Dodaj do ulubionych

Programy do spowalniania HDD

IP: 156.17.92.* 28.12.04, 15:25
Mam pytanie odnośnie spowalniania obrotów hdd...
Mianowicie wszyscy chyba znają programy do spowalniania odczytu cd
np cd-bremse, a ja chciałbym się dowiedzieć czy istnieją programy
zmniejszające obroty dysku twardego... Jeśli ktoś takie zna to bedę wdzięczny
za nazwę programu i ewentualnie link do ściągnięcia.
(Niektórzy pewnie zapytają po co zwalniać dysk- otóż po to by mniej
hałasował, by się mniej nagrzewał i by się znacznie wolniej zużywał- co w
przypadku takich zastosowań jak słuchanie mp3 itp. jest wskazane.)
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Programy do spowalniania HDD 28.12.04, 15:46
      nie da sie normalnego biurkowego dysku spowolnic. da sie go co najwyzej
      wylaczyc, ale cykle wlacz/wylacz bardziej zuzywaja dysk niz jest to warte.
      jezeli dysk sie grzeje, to pomysl raczej o lepszej obudowie i chlodzeniu. poza
      tym, nawet gdy tylko sluchasz mp3, to w wiekszosci programow mp3 jest
      doczytywany z dysku po kawalku. nie wiem czy istnieje jakis program rozwiazujacy
      sprawe tak jak w przenosnych odtwarzaczach mp3 (wczytuje z playlisty kilkanascie
      utworow do pamieci i wylacza dysk), ale tam jest to zrobione by oszczedzac
      baterie i chronic dysk przed wstrzasami.. nowe dyski maja MTBF (sredni czas
      pracy do awarii) w granicach kilkunastu lat, wiec na prawde nie masz sie czym
      martwic.
      • wozni Re: Programy do spowalniania HDD 28.12.04, 16:48
        Oczywiscie, ze sie da!!!
        Trzeba tylko poszukac. Niedawno w CHIP-ie byl obraz plyty Ultimate Boot CD a na niej oprogramowanie m.in. do obsługi dysków Maxtora i Seagate. Dyski te (nie wiem jak inne) można przestawic w tzw. silent mode co owocuje zmniejszonymi osiagami ale cichsza praca.
        Pozdrawiam!
        • kosmos_b Re: Programy do spowalniania HDD 28.12.04, 17:11
          Programy typu acoustic management nie zmieniejszają prędkości obrotowej. W takim
          dysku co najwyżej będzą trochę ciszej "stukały" głowice w trybie silent.

Co zaś do hałasu jaki powodują dyski to trzeba 1) najlepiej kupić cichy jeśli
          chce się mieć ciszę 2) odpowiednio go zamontować, wyciszyć i schłodzić. Domowymi
          metodami można niezłe efekty osiągnąć. Szczególnie w przypadku dysków 5400 nie
          stanowi to większego kłopotu i da się ładnie wyciszyć dysk.
          • kell99 Re: Programy do spowalniania HDD 28.12.04, 17:23
            kupic odpowiedni dysk. barracuda 7200 jest nieslyszalna (wirowanie talerzy),
            slychas stukot glowicy, ale to nie przeszkadza (slychac kiedy dysk pracuje;). za
            to maxtor 5400 ktorego mialem poprzednio byl bardzo glosny i nie bylo sposobu go
            wyciszyc.. widac kupno odpowiedniego dysku jest kluczem do problemu.

czas sobie sprawic nowy dysk, szczegolnie, ze barracudy z serii AS (sata i ncq)
            swietnie wypadaja w testach;)
            • kosmos_b Re: Programy do spowalniania HDD 28.12.04, 18:16
              Ha, mam takiego maxtora 5400 (co prawda róznie może być, bo można mieć albo dysk
              maxtor-maxtor, albo maxtor-quantum - różne konstrukcje) i na początku ten dysk
              był bardzo cichy, ale tak po pół roku rzeczywiście zrobił się nieznośny, więc
              temat wyciszania musiałem przerobić dogłębnie.

Ogólnie rzecz ujmując, dysk nie przykręcony do obudowy staje się 2 razy cichszy,
              trochę gąbki i już robi się całkiem fajnie. U mnie ten maxtor spoczywa w koszyku
              owiniętym gąbką na dnie obudowy, ale z prześwitem, co by się nie grzał. Do tego
              jest na trasie podmuchu z dużego wiatraka podłączonego do 5V i taki leciutki
              powiew wystarcza by całkowicie go schłodzić. Nie narzekam na hałas i
              przypuszczam ze ten dysk jest mniej słyszalny niż większość dysków przykręconych
              normalnie w koszyku gdzie ich miejsce.

A barracudy 7200 rzeczywiście są ciche, przynajmniej te sprzed 1-2 lat, bo nowe
              to nie wiem.
              • Gość: steve13 Re: Programy do spowalniania HDD IP: 156.17.92.* 29.12.04, 10:11
                Wyciszanie to swoją drogą, ale ja chciałem sie dowiedzieć czy jest możliwość
                spowolnienia talerzy dysku tak by dysk sie mniej grzał i wolniej zużywał.
                Bo już nie moge patrzeć jak zawsze przez kilka godzin dysk czyta mi pliki mp3 i
                dość mocno się przy tym grzeje. (a do tych zastosowań wystarczą nawet bardzo
                małe osiągi). Po dwóch latach takiej pracy, prace łożysk bedzie słychać na
                kilometr...
                Może jednak ktoś zna sposób na spowolnienie hdd (mój model: seagate barracuda
                80gb).
                • kosmos_b Re: Programy do spowalniania HDD 29.12.04, 12:07
                  > Może jednak ktoś zna sposób na spowolnienie hdd (mój model: seagate barracuda
                  > 80gb).

Wątpię. Nie słyszałem o dyskach, w których można regulować prędkość obrotów. Ani
                  programowo, ani w żaden inny sposób.

Przy prawidłowych warunkach eksploatacji (stabilne zasilanie, chłodzenie,
                  montaż) i zakładając, że nie trafiłeś na wadliwy egzemplarz, taki dysk powinien
                  przepracować bezawaryjnie co najmniej przewidzianą przez producenta ilość
                  godzin. Poza spełnieniem tych warunków nie możesz zrobić nic żeby ją wydłużyć.

Co do głośności pracy to też pozostaje ci wyciszanie przy użyciu tego typu
                  metod, które zostały opisane.

Jeśli natomiast używasz komputera tylko i wyłącznie jako odtwarzarkę MP3, to
                  może kup sobie pare GB RAMu zrób jakiś ramdysk, załaduj te mp3 a potem wyłączaj
                  dysk zupełnie. Nie wiem czy to by przeszło pod Windowsem, bo on tam sobie zawsze
                  musi coś doczytać z dysku, ale pod jakimś live-linuxem to myślę, że bez
                  problemu. Ale to w ramach żartu, bo taką sytuację można porównać do kogoś kto
                  jeździ na wózku dlatego, żeby mu się buty nie zużywały.
                  • Gość: Bart Re: Programy do spowalniania HDD IP: 217.153.156.* 29.12.04, 13:29
                    A ja mam taki dysk, co tak piszczy, ze cholery można dostać.
                    • kosmos_b Re: Programy do spowalniania HDD 29.12.04, 15:36
                      Niestety, takie piszczenie dysku jest chyba gorsze niż szum wentylatorów.
                      Prznosi się to na całą obudowę, gdy dysk jest przykręcony. Do tego potęguje się
                      odbijając wewnątrz od gołej blachy. Jakiś tam efekt powinno dać wyłożenie
                      obudowy jakimkolwiek materiałem tłumiącym dźwięk (najlepiej gąbką, bo te
                      wszytkie maty korkowe to zawracanie głowy), na dnie, na ściankach i innych
                      wolnych przestrzeniach, oraz kątach. Z tym, że w ten sposób łatwo zrobić z
                      komputera piekarnik, także musi być zapewniony dobry obieg powietrza. Ważne jest
                      też samo ustawienie i otoczenie komputera, bo takie piszczące pudło stojące
                      gdzieś wysoko + gołe ściany to już w ogóle jest dramat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka