Dodaj do ulubionych

Stabilność Waszych Linuksów

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.06, 20:59
Jak tam u Was ze stabilnością?

Mi czasem zdarzają się problemy. Pod X'ami system zastyga, katalog /var/log
spuchł ostatnio do 900 MB (głównie plik errors.log), zdarzyło się, że komputer
automatycznie zresetował się podczas korzystania z edytorka nano w konsoli...
Jądro najnowsze 2.6.14.5. Stabilność tego systemu to mitologia. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: Stabilność Waszych Linuksów 14.01.06, 21:12
      Nic takiego nie ma u mnie miejsca.

Jedynie Firefox czasem zamykał sie sam z siebie podczas ladowania strony
      - ale po jakims kolejnym upgradzie juz tak sie nie dzieje.
      • Gość: kukluks [...] IP: 195.69.82.* 15.01.06, 13:05
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gość Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.01.06, 21:13
      Problem stabilności w linuxie nie istnieje,linux jest całkowicie stabilny,a ty
      coś bredzisz,albo coś zepsułeś czy zainstalowałeś nieodpowiedniego lub masz
      pecha i "nieodpowiednią" dystrybucję.Linux chodzi kamiennie
      niezawodnie,szczególnie internet.
      • Gość: fan_linuksa Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.06, 21:27
        >coś zepsułeś czy zainstalowałeś nieodpowiedniego

To jest możliwe tylko w Windzie kolego.

Moja dystrubucja to Arch Linux 0.7.1 Noodle. Problemy są z nią od początku.
        Wcześniej był CRUX 2.1 - tam również wieszały się Iksy.
        • Gość: kukluks [...] IP: 195.69.82.* 15.01.06, 13:04
    • user0001 Re: Stabilność Waszych Linuksów 14.01.06, 21:36
      Ja sprawdziłbym stabilność sprzętu, zwłaszcza temperatury (procesor, chipset,
      pamięci i grafika), poza tym stabilność napięć.

Wszystko to w trakcie kompilacji gcc (w pętli, kompiluję gcc, instaluję i
      ponownie kompiluję świeżo zainstalowanym gcc).

Do tego warto było by przejrzeć errors.log i zobaczyć o co system pluje się.
    • Gość: Artur Przezywacz Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: 195.69.82.* 15.01.06, 00:27
      Zainstaluj sobie XP moze
      • Gość: fan_linuksa Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.06, 12:11
        Chyba zbyt krótko korzystacie z tego systemu. Albo udajecie, że problemu nie ma.
        • Gość: kukluks [...] IP: 195.69.82.* 15.01.06, 13:11
        • hanatol Re: Stabilność Waszych Linuksów 15.01.06, 16:30
          Gość portalu: fan_linuksa napisał(a):

> Chyba zbyt krótko korzystacie z tego systemu. Albo udajecie, że problemu nie ma

Jakieś 10 lat. Moim zdaniem nie ma problemu.
          Czasem się zdaży jakiś bład ale z reguły jest szybko naprawiany - korzystam z
          debian unstable.
    • gray Re: Stabilność Waszych Linuksów 15.01.06, 12:26

spróbuj popularniejszej dystrybucji - więcej osób nad nimi pracuje, więcej
      błędów udaje się wychwycić i naprawić.
    • b00g13 Re: Stabilność Waszych Linuksów 15.01.06, 13:00
      Mi jeszcze nic takiego się nie pojawiło. No ale z drugiej strony nigdy nie
      zostawiałem go włączonego (domowy komp) na dłużej niż 3-4 tygodnie.

jeszcze jedno - Mit, a nie Mitologia.
      • Gość: kukluks [...] IP: 195.69.82.* 15.01.06, 13:04
        • b00g13 Re: Stabilność Waszych Linuksów 15.01.06, 13:08
          > OOOO TYLKO 3 TYGODNIE SUPER STABILNOSC GWARANCJA BEZPIECZNEJ PRACY

Do czego pijesz? Znaczy, twoim zdaniem, nie powinienem wyłączać komputera w domu
          bo wyłączenie go nie zagwarantuje mi stabilnej pracy? IMHO gdzieś tu jest
          błąd... i mimo najszczerszych moich starań wydaje mi się, ze tym błędem jesteś
          po prostu ty.
          • Gość: kukluks [...] IP: 195.69.82.* 15.01.06, 13:09
    • gobi03 Re: Stabilność Waszych Linuksów 15.01.06, 14:23
      Mam Fedorę 3 z jądrem 2.6.cośtam i nie narzekam. Wydaje mi się, że można by
      spróbować przeczytać coś z tych komunikatów o błędach. System mówi - warto
      posłuchać.
      Ja głosuję na częściowo niesprawną pamięć.
      • hypion Re: Stabilność Waszych Linuksów 15.01.06, 17:45
        Z moich doświadczeń jeśli linux się wiesza to znaczy że coś nie tak ze sprzętem.
        Używam różnych dystrybucji ( ale zawsze z kernelem 2.4 ) na kilku kompach i
        zwykle uptime mam rzedu 2-3 miesiące ale nie z powodu niestabilności ale tego
        że trzeba wydmuchac kurz z kompów a zwłaszcza zasilaczy i w tym celu je wyłączyć
        . Na miejscu autora sprawdziłbym chłodzenie procesora i wiatrak w zasilaczu .
        • Gość: fan_linuksa Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.06, 21:54
          Po głębszym rozeznaniu się w temacie stwierdzam, że:

* Linuks tak naprawdę nie zawiesił mi się ani razu.
          * Zawisły iksy - za sprawą sterowników nvidii. Dało się je skillować przez ssh.
          Iksy nie wieszają się już odkąd korzystam z generycznego sterownika nv (ale
          akceleracji już nie mam; chociaż nie za bardzo mi zależy - nie gram w gry).
          * w logach systemowych jest od cholery informacji: "scheduling while atomic:
          swapper/0xffffffff/0" oraz "ibm_acpi: ec object not found". Te dwa komunikaty
          potrafią wypełnić plik errors.log na objętość 900 MB. Myślę, że to wina słabo
          przetestowanego najnoweszego jądra :/ (jądra 2.4 nie chcą mi się kompilować bo
          mam gcc 4 ://)
          * mielenie dyskiem - przerzuciłem system z raiserfs na partycję z ext2 i jest
          już OK (przy okazji: nikt mi nie powie, że reiserfs jest szybki; teraz to
          dopiero mam speeda :D)

Dziękuję wszystkim za konstruktywne porady. Myślałem dotąd, że to forum służy
          tylko rozwiązywaniu problemów w stylu 'skąd wziąść gg' ;)
          • Gość: kukluks Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.01.06, 20:36
            > * Linuks tak naprawdę nie zawiesił mi się ani razu.

BUEHEHEHE dobre, "tak naprawde", rozumiem, ze tamto to bylo wszystko na niby

> Myślałem dotąd, że to forum służy tylko rozwiązywaniu problemów w stylu 'skąd
            wziąść gg'

Do rozwiazywania problemow "skad WZIASC" to jest forum o ortografii
            • Gość: fan_linuksa Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.06, 20:44
              >BUEHEHEHE dobre, "tak naprawde", rozumiem, ze tamto to bylo wszystko na niby

Nie, wynikało z pobieżnej analizy tematu. Bo skoro iksy przestały odpowiedać
              uznałem na początku, że to W OGÓLE system przestał odpowiadać.

> Do rozwiazywania problemow "skad WZIASC" to jest forum o ortografii

Twoja wypowiedź jest niezgodna z ustawą o ochronie języka polskiego, ponieważ
              nie zawiera polskich znaków diaktrycznych.
              • Gość: kukluks Re: Stabilność Waszych Linuksów IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.01.06, 23:16
                > Twoja wypowiedź jest niezgodna z ustawą o ochronie języka polskiego, ponieważ
                > nie zawiera polskich znaków diaktrycznych.

Tonacy brzytwy sie chwyta

Nie uzywam polskich znakow celowo, bo jest z nimi w sieci roznie, a nie chce
                przypadkowo sie narazic na komentarze "ty lamerze ze swoim kodowaniem windows-
                1250" od podobnych tobie FANOW, ale widze, ze teraz ustawa o ochronie jezyka
                polskiego sobie gebe wycieracie jak juz do windows-1250 nie mozna sie przyczepic
          • Gość: kukluks Post scriptum IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.01.06, 20:41
            To twoje tlumaczenie "Linuks tak naprawdę nie zawiesił mi się ani razu [...]"
            mozna przyrownac do:

"Gdyby nie to, ze mam zrabany dysk, to nie mialbym badsectorow"
          • Gość: kukluks Skoro juz jestesmy przy ustawie o ochronie jezyka IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.01.06, 17:38
            polskiego, to

> korzystam z generycznego sterownika

Nie ma takiego slowa "generyczny" w jezyku polskim. Przegrales.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka