Gość: byk IP: 217.17.41.* 28.03.02, 22:36 Mniej więcej wiem co to takiego, ale nie mam pojęcia jak go używać? Czy trzeba go jakoś skonfigurować na początku czy nie? i czy trzeba znac hasło drugiego komputera? lub jego numer? Prosze o wskazówki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: gal anon Re: Telnet - jak go używać????????? IP: *.icpnet.pl 29.03.02, 00:28 Gość portalu: byk napisał(a): > Mniej więcej wiem co to takiego, ale nie mam pojęcia jak go używać? Czy trzeba > go jakoś skonfigurować na początku czy nie? i czy trzeba znac hasło drugiego > komputera? lub jego numer? Prosze o wskazówki. Czego używasz? Windows? Uruchom...-> telnet [adres] [adres] może byc w postaci np 192.168.0.1 albo costam.costam (.com, .net, .org ...) Linux? telnet [adres] Oczywiście zarówno na Twoim komputerze musi byc zainstalowany (czyli po prostu w katalogu c:\windows w przypadku windows) klient telneta. Na drugim komputerze musi być zainstalowany i skonfigurowany serwer telneta. Załóżmy, że jest. Pojawia się napis: login: wpisujesz identyfikator uzytkownika ( login:meller ) Następnie pojawia się: password: wpisujesz hasło ( password:*********) Jeżeli wszystko gra (jesteś użytkownikiem i znasz hasło), jesteś zalogowany w systemie. No i nie próbój logować się do witryn www bo to raczej niewykonalne. Link Zgłoś
da.killa Re: Telnet - jak go używać????????? 30.03.02, 15:18 dodam tylko, ze zamiast z klienta telnetowego dostarczanego z windoza warto siegnac po putty - obslugije nie tylko telnet ale i ssh da.putty.killa Link Zgłoś