menago_bb 30.08.19, 08:19 Mam wersję Home, wyświetla komunikat o nowej wersji Windowsa ale przy próbie ściągnięcia pojawia się błąd 0xc8000442.Jest kilka filmików na Youtube jak to naprawić ale nie działa.Może ktoś wie co z tym zrobić? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Windows 10 update 31.08.19, 15:19 > Może ktoś wie co z tym zrobić? W pierwszej kolejności zabezpieczyć swoje dane na innym nośniku (pendrive, dysk zewnętrzny, partycja drugiego dysku, DVD etc.). Nie zapomnieć o kontach, hasłach i zakładach przeglądarek itp. W drugiej - pobrać przez Media Creation Tool aktualny nośnik (najlepiej w formacie .ISO) i przygotować sobie nośnik instalacyjny (krążek DVD, pendrive). No i teraz, w trzeciej kolejności, można się bawić w rozwiązywanie problemu, czyli sprawdzanie rozwiązań wyszukanych w Internecie, pamiętając cały czas o tym, że strony, które zaproponuje nam Google są niekiedy bardzo wątpliwej jakości, a porady często sprowadzają się do zasugerowania instalacji jakiegoś "rewelacyjnego programu" naprawiającego wszystko, a będącego zwyczajnym szkodnikiem. (wszystko, co pobierzesz przy okazji naprawy sprawdzaj na VirusTotal zanim uruchomisz). Aktualnie popularną metodą jest naprawa (wymiana) systemu operacyjnego za pomocą polecenia Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, a jeśli nie pójdzie, to bardziej stanowczo: Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:esd:X:\sources\install.esd:1 /limitaccess (gdzie X: oznacza napęd z właśnie co pobraną aktualną wersją systemu Windows 10 Home). Jest to mniej więcej równoważne instalacji pobranego systemu jako aktualizacji Windows. Nie rusza większości danych i ustawień użytkownika oraz zainstalowanych programów, ale z tego powodu może przenieść źródło problemu z "uszkodzonej" do "naprawionej" wersji. Dlatego osobiście raczej namawiam do czystej instalacji systemu i aplikacji bez korzystania (jeśli to możliwe) z oprogramowania i sterowników producenta sprzętu i odzysk danych z kopii. Zajrzyj tu i tu po dokładniejsze opisy. Odpowiedz Link Zgłoś
menago_bb Re: Windows 10 update 01.09.19, 07:02 Dziękuję, w międzyczasie poszukałem nieco w Google i znalazłem uaktualnienie do wersji 1903 które się zainstalowało. Trwało to baardzo długo, kilka godzin ale się udało i poprawki już instaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Windows 10 update 01.09.19, 13:30 Teraz Windows 10 najlepiej pobierać bezpośrednio od MS korzystając z Media Creation Tool: www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Pobierany instalator zawiera już aktualne poprawki miesięczne. Ponieważ mamy czasy Internetu, więc komputer służy głównie do przeglądania zasobów internetowych i zwykle jest na nim stosunkowo niewiele innego oprogramowania. Dlatego od pewnego czasu po prostu przeinstalowuję Windowsy "od zera" i doinstalowuję programy - zabiera to porównywalną ilość czasu, co aktualizacja. Jeśli komputer jest typowy, Windows 10 sam pobierze sobie stosowne sterowniki. Instalację oprogramowania można zautomatyzować korzystając np. z Ninite lub własnych skryptów. Odpowiedz Link Zgłoś
menago_bb Re: Windows 10 update 02.09.19, 07:04 Dokładnie z tej strony zainstalowałem. Z tym że poradę znalazłem w Google, nie chcąc czekać. Odpowiedz Link Zgłoś