Dodaj do ulubionych

zdrowy monitor

IP: *.ap.krakow.pl 22.11.11, 19:31
Witam,
Muszę kupić nowy monitor. Bardzo zależy mi na tym, aby był on zdrowy dla oczu - jest to dla mnie najważniejsza cecha.
Używam komputera właściwie tylko jako maszyny do pisania.
Będę bardzo wdzięczna za polecenie mi konkretnych modeli, nie znam się bowiem na matrycach, przekątnych, odświeżaniach itp. plamkach :). Jestem otwarta na wszystkie sugestie (także te dotyczące wielkości monitora). Dysponuję budżetem 1500 zł, ale gdyby to było uzasadnione, mogę nieco dołożyć.
Niecierpliwie czekam na odpowiedzi.
lula
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: zdrowy monitor 22.11.11, 20:47
      www.ceneo.pl/13337442
      • wariant_b Re: zdrowy monitor 23.11.11, 12:38
        m.gregor napisał:
        > Dell UltraSharp U2412M

Nie wiem, czy ze względu na zastosowania nie były odpowiedniejszy mniejszy monitor
        w "klasycznych" proporcjach na przykład Dell 2007FP ( www.ceneo.pl/677860s )
        albo wręcz 19-stka czy 17-stka 1280x1024, tak żeby okno edytora wypełniało cały ekran.
    • m.gregor Re: zdrowy monitor 22.11.11, 21:57
      I uzupelnienie: zaden monitor nie jest niezdrowy/zdrowy dla oczu. Oczy bola, pieka, sa przekrwione bo gapiac sie w monitor zapomina sie mrugac. Tyle. Bzdury o promieniowaniu mozna wlozyc miedzy bajki. Bardzo stare monitory (sprzed 12 lat np) w polaczeniu ze starymi kartami graficznymi generowaly migoczacy obraz z przeplotem ktory mogl meczyc oczy swoja niestabilnoscia.
      • Gość: lula Re: zdrowy monitor IP: *.centertel.pl 22.11.11, 23:27
        Wielkie dzięki za odpowiedź ;) Jutro albo w czwartek pobiegnę obejrzeć go na "żywo" ;). Pozdrawiam M.
        • Gość: lajosz Re: zdrowy monitor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 16:18
          wariant_b słusznie prawi.

19 cali będzie (moim zdaniem) jak najbardziej odpowiedni i to właśnie w proporcjach 4:3, czyli 1280 X 1024 natywnej rozdzielczości.
          Taki monitor ma wysokość ekranu taką jak kartka papieru formatu A4, a więc jest możliwość zobaczenia kartki z tekstem dokładnie w takiej skali w jakiej będzie widoczna po wydrukowaniu.
          Chyba nie muszę pisać jak bardzo ułatwia to edycję.

Naprawdę nie warto kupować nic lepszego w celu wykorzystywania go tylko jako wyświetlacza maszyny do pisania.
          • wariant_b Re: zdrowy monitor 23.11.11, 17:09
            Gość portalu: lajosz napisał(a):
            > wariant_b słusznie prawi...

W życiu bym nie powiedział, że 1280x1024 to proporcja 4:3.
            Takie proporcje miały starsze monitory 1024x768, 800x600 czy 640x480.

Natomiast na bardzo skądinąd porządnym monitorze 24" 16:10, jaki proponowano
            trzeba się troszkę nabiegać oczkami, żeby ogarnąć całość. Pracuje się na wycinku
            ekranu, a reszta świeci niepotrzebnie (chyba, że oglądamy film, bo wtedy jak
            najbardziej pasuje panoramiczny ekran). Do pisania optymalna jest 17", no dla kogoś
            ze słabszym wzrokiem 19" 1280x1024. A jeśli jeszcze monitor ma pivot to bomba.
            Wtedy taką 19" (lub 20") czyta się zupełnie jak papier (biorąc pod uwagę nieco większą
            odległość od ekranu). Natomiast na 24" wygodnie pracuje się na "rozkładówce"
            i w programach do składu.
          • Gość: Gość Re: zdrowy monitor IP: *.home.aster.pl 24.11.11, 10:51
            > Taki monitor ma wysokość ekranu taką jak kartka papieru formatu A4, a więc jest
            > możliwość zobaczenia kartki z tekstem dokładnie w takiej skali w jakiej będzie
            > widoczna po wydrukowaniu.

Zapomniałeś dodać, że 24 calowy monitor 16:10 (czy nawet 16:9) umożliwia podgląd dwóch kartek A4 obok siebie w skali 1:1. A biorąc pod uwagę inne zalety nie ma sensu pchać się w 4:3 i to jeszcze o niskich rozdzielczościach.
            • wariant_b Re: zdrowy monitor 24.11.11, 12:11
              Gość portalu: Gość napisał(a):
              > A biorąc pod uwagę inne zalety nie ma sensu pchać się w 4:3 i to jeszcze o niskich
              > rozdzielczościach.

Generalnie nie ma sensu, ale w tym konkretnie przypadku chodzi o monitor możliwie
              mało męczący dla oczu przy pisaniu tekstu. Oczywiście zakup większego monitora
              jest bezpieczniejszy jako inwestycja, niemniej do pracy przy wprowadzaniu tekstu
              mniejsze monitory w proporcjach 4:3 lub 5:4 są wygodniejsze i mniej dają po oczach.
              • bimota Re: zdrowy monitor 24.11.11, 15:53
                Jak bezpieczniejsze ? Czego nie daja po oczach ? Wieksze wybuchaja ?? Pod jakim wzgledem wygodniejsze ??
                • wariant_b Re: zdrowy monitor 24.11.11, 19:44
                  > Jak bezpieczniejsze ?

Dlaczego zakup monitora panoramicznego 23-24" z rozdzielczością 1920x1080 lub x1200
                  jest bezpieczniejszą inwestycją? Bo takie się teraz kupuje i dla takich jest więcej zastosowań.

> Czego nie daja po oczach ?

Bo ilość światła emitowanego (a również odbijanego) przez monitor jest proporcjonalna
                  do wielkości ekranu.

> Wieksze wybuchaja ?

Nic mi na ten temat nie wiadomo. Zdarzały się implozje kineskopów, ale o wybuchu
                  wyświetlacza LCD jeszcze nie słyszałem.

> Pod jakim wzgledem wygodniejsze ??

Nie trzeba ruszać głową by zobaczyć wszystko - wystarczy oczyma.
                  Poza tym jest więcej miejsca na biurku.
                  • Gość: Bimota Re: zdrowy monitor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 21:02
                    Niessamowite...
    • Gość: BIMOTA Re: zdrowy monitor IP: *.icpnet.pl 23.11.11, 10:48
      Moge ci sprzedac prawie nowy BENQ G2420HD za 499 zl...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka