GoĹÄ: kompik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:33 Szkoda zachodu. Vista nie wprowadza niczego istotnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 Re: Vista, wio ? prrrrr....... 28.01.07, 21:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=55754518 Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Pomnik dla ludzkości? Haha, raczej łańcuch… 28.01.07, 21:21 Zanim, drogi obywatelu, kupisz/zainstalujesz ten system, przeczytaj tekst "Analiza kosztów systemu ochrony treści w Windows Vista": byte.livenet.pl/?page_id=819&page=1 I oczywiście się zastanów. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Uciekać od Visty! 28.01.07, 21:48 Tragedia! To, co Microsoft odstawił tym razem jest gorsze od wprowadzenia Windows 95 trzynaście lat temu. Proponuję poczytać fragmenty artykułu byte.livenet.pl/?page_id=819&page=2 (cały jest nieco długi) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Bilu, który masz małego i miękkiego! 29.01.07, 01:29 Jako jeden z przedstawicieli ludzkości mówię ci: wsadź sobie ten swój pomnik w zadek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: openmind.desk.pl polecam linuxa, coś pięknego IP: *.jjs.pl 29.01.07, 06:45 ... Odpowiedz Link Zgłoś
zupa_wolowa W KDE przeboje Visty są już od paru lat 29.01.07, 22:02 I trójwymiarowe przezroczyste okienka, i możliwości ograniczania tego, co kto bedzie ogladał, i inne bajery. Nie pojmuję, dlaczego frajerzy wciąż wybierają Windy. Lubią tracić kasę na to, co mogą mieć za darmo i lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pewex Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:26 bo nie wszystkich stać na appla pro za 8000 PLN w górę, a nie wszyscy używają czegoś do pisania odbierania mejli i połażenia po internecie, są tacy wyobraź sobie że używają komputera do czegoś innego, i nie dostają w tym celu wsparcia od quarka/adobe/corela pod linuxa a te programy są po Mac Os'a oraz windowsa a jako że porządny mac kosztuje sporo a same programy swoje również to wybierają np też Core Duo ale za rozsądniejsze pieniądze tylko że pod windowsem Odpowiedz Link Zgłoś
zupa_wolowa Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP 29.01.07, 22:56 Sam czasami w grafice robię - nie ma przesadnej różnicy. Przykład: lysakowski.wordpress.com/files/2006/10/giertychdarwin_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
linfan najlepszy program graf pod linuksa: photoshop :) 29.01.07, 23:15 corel takze sie nada. linuks z crossoveroffice czyni cuda :) Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: najlepszy program graf pod linuksa: photoshop 30.01.07, 08:37 "Vista wio, łatwo powiedzieć" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fedora Buheh to co Vista ma dziś Linux miał w 98 roku IP: 82.139.47.* 30.01.07, 09:22 hehe. Majkrosft nawet jak by bardzo chciał chyba już nigdy nie dogoni Linuksa w postępie technologicznym mimo ogromnym środków. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Z każdą kolejną edycją system operacyjny MS 30.01.07, 11:11 zmierza do "kompletnego oprogramowania dla PC" Dla mnie system operacyjny to środowisko, program, dzieki któremu mogę zainstalowac cała reszte potrzebnych mi programów Obrazowo dobry system to podłoga na której moge poustawiac rzeczy. Vista z tego co widzę będzie zalaminowanym telewizoro-pralko-lodówko-suszarko-kuchenko-laptopo-łóżko-sedesem, wbudują wszystko. Nie doinstalowuję programu do odtwarzania mp3, filmów, nie doinstalowuje przeglądarki internetowej bo wszystko jest. To może wygodne (tak samo jak zakup w/w telewizoro-pralko-...-sedesu) ale kłopotliwe 1) różnorodność (musze miec to co MS uznał za najlepsze) 2) konkurencja jest szybsza i lepsza, juz ma lepsze produkty za rok jeszcze lepsze. Chciałbym żeby MS powrócił kiedyś do koncepcji systemu jako takiej podłogi (np za 50$) na której już sam sobie ustawie co będę chciał (ewentualnie sprzedawał jako drugi produkt "multimedialny kombajn MS" za drugie 50$) - zamiast teraz calośc za 100$. IE, MP i inne cuda MS to tylko balast który trzeba odinstalowywac (na dodatek nie wszystko sie da bo "wbudowane" integralnie w system) Odpowiedz Link Zgłoś
phun w Linuxie sa pezeroczyste okienka juz dosc dawno 30.01.07, 11:48 pozatym wsparcie do IPv6 i wiele innych nowinek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pimp Re: Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 23:15 Mimo wszystko, GIMP jeszcze Photoshopowi do pasa nie dorasta, ale jest na dobrej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: linfan Re: Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 23:19 Gość portalu: pimp napisał(a): > Mimo wszystko, GIMP jeszcze Photoshopowi do pasa nie dorasta, ale jest na dobre > j > drodze. na tej drodze jest od ladnych kilku lat. mnostwa ladnych kilku lat. i dalej ma 'to wewnetrzne fuj, to ukryte bzieeee'. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: moody Re: Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP IP: *.zory.msk.pl 30.01.07, 14:19 Tak , ale ze zdecydowanej większości funkcji użytkownik fotoszopa nie korzysta , tak więc po co ma płacić za orginalnego fotoszopa , skoro akurat te funkcje w gimpie dostanie za darmo ? Inna sprawa jeśli ktoś ma pirata. Ludzie korzystają z fotoszopa bo jest bardzoiej rozreklamowany , bo firme stać na reklame etc a gimp hmm jest darmowy. I to właśnie jest jego najważniejsza zaleta. Można w nim obrobić zdjęcia , zmniejszyć powiększyć coś narysować etc. Nikt nie wykorzystuje w pełni możliwości fotoszopa za ponad tysiąc złotych. Jeśli musiałbyś nabyć orginała zamiast bawić się piratem nagle dostrzegłbyś jakim "fajnym" programem jest GIMP. Enjoy ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: makak_ Re: Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 07:39 Ale gimp nie ma obsługi formatu CMYK i to go głównie dyskfalifikuje, jeśli robisz coś pod web to nie ma problemu, ale jeśli chciałbyś coś podziałać pod druk, to już zapomnij. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grafik Re: to zrób orle separacje barwne w gimpie IP: *.coyote.pl 30.01.07, 10:23 i sie nie wypowiadaj na tematy ktorych do konca nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kobe Re: to zrób orle separacje barwne w gimpie IP: *.entel.pl 30.01.07, 11:28 a jesli drukarnia chce plik kompozytowy orle? np pod CTP? orle...? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TPepe Re: to zrób orle separacje barwne w gimpie IP: *.nencki.gov.pl 30.01.07, 13:20 Umówmy się, GIMP sucks, brak procesowania 16 bitowych obrazków, nie mówiąc już o 32 bitowych. Brak systemu zarządzania kolorem. Brak warstw korekcyjnych. Brak bibliotek spot-colorów. To program zdecydowanie amatorski. Ale nie trzeba instalować Microsoftu, można sobie kupić Makówke i ma się UNIX + grafikę:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kobe Re: to zrób orle separacje barwne w gimpie IP: *.entel.pl 30.01.07, 14:31 nie mam nic wspolnego z gejtsem...:) os X na G5 i naprawde sprzet spod jabluszka nie jest juz tak drogi jak to bylo kilka lat temu - polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pewex Re: Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 11:19 nie mówię o efektach bo tych w pracy nie wykorzystuje :) ale np. obsługa fontów Type 1 poprzez Adobe Type Managera, oraz to co GIMP nie potrafi i długo potrafił nie będzie CMYK !!!! Brak wsparcia Adobe to poważne konsekwencje, brak Acrobata, tudzież chociaż samego Distiller'a, a to wiąże za sobą konsekwencję że wypuszczając plik postscriptowy, lub pdf'a [gdyby nawet był CMYK] może rodzić następstwa że ODPOWIEDNIK źle zinsterpretuje coś, że gdzieś może się pomylić i wyobraź sobie że pracując wypuszczasz coś czego koszt druku to klkadziesiąt tysięcy złotych, naprawdę nikt nie będzie ryzykował tego z powodu linuxa jeżeli windows działa i ma wsparcie ww. firm. Ps. coś się ruszyło jeżeli chodzi o Web/Flash, bo Adobe wypuściło wersję Beta Flasha pod linuxa + gimp, można myśleć, tym bardziej że poprawka www/flash'a nie pociąga za sobą kosztów. Ale DTP będzie długo jeszcze domeną Mac/Win...pewnie trochę niestety, ale co zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Re: Zamiast Adobe'a i Corela w linuxie jest GIMP 30.01.07, 18:05 Grafika to może i owszem, ale jest pełno programów narzędziowych z różnych dziedzin, których na Linuksie długo jeszcze nie będzie (o ile w ogóle). No i co, mam sobie kupić stację unixową za xx*10^3 dolców i "odpowiednie" cenowo programy, czy też jednak przełknąć owo "fuuuj" i mieć na pececie z Windowsem coś za rozsądne pieniądze? Sam pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.wazowski Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat 29.01.07, 22:58 Gość portalu: Pewex napisał(a): > bo nie wszystkich stać na appla pro za 8000 PLN w górę, a nie wszyscy używają c > zegoś do pisania odbierania mejli i połażenia po internecie, są tacy wyobraź so > bie że używają komputera do czegoś innego, i nie dostają w tym celu wsparcia od > quarka/adobe/corela pod linuxa a te programy są po Mac Os'a oraz windowsa a ja > ko że porządny mac kosztuje sporo a same programy swoje również to wybierają np > też Core Duo ale za rozsądniejsze pieniądze tylko że pod windowsem Nie gadaj głupot!!! Jak nie masz pojęcia o czym mówisz to lepiej najpierw sprawdź!!! Nowego Maca można już mieć za niecałe 3000 PLN. sklep.apple.pl/cgi-bin/WebObjects/AppleStore.woa/2/wo/0n9815JisyjIkOzRMhHbSw/0.0.1.3.23.0.1.2.5.1.1 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pewex Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:16 Mac Pro Quad-Core Intel Xeon 2GHz/1GB(2x512MB)/250GB(7200rpm Serial ATA 3Gb/s/SD/NV7300GT256MB brutto: 8 999,0. Nie mówimy o imac'u z lcd'kiem wmocowanym na stałe, ani o mac'u mini z 512MB i 60GB dyskiem, 60GB, to jakieś 40 Billbordów, tyle to można zapełnić w kilka miesięcy, a zdjęcia, programy, system...mówimy o czymś konkretnieszym, a PC o zbliżonej konfiguracji kupisz dużo taniej Odpowiedz Link Zgłoś
mike.wazowski Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat 30.01.07, 16:22 Proszę, bądźmy poważni! Mac Pro to jest sprzęt dla zawodowców. Dla osób profesjonalnie zajmujących się grafiką, filmem i muzyką. No i jeżeli porównujesz Maca na Xeonie do normalnych pecetów to... Szkoda gadać. A markowy pecet do zastosowań profesjonalnych kosztuje podobnie, a i często więcej. I co? I pstro:) Dla zwykłego użytkownika to właśnie są skierowane iMac i Mac Mini. I ze świeczką szukać porównywalne pecety do nich. Nie chodzi mi tylko o hardware, ale o wygląd, funkcjonalność i bezproblemowość w ich użytkowaniu. A gdybyś wiedział - a może wiesz tylko boisz się przyznać - to iMaci są często wykorzystywane w studiach graficznych do opracowywania projektów. I się świetnie tam sprawdzają! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.acn.waw.pl 29.01.07, 23:02 KDE to nie Mac OSX :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ludwik Apple można kupic od 2500zl. IP: *.aster.pl 30.01.07, 00:03 więc nie gadaj, xe zaczynają się od 8000 koła. Pliz. Teraz coraz wiecej ludzi stać na maka i szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pewex Re: Apple można kupic od 2500zl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:36 mnie jeszcze nie stać na mac'a pro, na pc'ta pro z core duo owszem :) ale nadejdzie dzień w którym będzie mac :) mówimy o pc do pracy, obracającym 2GB plikami, mini nie da komfortu pracy ze swoimi 60-80 GB dyskiem i 512MB ramu Odpowiedz Link Zgłoś
blahblahblah1 Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat 29.01.07, 22:27 Kolejna osoba twierdząca, że linux jest 'cacy', a windows 'be'. Niektórzy nie potrafią zrozumieć, że każdy system ma swoje dobre i złe strony. Używam linuksa i windows od dawna i wiem co który system potrafi. Co do twojej wypowiedzi - bzdury gadasz. Nie wszystko jest lepsze. Rzeczy, które są gorsze można wymieniać i wymieniać - to nie działa, to trzeba skonfigurować, do tego nie ma sterowników, itd, itd. A praca pod linuksem często po prostu dłużej trwa (choćby $#Y^%$ wykresy dwuwymiarowe, których openoffice nie potrafi robić i trzeba męczyć się z np. gnuplotem, a word, wyklinany produkt MS ma taki drobiazg od dawna...) Więc.. nie wciskaj kitu, że windows jest zły, a linuks dobry, bo to nie prawda. Te systemy się różnią i każdy ma inną opinię w zależności od swoich wymagań i przeznaczenia systemu. (i nie wyjeżdzaj z bezpieczeństwem, bo 'goły' linuks jest tak samo dziurawy, jak windows) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: linfan Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 23:35 blahblahblah1 napisał: > Kolejna osoba twierdząca, że linux jest 'cacy', a windows 'be'. Niektórzy nie > potrafią zrozumieć, że każdy system ma swoje dobre i złe strony. Używam linuksa > i windows od dawna i wiem co który system potrafi. Co do twojej wypowiedzi - > bzdury gadasz. > Nie wszystko jest lepsze. Rzeczy, które są gorsze można wymieniać i wymieniać - > to nie działa, to trzeba skonfigurować, do tego nie ma sterowników, itd, itd. > A praca pod linuksem często po prostu dłużej trwa (choćby $#Y^%$ wykresy > dwuwymiarowe, których openoffice nie potrafi robić i trzeba męczyć się z np. > gnuplotem, a word, wyklinany produkt MS ma taki drobiazg od dawna...) word, excel i reszta dzialaja ladnie pod crossoveroffice - nie potrzebujesz windy > Więc.. nie wciskaj kitu, że windows jest zły, a linuks dobry, bo to nie prawda. > Te systemy się różnią i każdy ma inną opinię w zależności od swoich wymagań i > przeznaczenia systemu. tzn. windows jest do gier i okradania ludzi z prywatnych informacji? nie wiesz i nie poznasz co windows przesyla do centrali w redmond - a przesyla sporo. ja tez _nie_ wiem. wole chuchac na zimne. > (i nie wyjeżdzaj z bezpieczeństwem, bo 'goły' linuks jest tak samo dziurawy, ja > k > windows) ale Ty tak na serio? :] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J23 Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.acn.waw.pl 30.01.07, 00:50 > nie wiesz i nie poznasz co windows przesyla do centrali w redmond - a przesyla > sporo. ja tez _nie_ wiem. wole chuchac na zimne. Nie wiesz - ale wiesz, ze przesyla sporo? Do poczytania: pl.wikipedia.org/wiki/Schizofrenia_paranoidalna Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat 30.01.07, 15:03 Gość portalu: J23 napisał(a): > > nie wiesz i nie poznasz co windows przesyla do centrali w redmond - a prz > esyla > > sporo. ja tez _nie_ wiem. wole chuchac na zimne. > > Nie wiesz - ale wiesz, ze przesyla sporo? Do poczytania: > pl.wikipedia.org/wiki/Schizofrenia_paranoidalna no tak... jakiz to komentarz mozna bylo zobaczyc... przyrownanie do jarka k. :D a ja polecam ten adres: www.ethereal.com/ jest tez wersja pod windows - dziala calkiem sprawnie. moze warto sie pobawic? Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Tak, tylko że w Windowsie wad jest za dużo... 29.01.07, 23:54 Po pierwsze, porównujemy systemy operacyjne. Pod Linuksem MS Word działa normalnie (dzięki CrossOver Office), więc argument o wykresach niczego nie zmienia. Może i "goły" Linuks jest tak samo teoretycznie dziurawy, ale po pierwsze, we wszystkich nowoczesnych dystrybucjach poprawki bezpieczeństwa są łatwo dostępne, jeśli nie automatyczne, a po drugie pod Linuksa nie ma w tej chwili żadnych rozpowszechnionych wirusów, wormów ani trojanów. Syf przysyłany mailem też pod Linuksem nie działa. A Vista zawiera taki koszmarny DRM, że kupowanie jej to nie tylko strata pieniędzy na software, ale i ograniczanie możliwości swojego sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grafik Re: crossover ofice ? zapomnij.. IP: *.coyote.pl 30.01.07, 10:28 kosztuje 69 usd i zapewnia dzialanie ledwie kikudziesieciu programów niektore nie dzialaja w 100% po co się meczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Nie pisz jak nie wiesz 30.01.07, 16:23 Po pierwsze, kosztuje $ 39,95 w wersji do domu. Po drugie, darmowy Linuks + $ 40 jest wciąż tańszy od Windowsa. Po trzecie, jeśli kupujesz legalne oprogramowanie (w co wątpię), to jest to cena pomijalna. Po czwarte, jest też darmowe Wine, w którym większość z tych programów da się uruchomić. Po piąte, niczym się nie trzeba męczyć, bo jak Linuksa raz zainstalujesz, to on po prostu działa. Żadnych restartów (mój ostatni restart był 80 dni temu, bo była przerwa w dostawie prądu), żadnych reinstalacji (mój system zainstalowałem w 1999 roku i tylko go uaktualniam co tydzień). Zainstaluj MS Office pod Linuskem, a wreszcie będziesz się cieszył jego stabilnością. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.phys.p.lodz.pl 30.01.07, 15:27 > A praca pod linuksem często po prostu dłużej trwa (choćby $#Y^%$ wykresy > dwuwymiarowe, których openoffice nie potrafi robić i trzeba męczyć się z np. > gnuplotem, a word, wyklinany produkt MS ma taki drobiazg od dawna...) Tą wypowiedzią to mnie naprawdę rozbawiłeś. Ja niestety muszę te wyklikane wykresy spod Worda/Excela oglądać w pracach studentów. Jedyny drobny problem leży w tym, że one się do niczego nie nadają... (oczywiście istnieje dobry program do ronienia wykresów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsiok Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:50 zupa_wolowa napisał: > I trójwymiarowe przezroczyste okienka, i możliwości ograniczania tego, co kto > bedzie ogladał, i inne bajery. > Nie pojmuję, dlaczego frajerzy wciąż wybierają Windy. Lubią tracić kasę na to, > co mogą mieć za darmo i lepsze? Najnowszy UBUTU tuner TV i nie chce chodzić , ani obrazu , ani głosu . A Skanuje pieknie tylko ze slepy i głuchy :))) Tak że ten linux nie jest wcale taki złoty . Przymierzałem sie do róznych wersji i odchodziłem z powrotem do windy . Za kazdym razem jakies schody . Broń boze zamienic tasmy bo zaraz kicha . Lilo albo Grub zdych i od nowa Polska Ludowa. Z uruchomieniem drukarki gehenna. Niby widzi ale tylko widzi bo działać nie chce. Pomimo wielu zalet laikom informatycznym takim jak np. ja nie polecam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: 195.117.18.* 30.01.07, 17:03 Chyba bardzo dawno sie bawiles tym linuksem, i ten "najnowszy" Ubuntu to chyba 4.x...Ja zainstalowalem ostatnio Ubuntu Edgy na nowym laptoku (Dell Inspiron 6400, najbardziej wypasiona konfiguracja) i dziala wszystko, podobnie drukarka Epsona DX3850. Generalnie nie znalazlem niczego, co by nie dzialalo. Moi rodzice tez uzywaja Linuksa, oni na tyle nie czaja komputerow, ze nawet nie wiedza, ze maja Linuksa, a nie Windows :) I sa zadowoleni, bo wirusow nie ma, trojanow nie ma, a ja nie musze walczyc z tym komputerem jak ich odwiedzam raz na kwartal... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Viste je be Re: W KDE przeboje Visty są już od paru lat IP: *.mgt.pl 01.02.07, 23:37 No, ja miałem na Auroxie niezłą zabawę. Nie widział za diabła sieciówki ani jej maca. Za każdym odpaleniem musiałem wpisywac komendy. Pod Win XP HE -> keine problem. Ale Vista ze swoim pogiętym DRM jest be i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maniek Hasta la Vista Microsoft ! IP: *.sds.uw.edu.pl 29.01.07, 22:03 Ja sie na Vistę nie piszę - do gier ma Wii a do pracy Linuksa ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: archuser Re: polecam linuxa, coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:14 Linuxa mówisz... ale z Ciebie zapaleniec... nie wiesz nawet jak się pisze... a jeśli polecasz linuksa... to które distro? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: troll_zawodowy brednie IP: *.chello.pl 30.01.07, 06:32 Wszystkie zarzuty z tego pseudo-raportu na live-net sa wyssane z palca przez konkurencję. Niestety autorzy "zapomnieli" uwzględnić że wszystkie zarzuty będą się prędzej czy później odnosić w takim samym stopniu do alternatywnych systemów operacyjnych, bo inaczej ich użytkownicy pożegnają się z otdwarzaniem formatów HD. Krótko mówiąc stek pierdół nie raport. Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Taaa 30.01.07, 16:18 Już to samo mówili o DVD - pod Linuksem sie nie będzie dało, trzeba będzie kupować Windows, jejku, jejku, ratujcie się! I co? I nic! DVD pod Linuksem działają lepiej niż pod Windowsem (bo z możliwością skorzystania z praw przysługujących w ramach dozwolonego użytku). Tak samo będzie z HD-DVD albo Blue-Rayem (gdy koncerny medialne zdecydują się wreszcie, który format chcą nam opychać). Jednak nie nastawiałbym się - jak dla mnie widok kilku dodatkowych pryszczy na twarzach aktorów nie jest warty kupowania tych samych filmów jeszcze raz - DVD mi w zupełności wystarczą. A już na pewno nie będę kupował komponentów "trusted computing" - sama myśl, że mam tracić kontrolę nad MOIM sprzętem, żeby obejrzeć MÓJ film jest absurdalna. Zresztą i tak jest to jałowa dyskusja, bo formaty HD mają duże szanse podzielić los DAT. Po co mi kawałek plastiku, skoro mam internet? XP - prawa konsumenta = Vista Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bajki z kaczolandu Re: Uciekać od Visty! IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 29.01.07, 22:08 A kolejek przed sklepami tym razem nie bedzie, nawet w najbogatszych krajach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z USA Od kilku dni nie mozna kupic zadnegoinnego Windows IP: *.hrbgpa.east.verizon.net 30.01.07, 01:22 W Stanach od kilku dni nie ma (NAPRAWDE) zadnych komputerow w sprzedazy, bo wszystkie maja zaladowana VISTE i nie moga fizycznie byc wydane ze sklepu przed wtorkiem, Trudno w to uwierzyc - ale tak jest! A co do kosztow - nie zmienily sie ceny w ogole - upgrade Vista basic kosztuje 99USD a premium 149 USD kto chce niech sprawdzi np. www.bestbuy.com czy www.circuitcity.com Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Pomnik dla ludzkości? Haha, raczej łańcuch 30.01.07, 00:38 krasnov napisał: > Zanim, drogi obywatelu, kupisz/zainstalujesz ten system, przeczytaj tekst "Analiza kosztów systemu ochrony treści w Windows Vista": byte.livenet.pl/?page_id=819&page=1 > I oczywiście się zastanów. Troche poczytalem i znalazłem lepszy fragment: byte.livenet.pl/?page_id=772&page=6 tak własnie dokładnie ta strona wyjasnia jedną z poważnych przyczyn porażki visty. Druga przyczyną jest zasobożerność. Wiele osob twierdzi że pojawią sie wydajniejsze procesory. Otoż nie pojawią się. Barierą osiągalną wkrótce bedzie kompromiss pomiędzy wydajnościa komputera a jego energochonnością. Ekologiczne skutki gigaenergozapotrzebowania spowodują drastyczna podwyzkę cen energii. Na co komu komputer który pracując przez kilkagodzin pracy zje tyle energii co lodówka, pralka, zmywarka i tv łacznie przez miesiąc? Nie wierzycie? Zastanowcie się ile energii pożeraja wasze komputery. Aby jej trochę zaoszczędzic kupicie nastepny komputer oszczędny ale nie pozwalający na wodotryski. A to oznacza że vista nie pójdzie. Efektowe wodotryski można stworzyc na linuksie przy duzo mniejszym zapotrzebowaniu na zasoby. Jest to mozliwe. Ew. rozwiązaniem bedzie ekologiczne źrodla energii ale obecnie są one nieosiągalne. Czyli rozwój zatrzymaja rachunki za energię. Vista mocno nadwyrezy pozycje MS. Wypłuka rynek z klientów gotowych kupić kolejne windowsy. Dla 80-90% uzytkowników vista bedzie ostatnim windowsem. Chyba że firma cofnie sie do XP i bedziego rozwijać filozofią rozwoju linuksa. Gro ludzi przejdzie na linuksa. Niemozliwe? Obecnie ucze parę ludzi w wieku 60+. Uzywają opery - narzucilem im na dziendobry. Obecnie nie uznają innych przegladarek :-))). Ide o zakład że równie latwo przekonam ich do linuksa. A ze nie ma niektorego oprogramowania? Jak klienci wymuszą to i firmy bedą musialy przesiąść sie z pisaniem programow na linuksa. Podobne zalamanie rynku wystapiło w sektorze fotografii. Firmy ktore nie przeskoczyły z analogówek na cyfrówki zbankrutowaly.To klienci decyduja o istnieniu firmy. Zdaje sie ze paru "wytyczaczy kierunku postępu" o tym zapomnialo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Pomnik dla ludzkości? Haha, raczej łańcuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:06 przesadzasz, mam 350W zasilacz a komputer pobiera tylko 125W przy normalnej pracy, tylko w czasie gier dochodzi do 145W z monitorem CRT by zużyć 1kWh komputer musi chodzić ok.5,5 h a energii rzeczywiście zużywam sporo (ok. 30% zużycia to komputer), ale używamy go bardzo intensywnie (miesięcznie >250h komputer pracuje u nas w domu) rocznie nasz komputer zużywa energii za ok. 200zł, nie jest to dla nas jakieś ogromne obciążenie(rachunki od TPSA to to ok.120zł/m-c, za 3 tel. komórkowe płacimy 120-150zł/m-c) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 333 Re: Pomnik dla ludzkości? Haha, raczej łańcuch IP: *.motorola.com 30.01.07, 09:26 Stary, pomyśl, że mój pierwszy komputer miał zasilacz 180W, drugi 200W i do dziś chodzi na nim linux (24h/doba). I to się wydaje dużo. Jednak jak dziś słyszę od ludzi, że dość wydajny komp z mocną grafiką to musi mieć do stabilnej pracy zasilacz 400-450W, to pytam - dokąd to dąży?? P.S. Kupiłem laptopa, około 5 godzin z baterii 4,6Ah. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Pomnik dla ludzkości? Haha, raczej łańcuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:43 co tu myśleć wciąż mam 486DX (żona nie chce go wyrzucić bo tyle kiedyś(w1995r) za niego dała i robi dziś za szafkę pod książki i dobrze, ja swojego ZX81 też z sentymentu trzymam do dziś) tam w 486 nawet wentylator do procesora nie był potrzebny :) a do niczego to nie dąży bo moc procesorów już prawie nie rośnie od paru lat, jest pewna maksymalna ilość energii którą da się odprowadzić (radiatorem z wentylatorem) z mm2, każda nowa generacja CPU jest w nowszej technologii, ale i powierzchnia chipów znacznie zmalała więc granica już została osiągnięta pobór rośnie bo ładuje się teraz coraz więcej procesorów do komputera (najnowsza moda 2/4 rdzenie CPU i 2x GPU), pozostałe podzespoły są z każdą generacją coraz bardziej energooszczędne(RAMy, HDD....) Odpowiedz Link Zgłoś
pabl0 słusznie prawi 30.01.07, 10:57 Pojawienie sie technologii typu Core duo, SLI czy Crossfire świadczy dobitnie o tym że moc obliczeniowa nie jest juz w stanie rosnąć przy obecnie stosowanej technologii. Jeśli laboratoria nie stworzą całkiem nowej koncepcji procesorów to nie długo będziemy mieli "szafy" z 8 kartami grafiki, 16 procesorami chlodzone cieklym azotem i pobierające więcej mocy niż farelka, plytka ceramiczna i piekarnik razem wzięte Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Yasio Re: Pomnik dla ludzkości? Haha, raczej łańcuch IP: *.les.ar.krakow.pl 31.01.07, 18:43 Vista jest zupelnie chora. A juz XP mnie wku... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzeczny Piotr Do BWV 1004 IP: 213.158.197.* 30.01.07, 14:25 hej czytałem, historię dyskusji z Panem Węglarczykiem. Nie znam Pana Węglarczyka ale cala historia do prawdy komiczna. Bawiłem się doskonale. Nie wnikam we wszystko. Dla mnie sednem sprawy jest przyznanie się do błedu. Nie znam az tak dobrze Amerykanskiej geografii ale Pana Argumenty do mnie przemawiają. Uwazam, ze jezeli Pan Weglarczyk popelnil blad powinien Panu podziekowac za pomoc. Podrawiam Staszek Paluch Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Steve VISTA ??? MAC OSX kopiuj - wklej IP: *.such.nat.hnet.pl 29.01.07, 22:58 dowód: video.on.nytimes.com/ifr_main.jsp?nsid=b-273a6afe:1106fbe5442:-6b5e&fr_story=d14603c1e23e6ce37920a8134a2e27b1405a4991&st=1170106035043&mp=FLV&cpf =false&fvn=9&fr=012907_042712_w273a6afex1106fbe5442xw6b5d&rdm=254442.4502432544 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dobromir Re: kopiuj - wklej IP: *.icpnet.pl 29.01.07, 23:40 Najpierw wklej tu: tinyurl.com A potem kopiuj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mac Re: VISTA ??? MAC OSX kopiuj - wklej IP: 212.244.60.* 30.01.07, 11:39 He,he,he... a to dobre. Nie przypuszczałem, że Gates jest aż takim ignorantem. Cała jego firma to zrzynka z Apple i do tej pory chłopak nie czuje obciachu. Genialny filmik, he, he... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Xxy Re: VISTA ??? MAC OSX kopiuj - wklej IP: *.acn.waw.pl 30.01.07, 13:45 > Cała jego firma to zrzynka z Apple i do tej pory chłopak nie czuje obciachu. Gdyby nie Xerox to bys nie wiedzial co to mysz albo graficzny interfejs uzytkownika. Najpierw sie dowiedz kto od kogo zrzynal pierwszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gal Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: 80.50.40.* 30.01.07, 13:51 IMHO tylko ignorowanie. Kiedys Mac byl super bo bylo PowerPC, teraz jest super bo Intel. Mac zawsze jest super nawet jak ma krytyczne dziury w systemie nie latane od kilkunastu miesiecy (jak praktycznie kazdy dekstopowy system niestety). To niepowazni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kobe Re: Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: *.entel.pl 30.01.07, 15:03 tzn kto jest niepowazny? i kto to jest fanboj? ten co pracuje ma macu? ciekawa teza... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gal Re: Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: 80.50.40.* 30.01.07, 15:10 Ten co nie dostrzega wad KAZDEGO istniejacego systemu dektopowego jak i przemyslowego. BTW: swoja wypowiedzia tylko potwierdziles wlasnie fanbojstwo - wystarczy napisac ze Mac nie jest bez wad i juz nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kobe Re: Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: *.entel.pl 30.01.07, 15:36 Mistrzu nigdy nie napisalem ze mac jest bez wad. przeszedlem przez maca od G3 do G5 i zawsze byly jakies problemy bo to jest tylko maszyna. Wady ma windows, linux, os x, moj ekspers do kawy i miliony przedmiotow na swiecie. A Ty piszesz ze potwierdzilem swoje fanbojstwo... Pytam, w ktorym miejscu??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gal Re: Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: 80.50.40.* 30.01.07, 15:40 Naprawde nie mam ochoty na bezproduktywne dyskusje. Ja widze cos innego (fanbojstwo), Ty widzisz cos innego (brak fanbojstwa) i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kobe Re: Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: *.entel.pl 30.01.07, 15:56 brawo za argumety!!!:)) a to moj wczesniejszy post w ktorym widzisz fanbojstwo: "tzn kto jest niepowazny? i kto to jest fanboj? ten co pracuje ma macu? ciekawa teza..." - Jeszcze raz wielkie brawa dla Ciebie - przekonales mnie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gal Re: Co z fanbojstwem rozmiawiasz... IP: 80.50.40.* 30.01.07, 15:59 Kompletnie nie mam zamiaru Ciebie przekonywac. Ani nikogo innego. Ot... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kreativeee tak? ciekawe dlaczego stawiasz tezy bez pokrycia? IP: *.globalconnect.pl 30.01.07, 17:00 mysle, ze nie odrozniasz systemu operacyjnego od procesora. mowisz, ze "nowy" mac os x ma dziury. oswiece cie: nie ma. nikt, absolutnie nikt (mimo przechwalek, ktore okazaly sie falstartem) nie wlamal sie do zadnego, nawet personalnego macbooka, ai zadnego maca, podaj nazwe 1 wirusa na maca - ja nie znam, a jestem macuserem. powiedz to KONKRETNIE o jakich dziurach w macach mowisz, czy chodzi ci o tę świecącą dziurkę w kształcie jabłuszka na środku komputera? yyyyyyy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kobe Re: tak? ciekawe dlaczego stawiasz tezy bez pokry IP: *.entel.pl 30.01.07, 17:24 on Ci nie powie bo... hmmm... wstyd powiedziec - nie wie. ale na pewno ma racje!!:) tak wygladala moja wczesniejsza polemika z Galem:)) pozdro dla wszystkich macuserow/? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kreativeee tylko MAC !!!! Vsta = PRAWIE jak OS x, "prawie" IP: *.globalconnect.pl 30.01.07, 12:17 nie wróce do windows nawet jesli będzie przypominał maca do złudzenia. żaden sceptyk-teoretyk mnie nie przekona. nie wiem co to wirus, nie wiem co to formatowanie, nie wiem, co to zawiecha, nie wiem co to składak. prowadzę domowe studio nagraniowe (hoby) oraz firmę projektową. jak ktoś chce widzieć rożnice to niech obejrzy sobie wiadomośći w TVP (windowsy) zaraz po faktach (Mac), a zobaczy empirycznie możliwości jednego i drugiego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niby Re: IP: *.aster.pl 30.01.07, 14:17 ale, że niby co z tym tv? ;) jakość chyba w tym przypadku nie ma nic doczynienia z kompem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kreativeee Re: TV a komputery IP: *.globalconnect.pl 30.01.07, 17:04 a no wlasnie ma. fakty, i cala redakcja tvn i tvn24 macami stoi. tvp i wiadomosci sa "obrabiane" na windowsach. jak kończą się fakty a o 19.30 zaczynaja wiadomosci, to jakbym przeniósł się wehikułem czasu do czasów "szklanej pogody". ot taka mała różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tom : tylko MAC !!!! Vsta = PRAWIE jak OS x, "prawi IP: *.crowley.pl 30.01.07, 15:02 mam xp na vaio ,oryginalnego.Nie wiem co to wirus, nie wiem co to formatowanie, nie wiem,co to zawiecha, nie wiem co to składak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kreativeee Re: IP: *.globalconnect.pl 30.01.07, 16:45 ...taaa, tere fere. teoretycznie. znalem kolesia - informatyka - ktory mial ME i tez mowil, ze "zapomnial, gdzie jest przycisk reset" hehehe bo zeby nie wiedziec co to wirus musisz miec cos, co nazywacie zaporami i antywirusami, kupe antyspamowych zabezpieczen. zeby sie nie zawiesil nie mozna go ponad miare eksploatowac. ba! zeby miec system musiales wydac kupe kasy - no chyba ze kradniesz. oczywiscie parafrazaujac moje slowa myslisz, ze masz kompa jak macintosh. jesli tak, to znaczy, ze przy macu nawet nie siedziales. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdzisiek Zrobi nam "łał" czy "ałaaa" ;) IP: 212.160.172.* 30.01.07, 08:49 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mortimer Vista, wio w Comedy Central, trafne. n/t IP: *.spray.net.pl 28.01.07, 21:57 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Camouflage Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 22:20 Vista, sio! Niech żyje Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Vista, wio 29.01.07, 23:45 a niech żyje, ale większość ludzi i tak będzie używała tylko windows, z czego większość teraz narzeka na Vistę, że ma za duże wymagania, w ciągu roku wymienią sobie sprzęt i będą się zastanawiać jak mogli wcześniej narzekać na Vistę, bądź całkiem o tym zapomną, za kilka lat XP bedą używać tylko niedobitki jak teraz 98/ME/2000 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pewex Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 11:12 wybacz ale 2000NT jest najlepiej dopracowanym systemem microsoftu do pracy. Szybki bez wodotrysków, bez domyślnego firewalla które prawie nie sposób wyłączyć, bez brzydkiej domyśnlej skórki zjadającej zasoby systemowe, bez dymków powiadomień i udziwnień. Jest po prostu jak dobry telefon komórkowy, dzwoni odbiera i robi to znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kgsz Re: Vista, wio IP: 195.20.2.* 31.01.07, 08:21 Zwykle przesiadam się na systemy kiedy MS przestaje je supportować; taki jestem oporny. Na Win98 SE przesiadłem się kiedy Me znikało z rynku, na Win2000 kiedy XP już było na nim mocno usadowione... XP uważam za _znacznie_ lepszy, stabilniejszy i wydajniejszy system niż Windows 2000. Wodotryski i ten koszmarny XP-look wyłącza się na "dzień dobry", podobnie zbędne usługi systemowe, wycina niepotrzebne messengery itp., wyłącza domyślny "firewall" (wbrew pozorom po SP2 da się to zrobić wyjątkowo łatwo) i masz praktycznie "ulepszony windows 2000". Polecam. Znajdź sobie gdzieś wersję 90-dniową i potestuj. Nikt spośród moich znajomych [windziarzy] nie był tak sceptycznie nastawiony do tego systemu :) A ad rem - vistę też uważam za porażkę. Nie wydaje mi się, żeby w dziedzinie UI dało się zrobić dużo więcej niż to, co jest w XP/KDE3/OSX, natomiast dużo da się jeszcze zrobić z kwestii stabilności _I_ bezpieczeństwa. Pozdrowienia, K. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Vista, wio 28.01.07, 22:21 Atrakcją dla klientów może być nowy system graficzny Microsoftu Aero, który pozwala m.in. na wyświetlanie trójwymiarowych, przezroczystych okienek (ale uwaga - ma spore wymagania sprzętowe). ********************************************* Najważniejsze, żeby można go było sprowadzić do wersji classic. Te desktopowe wodotryski potrzebne są chyba tylko tym, którzy sprowadzają używanie komputera do włączenia go i oczekiwania na wygaszacz ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xml XML IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 22:30 z artykułu: "... Mają też [konkurencja: IBM, Nokia, Sun Microsystems, Oracle, Adobe, Opera i Corel] obiekcje co do formatu XML - ich zdaniem będzie on działał dobrze jedynie z pakietem biurowym Microsoft Office. Komisja studiuje dokumenty przysłane przez rywali Microsoftu... " Do formatu XML to na pewno obiekcji mieć nie mogą :) XML to format zapisu tego co się komu żywnie podoba, jak mu wygodnie, natomiast w Microsoft Office wykorzystywany będzie OOXML - Office Open XML, czyli format zapisu plików MS Office, stworzony przez Microsoft tak jak im się podoba i jak im wygodnie. Słuszne oburzenie wywołuje fakt, że MS określa standard OOXML jako "otwarty" a tym samym dostępny dla wszystkich (nawet konkurencji). Opis standardu OOXML ma 6000 stron (sześć tysięcy), i zawiera wiele niejasnych stwierdzeń, które powodują, że wykorzystanie opisu standardu przez konkurencję jest bardzo utrudnione. I o to przecież MS chodzi :) A tymczasem OOXML został uznany za standard ECMA i jest w trakcie przyznawania ISO. Panie redaktorze Tomaszu Grynkiewicz! Polecam zapoznanie się z używanymi przez siebie skrótami! Wymaga tego rzetelność dziennikarska prawda? Jak się czegoś nie zna i nie rozumie to zawsze przecież można sprawdzić i się nauczyć, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XAML != XML Re: XML IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:49 W tekście jest wyraźnie XAML (chyba że była korekta :p), a to nie jest to samo co XML Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Polecam Windowsowcom : LinuxProgramy.pl IP: *.is.net.pl 28.01.07, 22:55 Windows to już przeszłość. Powoli traci i będzie tracić. Za to Linux powoli, małymi kroczkami zaczyna zdobywać rynek. Wszystkie duże firmy zauważyły że to lepszy system i zaczynają w Linuksa inwestować. Polecam serwis www.LinuxProgramy.pl - dla tych co szukają programów na system Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Azazel Re: Vista, wio IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.01.07, 23:08 Nie rozumiem po co ludziom potrzebna Vista? Wszystko z powodzeniem przy mniejszych kosztach można zrobić na Windows XP. Chcesz nowych udogodnień? Ściągnij programy które upodabniają XP do Visty. Chcesz nowości? Ściągnij IE7 i WMP 11. Chcesz najnowszych gier? Zainstaluj Xboxa, PS3 albo Wii. Chcesz system który będzie w przypadku nowych komputerów będzie niekompatybilny i obniżał noty sprzętu i programów, a także nakładał łańcuchy w postaci rozwiązań DRM? Zainstaluj Vistę. Chcesz bezpieczeństwa i pewności że programiści nie ukryli żadnego backdoora? W takim wypadku dla ciebie jest Linux. Żeby było jasne - używam Ubuntu 6.10 i czuje że przyszłość OS należy do Linuksa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: taaa jasne Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:09 po co xp? wystarczy 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Vista, wio ..eMule.....kiedy go przyciagniesz....? 28.01.07, 23:23 >> - Na rynku korporacyjnym przejście na Vistę potrwa trzy, może i pięć lat.... ....wiadomo, kto ma byc krolikiem doswiadczalnym Gatesa.......... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Vista, wio ..eMule.....kiedy go przyciagniesz 29.01.07, 01:17 heraldek napisał: > >> - Na rynku korporacyjnym przejście na Vistę potrwa trzy, może i pięć > lat.... > > ....wiadomo, kto ma byc krolikiem doswiadczalnym Gatesa.......... *************************************** Piraci. Jeżeli Visty nie uda się skuteczne spiracić, to najefektywniejszy sposób promocji może nie zadziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tyo Re: Vista, wio ..eMule.....kiedy go przyciagniesz IP: *.bethere.co.uk 30.01.07, 00:19 dokadnie tak ... nie kupujé mp3 player'ow Sony, bo wkurzajá mnie te DRM-owe root kity. Nie kupie Visty - powód ten sam, diabli wiedzá co tam w niej piszczy ... zostané przy xp-eku i zaczné kombinowa z Linuxem. Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Eee? Premiera Visty już była na MSDNie 29.01.07, 03:36 Mam od kilku dni legalną Vistę z MSDN AA - wrażenia są jak na razie wyłącznie negatywne: - system jest cholernie pamięciożerny (nie ma sensu instalować bez 1GB) - na starcie działa ogromna ilość niepotrzebnych usług - Aero jest niedopracowane, przy nowych sterownikach nVidii zaczęły pojawiać się od czasu do czasu przekłamania (karta jest ok), sens używania Aero jest taki sam jak używania Beryla (włącz, popatrz na latające okienka, pokaż kumplom i wyłącz) - przy włączonym Aero czuć opóźnienia przy np. przewijaniu zawartości okna - pojawiają się problemy z samym oprogramowaniem Microsoftu, np. Visual Studio 2005. Nie ma obecnie sprzętu obsługującego DX10 (i oprogramowania z niego korzystającego, poza demkami z SDK działającymi w trybie emulacji), nie wiadomo po jaką cholerę MS to wydał. - brak sterowników (lub bety) - śmieszna sytuacja, Linux ma obecnie lepsze wsparcie - FATALNE rozplanowanie zawartości okien (pisał o tym nawet były pracownik MS na jakimś blogu) - ma jedną zaletę - domyślna skórka jest _bardzo_ ładna - usprawnień typu "poprawiona obsługa zadań" nie czuć, jest woooolno, system powinien reagować natychmiast, a nie czytać z dysku po kliknięciu na "Start" Jeśli miałbym biuro instalowałbym jakiegoś Linuxa + Open Office, taniej (oprogramowanie za darmo + jakikolwiek sprzęt), szybciej i wbrew wszelkim pozorom łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Eee? Premiera Visty już była na MSDNie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 08:57 pewno mam więcej lat niż niejeden z was pamiętam początki XP (i nie tylko, pierwszy mikrokomputer miałem ok.1983roku) instalowali XP ludzie na komputerach z 64/128MB RAMu i procesorach 400-700MHz i skarżyli się, że beznadziejnie chodzi sterowników oczywiście także nie było do prawie niczego niczego a jednak po kilku latach (2-3) udało się XP na tyle dopracować, że stał się popularny z Vistą będzie tak samo narzekacie na wymagania sprzętowe Visty, na "niepotrzebne wodotryski" a na codzień jeden przez drugiego się ściga by pokazać, że ja mam lepszą komórę, lepszą furę, nowszą wersję gry.... sami napędzacie rynek na te "wodotryski" (ja nie, moje PC-ty mają 3 i 8 lat, nawet komórkę używam 3210(od 5 lat, mam też jakąś Motorolę od 3 lat/mam kilka numerów/), jak już coś nie działa lub mi już nie wystarcza to kupuję nowe, ale dopiero wtedy) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: paweł Re: Eee? Premiera Visty już była na MSDNie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.07, 12:35 Też mam już Vistę z MSDNaa i nie widzę w niej nic rewelacyjnego. Jedyne rewolucyjne zmiany, które zaszły, to skopiowane z SuSe Linux efekty graficzne i parę funkcji, w tym kalendarz. Każdy następny Windows coraz bardziej upodabnia się do Linuxa, więc czemu od razu się nie przesiąść na ten darmowy system, który ewidentnie jest niedoścignionym wzorcem do naśladowania dla Microsoftu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Realista Re: Eee? Premiera Visty już była na MSDNie IP: *.acn.waw.pl 29.01.07, 20:15 > Każdy następny Windows coraz bardziej upodabnia się do Linuxa, więc czemu od > razu się nie przesiąść na ten darmowy system, który ewidentnie jest > niedoścignionym wzorcem do naśladowania dla Microsoftu? Swietny pomysl - o ile ktos uzywa systemu dla samego uzywania systemu. Niestety niektorzy uzywaja jeszcze programow dla okreslonego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pewex Re: Eee? Premiera Visty już była na MSDNie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:36 upadabnia się owszem ale nie do linuxa, bo akurat menu start sobie novell upodobnił dod windows'a ;) ale upadabnia się do Mac Os'a, apple jak dla mnie jest mistrzem designu, ale też świetnie myśli, komputery to prędzej były power pc, teraz są core duo, a sam mac'os jest oparty częściowo na unix'ach Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Oj Re: Eee? Premiera Visty już była na MSDNie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:33 Xp postawiłem ostatnio na PII 300 Mhz i jest ok, może nie jest to rakieta ale działa tak jak się spodziewałem, przyzwoicie :) oczywiście najlepszym systemem od microsoftu jest windows 2000 :) a ten to na tym pII to wręcz śmigał :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gdeep Re: Eee? Premiera Visty już była na MSDNie IP: 82.160.251.* 29.01.07, 23:38 Sprzęt obsługujący DX10 już jest. Jeżeli chodzi o "mułowatość" systemu, to weź poprawkę na to, że wy trzeba mieć mocnego kompa by wygodnie korzystać z Visty. Podobnie było w przypadku Windowsa XP, początkowo każdy marudził, że "muli". Jednak technika idzie do przodu, za 2 lata na każdym nowym kompie Vista będzie śmigał równie dobrze jak dzisiaj XP na 2 letnim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: okienkowy Wniosek - najwyższa pora, by przesiąść się... IP: *.icpnet.pl 29.01.07, 21:30 ...w końcu z Windows 98 na XP ;-) [jeśli to juz musi być winda] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bosman Re: Wniosek - najwyższa pora, by przesiąść się... IP: *.toya.net.pl 29.01.07, 22:20 Po co od razu na XP? Został ci jeszcze Win 2000 :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daniel Vista, wio IP: 89.100.190.* 29.01.07, 21:43 Strasznie niekompetentny artykul. Juz po wprowadzeniu "gdzie to wow?" pokazuje, ze autor tak naprawde nie ma pojecia czy jest Vista. System jest przelomowy pod wzlgledem bezpieczenstwa danych (Shadow Copy, Previous Versions), wydajnosci (ReadyBoost, SuperPrefetch). Sposob w jaki system wykorzystuje zasoby systemu jest rewolucyjny, zarzadzanie energia jest godne podziwu. No i widgety - prosze - widgety sa w MacOS. W Vista sa gadgety... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hx Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:57 Testy wydajności wykazały że Vista jest wolniejsza od XP (nwaet na high-endowym sprzęcie), czyli krok wstecz. Co do bezpieczeństwa to myślę że autorzy virów, trojanów i wormów szybko zweryfikują twoje poglądy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ktos Re: Vista, wio IP: *.it-net.pl 29.01.07, 22:01 Testy wydajności wskazały, że nie ma różnic na przeciętnym sprzęcie. Po prostu zależy od testów. W moim odczuciu nie ma znaczących różnic w szybkości. Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Vista, wio 29.01.07, 23:24 zalezy od testow dokladnie- tylko w zadnym z nich vista nie wygrala a w wielu (wszystkie z grafika 3d) przegrywala z xp nawet do 40% - prawdopodobnie jest to wina nie do konca dopracowanych sterownikow - z drugiej strony jak mozna wypuscic nie dokonczony produkt Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hehe Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 02:52 Oj wina niedopracowanych sterownikow chyba nie lezy po stronie microsoftu, jak nie masz nic madrego do powiedzenia to lepiej nie pisz, to taka wskazowka na przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gal Roznice sa IP: 80.50.40.* 30.01.07, 10:10 kolosalne. Sam sprawdzalem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Goscowi Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 20:58 Zeby zainstalowac Viste trzeba miec dobry sprzet, wtedy chodzi wszystko bez zarzutu. No i oczywiscie orginalne oprogramowanie milito.wrzuta.pl/film/r4abc0AHiy/pirat_wyczeslaw_w_biur Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zmieszany Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:04 Bezpieczeństwo danych w XP: padł mi dysk i winda postawiła na nim krzyżyk. Wystarczyło użyć knoppixa cd i zgrać dane. Bo winda to może tylko sformatować dysk. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: informatyk Oj niedouczony człowieczku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 11:03 mozna dane odzyskać na 10 róznych sposobów bez Lina, a i w Widzie wystarczy postawić rejestr i Winda rusza jak nowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zmieszany Re: Oj niedouczony człowieczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:06 widzisz chłopie do windy to trzeba być uczonym, a w linuksie wszystko po prostu działa danych nie udało się odzyskać zgodnie z wiedzą niezaawansowanego użytkownika jakim jestem ja. mimo usilnych prób za pomocą cudownej konsoli odzyskiwania systemu windows xp. linuks po prostu widział dysk i dane na nim, a winda napisała że jest uszkodzony. lubię takich specjalistów, którzy mówią do mnie człowieczku... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: informatyk Oj niedouczony baranku boży... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 12:34 Gdybym każdego kompa w firmie po blue screenie formatował, instalował i przenosił dane, to by życia nie starczyło. Odrobina pomyślunku i znajomości systemu pozwala zamknąć operację w 20 minutach. PS Kto odzyskuje XP za pomocą ASR? - reklama Microsoftu pomieszała ci patrzenie na świat? PS Lin jest dobry, ale Knoppix bez zmian nie ma mozliwości zapisu partycji NTFS, co sprowadza go do poziomu podpiecia dysku do innego kompa... PS Dzieki takim jak ty, żyja tacy jak ja - 100 lat, 100 lat - ZYJ JAK NAJDŁUŻEJ...(postawienie XP bez formatu kosztuje w zależności od zamawiającego od 100 złp do 500 złp) Pozdrawiam...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jurass 100 mln komputerow * 200 dol to 20 mld dol czyli IP: *.limes.com.pl 29.01.07, 21:46 2 razy tyle ile caly rynek linuksa. A to ponoc tylko na poczatek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cA Re: 100 mln komputerow * 200 dol to 20 mld dol cz IP: *.56.220-216.q9.net 29.01.07, 21:53 Jak zwykle w przewazajacej wiekszosci odezwali sie wlasciciele kradzionych OS i biedacy z Linuksem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daniel Re: 100 mln komputerow * 200 dol to 20 mld dol cz IP: 89.100.190.* 29.01.07, 21:53 Nie zapominej ze Vista kosztowala Microsoft ponad 11 miliardow (!!!) dolarow... a i to nie liczac kampanii promocyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
nnabukiewicz Gowniarze zacieraja rece 30.01.07, 17:29 Tysiace wandali komputerowych robi z radosci w portki, beda mogli sie wykazac i napisac troche wirusow. Problem MS jest taki, ze jest molochem, a przez to znienawidzony (hakerzy to w koncu komputerowi buntownicy lub wyrafinowani przestepcy), wiec stanowi cel i wyzwanie same w sobie. Mysle, ze jak linux bedzie bardziej popularny, tez sie do niego dobiora. Czytajac niektore komentarze, mam wrazenie, ze wszyscy sa juz ekspertami od Visty, mimo ze sie jeszcze nie ukazala. Gratuluje dojsc, ja mialem jedynie dostep do probnych wersji i to bardzo ograniczony. Jeszcze nie mam opinii, bo nie mam do przeslanek, by viste jakkolwiek oceniac. Tylko jedno: ladna jest i systemowo wymagajaca. Tyle moge powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Wyszukiwanie plików 29.01.07, 21:54 Znowu jakieś dziadostwo zaoferują. Ja stworzyłem program do błyskawicznego wynajdowania plików (wcześniej zindeksowanych) na twardym lokalnym bądź sieciowym, jak i płytkach. Jestem na 100% przekonany, że wynalazek M$ znowu będzie za mną w tyle, jeśli chodzi o szybkość wyszukiwania i szybkość wprowadzania zapytania, nie wspominając już o zapotrzebowaniu na pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktos Re: Wyszukiwanie plików IP: *.cable.ubr02.stav.blueyonder.co.uk 30.01.07, 17:02 dobze ze dodales wczesniej zindeksowanych, co innego jest napisac zapytanie a zupelnie inna rzecza ulozyc to w sprawnie dzialajacy program z setkami zmiennych. btw pochwal sie jeszce jakich narzedzi uzyles :), i jesli myslisz ze jestes tak genialny czeu nie robisz dla takiego potentata jak MS btw prosze nie pisz ze taki ich nie cierpisz ze nie przyjmiesz oferty 20k$(to podstawa dla "trainee")????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cube Vista, wio pod strzechy! IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.07, 21:57 Gość portalu: kompik napisał(a): > Szkoda zachodu. Vista nie wprowadza niczego istotnego. Wprowadza czy nie to i tak biedny lud kupujacy nowe maszyny bedzie na to skazany i bedzie sie cieszyl, ze to cos tak łaaaaadnie wyglada. Bardziej swiadomi kupia kompa z czystym dyskiem i zainstaluja Linuksa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atx Re: Vista, wio pod strzechy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 01:14 No co ty, to nie wiesz ze komputer bez systemu (== windowsa) kupuja tylko piraci?? Tako rzecze Microsoft : di.com.pl/archiwum/13258.html Tak wiec kazdy obywatel, jesli jest przeciw zakazowi sprzedazy komputerow bez windowsa, to popiera piractwo! I wladza ludowa mu ten komputer odrabie: di.com.pl/news/15604,Kupujesz_komputer_bez_oprogramowania_-_jestes_podejrzany.html Odpowiedz Link Zgłoś
b00g13 Re: Vista, wio 29.01.07, 21:58 No kto jak kto, ale redaktor gazety moglby choc rzucic okiem na fora wlasnego portalu i sprawdzic co pisza o Viscie ludzie. Swiat nie konczy sie na folderach reklamowych ms.... Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Występ na Comedy zaliczona, teraz czas na promocję 29.01.07, 22:07 w Horror Channel. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rotfl Re: Vista, wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:11 No to biedny Gates, splajtuje, 90% wypowiedzi przeciwko windzie :-DDDDD Pewnie już nie śpi po nocach. Ale z was debile. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bajki z kaczolandu Re: Vista, wio ! IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 29.01.07, 22:26 Gates nie splajtuje bo nadal ma umowy z producentami sprzetu komputerowego i wiekszosc PC-tow bedzie (do sklepow na calym swiecie) wciaz dostarczana juz z zainstalowana "Vista". Nawet jezeli "Vista" nie jest zadna rewelacja... p.S. Zauwazcie, iz kazda kolejna wersja "Windows" pojawia sie z wyzsza cena niz poprzednia! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: /dev/ziobro artykuł sponsorowany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.jjs.pl 29.01.07, 22:11 ciągle nic o ubuntu, a przecież też jest ciekawy założyciel interesu no a produkt znacznie lepszy i za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba pomnik Gatesa? nagrobek monopolisty 29.01.07, 22:13 Mam nadzieję że ludzie a przede wszystkim firmy na tyle zmądrzały że to już będzie ostatni łindołs. Sprzętożerna kobyła której nadrzędnym celem działania jest "ochrona praw autorskich" to promocja konkurencji. Baaardzo długi czas życia monopolu Billa dobiega końca. Nie będzie piratów to nie będzie powszechności - żaden biedak nie wyda miesięcznej pensji po ty by mu komputer zwolnił 2-3 krotnie. zdrowia billowi na emeryturze życzę Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba z powyższych powodów nie zainstaluję visty nawet 29.01.07, 22:15 gdyby rozdawali za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: pomnik Gatesa? nagrobek monopolisty IP: *.smrw.lodz.pl 29.01.07, 22:23 nie rozumiem zupełnie tej nagonki na windowsy. System XP jest rewelacyjny. Tak uważam, i rozumiem dlaczego kosztuje od 400 do 1600 pln. Linux ???, który ??? ten najbardziej user friendly - Ubuntu, Kubuntu Edubuntu ??? Spróbujcie zainstalować go na czymkolwiek - lapek czy desktop i zobaczymy, co nie działa. Szukaj na forach, ucz się systemu, prócz tego pracuj, chowaj dzieci i pomóż żonie. Windows pozwla ci uruchomić sprzęt, żeby działał, i to nie "wodotryski", ale wifi, lan, mplayer itp. Open Office też się kisi, niekompatybilny z excelem, a przecież wiemy, że musi być kompatybilny. Także ludzie, bez przesady, Vista=zajmuje 15 GB bo obsługuje wszystko, dosłownie wszystko. Linux- w zależności od dystrybucji to 1 CD i później tydzień szukania i dorzucania repozytoriów, a i tak zwykły użytkownik nie skompiluje jądra i system trzeba raz jeszcze instalować jak coś nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: pomnik Gatesa? nagrobek monopolisty 29.01.07, 23:26 Ja kiedyś próbowałem na desktopie... i działa! Do dzisiaj. Kumple zdążyli przez ten czas już z 20 razy przeinstalować swoje zżarte wirusami Windy. Aż miło pomyśleć ile to człowiek sobie czasu i nerwów zaoszczędził... No fakt, musiałem po instalacji dorzucić temu memu Debianowi _aż_jedno_ dodatkowe repozytorium, więc pewnie nie jest user friendly. :D Ale wytłumacz nam w tym wszystkim tylko jedną rzecz: po co "zwykły użytkownik" miałby kompilować jądro? Odpowiedz Link Zgłoś
micra kompilacja jądra 30.01.07, 09:05 Czcigodny cyberrafi powiedz, od kiedy Linux wyjęty z pudełka potrafi na rodzinie x86 (32 bitowe) obsłużyć w pełni 2 GB RAMu... (wyjęty z pudełka = zainstalowany z płytki bez przygotowania nowego jądra) i wszystkie urządzenia poprawnie z tym współpracują...? Stawiając Linuxa jako firewalle, smarthosty, małe Samby nigdy tego nie zauważyłem, ale wdrożenie maszyny z pamięcią powyżej 960MB pod Linuxem do nie dawna stanowiło nie lada wyzwanie. Czy teraz coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: init-d Re: kompilacja jądra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:57 a to akurat bez problemu w kernelach 2.6? OpenSuse 10.2 na AthlonieXP/2GB RAM na którym pracuję nie miał żadnych problemów z obsługą takiej ilości pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: kompilacja jądra 30.01.07, 10:43 Zmierzam do tego, że jeszcze nie dawno, ba, nadal, tak przypuszczam, wiele dystrybucji nie ma domyślnie włączonych opcji HIGHMEM w kernelu i dopiero samodzielna kompilacja jądra daje dostęp do pamięci powyżej 960MB, a tu przykład z początku roku 2006. tinyurl.com/2oqp6t Gwoli ścisłości dodam (przypuszczam), że w stabilnej linii Debiana na x86 nadal można korzystać tylko z pamięci niskiej (bez rekompilacji jądra), a w starym, oplutym NT 4.0 od 1996 roku można używać 4GB, co prawda z podziałem na pamięć jądra i pamięć użytkownika. Sam pamiętam walkę z 2.4.x, bo chyba dopiero od 2.4.20 można było HighMem włączyć i działało z dyskami IDE poprawnie z włączonymi najwyższymi trybami DMA. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: kompilacja jądra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 11:58 masz mocno nieaktualne dane niestety jeśli chodzi o zasobnożerność linuks mocno goni windowsa co nowa wersja to większe wymagania sprzętowe, zwłaszcza jeśli chodzi o RAM coś o tym wiem bo mam PII/400MHz 192MBRAM i nowa FC6 już na tym nie pójdzie w standardowej instalacji choć FC5 całkiem nieźle sobie radziła wcześniej dziś do linuksa absolutne minimum to 256MB pamięci ze znanych mi linuksów tylko Ubuntu wciąż działa fajnie na słabym sprzęcie i to co nowsza wersja tym lepiej(rodzina 6.xx znacznie lepiej od 5.xx) dlatego na niego się przesiadłem Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: kompilacja jądra 30.01.07, 12:18 Tak na szybko dla pewności zerknąłem w konfigurację kernel-image-2.6.8-3-k7 i highmem było włączone. Debian ma naprawdę sporo gotowych jąder do wyboru. Dla znakomitej większości użytkowników to wystarczy. Nikt nie mówi że kiedyś było łatwo ale weź pod uwagę, że to jest system sporo młodszy od Windowsa. Podczas gdy M$ ciężko pracuje nad maksymalnym utrudnieniem ludziom życia przy pomocy DRM Debian się cały czas rozwija w kierunku funkcjonalności. Teraz jego używanie to czysta przyjemność a zwłaszcza wersji Etch. Fakt zdarzają się od czasu do czasu niekompatybilne z Linuksem urządzenia ale jeżeli najpierw przemyślimy zakup to unikniemy takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Re: kompilacja jądra 30.01.07, 13:43 głowy nie dam, ale w roku 2005 jąder z wkompilowaną obsługą pamięci powyżej 960MB nie było dla Debiana. Ba, wersja 2.0 obsługiwała chyba jeszcze mniej. Być może dla wielu to prehistoria, ale takie były fakty. Wiem, że problem dotyczył tylko linii x86, na innych systemach problemu nie było, ale faktem jest, że pewnie 90% systemów linuxowych na serwerach działało i działa na procesorach Intela z linii x86, teraz w wersji 64-bitowej i duża część z nich na dyskach IDE. Stąd też produkt, który może obsłużyć pamięć powyżej 1GB RAM od nie dawna nie był dojrzały. Nie wiem, nie używałem wersji Etch - czyżby wersja niestabilna? Nie mam zbyt wielu doświadczeń z Xami (poza NetWare od 5.x w górę), używam ciągle trybu tekstowego, ale chyba się z nimi przeproszę, bo powoli ograniczenia Windows stają się śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: kompilacja jądra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:52 > głowy nie dam, ale w roku 2005 jąder z wkompilowaną obsługą pamięci powyżej > 960MB nie było dla Debiana. i tak właśnie było ale dziś już 2007 więc od tego czasu minęło prawie 2 lata "pingwin" zrobił ogromne postępy w te 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 A ja mam mandriwe o wielkosci 23GB 29.01.07, 23:32 i co ty na to :) Na xp , viscie i gnu/linux wiekszosc urzadzen sama z siebie nie zadziala do kazdego trzeba sterownikow . Tylko jakos o tym ludzie zapominaja bo producenci sprzetu na plytkach dostarczaja wersje tylko dla windowsa (zazwyczaj). Jakby ich nie dawali gratis i bys musial je sam wyszukac to bys pewnie nie zauwazyl roznicy - psioczylbys na oba. ps. viste od dwoch dni mam z calym szacunkiem ale tuner tv i niektore opcje skanera nie dzialaja a dzieki wspomnianemu 23 gb linuxovi nie bylo takich problemow, znajazc zycie i tak z czasem vista znow wyprzedi pingwina ps2 glownie uzywam xp :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hardy Re: pomnik Gatesa? nagrobek monopolisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 23:56 No właśnie jest problem, że w Viście nie ma sterowników niemal do niczego - a wszystko przez te ich chore technologie DRM, TPM itd. Nawet do kart ATI, czyli standardu są nadal tylko kiepskie bety. Na ubuntu zadziała prawie wszystko, i na dodatek od lat już nie trzeba kompilować jądra - chyba dawno nie interesowałeś się linuksem ponad to, co dostajesz na płycie z jakimś miesięcznikiem. Windows już od czasów 95 jest sprzedawane ludziom, dzięki nabieraniu ich na wodotryski - jeśli uda się teraz wcisnąć Aero Glass, to ludzie też kupią całą masę tych kagańców szyfrujących i ograniczających ich prawa - teraz to microsoft z bandą wytwórni filmowych będzie decydował, co możesz uruchomić, jaki sprzęt włożyć do komputera, jaki film, muzykę, program, czy gry i kiedy będziesz mógł to zrobić. I tylko od ich widzimisię będzie zależało, kiedy nie będziesz już tego mógł zrobić. Już obecne w DVD zabezpieczenie CSS łamie prawa konsumenta - a to co jest w Vista, BlueRay i HD-DVD to już totalna kontrola Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atx Re: pomnik Gatesa? nagrobek monopolisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 01:16 > Vista=zajmuje 15 GB bo obsługuje wszystko, dosłownie wszystko. DIVX na przyklad? :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misio Re: pomnik Gatesa? nagrobek monopolisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:50 Proszę Państwa, nie będziemy się chyba liscytowac co nie chodzi pod windą,a co pod linuxem. Wracając do meritum, to co lepsza dustrybucja linuxa jest płatna. Novellowa to koszt około 150 pln, red haty stabilne tez koło tej kwoty. Support jest mocno ograninczony poprzez monopolistyczną pozycję windy i zebranie sterowników czasami wymaga przeczesania mnóstwa forów, a i tak nie gwaratuje, że uruchomimy aplikację lub jakies urządzenie. Dużą zaletą windowsów jest, że wszystko automatem chodzi, odchudznie systemu jest analogicznie do linuxa, czyli też wiąże się z przewaleniem forów i znalezieniem remedium na swoje probelmy. Po co kompiluję jądro? Bo zwykle jest nowsze, i można je ściągnąc na www.kernel.org - ostatnie z 10.01.07. Pod ubuntu wszystko nie chodzi, na moim T20 poszedł tylko Borsuk, ostatni już się wiąchał, bo twórcy postanowili zaimplentować graficzny interfejs instalacyjny. Na koniec: Nie mówię teraz o Viście, mówię o XP, ale zakładam, że Vista ma to co XP plus jakieś nowsze rozwiązania. Odpowiedz Link