Dodaj do ulubionych

BIOS update

29.06.04, 19:00
Mam taki problem:
Posiadam plyte MSI 845PE Max 6580 v2.0 i chcialem zaktualizowac BIOS. Zaczalem od MSI update, on znalazl najnowszy bios.
Pierwszy problem pojawil sie przy tworzeniu dyskietki awaryjnej. Program chcial na nia skopiowac wiecej niz 1,44MB (wczesniej byl format), wiec przerwalem w polowie kopiowanie plikow (najwazniejsze amibios.rom) zostal skopiowany wiec spoko. Udalo sie wedlug programu wgrac nowy bios v3.9, ale...
Kiedy uruchomilem ponownie komputer i otworzylem setup pojawil sie Bios wersja 3.3 ten co byl chyba. Jakas zmiana nastapila bo teraz mam inny zasieg podkrecania szyny FSB. Ale kiedy chcialem jeszcze raz zainstalowac BIOS wywalil mi blad: -ERROR- wrong bios information bootblock size=0000 Nvram size=00000 Moglem jeszcze zainstalowac BIOS pod Dosem, ale wtedy jest wymagana dyskietka a tego przejsc nie moge :(
Czy ktos wogole ma jakies doswiadczenie w update'cie BIOS'a i wie jak zainstalowac najnowasza wersje? Czy moze ona jest zainstalowana tylko zle sie przedstawia. Z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: tswiercz Re: BIOS update IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 19:23
      Jak wylaczylem opcje szybkiego bootowania, zdazylem przeczytac i wynika z tego, ze bios sie zainstalowal (3.9) tylko jak sie wejdzie do setup to dalej pisze 3.3 niewazne. W takim razie mam pytanie do posiadaczy prescottow. Czy kiedy jeszcze posiadali procesor na rdzeniu Northwood'a czy mogli przestawic napiecie na 1,35V juz po zainstalowaniu nowego biosu czy dopiero kiedy juz wlozyli Prescotta cos zadzialalo i plyta sama wszystko ustawila. Bo ja dalej nie wiem czy moja plyta go obsluzy, a na stonce MSI ani nie potwiersza, ani nie zaprzecza.
      • amon-ra Re: BIOS update 29.06.04, 20:15
        Spróbuj wejść do BIOS-u i załadować standardowe ustawienia (Load Default Settings). Alternatywą jest przywrócenie starej wersji lub boot z dyskietki i flashowanie.
        • zegarek6 Re: BIOS update 29.06.04, 20:27
          Możecie mnie "oświecić" i powiedzieć co to jest ten BIOS i do czego służy?
          • Gość: Maciej D. Re: BIOS update IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:55
            bios to aplikacja zarządzająca płytą główną.
        • Gość: tswiercz Re: BIOS update IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:57
          Nie, ja tam moge zostac przy wersji 3.9 tylko, ze czesto na stronach pisali, ze trzeba w BIOSie sprawdzic czy plyta obsluzy prescotta, a ja dalej nie wiem. A co ewentualnie moglo by sie stac? Podobno Intel daje do P4 zabezpieczenia przed zchajcowaniem, wiec moze by poszedl, tylko jak dlugo?
          • amon-ra Re: BIOS update 30.06.04, 07:53
            Sprawdź to, ale nie tyle w BIOS-ie, a w dokumentacji płyty lub najlepiej na WWW producenta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka