rumcajs_bez_hanki 13.05.15, 00:36 Kupiłem nowy laptop i proszę o ocenę dysku. Widać, że był już używany. img24.otofotki.pl/obrazki/cq421_Bez tytulu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Nowy laptop IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 06:32 Nie odnaleziono fotki... Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs_bez_hanki Re: Nowy laptop 13.05.15, 16:51 img24.otofotki.pl/obrazki/fh162_foto.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Nowy laptop 13.05.15, 19:58 jakieś coś widzisz? widzenie masz? Może Tworki dla Ciebie są dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Nowy laptop 13.05.15, 20:58 ja widziałem dyski po 30000 godzin działające :) Moja pięćsetka ma 20000 godzin ;) to są dyski używane hehe Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nowy laptop 13.05.15, 22:06 Moje pytanie nie dotyczyło dysku, bo SMART mówi, że jest nowiutki, ale laptopa. Musi być jakaś przyczyna, że użytkownik ma wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs_bez_hanki Re: Nowy laptop 13.05.15, 22:40 Odpaliłem po raz pierwszy, a tam stoi, że był już 9 razy odpalany. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nowy laptop 14.05.15, 00:31 > Odpaliłem po raz pierwszy, a tam stoi, że był już 9 razy odpalany. Nie po raz pierwszy, bo w trakcie odpalania przeładowywał się co najmniej raz, a po wtóre chyba skądś się ten system musiał się wziąć na dysku. WDC nie dostarcza dysków z fabrycznie gotowym systemem operacyjnym i to jeszcze w wersji dla Lenovo. Każde włączenie komputera powoduje, że dysk dostaje zasilanie i SMART odnotowuje uruchomienie dysku. Policzmy - trzeba wgrać aktualny BIOS. Laptop restartuje automatycznie. Znaczy dwa uruchomienia. Trzeba ustawić datę i czas. Trzeba przeprowadzić diagnostyki, czyli kolejne dwa uruchomienia. Trzeba wgrać obraz systemu i sprawdzić, czy dysk z tego systemu startuje. To i tak wyjątkowo mało, bo samodzielnie instalując system nabiłbyś kilkanaście restartów po instalacjach sterowników, poprawek do Windows i niektórych aplikacjach, a nie siedem. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_xyz1 Re: Nowy laptop 17.05.15, 09:41 100% racji. Trzeba zainstalować system, sterowniki oraz dodatkowe oprogramowanie które dodawane jest wraz z nowym komputerem przez dystrybutora / producenta. A tego mniej lub bardziej potrzebnego oprogramowania jest czasem sporo. To trwa oraz wymaga restartów komputera. Odpowiedz Link Zgłoś