów (a co za tym idzie padną). Teraz dają złudę bezpieczeństwa. Skąd niby te posty "Ktoś obraził z mojego konta wszystkich moich znajomych, co mam teraz zrobić"? Podfali by lepiej, że nr GG nie jest zabezpieczony w dostateczny sposób i ludzie wiedzieliby na czym siedzą. POZDR Link Zgłoś