Dodaj do ulubionych

Nominalna temp. P4???

21.03.05, 10:31
Czy wiecie może jaka jest nominalna i maxymalna temperatura pracy P4 3GHz???
Zainstalowałem wentyl Pentagrama 120cu i przy stresie procek grzeje mi sie do
ok 65stC!! Nie wiem czy to duzo czy malo!! I czy to nie jest niebezpieczne??
Obserwuj wątek
    • Gość: swissman Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.usz.ch / *.unizh.ch 21.03.05, 10:34
      raczej duzo dla pentium 4...
      • tswiercz Re: Nominalna temp. P4??? 21.03.05, 10:54
        A chodzi o Prescotta?
        W sumie temperatura jest wysoka, ale nie wiele ją zbijesz. Jaką paste termoprzewodzącą zapodałeś? Bo jeżeli tą, która była razem z wiatrakiem, to zdejmij to raczej i kup coś porządnego - np Arctic Ceramique. A po drugie, ważny jest też sposób nakładania pasty. Trzeba nałożyć odrobine pasty - w wielkości ziarenka ryżu i nie wolno jej rozsmarowywać (w wypadku kiedy rdzeń jest zasłonięty przez metalową płytke - czyli tak jak w P4 i AMD 64)
        Nałożony radiator ładnie "rozsmaruje" paste.
        Natomiast jeżeli to Northwood to temperatura jest o wiele za duża i tu więcej można zbić.
        • Gość: Cornolio Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.ch.pwr.wroc.pl 21.03.05, 13:28
          A najlepsze pasty to Arctic Silver 5 i Ocz Ultra 5+
          Nawiasem mówiąc obie są identyczne w składzie i przewodnictwie, ale Ocz trochę
          tańsza.
          Pozdrawiam. Hejas.
        • tjerzy Re: Nominalna temp. P4??? 21.03.05, 15:34
          Hmm... Faktycznie chodzi o Prescotta!! Natomias zwrociles uwagę na wydaje mi
          sie niezwykle istotną rzecz, mianowicie Tą pastę!!! Wykorzystalem oczywiscie:)
          dołączoną do wentyla i co gorsza nawalilem jej na maxa :D sadząc że nadmiar i
          tak wyjdzie po bokach (o ja głupi:)!! No i zdaje sie ze nienajlepiej
          zrobilem... Jak teraz to odkręcic??? Mam zetrzec tamta paste chusteczka??? Czy
          czyscic to ... no nie wiem.. jakims spirytusem:)??? I czy naprawde wystarczy
          tylko troszkę pasty na środek procka??? Kupić tą ceramiczna Arctica czy moze
          srebrna????
          • tswiercz Re: Nominalna temp. P4??? 21.03.05, 17:18
            Raczej coś na bazie acetonu. (np zmywacz do paznokci, tylko aby nie miał żadnych witamin, bo słyszałem, że one cienko przewodzą ciepło. Spirytus chyba od biedy też będzie dobry.) I naprawde wystarczy ziarenko ryżu, bo ta pasta nie ma być warstwą pomiędzy prockiem a radiatorem, tylko ma zapełnić mikroszczeliny, aby była większa powierzchnia styku. Dla przykładu u mnie (Northwood, Cu92) przy podwyższonym napięciu do 1,65V i oczywiście wysokim OC, przy prime95 mam 56C i naprawdę mam ziarenko ryżu pomiędzy prockiem a radiatorem. Co do pasty. To zależy ile masz kasy. Lepsze są na bazie srebra, ale Ceramique nie jest taki najgorszy. Może 2 stopnie więcej uda Ci się zbić na lepszej paście.
            • Gość: Cornolio Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.provider.pl 21.03.05, 18:09
              Dobra. To jeszcze raz się wymądrzę. IMO najlepiej "myć" procesor i radiator
              acetonem, a w drugiej kolejności alkoholem izopropylowym. Oba nie zostawiają
              śladów na mytej powierzchni a przy okazji bardzo dobrze odtłuszczają ją.

Co do "zmywaczy do paznokci", to raczej nie polecam, bo te obecne delikatnie
              nawet natłuszczają mytą powierzchnię (znaczy się domyślnie paznokieć) i często
              mają w składzie jakieś woski płynne, olejki, czy inne cholerstwa.
              • tswiercz Re: Nominalna temp. P4??? 21.03.05, 18:24
                Nieno zgadzam się, ja czyściłem swój najgorszym i najtańszym zmywaczem, praktycznie sam aceton. Niestety w Hucie w sklepie komputerowym nie słyszeli o różnego rodzaju płynach do czyszczenia a i o aceton trudno. Natomiast zmywacz jest praktycznie wszędzie.
                • Gość: Cornolio Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.provider.pl 21.03.05, 18:45
                  Ja tylko tak, celem uzupełnienia informacji. :-)

BTW. Sam w szoku byłem poważnym, kiedy wymieniłem pastę CSL 850 (sprzedawana
                  razem z wiatrakami Zalmana - jak póżniej gdzieś doczytałem zwykły silikon, sic!)
                  na Arctic Silver 5.
                  Różnica u mnie to 10 st.!! Z tym, że tą silikonówkę też chyba trochę źle
                  nakładałem, bo rozsmarowałem ją po heatspreaderze procesora (zgodnie z
                  instrukcją Zalmana), zamiast nałożyć trochę na środek i docisnąć radiatorem.
            • tjerzy Re: Nominalna temp. P4??? 21.03.05, 22:02
              Wicie co... Na poczatku myslalem ze zartujecie z tym acetonem.. ale chyba Wy
              tak na serio... Masakra... Wiem jak aceton dziala na rozne przedmioty i
              szczerze mowiac mam powazne obawy przed smarowaniem nim procka... Wyzre mi
              dziurke w plycie glownej i co ja poczne :D...Czy przetarcie denaturatem nie
              bedzie podobnie skuteczne??
              A mam jeszcze jedno pytanko!!!:D Mam problem z odczytem temperatury (INNY KOMP -
              P4 2,4GHz, plyta gigabyte ga-8pe667) procka pod XP?? Zainstalowalem speedfan
              4.20 i wszystkie temperatury (hdd, grafika) sa oki tylko temp procka caly czas
              25stC????? Macie jakis pomysl??? Temperatura w Biosie jest ok!!!!!!!!!!
              • Gość: Cornolio Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.provider.pl 21.03.05, 23:06
                1. Spokojnie! Aceton nie jest taki straszny. Ale oczywiście trzeba uważać, a
                najlepiej to wymontować procesor z gniazda. A jeśli obawiasz się acetonu a nie
                masz po ręką zupełnie bezpiecznego izopropanolu, to przemyj zwykłym etanolem
                (ale wyskoprocentowym).

2. Ja tam programowi SpeedFan nie bardzo ufam i nie lubie go. Osobiście polecam
                Sisoftware Sandra 2005, bo dobrze wyświetla temperatury, ale jest trochę
                skomplikowany w obsłudze i na pierwszy rzut oka trudny.

Inny dobry programik to Everest Home Edition lub prawie identyczny - AIDA32. Z
                tym, że u mnie oba pokazują jako temperaturę procesora temperaturę czujnika na
                płycie głównej, zaś właściwa temperatura procesora wyświetlana jest jako temp. Aux
    • Gość: Krzemien Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.05, 12:32
      Szukajcie a znajdziecie... Najlepiej u źródła ;-)

support.intel.com/support/processors/pentium4/sb/CS-007999.htm
      • Gość: rspychaj@wp.pl Re: Nominalna temp. P4??? IP: 195.116.34.* 21.03.05, 17:26
        Tyle odpowiedzi... A dlaczego nikt nie poruszył problemu właściwej obudowy??
        Przecież gdy procek ma taką temperaturę, wiatrak Intela wchodzi na obroty, ale
        nie chłodzi proca, bo cały czas obraca wkoło gorącym powietrzem. Spróbuj zdjąć
        bok obudowy podczas pracy (gdy masz na maxa nagrzany procesor) i obserwuj, jak
        temperatura spada. Wg moich doświadczeń - temp P4 3.2 (zamknięta obudowa)
        spadła z 55 stopni do 31 stopni (obud. bez boku). Nie zgadzam się, że pasta na
        wiatraku Intelowskim się nie nadaje - ona tylko z pozoru jest twarda , ale gdy
        proc jest nagrzany, ta pasta topnieje i proc ściśle przylega do radiatora.
        Postaraj się zamontować dodatkowy wiatrak wyciągający (pod zasilaczem) i tzw.
        tubę tuż nad wiatrakiem proca (trzeba dziurawić bok).
        • tjerzy Re: Nominalna temp. P4??? 21.03.05, 21:51
          Stary... Obudowe mam dedykowana do Prescotta! z fabrycznie przygotowanym
          eleganckim Air Ductem!!! W obudowie dwa wiatraki: 120(przód; zaciaga powietrze
          do srodka) i 90 mm (tyl; wydmuchuje na zewnatrz!). W srodku jest karta Leadteka
          6800GT ale zainstalowalem na niej arctic coolera wiec bardzo w srodku nie
          grzeje!!!
          • Gość: Jacek Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 12:16
            A ja mam taki zestaw:
            P4 LGA775
            karta Prolinc 6600GT
            Płyta Gigabyte GA-8GPNXP Duo Pci Express
            wiatraki box
            Przy obciążeniu komp tak wył że urywało mi łeb. Dołożyłem dwa wiatraki
            jeden z przodu , drugi z tyłu ale to niewiele daje. Temperatura to 46 do 48
            ale jak dostanie wieksze obciażenie to rośnie do 70 stopni i wtedy to zatyczki
            do uszu nie pomagają. Poradzcie co moge jeszcze zmienić.
            Myśle aby zamienić boxowy wentylator na coś lepszego ale nie wiem na jaki.
            • mini999 Re: Nominalna temp. P4??? 27.03.05, 13:00
              Zastosować sie do rady:

1. Oba wentylatory mają dmuchać do środka obudowy !

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=21318460&a=21321398
              2. Wentylatorowi z tyłu obudowy dorobić kanał wentylacyjny -z kartonu
              tak by strumień zimnego powietrza wpadał na czoło wentylatora procesora !

3. Z tyłu obudowy ew. przykleić przesłone - z kartonu - tak by strumień
              ciepłego powietrza wyrzucanego przez wentylator zasilacza nie trafiał
              do znajdującego się poniżej wentylatora dmuchającego do wnętrza obudowy !

U mnie to obniżyło temp z 45-48 na 32-34 stopnie, w stresie 44 stopnie !
              • Gość: Jacek Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 13:11
                Dzięki. Wentylatory dmuchają do środka ale zaraz zabiorę się za te przesłony
                kartonowe. A co do lepszego wentylatora to możesz mi coś doradzić?
                • mini999 Re: Nominalna temp. P4??? 27.03.05, 13:29
                  Zastosowanie innych wentylatorów ogranicza nieco obudowa.

Skutecznym rozwiązaniem jest zastosowanie zamiast/dodatkowo
                  wentylatora 80x80 -wentylatora 120x120 niskoobrotowego
                  lub o obniżonej regulatorem prędkości.
                  W ostateczności trzeba wykonać otwór w bocznej lub górnej
                  ściance obudowy.

Z mojego doświadczenia wynika że bardzo dużo daje doprowadzenie
                  zimnego powietrza, kanałem wentylacyjnym, bezpośrednio przez
                  otwór w nim, na wlot wentylatora procesora !
                  • Gość: niktabc@vp.pl Re: Nominalna temp. P4??? IP: *.toya.net.pl 27.03.05, 16:08
                    a mozę by tak po prostu PENTAGRAM FREEZONEm Qc92-Cu (lub QC80Cu) tylko nie na
                    orginalnej paście a na jkieś pożądnej!!!!

A i otwarta obudowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka