Dodaj do ulubionych

Studia - Grafika Komputerowa

15.06.10, 17:22
Chciałabym w przyszłości zajmować się grafiką komputerową (projektowanie okładek, plakatów itp), myślałam też nad animacją. No i tu pojawia się problem, no bo przecież po liceum trzeba wybrać studia i zdecydować co dalej. Stąd moja prośba do wszystkich którzy studiowali, studiują, zamierzaj studiować lub po prostu się na tym znają. Gdzie można studiować grafikę komputerową? Jak się dostać? Miejsce nie gra roli, bardziej zależy mi na tym żeby to były studia dzienne i publiczne. Czytałam że w Polsce nie ma dobrych szkół kształcących grafików, to prawda? Proszę o pomoc, będę wdzięczna ;).
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Studia - Grafika Komputerowa 17.06.10, 14:23
      musisz sie okreslic. czy chcesz projektowac plakaty czy robic animacje.
      mozesz isc na ASP lub np na animacje do szkoly filmowej.
      • yagnik Re: Studia - Grafika Komputerowa 17.06.10, 21:47
        A ja się nie zgadzam z camelem_3d. Być może w przypadku animacji to ma rację ale
        jeśli o zwykłą grafikę 2d chodzi to na ASP nie nauczą Cię grafiki komp.
        sprawdziłam na własnej skórze :-) Ja z ASP o grafice komp nie wyniosłam zbyt
        wiele, więcej nauczyłam się na półrocznym stażu w agencji reklamowej i później w
        kolejnych latach pracy.

Bardzo fajna szkoła jest w Wawie, polsko-japońska, droga jak cholera ale znam
        osobiście człowieka który skończył ich grafikę. Mogę powiedzieć że to ma sens.

Jakbym się miała cofnąć w czasie poszłabym do 2 letniego studium grafiki albo do
        szkoły typu polsko-japońska o której pisałam wyżej.

pzdr.
        • camel_3d Re: Studia - Grafika Komputerowa 18.06.10, 15:13
          no nie do konca..bo co to jest grafika komputerowa??? w najlepszym wypadku
          nauka obslugi programu .... za to na asp naucza cie kompozycji, barw..itd.
          Programu do graiki nauczyc mozna sie samemu w ciagu 2-3 tygdoni. Komputer to
          tylko narzedzie..to jakby kos chcial na studia z zakresu gragiki pedzelkowej lub
          grafiki kredkowej isc.
          i tam uczyliby go obslugi kredek i pedzelka:)))

• joolanta Re: Studia - Grafika Komputerowa 18.06.10, 15:22
            ...dokladnie!!
            • muu_u Re: Studia - Grafika Komputerowa 18.06.10, 16:06
              Wszystkie niepubliczne szkoły odpadają. Powód jest prosty - za drogo. Z
              ASP też jest jeden mały problem. Najpierw trzeba się tam dostać. Trochę
              rysuję, ale to z pewnością za mało... W porównaniu z osobami z szkól
              plastycznych nie mam pewnie żadnych szans. A teraz pytanie z innej
              beczki. Ile tak około zarabia grafik komputerowy?
              • yagnik Re: Studia - Grafika Komputerowa 18.06.10, 22:28
                Zależy gdzie zależy jaki.
                W Sikucinie nad rzeką Pisią, grafik może nawet nie mieć 1,5 tys, stolicy w
                porządnej firmie zarobi 3,4,5,6... 12 :-)
                Zależy jaki grafik, jakie ma zdolności i w czym się specjalizuje.
              • camel_3d Re: Studia - Grafika Komputerowa 28.06.10, 11:14
                >Ile tak około zarabia grafik komputerowy?

to zalezy od miasta, firmy, umiejetnosci..itd...

moj kuzyn w wawie zarabia 3400 netto...za bzdurne konwertowanie reklam do prasy
                z formatu do formatu.
                a kolezanka w mniejszej miejscowosci 1300 za robienie broszur, layoutow i
                projektowaniu banerow....
          • yagnik Re: Studia - Grafika Komputerowa 18.06.10, 22:26
            Camel_3d skończyłeś ASP żeby tak zachwalać?
            Jeśli nie to zejdź na ziemię i nie wypisuj że w 2-3 tyg da się opanować programy
            i że Akademia to wspaniała uczelnia aby nauczyć się grafiki komputerowej! Bzdura.

Osobiście nie wybrałabym ponownie ASP i odradzę ją każdemu kto będzie chciał się
            zajmować tylko i wyłącznie grafiką komp. Uczelnia daje podstawy zgoda ale trochę
            szkoda 5 lat na same podstawy! Na akademii nauczą i zasad kompozycji,
            typografii, rysunku oraz projektowania ale przy okazji będziesz również malować
            oraz rzeźbić, głównie :-D
            Mając wybór zdecydowałabym się na nowoczesną uczelnię (a niewiele ich w PL)
            która zapewni mi podstawy (czyt. ASP) + solidne warsztaty komputerowe (w tym
            multimedia) + coś przydatnego np. psychologię reklamy + jakieś podstawy prawa
            autorskiego i marketingu.

• muu_u Re: Studia - Grafika Komputerowa 19.06.10, 12:37
              Chciałabym po prostu zostać grafikiem komputerowym więc chyba
              rzeczywiście ASP odpada. Yagnik, piszesz że wybrałabyś jakąś nowoczesną
              uczelnię. Obawiam się jednak że nowoczesny można równie dobrze zastąpić
              słowem prywatny a co za tym idzie strasznie drogi. No i wracamy do
              punktu wyjścia bo nadal nie wiem gdzie mam studiować. A tak z czystej
              ciekawości, trudno było się dostać do ASP? Chodziłaś wcześniej do
              jakiejś szkoły plastycznej lub na jakieś kursy rysunku itp??
              • yagnik Re: Studia - Grafika Komputerowa 19.06.10, 17:43
                > Chciałabym po prostu zostać grafikiem komputerowym więc chyba
                > rzeczywiście ASP odpada. Yagnik, piszesz że wybrałabyś jakąś nowoczesną
                > uczelnię. Obawiam się jednak że nowoczesny można równie dobrze zastąpić
                > słowem prywatny a co za tym idzie strasznie drogi. No i wracamy do
                > punktu wyjścia bo nadal nie wiem gdzie mam studiować. A tak z czystej
                > ciekawości, trudno było się dostać do ASP? Chodziłaś wcześniej do
                > jakiejś szkoły plastycznej lub na jakieś kursy rysunku itp??

Nie wiem skąd jesteś ale często grafika jest także na uczelniach pedagogicznych.
                Jeśli mówimy _tylko_ o państwowych.
                Czy ja miałam problem z dostaniem się, nie miałam, ale to było 10 lat temu :-)
                Nie chodziłam do LO plastycznego ale w moim dziwnym ogólniaku z autorskim
                programem nauczania miałam obowiązkową godzinę plastyki tygodniowo.
                Nie chodziłam na kursy rys.

Na Twoim miejscu znalazłabym pracę w tyg szkołę wybrałabym prywatną (ale
                prywatna to nie zawsze znaczy najlepsza, poczytaj sobie o szkołach, opinie
                tec.). Po roku może się okazać że zaczniesz coś działać już w swoim przyszłym
                zawodzie to zależy czy już teraz coś dłubiesz i czy już masz jakieś swoje
                portfolio.

Ale jeśli chcesz studiować na ASP to co Ci stoi na przeszkodzie, zdawaj :-) Czy
                się ciężko dostać nie wiem, przekonasz się jak spróbujesz.

pzdr.
                • muu_u Re: Studia - Grafika Komputerowa 20.06.10, 10:15
                  Muszę to jeszcze wszystko przemyśleć, ale dzięki za rady. Pzdr.
                  • camel_3d Re: Studia - Grafika Komputerowa 28.06.10, 11:28
                    zdaje sie ze we wroclawi i poznaiu sa zaoczen studia multimedialne..,,i mozewsz
                    wowczas pracowac..
              • mtrack24 Re: Studia - Grafika Komputerowa 15.04.11, 05:28
                Najbardziej wartosciowe rzeczy są za darmo, trzeba umieć to dostrzec...

muu_u napisała:

> Chciałabym po prostu zostać grafikiem komputerowym więc chyba
                > rzeczywiście ASP odpada. Yagnik, piszesz że wybrałabyś jakąś nowoczesną
                > uczelnię. Obawiam się jednak że nowoczesny można równie dobrze zastąpić
                > słowem prywatny a co za tym idzie strasznie drogi. No i wracamy do
                > punktu wyjścia bo nadal nie wiem gdzie mam studiować. A tak z czystej
                > ciekawości, trudno było się dostać do ASP? Chodziłaś wcześniej do
                > jakiejś szkoły plastycznej lub na jakieś kursy rysunku itp??
            • camel_3d Re: Studia - Grafika Komputerowa 28.06.10, 11:26
              > Camel_3d skończyłeś ASP żeby tak zachwalać?
              > Jeśli nie to zejdź na ziemię i nie wypisuj że w 2-3 tyg da się opanować program
              > y
              > i że Akademia to wspaniała uczelnia aby nauczyć się grafiki komputerowej! Bzdur
              > a.

czy ja napisalem cos ze akademia to szkola, gdzie sie uczysz grafiki
              komputerowej????? Oczywiscie masz racje, ze fajnei byloby gdyby byly
              konkurencjne studia. Najlepiej panstwow, gdzie bylybpodstawy typografii,
              kompozycji itd... i jednosczenie oferowalyby niezle wyposarzone pracownie kopm.
              ale chyb atakowych jest malo...

a co do nauki pragramu. 3 tygodnie wystarczy. zalezy oczywiscie do jakiego. ja
              mialem 4 dni na after effect. Wystarczylo do rozpoczecia pracy.

Nie ejstem po asp. jedtem po kilku kursach kompozcji tv, po dziennikastwie i
              nau. polit. i po ekonomii :))))
              • yagnik Re: Studia - Grafika Komputerowa 29.06.10, 23:18
                > czy ja napisalem cos ze akademia to szkola, gdzie sie uczysz grafiki
                > komputerowej????? Oczywiscie masz racje, ze fajnei byloby gdyby byly
                > konkurencjne studia. Najlepiej panstwow, gdzie bylybpodstawy typografii,
                > kompozycji itd... i jednosczenie oferowalyby niezle wyposarzone pracownie kopm.
                > ale chyb atakowych jest malo...

No właśnie, nie napisałeś ale zachwalasz ASP nie kończąc jej. W PL nie ma
                dobrych uczelni kształcących grafików komputerowych.

> a co do nauki pragramu. 3 tygodnie wystarczy. zalezy oczywiscie do jakiego. ja
                > mialem 4 dni na after effect. Wystarczylo do rozpoczecia pracy.

Gratuluję.

• mtrack24 Re: Studia - Grafika Komputerowa 15.04.11, 05:25
              Nie doczytalem calosci ale popieram. Studia to sposob na zamiane czasu wartosciowego na bezwartosciowy.

Masz chęci, masz zapał - masz bardzo wiele, reszta przyjdzie sama. Poprzeczka na maxa w gore zagraniczne fora np. CGSOCIETY itp - stawiasz za wysoko poziom i jedziesz - nie ma ze boli

yagnik napisała:

> Camel_3d skończyłeś ASP żeby tak zachwalać?
              > Jeśli nie to zejdź na ziemię i nie wypisuj że w 2-3 tyg da się opanować program
              > y
              > i że Akademia to wspaniała uczelnia aby nauczyć się grafiki komputerowej! Bzdur
              > a.
              >
              > Osobiście nie wybrałabym ponownie ASP i odradzę ją każdemu kto będzie chciał si
              > ę
              > zajmować tylko i wyłącznie grafiką komp. Uczelnia daje podstawy zgoda ale troch
              > ę
              > szkoda 5 lat na same podstawy! Na akademii nauczą i zasad kompozycji,
              > typografii, rysunku oraz projektowania ale przy okazji będziesz również malować
              > oraz rzeźbić, głównie :-D
              > Mając wybór zdecydowałabym się na nowoczesną uczelnię (a niewiele ich w PL)
              > która zapewni mi podstawy (czyt. ASP) + solidne warsztaty komputerowe (w tym
              > multimedia) + coś przydatnego np. psychologię reklamy + jakieś podstawy prawa
              > autorskiego i marketingu.
              >
              >
    • kamila.wil Re: Studia - Grafika Komputerowa 30.06.10, 15:19
      Podpinam się pod pytanie.
      Mnie z kolei interesują podyplomowe. I tu pojawia się pytanie - czy w ogóle jest
      sens? Czy uczelnie "nie odwalają"?

Znalazlam trzy oferty:
      -PWSBiA, Techniki multimedialne i grafika komputerowa
      www.pwsbia.edu.pl/techniki-multimedialne-i-grafika-komputerowa/
      -WYższa Szkola Informatyki i Zarządzania, GRafika KOmputerowa
      www.wit.edu.pl/1/1/studia_podyplomowe/kierunek_informatyka/specjalnosci#2
      -Akademia Pedagogiki SPecjalnej, Grafika KOmputerowa i Multimedia
      www.aps.edu.pl/index.php?md=6150
      może ktoś z Was ma jakieś bliższe doswiadczenia z powyższymi szkolami, ablo na
      podstawie programu studiów, jako bardziej w temacie, moglby okreslić, które są
      bardziej sensowne? Sama jeszze będę czytać, ale chcialabym tez poznać opinie innych.

wielkie dzięki z góry :):)
    • joolanta APS - Grafika Komputerowa 09.07.10, 09:23
      Odnośnie maila dotyczącego studiów na APS
      Czy traktować je jako punkt wyjścia…..
      ... dokładnie :- )) punkt wyjścia:-)))
      prowadzący bardzo porządku - wielki plus!!!
      jeśli jesteś młoda i masz czas, to sobie postudiuj i zorientuj sie
      co cie "kręci" - programy od podstaw (choć była tez grupa dla
      lekko "zaawansowanych")
      • mtrack24 Re: APS - Grafika Komputerowa 15.04.11, 05:19
        Nierozsądna rada. To zachęta do zaprzepaszczenia najlepszego czasu i dziedziczenia beznadziejnych informacji ze studiow.

joolanta napisała:

> Odnośnie maila dotyczącego studiów na APS
        > Czy traktować je jako punkt wyjścia…..
        > ... dokładnie :- )) punkt wyjścia:-)))
        > prowadzący bardzo porządku - wielki plus!!!
        > jeśli jesteś młoda i masz czas, to sobie postudiuj i zorientuj sie
        > co cie "kręci" - programy od podstaw (choć była tez grupa dla
        > lekko "zaawansowanych")
        >
    • pixelina2000 Re: Studia - Grafika Komputerowa 28.07.10, 10:56
      Na Twoim miejscu zaczęłabym od kursu grafiki komputerowej, dzięki temu uzyskasz
      solidne podstawy, poza tym pozwoli Ci to na ukierunkowanie Twoich zainteresowań.
      Dobry kurs jest w GoWork.pl, brat mojego chłopaka ukończył ten kurs w zeszłym
      tygodniu, a od października idzie na studia.
    • rukla Re: Studia - Grafika Komputerowa 02.08.10, 16:20
      W Poznaniu na WSHiD mają studia podyplomowe z grafiki komputerowej.

Pozdrawiam
    • rzeka.chaosu Re: Studia - Grafika Komputerowa 04.08.10, 15:10
      Bardziej niż studia polecam kursy w konkretnej tematyce, która cię interesuje +
      zajęcia plastyczne, do tego nauka programów w domu (na zajęciach dobrze się nie
      nauczysz).
      Pasja i praca, a nie studia. ;)

>>Czytałam że w Polsce nie ma dobrych szkół kształcących grafików, to prawda?

To zależy. ;) Lepszy rydz niż nic. ;P Polecam kursy u miszczuff. ;) Dadzą więcej
      niż jakakolwiek szkoła.
    • mtrack24 Re: Studia - Grafika Komputerowa 15.04.11, 05:16
      Witaj

Jeśli chcesz cos umieć zapomnij o studiach. Jeśli chcesz brać udział w oszustwie studiuj. Wybór jest zawsze ;)

Jeśli wiesz co sprawia Ci przyjemność i czemu możesz się często poświęcać, rób to. Staraj sie nie robić wielu tematów naraz. Wybierz 2-5 max. Najlepiej dwa. Np skinowanie postaci i animacja. I rób tylko to do perfekcji.

Niestety nie wiedzac co przyniesie jutro ludzie uczą sie wszystkiego "po trochu" wynikiem czego jest potem odrzucone cv.

Nie potrzebujesz żadnej szkołu, najcenniejsze co człowiek ma to chęci. Internet jest do bólu naszpikowany wiedzą. Sluchaj innych ale i swój rozum miej, w necie jest masa tutoriali które uczą błednego myślenia o danym zagadnieniu. Takze warto miec na uwadze konkretny materiał. Aby sie dwa razy wiecej nie narobić potem.

Pozdrawiam
      Marek
    • ichweissnichtwas Re: Studia - Grafika Komputerowa 19.04.11, 21:20
      Hehe. Jako grafik z 11 letnim stażem odradzam zostawianie grafikiem. To ciężki kawałek chleba, szczególnie w czasach kryzysu, kiedy firmy tną budżet na reklamę, a grafikiem można zostać jak się nie zda matury i pójdzie na roczny kurs policealny. No i efektem tego jest fakt, że albo musisz robić badziewne projekty za bezcen, albo musisz być super dobry i wbić się na stanowisko do jakiejś dużej firmy. Obecnie grafików jest za dużo i trudno się z tego utrzymać. Poza tym w Polsce jest takie przekonanie, że jak praca nie wymaga machania kilofem w kopalni i nie jest fizycznie ciężka, to nie należy się za nią duże wynagrodzenie. Nie ważne, że poświęciłeś ileś lat na naukę. Jak już chcesz coś z grafiką, to idź na jakąś polibudę na informatykę z tworzeniem jakiś serwisów internetowych, albo na informatykę gdzie jest specjalizacja grafika. Będziesz mieć większe perspektywy na przyszłość.
      • sandflower5 Re: Studia - Grafika Komputerowa 06.08.17, 12:10
        Ciężki kawałek chleba, ale dla pasjonatów to super praca, więc warto studiować grafikę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka