Dodaj do ulubionych

c++ dla bardzo bardzo początkujących

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 18:17
cześć
nigdy nie miałam do czynienia z programowaniem a chcę się nauczyć tworzenia
choćby najprostrzych programików. Czy znacie coś łatwiejszego niż c++ ?
ewentualnie może jakiś naaaaaprawdę prosty kurs o c++ :) ?
Z góry dziękuję papapa
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: c++ dla bardzo bardzo początkujących 27.04.05, 18:57
      Kilka podstawowych pytań:
      - jaki język "naturalny" wchodzi w grę? Jeśli jest to tylko polski to wybór
      będzie ograniczony, jeśli może to być także angielski to wybór staje się bardzo
      szeroki.
      - dlaczego chcesz nauczyć się programować / co chcesz osiągnąć? od tego zależy
      czy nauka trudnego języka jakim jest C++ ma sens czy też nie.

Ja ze swojej strony poleciłbym któryś z prostych języków skryptowych. Moim
      faworytem jest Python. Dostępnych w sieci jest kilka dobrych "tutoriali" dla
      nie-programistów, niestety są tylko po angielsku. Gdy przejdziesz przez taki
      kurs dostajesz dostęp do sporej, wygodnej biblioteki gotowych funkcji i klas.
      • Gość: gabi23 Re: c++ dla bardzo bardzo początkujących IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:33
        Dziękuję za odpowiedzi na moje pytanie.
        Wyjaśniam że chodzi mi o program do tworzenia czegoś w stylu Kalendarzyka, to
        taki programik dla kobiet. Sprawdziłam, jest napisany w Delphi 5. Aż mnie korci
        żeby coś w nim pozmieniać, dodać nowe menu, narazie potrafię powstawiać prywatne
        fotki zamiast banerów :) Jestem naprawdę "zielona" w programowaniu, a chciałabym
        stworzyć coś dla własnych potrzeb. Problemem będzie fakt,że jezyk angielski w
        moim przypadku odpada...:(
    • Gość: KT05 Re: c++ dla bardzo bardzo początkujących IP: *.pronet.lublin.pl 27.04.05, 19:26
      > nigdy nie miałam do czynienia z programowaniem a chcę się nauczyć tworzenia
      > choćby najprostrzych programików. Czy znacie coś łatwiejszego niż c++ ?
      Znamy coś łatwiejsego. Ot choćby Pascal - stworzony do nauki programowania. Albo
      wspomniany Python, wymuszający parę dobrych nawyków, dobry język. Czy też mój
      faworyt Delphi pozwalający na szybkie tworzenei skomplikowanych aplikacji - ale
      nie zbyt dobry dla początkującego. Albo Java - bardzo przyjemny jezyk. Albo w
      końcu C# - wynalazek MS, przyjemny podczas pracy, nie wiem niestety jaki dla
      początkującego.

Jakieś kursy? Przede wszystkim Google.pl. 4programmers.net. binboy.org.
      cpw.netax.info. I sporo innych stron. Ale znajomość angielskiego jest wysoce
      wskazana.
    • Gość: Reader Zanim IP: 212.247.232.* 28.04.05, 06:57
      zabierzesz sie za C++ polecam C i "jedyna" rozsadna ksiazke jaka jest C
      Programming Kerningana i Ritchiego...

Jesli chodzi o programowanie obietkowe (C++, Java, C#) zacznij od przeczytania
      czegos "teoretycznego" dotyczacego OOA OOP (object oriented analysis/programming).
      By pozniej nie wychodzily jakis pseudoobiektowe potworki. Pozniej moze byc
      jakies Thinking in C++ czy cos takiego :)

Jesli chcesz tworzyc (nie pisac) programy, proste aplikacje pod Windows, to
      polecam Delphi.
      • Gość: KT05 Re: Zanim IP: *.pronet.lublin.pl 28.04.05, 09:14
        > Jesli chcesz tworzyc (nie pisac) programy, proste aplikacje pod Windows, to
        > polecam Delphi.

Uważasz że w Delphi nie trzeba pisać? To prawda że nie tyle jakby pisać w
        czystym WinAPI, ale przy skomplikowanych rzeczach i tak wychodzą tysiące linii
        kodu (no, może trochę przesadziłem) ;)
        • Gość: Reader To IP: 212.247.232.* 28.04.05, 09:49
          raczej skrot myslowy (niestety). Chodzilo mi o to, ze chcac nauczyc sie
          "programowania" czy raczej (na poczatku) tworzenia aplikacji Delphi bedzie
          lepszym wyborem niz np. Visual Studio. Wyborem dajacym szybkie efekty (w postaci
          dzialajacych okienek itd) co moze cieszyc poczatkujacego "programiste".

Oczywiscie zrobienie tzw. przegladarki do bmp :) nie daje wiedzy
          programistycznej i osobiscie (!) poczatkujacym dalbym vi/emacs + gcc + gdb jesli
          NAPRAWDE chieliby sie uczyc od podstaw...co w 99% zniecheciloby poczatkujacych,
          niestety.

Stad tez moj wybor zachecajacy do skorzystania z porzadnego IDE wraz z
          graficznym edytorem resourcow, by nieobeznanych ze sztuka moze zachecic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka