Dodaj do ulubionych

Kodowanie w Corelu

19.08.07, 16:43
Czy ktoś wie może jak w CorelDraw! wyłączyć automatyczne kodowanie? Wystarczy
w środku obcojęzycznego tekstu coś poprawić, żeby ten fragmencik zrobił sie
taki, jak język Windows (czyli w moim wypadku polski). Skutek tej męki
programistów z Corela jest taki, że w tekście pisanym arialem zamiast L na
wydruku (w dokumencie i na podglądzie jest w porządku) mam £ (symbol
funta), a zamiast £ (symbolu funta) - puste miejsce.

Przekopałem wszystkie możliwe opcje i ustawienia i nie znalazłem miejsca gdzie
ten niedorobiony shit można wyłączyć.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 16:52
      P.S. (Mowa o Corelu 13 (dla przesądnych X3).
    • 33qq Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 17:34
      A po przekształceniu w krzywe jak to wygląda?
      • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 18:24
        33qq napisał:

> A po przekształceniu w krzywe jak to wygląda?

Nie rozumiem pytania. Oczywiście po przekształceniu w krzywe wszystko jest w
        porządku. Także wydruk jest poprawny, gdy ręcznie wymusi się kodowanie Latin 1.
        Co ciekawe - znak funta zmienia się wtedy na L i trzeba go wpisać z klawiatury,
        a L pozostaje bez zmian. I wydruk jest poprawny. Kłopot w tym, że nigdy nie
        wiadomo kiedy Corelowi coś się poprzestawia i skopie wydruk, co może byłoby
        nawet zabawne, gdyby nie to, że to nie programiści z Corela płacą za wydruki.
        • 33qq Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 18:38
          W pytaniu chodziło o to czy po przekształceniu w krzywe znaki zmieniają się czy
          są takie jak na monitorze. Rzadko obrabiam teksty w innym kodowaniu, więc nie
          znam tematu, ale czy nie prościej jest przed drukiem zrobić krzywe? Czy teksty
          mają być później edytowane?
          • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 20:07
            Właśnie w tym problem, że mają być edytowalne. Poza tym wydaje mi się, że
            program powinien poprawnie drukować to co ma na podglądzie wydruku. Trudno
            pamiętać o wszystkim.

Tak na marginesie - ciekaw jestem, czy Corel zamiast wypuszczać nowe wersje raz
            wreszcie porządnie połata jedną?
        • graphdesign Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 20:40
          "...bo z Corelami nigdy nie wie, oj nie wie się..."
          I dlatego wolę oprogramowanie Adobe ;)

pozdrawiam:
          Paweł Wilczek

graphdesign.xt.pl
          studio@graphdesign.xtp.pl
          • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 21:09
            Niestety to nie rozwiązuje problemu. Ja też wolę porshe. Tylko co z tego?

Dodam tytułem uzupełnienia kiedy to co opisałem ma miejsce. Otóż tekst musi
            zostać zaimportowany, np. z Worda i musi zawierać symbol funta. Wtedy przy
            wydruku postscriptowym wszystkie duże litery L zostaną zamienione na symbol
            funta, a w miejscu symbolu będzie puste miejsce. Przy wydrukach "normalnych"
            wszystko będzie w porządku.
            • 33qq Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 21:30
              Miałem podobnie z norweskimi i szwedzkimi tekstami, poprawiałem to zupełnie nie
              mając pojęcia o tych językach. Bardzo ciekawe zajęcie ;)
              • 33qq Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 21:32
                Ale w tym miesiącu przesiadam się na Ilustratora, mam nadzieję, że mi zapłacą w
                terminie.
                • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 22:07
                  Niewielka to dla mnie pociecha. Niemniej jednak dziękuje za zainteresowanie i
                  poświęcony czas.

Tak czy owak problem pozostaje otwarty - jak wyłączyć funkcję, która twórców
                  programu najwyraźniej przerosła i więcej sprawia kłopotów niż ułatwia....
                  • 33qq Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 22:25
                    A próbowałeś tu: www.corel.ab.pl/pomoc.php , oczywiście sam nie wierzę w
                    to co piszę, ale cuda się zdarzają ;)
                    • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 19.08.07, 22:55
                      Próbowałem z wersją 9. Do dziś błąd nie został usunięty. A zrobili go polscy
                      "lokalizatorzy", bo w angielskiej wersji nie występuje. Szkoda mi czasu i
                      nerwów. Forsę wzięli, to po co się maja wysilać? Zobacz tu, jak niedorobiona
                      wersja została wypuszczona na rynek. Aż się wierzyć nie chce. Chyba, że program
                      traktować jako dodatek do nie zawierającej błędów umowy licencyjnej:
                      www.corel.com/content/cgsx3/sp2/readme_pl.html#SP1
    • gomory Re: Kodowanie w Corelu 13.09.07, 09:18
      W czasie wydruku odznacz "zaladuj czcionki Type1". Teksty do ps-a beda wysylane jako krzywe i nie powinienes miec problemow.
      • oby.watel Re: Kodowanie w Corelu 04.10.07, 22:55
        gomory napisał:

> W czasie wydruku odznacz "zaladuj czcionki Type1". Teksty do ps-a
        > beda wysylane jako krzywe i nie powinienes miec problemow.

Dziękuję za radę. Generalnie pomogło. Niestety czasem po wyłączeniu tej opcji
        Corel przesyła dane do drukarki do pewnego momentu i zamiera. Pomaga dopiero
        włączenie na powrót tej funkcji, lub zamiana tekstu w krzywe.

Przy okazji w razie potrzeby służę radą jak uruchomić skaner (Epson Perfection),
        który Corel unieruchomił po wybraniu opcji "Pobierz obrazek"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka