Gość: LIPU IP: *.bournemouth.ac.uk 16.08.01, 12:56 Czy ktos moglby mi powiedziec w jakich przypadkach komputery Mac sa lepsze od PC? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: jj Re: Komputery Mac..... IP: 194.203.162.* 16.08.01, 13:19 Gos´c´ portalu: LIPU napisa?(a): > Czy ktos moglby mi powiedziec w jakich przypadkach komputery Mac sa lepsze od > PC? w kazdym Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Komputery Mac..... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 13:20 obecnie poza stabilnością systemu, chyba w żadnych... ...no ale na PC można zainstalować Linux np... Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Komputery Mac..... IP: 129.212.11.* 06.09.01, 16:46 Gość portalu: szymi napisał(a): > obecnie poza stabilnością systemu, chyba w żadnych... > ...no ale na PC można zainstalować Linux np... Tu nie tyllko chodzi o system operacyjny, ale wydaje mi sie o sprzet. Problemy wynikajace z chipsetu na PC moga byc przytlaczajace. Takiech problemow na Macach chyba nie ma. Mac zdaje sie ze jest bardzo spojny. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Bajbek Re: Komputery Mac..... IP: 217.153.4.* 16.08.01, 15:08 To zależy do czego chcesz używać MAC''a. Jeżeli do prac graficznych, DTP i od czasu do czasu Internetu to jest niezastąpiony. Jeżeli chodzi tylko o rozrywkę (czyt. gry) to górą są PC-ty z Windozą. Link Zgłoś
Gość: nEo Re: Komputery Mac..... IP: *.at.ibm.com 06.09.01, 12:13 Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem nowego komputera (na poczatku przyszlego roku, wiec pospiechu nie ma, ale czas sie rozejrzec). Do tej pory mialem PC (teraz juz 5-letniego, ale ma sie dobrze, tyle ze moj apetyt nieco wzrosl). Przeznaczenie roznorakie - bo i grafika, i praca biurowa (jestem tlumaczem), i rozrywka. Mac czy PC? Czekam na argumenty... Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Komputery Mac..... IP: 129.212.11.* 06.09.01, 17:01 Gość portalu: nEo napisał(a): > Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem nowego komputera (na > poczatku przyszlego roku, wiec pospiechu nie ma, ale > czas sie rozejrzec). Do tej pory mialem PC (teraz juz > 5-letniego, ale ma sie dobrze, tyle ze moj apetyt nieco > wzrosl). Przeznaczenie roznorakie - bo i grafika, i > praca biurowa (jestem tlumaczem), i rozrywka. Mac czy > PC? Czekam na argumenty... Uwazaj bo nie ma super uniwersalnego komputera czy konfiguracji do wszystkiego. Musisz raczej zdecydowac jakie zastosowanie Twojego przyszlego kompurea bedzie dominowalo. Od tego zalezy nawet model. Chcialbym zauwazyc ze autor artykulow w GW i doradca jak zbudowac komputer ma bledne podejscie jak sie do tego zabrac. Napisalem juz do niego , ale jakos nie mial odwagi odpowiedziec. Otoz decyzja co kupic czy jak zbudowac komputer przede wszystkim zalezy od tego do czego on ma sluzyc. Jesli chodzi o porownanie PC i Maca to brzmi nieco jak "wykazywanie wyzszoszci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkanocnymi". Powiem tak - w DTP i grafice artysci wola raczej Maca. Jest to bardzo wydajny sprzet i system. Nie oznacza to ze jedyny i PC bedzie zawsze duzo gorszy (duzo zalezy pewnie od konfiguracji i samego systemu). Popularnieszy jest jednak PC. Jesli wezmiesz i zainstalujesz na nim dobry system (bez nazw prosze na razie bo wielu moze sie spierac - mamy kilka systemow z ktorych mozna wybrac) to PC staje sie bardzo mocna "maszyna". Acha i jeszcze jedno jak przyjdzie do wyboru sytemu operacyjnego: na Macu wcale nie musisz korzystac z MacOS. Oczywiscie jest i Linux na Maca i to taki sam jak na PC (popatrz np. na strone: www.suse.com). I nie obawiaj sie ze do pracy biurowej nie ma pakietow na Linuxa jesli bedzie Ci ten system bardziej pasowal. Otoz sa one i niedlugo nawet pojawi sie nowa dosc dobra jak sie zdaje wersja StarOffice, ktory juz dzisiaj daje spora zgodnosc z MS- Office. Co do gier to moze byc gorzej ale te ktore istnieja i dzialaja pod Linuxem slyszlem ze dzialaja jakos "lepiej" (ponoc "szybciej"?) Powodzenia Link Zgłoś
Gość: Kelm Re: Komputery Mac..... IP: *.lubartow.inca.pl 06.09.01, 23:48 Pamietajmy o cenie. Średniej jakości PC jest z regóły tańszy od Mac''a, zwłaszcza w Polsce. Gdyby nie cena (ok. 2x cena PC) Makówki byłyby popularniejsze nad Wisłą. Link Zgłoś
wojcd Re: Komputery Mac..... 09.09.01, 13:05 Panie nEo, odradzam Panu stanowczo zakup Mac-a. Sens zakupu takiego sprzętu istnieje tylko wtedy, gdy jest Panu potrzebny na miarę, np. bardzo ostra grafika, niektóre wyrafinowane zastosowania inżynieryjne. Praktycznie taki sprzęt jest używany TYLKO do jednego celu. Miałem taki sprzęt. Brakowało mi do niego oprogramowania. Brakowało mi także zwykłego folkloru, tj. wiedzy od innych polskich informatyków jakie oprogramowanie jest dobre a jakie złe na Mac-a. Innymi słowy taki komputer to w Polsce samotna wyspa. Pozdrawiam Wojciech PS. Jeśli chodzi o Linuxa, którego Panu radzą zainstalować na Mac-u, to jeśli nie ma Pan biegłej znajomości w tej materii - będzie Pan musiał sporo na szarpać się z systemem i oprogramowaniem. Link Zgłoś