Dodaj do ulubionych

Jak prowadzić stronę?

10.01.12, 22:33
Witam. Moja siostra poprosiła naszego brata ciotecznego o założenie strony internetowej. Założyli, jednak potrzeba wprowadzić jeszcze dużo zmian. Brat tłumaczył siostrze jak to zrobić, jednak ona jest kompletnie zielona w sprawach dotyczących komputera a co dopiero internetu. Postanowiłam jej pomóc, ale odnośnie zakładania stron nie mam JESZCZE :) bladego pojęcia. Tak więc proszę o pomoc, co mam zrobić aby WEJŚĆ w środek tej strony żebym mogła dokonać zmian :) Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
P.S. Nie piszcie tylko żeby poprosić brata o pomoc, bo w tej chwili jest to niemożliwe.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 11.01.12, 09:42
      Hmmm...

Zorientuj się czy miała CMS ( to taki panel administracyjny do zarządzania treścią bez konieczności grzebania w kodzie samej strony). Aby się zalogować musisz znać adres, login i hasło na jakim wchodzisz do tego panelu. Jeśli tego nie ma i brat kazał jej grzebać w kodzie gdy ona nie potrafi nawet otworzyć pliku html czy php ... ehh chyba pozostańmy przy nadziei, że jednak ma ten panel administracyjny :)

Pozdrawiam.

• theemi Re: Jak prowadzić stronę? 11.01.12, 12:09
        Upsss.... To ja chyba jednak sobie daruję jej tą pomoc, bo myślałam że to będzie łatwiejsze. Jednak przeliczyłam swoje możliwości. Ale dziękuję za chęć pomocy :)
        • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 11.01.12, 12:52
          Jeśli strona mało skomplikowana i napisana w zwykłym html to możesz skopiować sobie ją lokalnie na komputer i grzebać. Jak już uda Ci się poprawić to co chcesz i działa bez problemu to możesz ją spowrotem wysłać na serwer podmieniając starą. I pamiętaj, że zawsze ale to ZAWSZE rób kopie zapasowe ;)

A jak jakaś skomplikowana w php z bazą danych to niech Cię ręka boska broni coś tam zmieniać :)
          • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 11.01.12, 13:37
            Dlaczego nie dasz adresu tej strony? Łatwiej będzie coś poradzić...
            • theemi Re: Jak prowadzić stronę? 11.01.12, 23:51
              a w jaki sposób ja mam to skopiować? :) wydaje mi się że nie jest zbyt skomplikowana.
              adres strony: www.agnes-art.pl
              tylko proszę się nie przerazić, ona jest dopiero w fazie bardzo początkowej :)
              • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 08:21
                Strona mi się podoba, ale .... w PHP :D

Czyli jak pisałem, żeby coś zrobić w tych okolicznościach to tylko panel administracyjny. Dla ułatwienia dodam, że jego adres to www.agnes-art.pl/admin/ ( za pierwszym razem trafiłem ).

Wyciągnij od siostry/ brata login i hasło, albo poproś jakiegoś hakera by to złamał :D
                • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 12:46
                  Wydaje mi się, że problemem jest puste miejsce na kartce. Tam gdzie jest napisane "Serdercznie witamy na stronie internetowej Agencji Artystycznej Agnes-ART." - przekopiowałem z literówką...
                  div #rightCenterText - w tym divie jest napis. Ten div ma 707px szerokości. Mieści się w divie #rightCenter, który ma min-height 450px.
                  Czyli: można coś wstawić o wymiarach ok. 600x 450px . Bez wchodzenia do panelu admina. Wypozycjonować w arkuszu stylów i zrobione...

Ściągnij sobie wszystkie pliki z serwera, aby w razie czego mieć zabezpieczenie. Jak coś zepsujesz, to wyczyścisz i wyślesz ściągnięte. Jeszcze lepiej sprawdzić u właściciela serwera, czy nie robi backupu. Z pewnością jest taka możliwość, więc, jakby co, to Ci przywrócą dane.
                  Pozdrawiam - Piotr
                  • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 16:23
                    cienko to widzę :)
                    • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 17:25
                      Dlaczego? Czy php, czy XHTML, to kod jest taki sam. Nie chce mi się tracić czasu, bo musiałbym posiedzieć nad tym ze trzy godzinki, zanim ściągnąłbym wszystko (oczywiście bez flesha). Jest miejsce i można na to wolne miejsce wstawić kod. Nie ma problemu.
                      • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 17:58
                        Znaczy się, ze strony wygenerowanej dynamicznie zrobisz statyczną ? - da się, czemu nie :)
                        • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 18:28
                          Chodzi mi, ot, że dodałbym normalny kod. Nie trzeba tworzyć modułów. Kod jQuery zostaje. Gdybym się uparł, to i jego bym ściągnął, ale tutaj nie o to chodzi.
                          Chodzi o zagospodarowanie wolnej przestrzeni, a z tym można sobie poradzić normalnym trybem.
                          Strona jest zrobiona w HTML 4.01 strict, więc nie ma problemów aby coś uzupełnić.
                          • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 18:37
                            No tak, ale by coś podziałać musisz ściągnąć jakby nie było z serwera pliki php. Jeśli login i hasło do konta administracyjnego umknęły to ja nawet nie pytam o serwer :)
                            • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 18:43
                              O które pliki chodzi?
                              • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 18:46
                                W php są tylko wyszukiwarki i polecenie, a to nie przeszkadza. Tło jest w arkuszach stylów. Nie ma problemów.
                                • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 18:58
                                  Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w adresie URL widać przekazywane parametry.
                                  • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 19:19
                                    Chodzi o to, aby uzupełnić wolną przestrzeń. Z tym nie ma problemów.
                                    Co za różnica co pokazuje? Jest trochę jQuery , ale nie za dużo, a reszta, to normalny kod wspomagany css-em.
              • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 13:16
                a w jaki sposób ja mam to skopiować? :)
                Ściągnij pliki FileZilla Client do folderu na kompie. Poza tym, postępuj tak jak w poprzednim poście napisałem. Mogę Ci pomóc za free, tyle, że mam czas dzisiaj wieczorkiem (chyba) i jutro rano. Jakby co, to się skontaktuj na pocztę.
                Pozdrawiam - Piotr
                • theemi Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 19:21
                  Ale kocioł, w ogóle nie wiem o czym Wy piszecie :) Nie zrozumiałam ani słowa... :) Ale jak nie znam hasła i loginu to nic nie zdziałam?
                  • silius_666 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 19:30
                    Zgadza się :]
                    • piootr3 Re: Jak prowadzić stronę? 12.01.12, 19:44
                      Jeżeli masz wejście na serwer, to zrobisz, co będziesz chciała. Potrzebny jest serwer, nazwa użytkownika i hasło. Zwykle dają to, kiedy zawierasz umowę na korzystanie z serwera.
    • nocnycopywriter Re: Jak prowadzić stronę? 14.01.12, 09:55
      Witaj.

Koniecznie sprecyzuj swoje pytanie. Nie wiadomo od czego zacząć: grafiki, układu zakładek, treści na teksty www...

Przesyła Ci link, gdzie możesz sprawdzić jak pisać teksty na www:www.tekstynastrone.com/biblioteka-tekstow/teksty-na-www.
      W razie czego chętnie Ci podpowiem, co i jak, tylko zadaj konkretne pytanie.

Pozdrawiam.
    • zuza_m_zuza_m Re: Jak prowadzić stronę? 14.01.12, 14:39
      Zgadzam się. Kursy html i css dla zielonych rzeczywiście dużo tłumaczą :)
      Przy okazji:
      Forumowicze, dlaczego konkurs na Bloga Roku znowu ma wygrać wzruszający blog o życiu z niepełnosprawnością/niepełnosprawnym dzieckiem?! Nie wzbudzam litości stanem swojego ciała ni umysłu, czy tylko dlatego nie mam prawa do kilku głosów? Jeśli masz telefon służbowy, za który nie płacisz - co Ci szkodzi? Proszę o głos :) Szczegóły na notatkiozyciu.blox.pl
    • darex21 Re: Jak prowadzić stronę? 19.01.12, 16:08
      Może poproś jakiegoś znajomego o małe szkolenie na temat zarządzania stroną www ?
      • wladca_malp Re: Jak prowadzić stronę? 24.01.12, 16:28
        A czy nie próbowałeś sam dowiedzieć się czegoś więcej z jakichś poradników lub kursów ?

----
        Tusze, tonery, ksero, regeneracja, napełnianie, poligrafia.TANIO!

• domija74 Re: Jak prowadzić stronę? 29.01.12, 17:47
      Ja używam programów ze strony www.polseo.com i uważam, że jest to najlepsza strona do takich rzeczy.
      • sorger Re: Jak prowadzić stronę? 06.02.12, 10:17
        kurshtml.edu.pl - chyba najlepszy polski kurs, a programy. Do ftp polecam FilleZilla, a do edycji plików Notepad++. Profesjonalnie na tym pracuje i daje radę. Dodatkowo programy są freeware, więc nic nie trzeba kupować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka