Dodaj do ulubionych

Dysk Twardy

IP: *.ghnet.pl 12.03.12, 17:18
Witam

Mam taki problem. Jakiś czas temu mój dysk zmienił system plików NTFS na RAW. Pominę kwestię chęci odzysku danych, bo już mnie to nieco zmęczyło. Teraz zależy mi na tym aby ów dysk na nowo miał 320GB. Obecnie ma 67 GB (po różnych próbach odzysku danych i formatowaniu). I teraz pytanie którym programem można go sformatować aby miał swoją pierwotną pojemność. Dodam że system widzi tylko te 67GB reszty nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Dysk Twardy IP: *.zask.pl 12.03.12, 17:53
      Usun z niego partycje przy pomocy menadzera dyskow i utworz nowe.
    • Gość: aqq Re: Dysk Twardy IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 19:53
      możesz to zrobić spod Windowsa (vide porada Kolobossa)
      lub w trakcie instalacji WIndowsa usunąć wszystkie partycje i utworzyć nowe
      albo użyć programu zewnętrznego typu np. GParted (osobiście polecam)
      • Gość: lajosz Re: Dysk Twardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 20:25
        Wszystko fajnie, tylko nie jestem pewien czy Windowsowy menadżer dysków w ogóle zobaczy jakąkolwiek inną partycję niż sformatowaną w NTFS tudzież FAT.

Najlepiej (moim zdaniem) odpalić Hirens boot,a ,z niego Mini XP, a z niego z kolei narzędzia dyskowe (np. low level format) i wszelakie partycje beda nie tylko widoczne, ale i można spokojnie się ich pozbyć.
        Jednakowoż sprawdzenie powierzchni dysku (jak radził Kolobos) na pewno nie zaszkodzi.
        • wariant_b Re: Dysk Twardy 12.03.12, 20:43
          Menadżer zobaczy. Struktura dysku jest standardowa i uniwersalna.
    • wariant_b Re: Dysk Twardy 12.03.12, 20:01
      Zacząłbym od sprawdzenia, jaką wielkość dysku pokazuje BIOS i od solidnej diagnostyki.
      • Gość: aqq Re: Dysk Twardy IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 21:58
        wariant_b napisał:

> Zacząłbym od sprawdzenia, jaką wielkość dysku pokazuje BIOS i od solidnej diagn
        > ostyki.

racja
    • Gość: nox Re: Dysk Twardy IP: *.ghnet.pl 13.03.12, 00:59
      ----------------------------------------------------------------------------
      CrystalDiskInfo 4.2.0 (C) 2008-2012 hiyohiyo
      Crystal Dew World : crystalmark.info/
      ----------------------------------------------------------------------------

OS : Windows XP Professional Dodatek SP3 [5.1 Build 2600] (x86)
      Date : 2012/03/13 0:57:30
      • Gość: Kolobos Re: Dysk Twardy IP: *.zask.pl 13.03.12, 07:20
        Uzyj: hddguru.com/software/2007.07.20-HDD-Capacity-Restore-Tool/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka