Dodaj do ulubionych

czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.06, 23:08
Witam, w dniu dzisiejszym kupilem nowy dysk seagate baracuda 7200.10. Ma
pojemnosc 320GB. Po zalozeniu jako dodatkowy system win2000 spytal czy chce
dysk sformatowac. Kliknalem tak a po formacie dysk ma 127GB. Jak to teraz
odkrecic czym sformatowac ? Prosze o wyjasnienie jak dla laika. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.ists.pl 04.09.06, 23:36
      Ograniczenie pojemności do 127 GB, związane jest z ograniczeniami adresowania.
      Spróbuj zaktualizować BIOS.
    • t-800 Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! 04.09.06, 23:40
      Windows 2000 CHYBA nie obsługuje poprawnie dysków powyżej 127 GB. Windows XP z
      SP 1 obsługuje.
      • Gość: Obywatel Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.ists.pl 04.09.06, 23:49
        Najbardziej znaczącą różnicą pomiędzy FAT16 a FAT32 jest maksymalna ilość
        obsługiwanych klastrów, co z kolei wpływa na maksymalny rozmiar woluminu i
        efektywność przechowywania danych. FAT32 przekracza 4-GB ograniczenie rozmiaru
        woluminu dzięki zwiększeniu maksymalnej ilości klastrów do ponad 4 milionów.
        FAT32, w formie zaimplementowanej w systemie Windows 2000, może zainstalować
        wolumin o rozmiarze nawet 127 GB.

www.microsoft.com/poland/windows2000/win2000prof/rozdzial_17/roz_17_3.mspx
    • gad_forumowy Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! 05.09.06, 01:43
      Po pierwsze użyj systemu plików NTFS. Po drugie zrób upgrade BIOSu do wersji obsługującej 48-bit LBA. Jeżeli do płyty Twojego komputera nie ma takiego BIOSu, to pozostaje zakup karty kontrolera EIDE (karta PCI - 50 - 70 zł).
      • Gość: bartek_04 Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.06, 05:45
        a wiec tak: Dysk po pierwszym wlozeniu do komputera w biosie pokazywal owe
        320GB. Wiec mysle ze nie jest to kwestia biosu. Zostal w win2000 sformatowany w
        systemie plikow NTFS. Jak pisalem wczesniej jestem laikiem. Mam wiec teraz kilka
        pytan:
        -jak zrobic skoro dysk juz jest sformatowany na 127GB zeby teraz nie formatowal
        znow na tyle tylko sam znalazl wielkosc dysku
        -czym formatowac
        -jesli jakies nakladki na windows to skad ?
        -czy w win2000 nie ma mozliwosci ze pokaze prawdziwa wielkosc juz dysku
        Z gory bardzo dziekuje i czekam na pomoc
        • krzysztofsf Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! 05.09.06, 07:10
          Sformatuj go w programie zewnetrznym np. w programie gparted , partitiom magic itp. (plytka samourucamialna - startuje z niej komp.) ustawiajac kilka miejszych partycji.
          Win powinien go juz pozneij widziec jako kilka partycji, z ktorych kazda jest w stanie ogarnac.
        • t-800 Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! 05.09.06, 07:47
          www.seagate.com/support/kb/disc/capacity/137/os/win2000.html

Musisz zainstalować Service Pack 3 lub wyższy (ostatni dostępny to chyba 4) i
          wtedy Windows obsłuży dyski większe niż 127 GB.
          • Gość: bartek_ Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: 212.160.104.* 05.09.06, 11:04
            bardzo dziekuje jesli bede mial jeszcze jakies problemy to bede dalej meczyl
            pytaniami
            • Gość: Yapa Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:50
              Gość portalu: bartek_ napisał(a):

> bardzo dziekuje jesli bede mial jeszcze jakies problemy to bede dalej meczyl
              > pytaniami

Raczej nie zamęcz tego dysku giganta 320 GB !!!

Namęczysz się z formatowaniem go, zapełnisz go filmikami, grami, fotkami,
              wszelakimi programikami na jakieś 300 GB a on ci za to się odwdzięczy po
              swojemu - PIERD*LNIE znienacka i te 300 GB danych, które tak długo,
              pieczołowiocie gromadziłeś przepadnie na zawsze.

Tak będzie - wcześniej czy później. :D

Przygotowany jesteś na to ?
              Archiwizujesz na bieżąco dane ?

Ale chyba nie TYLKO na tym dysku ? :)

Dysk jak dysk - PIERD*LNĄĆ może ZAWSZE i robi to najczęściej...znienacka.
              Oglądasz filmik a tu sru i po dysku.
              Instalujesz programik a tu sru i po dysku.
              Uruchamiasz kompa przyciskiem na obudowie a tu MRRRRUUUU, CHRUUUMMPPP, SIUUUK,
              SIUUUK i sru...już po dysku.

• Gość: ... Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:07
                Pa Yapa fatalista i jego dyski... a swoja drogą kiedyś ktoś mi powiedział:
                użytkownicy komputerów dzielą się na tych którzy robią kopie zapasową...
                i na tych którzy będą to robić po pierwszym padniętnym dysku...
                • Gość: Yapa Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:23
                  Gość portalu: ... napisał(a):

> Pa Yapa fatalista i jego dyski... a swoja drogą kiedyś ktoś mi powiedział:
                  > użytkownicy komputerów dzielą się na tych którzy robią kopie zapasową...
                  > i na tych którzy będą to robić po pierwszym padniętnym dysku...

I takich co im nie padł dysk i myślą, że tak będą mieli ZAWSZE - wg. ich to
                  opinii: co jak co, ale dysk jest NIE DO ZAJ*BANIA. :)

Aż pewnego dnia...ZIUUU, CHRRRR, PIIIT, PIIIT, sru i po dysku . ;D
                  • Gość: ... Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:04
                    dokładnie tak... chociaż u mnie było:
                    "pssssst tryk tryk tryk, pssssst tryk tryk tryk..."

Pozdrawiam:)
                    • Gość: Darek Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:30
                      Gość portalu: ... napisał(a):

> dokładnie tak... chociaż u mnie było:
                      > "pssssst tryk tryk tryk, pssssst tryk tryk tryk..."
                      >

Hi hi hi...

U mnie było tak: ...[cisza]...[cisza]...[cisza] .

Mój dysk odszedł w ciszy ! ;(
                  • Gość: Greg Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.metronet.chelm.pl 06.09.06, 11:22
                    OK, ale pokaż mi rzecz niezniszczalną. Nie ma takiej - wszystko się zużywa
                    (fizycznie lub "moralnie" :-)), dyski również. Jednak jeśli się kontroluje jego
                    stan (a po to jest np. SMART), to można z pewnym prawdopodobieństwem
                    przewidzieć awarię (chociaż oczywiście backup jest podstawą, ew. rozwiązania
                    typu RAID-1, 0+1 itp.).
                    • Gość: Yapa Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:35
                      Gość portalu: Greg napisał(a):

> OK, ale pokaż mi rzecz niezniszczalną. Nie ma takiej...

My to wiemy, ale zazwyczaj pojęcia o tym nie mają ci co kupują takie giganty po
                      300 GB lub więcej i to tylko dlatego tak gigantyczne, żeby zrobić z niego
                      magazyn danych na lata. :(

• gray Re: czym sformatowac dysk 320GB ?? Problem !!! 06.09.06, 12:21

a potrafisz bez tych kwiecistych określeń?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka