IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 22.04.05, 14:27
Po awarii mojego strarego dysku Seagate baraccuda 80GB, chce kupic nowy.
Dysk działał bezawaryjnie jakies 1,5 roku i po tym czasie odmówil
posłuszeństwa.straciłem dużo danych. Wiec zalezy mi na bezawaryjności i
długiej gwarancji (seagate miał tylko rok).Jaki byście doradzili. Pojemosc 80
lub 120GB. I gdzie kupować (w Wawie)??

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: LOVER Re: nowy dysk IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 15:10
      Mimo wszystko ja polecam SEAGATE. Ewentualnie możesz kupić MAXTORA. WD nie
      polecam w zupełności
      • Gość: Marek Re: nowy dysk IP: *.chello.pl 22.04.05, 23:15
        A ja polecam WD mam jeszcze 850Mb z 1995roku bez badów i używam!!
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: nowy dysk IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 23:20
          SEAGATE
          i mają 24 miesiące!!!!

Zadzwoń do dystrybutora bo nie widziałem jeszcze 80 GB na 1 rocznej gwarancji

www.seagate.com/
    • mariuszr_77 Re: nowy dysk 22.04.05, 23:32
      Co do gwarancji to w tym tygodniu kupiłem WD z 3 letnią gwarancją, a z awaryjnością to jest tak że jak masz pecha to ci padnie i taki który ma w testach najmniejszą:) Najlpiej robić często kopie lub zakupic dwa dyski i pobawić się w jakiś RAID czy coś w tym stylu aby jeden zawsze był wierną kopią drugiego.
      • Gość: dzik Re: nowy dysk IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl / *.bydgoska.krakow.pl 23.04.05, 15:03
        tralala.. mam seagata 160GB i mi padl po 6 miesiacach... a pozniej drugi raz i
        potem jeszcze trzeci. w serwisie po przeskanowaniu programem serwisowym nic nie
        wykryli. podobniej ja, gdy sprawdzilem go partition magicem 8. po trzecim
        padzie sami go w koncu wyslali w polske i... dostalem calkiem nowy. tak ze z ta
        awaryjnoscia roznie jest. ale mimo wszystko nie zaluje ze mam twardziela tej
        firmy, choc stracilem duzo danych. a wczesniej mialem 40 tez tej firmy, i nic
        sie nie dzieje od 4 lat do dzisiaj.
        • tswiercz Re: nowy dysk 23.04.05, 16:29
          Ihmo, teraz najlepsze dyski robi IBM i Samsung
    • gobi03 Re: nowy dysk 24.04.05, 00:24
      Podobno na awaryjnośc ma wpływ przede wszystkim gęstośc zapisu danych. to chyba
      wszystko jedno, czy kupisz 120GB czy 160GB, poza ceną i pojemnością. Mówią, że
      dyski SCSI mają trzy razy dłuższą żywotność.
      Osobiście radziłbym ci przede wszystkim zafundować sobie stabilne biurko: duże,
      ciężkie, bezpośrednio stykające się ze ścianą, bo twardziele po prostu nie lubią
      wstrząsów. Radzę nie używać kieszeni na dysk, a jeśli już, to przed wyjęciem
      dysku odczekać z 10 minut przy wyłączonym komputerze, żeby talerze przestały
      wirować. Przy przenoszeniu strzeż się wstrząsów.
      Uważam, że najsolidniejsza jest Toshiba
      www.allegro.pl/show_item.php?item=47995705
    • cooba75 Re: nowy dysk 24.04.05, 09:51
      Jezeli zalezy ci na dlugiej gwarancji bierz Seagate:

proline.pl/shop.php?id=shopmain&q=seagate&progrupa=produkty&x=0&y=0
      a pozatym IBM/Hitachi lub Samsung

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka