Gość: a.s.s. IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.06, 12:18 Vista w Styczniu 2007 (moze)a dalej to: 2008r. Fiji - cos pomiedzy Windows XP a Vista. 2010r. Vienna - to juz najnowsza generacja. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: wer Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 01:27 Linux :P Link Zgłoś
Gość: p2p Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.acn.waw.pl 14.04.06, 01:39 Linux? Bedzie ciezko bo niektorzy poza systemem uzywaja jeszcze programow :) Link Zgłoś
Gość: urt Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.04.06, 03:02 po co te durne Visty i inne.Powinni udoskonalić win98se. Te nowe programy to jak byś miał robale w kompie.Po co tyle bajerów 2GB pamięci- po co to?Chyba dla wariatów,wszystko zamula. Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.06, 08:26 Po co światło? Przecież ciemność też jest fajna... Link Zgłoś
Gość: fdd-maniak Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.06, 16:09 Na ciemność wystarczy lampka na biurku. A po co ci w pokoju latarnia uliczna albo reflektor? Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.crowley.pl 20.04.06, 09:11 Porównanie w2k, czy wxp do w98se jest mocno niedorzeczne - w 98 wystarczy jeden program, który (przez pomyłkę lub celowo) pisze coś do tablicy przerwań i system nadaje się do resetu. W NT nie ma już tego problemu... Co do Visty - kupię, jak będzie stabilna i niezbędna do pracy (wcześniej szkoda kasy)... Link Zgłoś
blekot Re: WindowsXP,Vista - co dalej 14.04.06, 09:55 Gość portalu: p2p napisał(a): > Linux? Bedzie ciezko bo niektorzy poza systemem uzywaja jeszcze programow :) po zainstalowaniu linuksa masz: dwie przeglądarki (dwie kolejne gotowe do zainstalowania), dwa komunikatory, pakiet biurowy (inny edytor tekstu gotowy do zainstalowania), kilka programów do multimediów, kilka programów do zarządzania systemem, kilka przeglądarek grafiki, edytora grafiki, program do nagrywania, do torrentowania i jeszcze kilka różnego typu programów gotowe, bez ściągania, szukania nie jest tak źle nie każdy używa cooledit albo CADa na codzień, prawda? Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: 80.68.236.* 14.04.06, 12:55 blekot napisał: > po zainstalowaniu linuksa masz: Dobrze napisałeś: PO ZAINSTALOWANIU. A to jest problem. Jestem doświadczonym uzytkownikiem komputerów (12 lat zawodowo w branży) i mam za sobą kilkanascie instalacji Linux'a i ŻADNA nie przebiegła bez problemów. Czyli 100% instalacji z problemami. W przypadku Windy (w jakiejkolwiek wersji) to między 30 a 40% (nawet na tych samych maszynach) Wszystkim mądralom, którzy tak chętnie opluwają Windę daję małe zadanko: proszę w ciągu 1 godziny na dowolnym kompie BEZ DOSTĘPU DO INTERNETU i na dowolnej drukarce wydrukować dowolny tekst napisany czcionka Arial 10. Zasady zawodów: 1. Test trwa 1 godzinę i ani sekundy dłużej 2. Dostajemy kompa z niesformatowanym dyskiem 3. Od zera stawiamy system 4. Efektem pracy ma być WYDRUKOWANY na drukarce dowolny tekst czcionką Arial 10 powodzenia PS. Z mojego własnego doświadczenia wiem, że przewaga Windy w tych zawodach to jakieś 8:2, czyli na 10 razy 8 wygrywa Winda Link Zgłoś
blekot Re: WindowsXP,Vista - co dalej 14.04.06, 13:30 nie ciągnijmy tego sporu bo to nie ten temat chciałem tylko napisać p2p, który amputował, że nie ma programów pod linuksem, że takowe są i jest w czym wybierać www.chomiks.com/chomiki180.htm Link Zgłoś
Gość: ja Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.06, 13:36 > Dobrze napisałeś: PO ZAINSTALOWANIU. A to jest problem. > Jestem doświadczonym uzytkownikiem komputerów (12 lat zawodowo w branży) i mam > za sobą kilkanascie instalacji Linux'a i ŻADNA nie przebiegła bez problemów. To widac ile jest warte twoje doswiadczenie. > w ciągu 1 godziny na dowolnym kompie BEZ DOSTĘPU DO INTERNETU i na dowolnej > drukarce wydrukować dowolny tekst napisany czcionka Arial 10. > Zasady zawodów: > 1. Test trwa 1 godzinę i ani sekundy dłużej > 2. Dostajemy kompa z niesformatowanym dyskiem > 3. Od zera stawiamy system > 4. Efektem pracy ma być WYDRUKOWANY na drukarce dowolny tekst czcionką Arial W Linuksie nie ma standardowo czcionki Arial. Skad wezmiesz sterowniki od drukarki pod Windowsa i Linuksa nie majac dostepu do internetu? Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: 80.68.236.* 14.04.06, 13:56 Gość portalu: ja napisał(a): > Skad wezmiesz sterowniki od drukarki pod Windowsa i Linuksa nie majac dostepu d > o > internetu? Z płytki dostarczanej przez producenta drukarki, na kórej są sterowniki do Windy a nie ma (zazwyczaj) do Linux'a :) Link Zgłoś
Gość: ja Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.06, 14:05 > > Skad wezmiesz sterowniki od drukarki pod Windowsa i Linuksa nie majac dos > tepu > d > > o > > internetu? > > Z płytki dostarczanej przez producenta drukarki, na kórej są sterowniki do > Windy a nie ma (zazwyczaj) do Linux'a :) To bardzo obiektywny test. To moze zrobimy taki: 1. Zainstalowac system bez dostepu do internetu. 2. Stworzyc obrazek SVG, PNG i JPG i przeprowadzic proste operacje(zwiekszyc rozdzielczosc, kontrast, jasnosc, balans kolorow) 3. Stworzyc prezentacje multimedialna 4. Stworzyc jakis diagram (np UML, siec komputerowa lub cos podobnego) 5. Stworzyc prosta strone internetowa 6. Stworzyc jakis prosty arkusz kalkulacyjny i zrobic wykres na jego podstawie 7. Napisac CV i wyeksportowac do pdf`a Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: 80.68.236.* 18.04.06, 14:59 Gość portalu: ja napisał(a): > To bardzo obiektywny test. Zgadzam się > To moze zrobimy taki: > 1. Zainstalowac system bez dostepu do internetu. > 2. Stworzyc obrazek SVG, PNG i JPG i przeprowadzic proste operacje(zwiekszyc > rozdzielczosc, kontrast, jasnosc, balans kolorow) > 3. Stworzyc prezentacje multimedialna > 4. Stworzyc jakis diagram (np UML, siec komputerowa lub cos podobnego) > 5. Stworzyc prosta strone internetowa > 6. Stworzyc jakis prosty arkusz kalkulacyjny i zrobic wykres na jego podstawie > 7. Napisac CV i wyeksportowac do pdf`a Wszystko to można stworzyć w aplikacjach napisanych na Windę więc linux z góry stoi na przegranej pozycji, ponieważ Windows prawie (no jednak jest to prawie) zawsze daje się uruchomić w trybie graficznym (no w zasadzie innego nie ma) a Linux niestety nie. Jeśli umiesz stworzyć plik graficzny, prezentację, CV, arkusz kalkulacyjny itd w trybie konsolowym to gratuluję. a gros moich problemów wynikało z tego, że komputer na kótrym miałem odpalić Linux'a miał coś nietypowego (np. kartę graficzną) i działał wyłacznie w trybie konsolowym (tekstowym - nie chodzi o nazwenictwo, każdy wie o co mi chodzi). Owszem, prawie zawsze udawało się pokonac tę przeszkodę, ale zawsze wymagało to GODZIN (a czasem i dni nie DNI) przeszukiwania internetu, a w dwóch przypadkach niestety wymiany sprzętu (raz dotyczyło to karty graficznej, raz dzwiękowej). I tu zawsze wychodzi wyższość Windy w prostych zastosowaniach (ile procent użytkowników MUSI edytować obrazek czy zapisać coś jako pdf?), czyli napisanie prostego tekstu i jego wydrukowanie. Nie wiem jak niespotykaną konfigurację sprzętową spotkasz, winda zawsze Ci sie uruchomi w trybie VGA (640x480) a Linux nie koniecznie. Link Zgłoś
mmkkll Re: WindowsXP,Vista - co dalej 14.04.06, 14:08 www.linuxprinting.org/ Ja tam szczególnych problemów w tym względzie nie widzę. Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: 80.68.236.* 18.04.06, 15:00 Proszę Cię, czytaj ze zrozumieniem :) Link Zgłoś
Gość: Ona Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 15:53 Gość portalu: ja napisał(a): > Skad wezmiesz sterowniki od drukarki pod Windowsa i Linuksa nie majac dostepu do internetu? Tak się składa, że system WINDOWS ma już sterowniki do co najmniej 300 modeli drukarek i coś tam sobie wybierze odpowiedniego i to o dziwo - bez dostępu do internetu. ;) Nie wiesz o czym piszesz i piszesz byle co ! :( PO CO ? Link Zgłoś
user0001 Re: WindowsXP,Vista - co dalej 18.04.06, 16:01 Podobnie Linux ma CUPS, a w nim sterowniki do kilkuset modeli drukarek. A jeżeli drukarka może pracować w trybie emulacji któregoś z de-facto standardów (igłówki epson, atramentowki PCL3, laserówki PCL5 lub PostScript), to również da się dopasować sterownik. Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.wroclaw.mm.pl 18.04.06, 20:39 Właśnie odtanio zdarzyło mi się konfigurować CUPS-a pod SuSE 9.1. Drukarka: LaserJet 1100A. Czas 3 godziny :) Na ŻADNEJ windzie nie zajęło mi więcej niż 10 minut. powodzenia. Link Zgłoś
Gość: Reader Lub IP: *.ericsson.net 20.04.06, 09:40 np. Fedora vs. XP - po instalacji stworzyc dokument CV w wersji PDF - postawic serwer www - stworzyc aplikacji z interfejsem GUI - probowac skalowac predkosc procesora w notebooku z pentium/celeron m itp itd Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Lub IP: 80.68.236.* 20.04.06, 10:38 95% uzytkowników nie potrzebuje: > - postawic serwer www > - stworzyc aplikacji z interfejsem GUI > - probowac skalowac predkosc procesora w notebooku z pentium/celeron m Ale potrzebuje szybko móc napisać dokument w formacie Word'a A poza tym jak chcesz: > - stworzyc aplikacji z interfejsem GUI > - probowac skalowac predkosc procesora w notebooku z pentium/celeron m bez interfejsu GUI - a to jest główna "bolączka" linux - jak nie masz sterowników do NIETYPOWEJ karty graficznej to nie odpalisz GUI, a jak nie masz GUI to dla PRZECIĘTNEGO użytkonika ściągnięcie czegokolwiek z internetu jest NIEWYKONALNE. W Windows nie ma tego problemu, bo albo masz sterowniki na płytce (do Windy są ZAWSZE, do Linux'a - INCYDENTALNIE) albo odpalasz Windę w trybie VGA 640x480 i sciagasz z internetu. powodzenia Link Zgłoś
Gość: Reader Heh IP: *.ericsson.net 20.04.06, 11:00 niespodzianka. tak samo w linuksie. w trybie Vesa! btw. w formacie worda tez napiszesz :) Link Zgłoś
habrys Linux jest latwy w instalacji i obsludze 20.04.06, 11:03 I owszem jeszcze niedawno nie bylo tak rozowo. A i dzisiaj mogloby byc jeszcze lepiej, mysle, ze niedlugo bedzie. Ale... Zainstalowalem ostatnio Ubuntu 5.10 i zmusilem zone, ktora jest absolutnym laikiem do uzywania go. Sama instalacja trwala niecala godzine i przebiegla bezproblemowo. Zona troche byla wystraszona, ale bardzo szybko zaczela sobie Linuxa chwalic. Ze czcionki ladniejsze, wszystko dziala jak trzeba (nie zeby pod XP nie dzialalo, tez dzialalo), mozna sie kolezankom pochwalic, ze jest sie "trendy". Jesli o mnie chodzi, to jestem informatykiem i uzywam domowego komputera do wielu zastosowan. Nie ma zadnych problemow z (dzialalo natychmiast po instalacaji): - edycja tekstow w OpenOffice - rowniez dokumenty stworzone wczesciej w Wordzie, - arkusze kalkulacyjne w OpenOffice (uzywam do ksiegowosci) - import z Excela bez problemu, - mail (Thunderbird), www (Firefox), torrent (Azureus), osiolek (aMule), - nagrywanie plytek cd i dvd (K3B), - edycja i przegladanie zdjec (GwenView, GIMP), - drukowanie zdjec i dokumentow, - filmy, mp3, radio internetowe, - srodowisko programistaczne Java (NetBeans, Eclipse). Wiekszosc z tych rzeczy jest dostepna zaraz po instalacji, niektore trzeba doinstalowac, ale robi sie to czesto prosciej i szybciej, niz w XP - z repozytorium (Ubuntu ma doskonale zarzadzanie pakietami: deb, Synaptics). Jedynym problemem sa gry bez wersji pod Linuxa - czyli niestety ciagle doskonala wiekszosc. Czesto i to mozna obejsc (Cedega, Winex), ale nie jest to juz takie proste. Wiec ciagle mam Windowsy na drugiej partycji - tylko do grania. Nie chce mi sie tracic czasu na kombinowanie. Mysle, ze Linux juz bardzo niedlugo przekroczy mase krytyczna ilosci uzytkownikow i producentom sprzetu bedzie sie oplacalo pisac i dolaczac na plytkach drivery. To samo z grami. Doom3 i pare innych gier juz jest pod Linuxa, ale niestety ciagla dosc malo. A ostatnio milo zdziwiliem sie kupujac nowa plyte glowna CrossFire (Asus A8R32-MVP Xpress Deluxe 32). Prosze bardzo: jest i sterownik do windows, i do Linuxa. Slowem, jestem optymista jesli chodzi o przyszlosc Linuxa. Link Zgłoś
cooba75 Re: WindowsXP,Vista - co dalej 14.04.06, 07:34 www.frazpc.pl/komentarze/news/16405-XP_jak_Vista Link Zgłoś
Gość: 22 Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.04.06, 11:50 idzcie do diabła ,albo na inne forum z tym linuksem! Program dla porąbanych. Link Zgłoś
Gość: fdd-maniak Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.06, 16:20 Skąd ta nienawiść? Dlaczego przeszkadza ci, że ktoś może kierować się inną filozofią i korzystać z innego softu? Link Zgłoś
user0001 Re: WindowsXP,Vista - co dalej 18.04.06, 15:15 A razem z premierą finalnej wersji Visty zostanie przedstawiony światu Duke Nukem Forever :-) Link Zgłoś
Gość: Nisza Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 15:58 BRAWO [sprawiedliwy] !!! JEB*Ć ten linux ! To NIE JEST system 'users friendly' ! Co i widać po jego miernej popularności. NISZOWY system i tyle !!! Link Zgłoś
Gość: fdd-maniak Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.06, 16:15 >JEB*Ć ten linux ! Radzę ci liczyć się ze słowami. >To NIE JEST system 'users friendly' ! Mój komputer to maszyna wyłącznie linuksowa (winda zdeinstalowana rok temu) i nie wyobrażam sobie już pracy na innym systemie. >Co i widać po jego miernej popularności. Wciąż rosnącej... >NISZOWY system i tyle !!! I CO z tego, że niszowy? Link Zgłoś
tswiercz Re: WindowsXP,Vista - co dalej 20.04.06, 09:28 To ja opiszę problem od drugiej strony. Pożyczyłem adapter Bluetooth do komputera, aby móc się połączyć z komórką. Tylko problem polegał na tym, że zapomniałem wziąść płytki ze sterownikami. I XP sobie jakoś nie poradził, a sterowników tak łatwo też nie znajdziesz w netcie. A pod Linuxem włożyłem "gwizdek" do kompa i już działało. Pliki przekopiowałem przez krusadera (taki total commander), więc chyba już nie ma nic bardziej user-friendlego. Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WindowsXP,Vista - co dalej IP: 80.68.236.* 20.04.06, 10:43 Wiesz, jakbyś chciał podłączyć F16 do Windy do też by sobie nie poradziła, ale ilu uzytkowników ma w domu F16? Ja nie napisałem NIGDZIE że Linux jest do kitu, albo coś w tym guście. Owszem w wielu zastosowaniach przewyższa Windows i to znacznie ale NIE NADAJE SIĘ dla ZWYKŁEGO użytkownika. pozdrawiam Link Zgłoś
fojtho Re: WindowsXP,Vista - co dalej 20.04.06, 11:01 Zwolennicy Linuxa są jak babcie moherowe gotowi oddac życie za "swój" system, nie trafiają do nich żadne argumenty i tak uważają sie za najmądrzejszych na świecie. Link Zgłoś
Gość: Reader Blad. IP: *.ericsson.net 20.04.06, 11:02 Nadaje sie dla zwyklego uzytkownika. Linux nie nadaje sie dla zwyklego uzytkownika Windows byc moze ;) (choc i to sie zmienia) Ale zaczynajac(!) przygode z komputerem i np. Ubuntu mozna bardzo wygodnie robic wiele rzeczy (no moze poza graniem w gry), bez znajomosci Windowsa. Link Zgłoś