Gość: wxqc11h IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 19:37 uruchamiam komputer, wydaje 4 beepnięcia co oznacza według Beep Kodów AMI "Timer Not Operational" Czy da się coś z tym zrobić ? co mogę zrobić ? bardzo zależy mi na szybiej pomocy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
amon-ra Re: BIOS: Timer Not Operational 02.08.05, 20:00 Po pierwsze: czy system operacyjny w ogóle uruchamia się? Czy komputer realizuje boot-sequence? Krótki wywiad na google.pl nie nastraja optymistycznie - sugeruje się różne przyczyny tego problemu, włącznie z uszkodzeniem samej płyty głównej. Jak zawsze, spróbuj zresetować ustawienia BIOS-u. Możesz także sprawdzić w Setup-ie, czy ustawienia nie zmieniają się samoczynnie na przestrzeni czasu (szyna, zegar, opcje IDE) - świadczyłoby to o uszkodzeniu/wyczerpaniu się bateryjki na płycie. Link Zgłoś
Gość: wxqc11h Re: BIOS: Timer Not Operational IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:09 już googlowałem i tylko utwierdziło mnie to w przekonaniu że nie jest ciekawa ta sytuacja. Bios resetowałem już wcześniej i niczego to nie dało. resetowałem go używając zarówno zwori do tego przeznaczonej jak i wyjnmując abtaerie i nadal nic z tego... komputer nie odpala się w ogóle. włączam i odrazu słychać 4 beepnięcia. nawet nie odpala się monitor o botowaniu nie ma już zupełnie mowy. Link Zgłoś
amon-ra Re: BIOS: Timer Not Operational 02.08.05, 21:29 Cóż, w takim wypadku radziłbym jednak zanieść komputer do serwisu celem sprawdzenia, czy z płytą główną wszystko jest w porządku. Możesz ewentualnie pobawić się jeszcze podmianą zasilacza, ale z mojego punktu widzenia jest to działanie bezcelowe, poza tym nie wiadomo, jak płyta zachowałaby się w kontakcie z zasilaczem innego typu - robiłbyś to na własną odpowiedzialność. Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: BIOS: Timer Not Operational IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.05, 23:13 Podmiana zasilacza nie ma sensu co innego podmiana ramu na inny. Poniewaz powodem jest albo uszkodzony ram albo uszkodzona plyta albo uszkodzona kosc biosu itd. PS. Czy plyta to ECS? Link Zgłoś
Gość: wxqc11h Re: BIOS: Timer Not Operational IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:51 ram juz wymieniałem i nic to nie dało.. z zasileczem też myślę, że nie ma po co kominować. Nie jest to płyta ECS ale jakiś gorszy szajs. no nic tzeba będzie dać do serwisu... dzieki za zainteresowanie. Link Zgłoś