Dodaj do ulubionych

Bezpieczna pamięć USB

02.07.13, 11:59
Witam, na zlecenie szefa szukam dysku USB, który ma gwarantować wysokie bezpieczeństwo przechowywanych na nim danych. Nie jestem ekspertem w tego typu rzeczach a muszę dokonać właściwego wyboru, bo w przypadku utraty lub wycieku danych, odpowiedzialność spadnie na mnie. Nie za bardzo mogę też napisać jakie konkretnie będzie przeznaczenie urządzenia, ale bardzo istotne jest aby zabezpieczało przed możliwością kradzieży danych przez programy szpiegujące typu spylogger czy keylogger, bo takie zdarzenie niestety miało miejsce w przeszłości.
Może mogli byście mi coś zasugerować jakieś rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Bezpieczna pamięć USB IP: *.tpnet.pl 02.07.13, 12:11
      Keylogger działa na poziomie systemu i nie ma nic wspólnego z dyskiem.

Co do dysku - możesz kupić z szyfrowaniem sprzętowym.
      • marcel.r Re: Bezpieczna pamięć USB 03.07.13, 11:32
        Gość portalu: 802.11n napisał(a):

> Co do dysku - możesz kupić z szyfrowaniem sprzętowym.

o coś takiego ci chodziło?
        • wariant_b Re: Bezpieczna pamięć USB 03.07.13, 13:01
          Jeśli pendrive - to tak.

Jeśli dysk zewnętrzny - to na przykład coś w tym stylu:
          support.lenovo.com/pl_PL/product-and-parts/detail.page?&DocID=PD022063
          albo lepiej instrukcja
    • marcel.r Re: Bezpieczna pamięć USB - szyfrowanie sprzętowe 04.07.13, 16:29
      czyli to urządzenie co dodałem filmik spełnia te wymogi? tu jest opis: kryptos.co/istorage/datashur . Bardzo proszę o info sprawa pilna.
    • Gość: RONAG Re: Bezpieczna pamięć USB IP: *.ip.netia.com.pl 05.07.13, 10:53
      Polecam pamięć flash szyfrowana Kingston DataTraveler Locker+ G2 w bardzo dobrej cenie.
      • Gość: mix Re: Bezpieczna pamięć USB IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.13, 15:24
        takie coś jest bezwartościowe z punktu widzenia bezpieczeństwa danych, jedynie może ochronić przed wścibską żonką :P
        w polsce można kupić sprzęt marki np. kryptos datashur (chyba najlepsza opcja), corsair padlock, datalocker, ironkey i pewnie jeszcze jakieś, to są bezpieczne dyski z międzynarodowymi certyfikatami, szyfrowane w czasie rzeczywistym itd.
    • Gość: m Re: Bezpieczna pamięć USB IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 13:20
      Pendrive może być zwykły natomiast dane można zaszyfrować np. bezpłatnym truecrypt.
      Warto też rozważyć bezpieczeństwo fizyczne danych np. ochronę przed wodą, brudem. Tu juz potrzeba odpowienio uszczelnionego pendrive.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka