31.03.06, 21:03
Witam,
Mam plik excel, który zawiera makra. I dwa pytania z nim związane:
1. Jak mozna monitowac czy ktoś włączył lub wyłączył makra przy otwarciu
pliku?
2. Czy mozna nie pozwolic na otwarcie pliku (lub go od razu zamknąc bez
mozliwosci odczytu), jeżeli ktoś wybrał opcję "wyłącz makra"?
Obserwuj wątek
    • mmiga Re: vba excel 03.04.06, 08:49
      snecz napisał:

> Witam,
      > Mam plik excel, który zawiera makra. I dwa pytania z nim związane:
      > 1. Jak mozna monitowac czy ktoś włączył lub wyłączył makra przy otwarciu
      > pliku?

Można to zrobić w ten sposób, żeby ukryć wszystkie arkusze w skoroszycie (z
      hasłem) i zostawić jeden z napisem "Makra wyłączone" or smth. W makrze przy
      otwarciu (autoopen) pokazać wszystkie interesujące nas arkusze,a ukryć ten z
      napisem (lub usunąć)...

> 2. Czy mozna nie pozwolic na otwarcie pliku (lub go od razu zamknąc bez
      > mozliwosci odczytu), jeżeli ktoś wybrał opcję "wyłącz makra"?

Teoretycznie można - praktycznie nie. Ponieważ musiałbyś wykonać jakieś makro,
      a przy wyłączonych makrach jest to niemożliwe...

pozdrawiaMM
      • snecz Re: vba excel 03.04.06, 12:37
        Dzięki,

Myślę, że ten pomysł z ukrywaniem arkuszy jest niezły. Chyba zda egzamin. Zaraz
        to wypróbuję.
        Ale mam jeszcze jeden pytanie. Odnoście UserForm. Mam kilka UserForm i
        polecenie, które nie pozwala na zamknięcie UserForm przyciskiem zamknij. Gdzie
        umieścić to polecenie, żeby działo dla wszystkich UserForm w pliku (na razie
        działa tylko dla jednego i nie wiem dlaczego)?
        • dx7 Re: vba excel 06.04.06, 23:11
          Mozesz jeszcze sprobowac dodac swoj certyfikat, ktory spowoduje, ze nawet na
          najwyzszym poziomie zabezpieczen makra beda uruchamiane bez pytania:
          msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-
          us/dnoxpta/html/odc_dsvba.asp (w MSO 2000,2002 - nie wiem jak w 2003).
          • snecz Re: vba excel 07.04.06, 11:53
            Zrobiłem certyfikat: w selfcert dodałem swój podpis potem w VBA, Tools, Digital
            Signature dodałem ten podpis. Ustawiłem zabezpieczenia na poziom wysoki. I ok.
            Plik otworzył się automatycznie z włączonymi makrami. Ale tylko na moim
            komputerze. Ktoś inny kto otwiera ten plik ma komunikat z pytaniem czy włączyć
            makra (jedynie jest dodatkowo informacja, że ja utworzyłem certyfikat).
      • snecz Re: vba excel 03.04.06, 15:11
        ok. spróbowałem. Fajny pomysł z ukrywaniem tych arkuszy. Jak na razie
        wystarczy.
        Ale właściwie to jest 1 problem. Gdy ktoś wyłączy makra i dane w poszczególnych
        arkuszach zostały ukryte i zahasłowane, to może w tym pliku cos pozmieniać (np.
        dodać arkusz, itd.).
        • dx7 Re: vba excel 22.04.06, 21:21
          Dobrym choc czasochlonnym zadaniem jest takie przerobienie arkusza zeby
          wszystkie przeliczenia komorek byly wykonywane w VBA. Wtedy trzeba wlaczyc VBA
          zeby to dzialalo tak jak nalezy. No ale to oczywiscie nie rozwiazuje calkowicie
          problemu. A wszelkie hasla (czy to do arkusza czy do VBA) mozna sobie darowac.
    • humkum Re: vba excel 30.12.17, 19:39
      Jeśli chcesz nauczyć się dobrze vba, to radzę zapisać się na kurs. Ja robiłem kurs u nich itschool.pl/szkolenia/microsoft-office/excel/ . Co prawda trochę kosztuje, ale warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka