Dodaj do ulubionych

UWAGA! - niechlujny linux

26.05.06, 17:28
Chciałbym wszystkich ostrzec przed slackware linux 8.0
Wersja ta, posiada, chyba najgłupszy i najbardziej nie dopracowany instalator w dziejach ludzkości. Świadczy o tym chociażby to:
- podczas instalacji jesteśmy zmuszeni wybrać kilka razy te same elementy, np. o trzcionkę instalator pyta dwukrotnie
- instalator daje nam do wyboru: instalacje absolutnie wszystkiego, albo przez 1,5 godziny co 5 minut musimy zaznaczac poszczególne pakiety
- pod koniec instalacji wybieramy sposób bootowania (LILO albo inne opcje) – niektóre z nich po prostu nie działają i musimy zacząć od nowa
- po restarcie instalator nie przechodzi do trybu graficznego, mimo iż wybraliśmy wcześniej ”default xwindows manager”

Jest to najbardziej niechlujnie i idiotycznie zrobiony instalator z jakim miałem do czynienia, a w ciagu ostatniego tylko miesiąca przetestowałem kilkanaście różnych linuxów (Fedora, mandriva, debian i inne)
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: UWAGA! - niechlujny linux 26.05.06, 17:42
      a kto napisal, ze ma byc prosto i przyjemnie? moze nie kazdy chce by instalator
      domyslnie podejmowaj za nich decyzje. to nie windows. instalator debiana jest
      na tyle minimalistyczny, ze praktycznie nic w systemie nie jest do konca
      skonfigurowane, ale uzytkownikom to nie przeszkadza, bo wlasnie tak chca.
      to jest linuks i my lubimy miec wybor. niektorzy lubia debiana, inni slacka
      jeszcze inni suse.
      testujac kazde distro po kolei raczej sie wiele nie nauczysz;) linuksa
      instaluje sie tylko raz.
      • bookseller Re: UWAGA! - niechlujny linux 26.05.06, 18:48
        Wcale nie chodzi o to , żeby instalator sam podejmował decyzje, tylko o to, żeby był do końca przemyślany. W slackware niestety tak nie jest, podałem konkretne przykłady: - dlaczego mam dwa razy wybierać języ? Czy twórcy tego systemu zakładają, że zmieniłem narodowość po 5 minutach z ich instalatorem?
        A przede wszystkim: instalacja poprawnie przeprowadzona, powinna zakończyć się sukcesem, a nie jak w przypadku slacka: "może bedzie dobrze".
        Mam takie skojarzenie: slackware jest jak super czołg - stabilny, silny i szybki... tylko że zapala na popych :)
        • kell99 Re: UWAGA! - niechlujny linux 26.05.06, 19:39
          bookseller napisał(a):
          > Mam takie skojarzenie: slackware jest jak super czołg - stabilny,
          > silny i szybki... tylko że zapala na popych :)

Tylko jak czesto instalujesz tego slackware? 1 na kilka lat? Przemeczysz sie.
          Slack to jest dzielo praktycznie 1 osoby, wazniejsze jest by byl dobry
          i stabilny system, bo jak chcesz to z instalacja sobie poradzisz.
          Slack to nie jest komercyjne distro jak Fedora czy Suse.
          • bookseller Re: UWAGA! - niechlujny linux 26.05.06, 20:10
            Nie wiem ile razy instaluje się slackware w ciągu kilku lat, wiem natomiast że dzisiaj instalowałem go z 6 czy 7 razy i mam dosyc...

"...wazniejsze jest by byl dobry i stabilny system.." czyli tak jak pisałem: jest super czołg.. zapala na popych :)
            • kell99 Re: UWAGA! - niechlujny linux 26.05.06, 20:25
              bookseller napisał(a):

> "...wazniejsze jest by byl dobry i stabilny system.." czyli tak jak pisałem:
              > jest super czołg.. zapala na popych :)

no to jak zainstalujesz, bedziesz miec super system. jezeli liczysz, ze slack
              albo debian skonfiguruja tobie urzadzenia, to myslisz o innym systemie;)
            • test281 Re: UWAGA! - niechlujny linux 26.05.06, 22:22
              Instalator Slackware jest w porządku.
              Nie jest przeznaczony dla początkujących tak jak zresztą cała dystrybucja.
              Prawdą jest że nie miałem do czynienia z instalatorem wersji 8.0.
              Ale nie sądze żeby odbiegał "drastrycznie" od pozostałych.
            • robak_wroc Re: UWAGA! - niechlujny linux 28.05.06, 21:08
              to swiadczy jedynie o Twoich "windowsowych" umiejetnosciach.
    • bartlomiej_p Re: UWAGA! - niechlujny linux 27.05.06, 14:53
      1. o układ klawiatury a nie o czcionkę - raz dla instalatora a drugi dla
      instalowanego systemu
      2. opcja samodzielnego wyboru służy dla tych którzy wiedzą jakich pakietów
      potrzebują bo slackware nie ma zarządrzania zależnościami (bo i niby po co
      miałby mieć) - reszta ma instalować wszystko a potem ewentualnie wyrzucić
      zbędne programy bo tak jest prościej
      3. jeśli nie zainstalujesz lilo to musisz użyć bootloadera innego systemu lub
      zainstalować np. gruba chrootując sie do zainstalowanego slackware
      4. wybrałeś menadzer okienek ale chyba nie widziałeś pytania o domyślny tryb
      uruchomiania (bo go nie było) - więc X startujesz poleceniem startx(tu przyda
      sie właśnie wybór którego dokonałeś) lub kdm albo xdm ( to graficzne menadzery
      logowania) - jak chcesz mieć o razu 5 runlevel(tryb graficzny) to go sobie
      ustaw
      5. aktualna stabilna wersja to 10.2 a ja mam current czyli przyszła 11, która
      wygląda tak:
      img88.imageshack.us/img88/7680/zrzutekranu39pe.jpg
      • bookseller Re: UWAGA! - niechlujny linux 27.05.06, 21:17
        Widzę że, Kolega z nie jednego pieca chleb jadł... :)
        W takim razie mam pytanie: Dlaczego po zainstalowaniu slacka wraz z lilo (autowatyczna konfiguracja) i po resecie LILO nie odpala się? Jak zainstalować grub'a?

Pod wpływem Waszych wszystkich postów, próbowałem jeszcze kilka razy zainstalować to "cudo", tak że w chwili obecnej jestem już po jakichś 11 niepowodzeniach i moje zdanie o tej dystrybucji jest jeszcze gorsze.
        • user0001 Re: UWAGA! - niechlujny linux 27.05.06, 22:05
          Slack 8.0 to dystrybucja która ma już swoje lata. Na ubuntu przesiadłem się
          półtora roku temu, przesiadłem się ze slacka 10.0 lub 10.1. Ósemka musi być
          sporo starsza.

Może masz dysk SATA o pojemności tak dużej, że stare LILO nie jest w stanie
          wystartować? Może masz jako powyżej 1024 cylindra? Tego rodzaju błędy zdarzały się.

A poza tym. To jeśli uważasz że instalator slackware jest porąbany, to polecam
          zainstalowanie OpenBSD (i doprowadzenie do stanu w którym może ono zostać użyte
          jako system desktopowy :-P ) Wtedy zrozumiesz, że Slackware to bułka z masłem...
          • bartlomiej_p Re: UWAGA! - niechlujny linux 28.05.06, 12:00
            1.lilo się nie chce instalować jeśli dysk optyczny jest przed dyskiem twardym
            np. hda to dysk optyczny a dysk twardy hdb - lekarstwo instalacja na partycji /
            a nie w MBR po wcześniejszym nadaniu jej flagi bootable (np. w cfdisk) lub
            instalacja ręczna o ile jest możlwa ze wskazaniem na właściwy dysk
            2. instalacja gruba w środowisku chrootowanym - potrzebujesz gruba w wersji dla
            twojego slackware - znalazłem niestety dopiero dla 8.1 tu -
            www.linuxpackages.net/ i wgrywamy na partycję innego systemu lub cdrom
            (o ile masz dwa napędy lub potrafisz zrobić płytę live np. na bazie gentoo z
            dodatkowymi pakietami) lub dyskietkę
            oraz linuxa w wersji live chyba że masz innego zainstalowanego na dysku
            a. włączamy linuxa (live lub na dysku), tworzymy katalog (np. mkdir /slackware)
            b. mount (nazwa partycji / np. hdb2) /slackware
            c. montujemy /boot /usr itp o ile zrobiliśmy oddzielne (/home darujemy sobie)
            np. mount (/boot czyli np.hdb1) /slackware/boot
            d. zmieniamy root: chroot /slackware /bin/bash
            c. montujemy /proc : mount -t proc none /proc
            d. teraz potrzebujemy gruba więc tworzymy punkt montowania nośnika lub
            partycji , montujemy i kopiujemy cp (ścieżka do pliku patrząc od
            slackware) /tmp
            e. przechodzimy: cd /tmp i instalujemy installpkg grub*
            f. konfigurujemy (ręcznie! bo automatyczna raczej nie zadziała) według
            instrukcji dla gentoo :www.gentoo.org/doc/pl/handbook/ - jest tam też
            opis chrootowania oraz instalujemy gruba jak w podręczniku
            g. odmontowujemy /proc : umount /proc i wychodzimy : exit(ważne! bo jak
            zapomnisz to możesz uszkodzić system)
            h. odmontomujemy partycje w odwrotnej kolejności
            i. reboot
            i powinno działać ale polecam pozostać przy lilo bo pliki konfiguracyjne są
            łatwiejsze

• robak_wroc Re: UWAGA! - niechlujny linux 28.05.06, 22:27
              grub sux. jakos nie moge sie przestawic. lilo jednak rzadzi :)
    • robak_wroc Re: UWAGA! - niechlujny linux 28.05.06, 21:03
      chyba nie widziales instalatora z PLD :D
      ale pld i tak rzadzi ;)
    • bookseller Re: UWAGA! - niechlujny linux 01.06.06, 13:54
      Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za odpowiedzi, i udzielone mi rady :)
      - dzięki Waszemu wsparciu udało mi się wreszcie dojść do końca unstalacji :D

Slackware jest mi potrzebny ze względu na dość nietypowy sprzęt, którego nie
      dało się skonfigurować pod windowsem ;)

Mam nadzieję że jeszcze nie jeden raz spotkamy sie na tym forum.
      Pozdrawiam,
      bookseller
    • xxxxxx666 Re: UWAGA! - niechlujny linux 02.06.06, 08:02
      To nie widziałeś instalatora pld prowizorka. Otóż był to skrypt, który miał
      instalować wszystko, ale miał błędy składniowe, przez co nie dało się zrobić
      nic. Oczywiście dało się z niego skorzystać, ale wymagało to edycję skryptu w
      gołym środowisku instalacyjnym gdzie chyba jedynym edytorem był sed ;)

Jednak muszę stwierdzić, że później dopracowali ten skrypt na tyle, że po
      wprowadzeniu tego ich tekstowo-graficznego instalatora przez długi czas
      prowizorka była od niego znacznie lepsza.
    • 13sw Niechlujny Linux? 02.06.06, 13:24
      Ależ Slackware to najlepsza dystrybucja Linuksa! Sam zaczynałem ponad pięć lat
      temu od 7.1 :) A od czasu jak zainstalowałem 8.0 to do dziś już tylko upgrady. :)

Instalator może nie robi wielkiego wrażenia, ale za to jest banalnie prosty i
      szybki - w dystrybucjach z graficznymi instalatorami zabierają one część mocy
      komputera, więc instalacja się dłuży (było to szczególnie odczuwalne na kompach
      na początku dekady). Trzeba zaakceptować parę faktów i przebrnąć przez instalację:
      - jak dwa razy o coś pyta, to znaczy, że coś pokręciliśmy :P
      - instalujemy najlepiej wszystko, ewentualnie bez KDE
      - jak źle skonfigurowaliśmy lilo, to można system zabootować z CD
      instalacyjnych, a potem poprawić lilo.conf
      - w instalatorze nie ma w ogóle wyboru startu w trybie graficznym, jest tylko
      wybór domyślnego trybu graficznego. Trzeba sobie samemu przestawić na start w
      trybie graficznym jak się coś takiego lubi, tyle że trzeba wcześniej samemu
      skonfigurować X11

Podsumowując: masz właśnie w ręce najlepszego czystej krwi Linuksa, tyle, że
      staroć, bo obecnie jest już Slack 10.2, a wkrótce pewnie 11.0. Za to Slack jest
      najprostszy do nauki i zrozumienia Linuksa, i jest to miłość na całe życie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka