Dodaj do ulubionych

Laptop i ogromny kursor w grze

IP: *.toya.net.pl 16.09.06, 19:36
Witam. Kupiłem ostatnio laptopa Toshibę Celeron 1.6 Mhz 256 Ramu z kartą graficzną Ati X200. Przypisałem jej 32 MB z pamięci współdzielonej. W poprzedniej konfiguracji przy 256-32 MB gra Lineage II chodziła zadowalająco jak na laptopa. Dziś dokupiłem 256 ramu i przypisałem grafice 128MB. Miałem już na laptopie zainstalowanego XP HOME, system sam pobrał gigabajty poprawek. Gra uruchamiała się z ogromnym kursorem i detalami. Szukałem w grze ustawień do gry przed uruchomieniem jej ale niestety wszystko jest dostępne niestety już po uruchomieniu. Wcześniej myślałem że to wina może Directa ale pobrałem najnowszego i nie zainstalował się tylko przeleciał przez setup i koniec. Myśle że gra powinna chodzić ale coś jej nie pasuje. Sterowniki ma zainstalowane dodatkowo najnowsze ze strony producenta, bez skutku.
Obserwuj wątek
    • Gość: raveman Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.toya.net.pl 18.09.06, 15:48
      znajdzie się ktoś chętny do pomocy?
    • Gość: raveman Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.toya.net.pl 20.09.06, 23:21
      Witam ponownie, widze że nik nie jest w stanie mi pomóc z tym problemem ale to
      nie jest teraz problem nr. 1
      teraz mój problem jest następujący:

Uruchamiam grę Lineage II, wszystko jest ok. Ekran logowania na serwer, okno z
      moimi postaciami i dopiero jak próbuje już grać obraz zaczyna mi migać czarno
      na szaro z jakimiś błędami na górze tzn. jakieś dziwne krzaczki na 1/3 ekranu.
      Napiszę co próbowałem z tym robić...
      myślałem że może to wina nowego RAMu - wyjąłem go i nic to samo
      pobrałem nowe sterowniki ze strony producenta laptopa i nic
      sprawdzałem Directa mam zainstalowanego 9.0c
      sprawdzałem go na orginalnym XP Hmoe oraz krótko sprawdziłem na XP PRO
      pomóżcie, proszę
    • Gość: Marcin Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:39
      Producent tej gry rekomenduje taki sprzęt:

- Pentium 4 2.4GHz or better
      - GeForceFX 5700 or better

a ten twój laptopik jest stanowczo za słaby do tych w/w wymagań. :(

Procesorek Celeron 1.6 GHz to nawet nie 2.4 - o rdzeniu Pentium 4 nie wspomnę.

GeForce FX 5700 to karta z minimum 256 MB pamięci a twoje "przydzielanie"
      pamięci tej zintegrowanej ATI jaką masz nie zastąpi wydajności tej karty
      GeForce.
      Ta GeForce to ponad 400 MHz rdzenia i 550 MHz pamięci karty a ta twoja ATI to
      raptem 350 rdzenia i 400 MHz pamięci i tylko fizyczne 128 MB pamięci - ile byś
      nie 'przydzielił' grafice.

Ale może się mylę - może przyczyna leży gdzie indziej.

> Gra uruchamiała się
      > z ogromnym kursorem i detalami.

To wygląda na niską rozdzielczość gry, czyli jakieś 800x600 lub mniej.
      Czyli problem jest z małą wydajnościa karty graficznej - gra sama zmienia
      parametry do najniższych aby w ogóle działała.

• Gość: raveman Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.toya.net.pl 23.09.06, 10:54
        właśnie że nie, grałem już na tym komputrze w tą gre tylko że zrobiłem przeinstalkę i od tej pory nie działa już jak powinna. Problem z dużym kursorem sam rozwiązałem teraz chodzi mi o to że gra się uruchamia, wczytuje ekran logowania, wybieram konto postaci i od tego momentu mam krzaczki na górnej części monitora i dochodzi do tego jeszcze mruganie monitora.
        Wymaganie które podałeś to wymagania optimum a mój laptop jest gdzies pośrodku
        • Gość: Paweł Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 11:56
          Gość portalu: raveman napisał(a):

> właśnie że nie, grałem już na tym komputrze w tą gre tylko że zrobiłem
          przeinstalkę i od tej pory nie działa już jak powinna

A sterowniki do karty graficznej zainstalowałeś ?
          • Gość: raveman Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.toya.net.pl 23.09.06, 16:43
            kolego jestem średnio zaawansowanym komputerowcem więc pomińmy to pytanie. ;-)
            najbardziej mnie to denerwuje że ta gra już mi chodziła a teraz już nie.
            Po zainstalowanej grze wyskoczył mi komunikat że gra wymaga directa 9.0C lub wyższego, ale wiem że directX 9.0c jest zainstalowany i niewiem o co mu chodzi.
            • Gość: raveman Re: Laptop i ogromny kursor w grze IP: *.toya.net.pl 23.09.06, 23:19
              Doszedłem sam do przyczyny tego błędu. Uszkodzona postać na serwerze, przypadkowo wybrałem inną i zadziałała. Kto by pomyślał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka