Gość: Andrzej IP: *.icpnet.pl 21.10.04, 13:08 Witam wszystkich. Mam takie lamerskie pytanie, czy podczas pracy na laptopie z włączonym zasilaczem mam wyjąć baterie aby się nie "przeładowała"? Za rzeczowe odpowiedzi z góry dziękuje. Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kramicha Re: Praca na laptopie 21.10.04, 14:17 > Witam wszystkich. Mam takie lamerskie pytanie, czy podczas pracy na laptopie > z włączonym zasilaczem mam wyjąć baterie aby się nie "przeładowała"? zalezy od typu baterii. Li-ion nie mozna przeladowac (sa zabezpieczone przed tym), natomiast starszego type (NiCd, NiMH) sa podatne na przeladowanie. W instrukcji powininno byc napisane jak sie z nimi obchodzic. osobna sprawa jest czas zycia baterii. mimo, ze nie przeladowuja sie, baterie litowo-jonowe lepiej wyjmowac, zeby przedluzyc im zycie. Dzieje sie tak dlatego, ze podwyzszona temperatuta baterii oraz stan pelnego naladowania skracaja jej zycie. osobiscie trzymam baterie caly czas w laptopie, mimo ze przez wiekszosc czasu jestem podlaczony. sluzy jako zabezpieczenie przed brakiem pradu. pzdr Link Zgłoś
Gość: galilleo Re: Praca na laptopie IP: *.west.biz.rr.com 21.10.04, 14:37 Andrzej napisał(a): > Witam wszystkich. Mam takie lamerskie pytanie, czy podczas pracy na laptopie > z włączonym zasilaczem mam wyjąć baterie aby się nie "przeładowała"? > Za rzeczowe odpowiedzi z góry dziękuje. Baterie NIE moga sie preladowac. Ladowanie baterii jest scisle kontrolowane. Baterii sie nie wyjmuje bo jak przypadkowo wylaczysz wtyczke to stracisz dane nad ktorymi pracujesz. Po za tym nagle wylaczenie komputera moze ci zalatwic Hard dysk jak glowica uderzy w platter. Link Zgłoś
Gość: Dekar Re: Praca na laptopie IP: *.lukas.com.pl 21.10.04, 15:55 Absolutnie nie wyjmować! Nie ma mowy, żeby się przeładowała. Skąd w ogóle taki pomysł? Link Zgłoś