Dodaj do ulubionych

Aparat fotograficzny w linux!

20.08.06, 21:58
Mam aparat fotograficzny olimpus c-730uz który jest podłączony do komputera
przez USB i mam problem z jego uruchomieniem. W komputerze jest zainstalowany
linux mandriva 2006 proszę o porady za co serdecznie z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Aparat fotograficzny w linux! 20.08.06, 22:11
      wicher5 napisał:

> Mam aparat fotograficzny olimpus c-730uz który jest podłączony do komputera
      > przez USB i mam problem z jego uruchomieniem. W komputerze jest zainstalowany
      > linux mandriva 2006 proszę o porady za co serdecznie z góry dziękuję.

Zerknij do instrukcji aparatu. Jezeli tam bedzie napisane, ze aparat to
      urzadzenie klasy 'usb mass storage' to powinien byc po podlaczeniu jako wymienny
      dysk (tak jak pamieci flash czy twarde dyski hdd) - powinien byc automatycznie
      wykryty, powinna sie pokazac jego ikonka przy podlaczeniu. Sprawdz tez w menu
      aparatu czy masz opcje w stylu (mass albo storage mode). Zdecydowana wiekszosc
      aparatow cyfrowych tak sie zachowuje.
      Jezeli masz jakis egzotyczny model (np potrzebuje sterownik pod windows) to
      szukaj ratunku w programie gPhoto.

Urzadzenia typu aparat cyftowy, pamiec flash to od dobrych 2ch lat banal, chyba,
      ze masz totalnie chrzaniony system operacyjny.
    • hydroxyzine Re: Aparat fotograficzny w linux! 21.08.06, 01:28
      Jeżeli jest, jak już napisano, zgodny z mass storage, będziesz potrzebował modułów:
      usbcore
      ohci_hcd (lub uhci-hcd, zależnie od chipsetu)
      usb-storage
      scsi_mod
      sd_mod
      fat
      vfat
      (jeżeli jądro dystrybucyjne, to napewno je posiadasz; jeżeli z jakiegoś powodu nie ładuje ich automatycznie - próbuj ładować prez modprobe)
      Pamięć aparatu będzie widziana jako dysk scsi (/dev/sd*) z systemem plików vfat.
      • kell99 Re: Aparat fotograficzny w linux! 21.08.06, 01:49
        hydroxyzine napisał:

> Jeżeli jest, jak już napisano, zgodny z mass storage, będziesz potrzebował modu
        > łów:
        > usbcore
        > ohci_hcd (lub uhci-hcd, zależnie od chipsetu)
        > usb-storage
        > scsi_mod
        > sd_mod
        > fat
        > vfat
        > (jeżeli jądro dystrybucyjne, to napewno je posiadasz; jeżeli z jakiegoś powodu
        > nie ładuje ich automatycznie - próbuj ładować prez modprobe)
        > Pamięć aparatu będzie widziana jako dysk scsi (/dev/sd*) z systemem plików vfat
        > .

Hmm, tylko jezeli nie grzebal w jadrze, to te moduly na pewno beda + dzialajacy
        autoloader. Problem moze byc w tym, ze jego aparat nie pracuje jako 'mass
        storage', wtedy gPhoto? c7xx-uz sa na liscie.
        • cyberrafi Re: Aparat fotograficzny w linux! 23.08.06, 18:11
          Powinien zadziałać przez mass storage. Jest w każdym razie na liście działających.
          www.teaser.fr/~hfiguiere/linux/digicam.html
          Moim zdaniem przyjemnie się korzysta z aparatu programem digiKam, opartym na
          gPhoto. Nie wiem jak na Mandrivie ale na Debianie nie musiałem nawet nic
          konfigurować.
          • mrowkolew Re: Aparat fotograficzny w linux! 24.08.06, 12:07
            W MDK 10.1 w przypadku aparatu Practica DCZ 5.4 też nie trzeba nic robić-nie
            wiem jaka jest specyfika tego aparatu ale mdk montuje go sam ale nie tak jak
            gdzieś tu na forum pisano jako dev/sd, tylko jak napęd wymienny czy hdd i jest
            widoczny w mnt jako mnt/camera.Nie trzeba mieć żadnego programu do aparatów
            cyfrowych,wystarczy Konqueror lub dla łatwiejszej manipulacji zdjęciem
            (np.zapisania po obrocie o 90,180 stopni,obejrzenia w powiększeniu,
            pomniejszeniu) program do przeglądania plików graficznych np.GQview.W sumie to
            zaciekawiło mnie jak wygląda i jakie ma funkcje taki program digiKam-muszę
            sobie obejrzeć jakieś screenshoty.
    • hydroxyzine Re: Aparat fotograficzny w linux! 21.08.06, 04:10
      I postawa oczywiście:
      Pokaż wynik dmesg bezpośrednio po podłączeniu aparatu.
      • wicher5 Re: Aparat fotograficzny w linux! 27.08.06, 18:52
        Serdecznie dziękuję za wyczerpujące i fachowe podpowiedzi.
        Aparat podłączyłem zgodnie z waszymi podpowiedziami.
        Wszystko działa!! Dziękuję!
        • nefryt128 Re: Aparat fotograficzny w linux! 16.09.06, 23:22
          troszkę inne podejście:

Więc montujemy:

[code] mount /dev/sda1 /mnt/karta [code]

katalog "karta" trzeba stworzyć, albo zamiast /mnt/karta wpisać ścieżkę do
          dowolnego katalogu na dysku (tam będzie karta zamontowana)

w tym katalogu beda zdjęcia dostępne na karcie. Przed odłączeniem aparatu od usb
          należy kartę odmontować

[code] umount /dev/sda1 [code]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka