IP: *.radom.vectranet.pl 28.08.11, 22:10
Witam, mam na laptopie windows Vista Home Premium, oryginalna, ale nigdy ta Vista chyba nie bedzie jak trzeba, mam zamiar kupić Win 7, ale najpierw chciałbym przetestować go przez kilka dni, czy bedzie mi podchodził, ale nie usmiecha mi sie wydac kilkaset złotych a potem postawić go na półce. Pomyslałem że moze ściągne pirata i przez kilka dni go przetestuje, jak sie spodoba to kupie oryginalny a jak nie to wróce do Visty, ale pytanie, czy nie będę miał problemów z tego powodu, tzn czy ten system czasami jakos nie namierza ze ktoś ma pirata? Zeby nie okazało sie ze policja zapuka do drzwi.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 22:40
      Czy Ty chłopie pytasz poważnie ?
      • Gość: ddd Re: windows 7 IP: *.radom.vectranet.pl 28.08.11, 23:48
        powaznie pytam, nie znam sie na komputerach a nie chce miec problemów
        • Gość: lajosz Re: windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 09:03
          W celach (jak piszesz) testowych, możesz ściągnąć pirata, zainstalować i (moim zdaniem) psa z kulawą nogą to nie zainteresuje.
          Dlaczego ?
          Bo nie jesteś dużą firmą z której można zedrzeć ewentualne odszkodowanie i dla której proces o prawa autorskie byłby kiepskim PR-em.
          Moim zdaniem, zdecydowana większość Polaków mająca jakiś Windows, ma go "legalnego inaczej" i nikt się tym faktem specjalnie nie przejmuje. Tym bardziej, że "mały miękki" ma głęboko w dupie nasz polski rynek klienta indywidualnego.
          Sprzedadzą coś, to dobrze. Nie sprzedadzą, trudno.
          Rynek z którego żyją firmy trudniące się pisaniem oprogramowania, to rynek przede wszystkim USA i Europy zachodniej i w coraz większym stopniu rynki azjatyckie.
          Może to zabrzmi niezbyt ładnie, ale nasz kraj, Polska, postrzegany jest jako jeden s wielu małych nic nie znaczących kraików. Niestety to fakt.
          • qqbek Re: windows 7 29.08.11, 16:55
            Gość portalu: lajosz napisał(a):

> W celach (jak piszesz) testowych, możesz ściągnąć pirata, zainstalować i (moim
            > zdaniem) psa z kulawą nogą to nie zainteresuje.

Tu zgoda.

> Dlaczego ?
            > Bo nie jesteś dużą firmą z której można zedrzeć ewentualne odszkodowanie i dla
            > której proces o prawa autorskie byłby kiepskim PR-em.

Małe firmy też nachodzą... ja kontrolę miałem (a firmę mam niecałe 3 lata).

> Moim zdaniem, zdecydowana większość Polaków mająca jakiś Windows, ma go "legaln
            > ego inaczej" i nikt się tym faktem specjalnie nie przejmuje. Tym bardziej, że "
            > mały miękki" ma głęboko w dupie nasz polski rynek klienta indywidualnego.

Eee- przesadzasz- z 10 lat już minęło, odkąd miałem ostatniego "pirata".
            Nawet Office mam oryginalnego, co prawda Small Business Edition, a nie jakąś bardziej wypasioną wersję, ale nie narzekam.

> Sprzedadzą coś, to dobrze. Nie sprzedadzą, trudno.

Tu się mylisz... zapominasz, że małymiękki ma też swój PR... i w ramach działań Public Relations od czasu do czasu robią spektakularne (lub mniej, jak w moim wypadku - po prostu nie mieli się czego czepić... a szukali długo i wytrwale... łącznie z dokładnym przejrzeniem rejestru:) naloty.

> Rynek z którego żyją firmy trudniące się pisaniem oprogramowania, to rynek prze
            > de wszystkim USA i Europy zachodniej i w coraz większym stopniu rynki azjatycki
            > e.
            > Może to zabrzmi niezbyt ładnie, ale nasz kraj, Polska, postrzegany jest jako je
            > den s wielu małych nic nie znaczących kraików. Niestety to fakt.

To fakt... ale działania PR sprawiają, że czasem wpadnie jakiś nieszczęśnik.
            Swoją drogą byłem ostatnio w dużej firmie (jeden z moich klientów), w której 2/3 komputerów to makówki z oryginałami a 1/3 to pecety z piratami... no ale najwyraźniej się nie bali.

Tak więc z ogólną tezą: "ściągnę i zobaczę" się zgadzam... z resztą na wpisanie klucza licencyjnego jest bodajże 30 dni... więc co za problem sprawdzić, korzystając z cudzego nośnika (a nie pirata, do którego dołączono ch. wie co) a potem ewentualnie dokupić licencję (jeżeli się spodoba)?
    • Gość: Greg Re: windows 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.11, 08:44
      Możesz ściągnąć ze stron Microsoftu wersję testową "siódemki" (na 30 dni).
      • tiges_wiz Re: windows 7 29.08.11, 09:09
        Windows enterprise trial działa 90 dni

technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/cc442495
        Welcome to the Windows 7 Enterprise 90-day Trial.
        • Gość: ms.len Re: windows 7 IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 18:22
          Bardzo dobra rada, tyle ze ten trial jest w innych jeżykach !! Tu potwierdza sie teza lajosza o olewaniu naszego rynku, ale nie tylko tu. od kilku lat używam legali, ale to chyba z wiekiem przychodzi. Piractwo jest złe, owszem, ale myślę, ze gdyby nie to , programy kosztowałyby krocie. A co do tematu, to bądź pewien, ze 7 działa znacznie lepiej, a wygląda bardzo podobnie. Ja bym sie nie zastanawiał.
          • tiges_wiz Re: windows 7 30.08.11, 22:15
            w wersji enterprice tak jak i w ultimate, przez windows update intalujesz sobie jaki jezyk chcesz i nawet mozesz wszystkie, wiec twoja teoria o kant tylka.
    • mariner4 7 spodoba Ci się. 30.08.11, 18:58
      Jest mniej wymagająca sprzętowo od Visty. Jak chodzi Vista, to tym bardziej 7 będzie chodzić.
      Śmiało kup Win 7 home 64 bit OEM a nie upgrade. Cena ok 350 PLN.
      Ja tak zrobiłem i hula aż miło.
      M.
    • Gość: login name Re: windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 10:12
      ja mysle ze ta vista dziala bardzo dobrze w przeciwienstwie do uzytkownika. W kazdym razie moja vista HP dziala bez najmniejszych zarzutow.
    • Gość: marcin Re: windows 7 IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 20:26
      Win7 to szajs
    • Gość: aaaa Re: windows 7 IP: *.xdsl.centertel.pl 04.09.11, 09:29
      A czy 350 PLN to fortuna by spać spokojnie?Kumaj, brachu!!!Nic lepszego nie znajdziesz póki co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka