Dodaj do ulubionych

CloneDVD i martwa kopia filmu

27.05.05, 19:40
Kupilem ten program bo juz stracilem zbyt duzo krazkow poprzez zadrapania
spowodowane przez dzieci.
Zrobilem juz kopie jednego filmu, ale okazalo sie, ze ta kopia nie gra ani w
regularnym odtwarzaczu ani na komputerze. Komputer nie czyta dysku.

Uzylem ClonDVD (main movie only) z redukcja by zmiescilo sie na 4.7. Nie bylo
ostrzezen,ze cos nie tak w czasie wypalania.

Do wypalania mam jakis tam CD/DVD Combo drive i choc mam go juz prawie rok to
jeszcze na nim nic nie wypalalem.

Czy mam wypalac nastepny i byc moze marnowac kolejny nosnik, czy jest jakas
lepsza rada by wyjasnic o co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • bartoszpar Re: CloneDVD i martwa kopia filmu 27.05.05, 19:48
      Takie pytanko dodatkowe - a czy masz soft do odtwarzania DVD w komputerze?
      A co do stacjonarnych odtwarzaczy to są niestety dosyć wybredne jeżeli chodzi o
      płytki... raz że jedne czytają np. tylko DVD-R a DVD+R już nie ruszą, a poza
      tym nawet jak w instrukcji stoi napisane że ruszy to...okazuje się że nie
      płytki tej marki :P
      Więc powodów może być trochę.
      Acha! A jak nic nie wypalałeś to jest jeszcze taka możliwość że źle dobrałeś
      prędkość nagrania do danego nośnika (za szybko) ewentualnie ten roczny sprzęt
      słabo sobie radzi akurat z takimi płytkami (proponowałbym upgrade firmware'u ze
      strony intern. producenta)
      • artur737 Re: CloneDVD i martwa kopia filmu 27.05.05, 21:42
        Soft chyba mam bo filmy moge na nim odgrywac. Szybkosci nie musialem dobierac bo
        bo nie bylo takie funkcji w programie.

Wiec co? Stary sprzet? Po jednym roku?
        • bartoszpar Re: CloneDVD i martwa kopia filmu 27.05.05, 22:04
          Nie chodzi o to że stary (niesprawny), tyle że jego firmware może nie pierwszej
          świeżości. Producent często wypuszcza uaktualnienia wewnętrznego programu
          danego sprzętu czyli właśnie firmware'a - poprawki zazwyczaj dotyczą instrukcji
          czytania nowych nośników, albo lepszej z nimi pracy. Jak nie producent to
          jakieś grupy na necie ale to już nieautoryzowane, co zazwyczaj w niczym nie
          przeszkadza za wyjątkiem sytuacji kiedy coś się pozajączkuje i trzeba oddać do
          serwisu (na gwarancji)to pierwsze sprawdzają właśnie firmware- nieautoryzowane
          => gwarancja przepada. A poza tym zazwyczaj to nieautoryzowane nie ma blokady
          DVD Region, czyli płytki z całego świata może odtwarzać :)
          Co do szybkości...no nieładnie że nie było...Mogła być sytuacja że np.
          nagrywasz na płytkach 8x z maksymalną prędkością swojej nagrywarki, a system
          PeCeta w takich prędkościach nie wyrabia, jeżeli to jest płytka z danymi to
          system zabezpieczenia zapisu w stylu burnproof czy tam jakiś justlink, czy jak
          go producent nazwał zrobi swoje i płytka się poprawnie nagra, a niestety format
          Audio-CD jak i DVD-Video potem mocno "krzaczą" na tych znacznikach co je
          nagrywarka podczas opróżnień bufora robiła :/
          Co do softu, to chodziło mi o playera DVD, bo filmy w formacie avi czy mpg
          to z odpowiednimi kodekami każdy system odtworzy, a płytę DVD to już nie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka