Dodaj do ulubionych

Partycje w WinVista

13.06.07, 12:28
Kupiłam komputer w którym już zainstalowano Vistę. Nie bardzo wiem jak się tam poruszać, a chciałabym utworzyć partycje. Dysk jest dwurdzeniowy 100GB. Sa już utworzone 2 "partycje" 10 BG i 90 GB (nie mam pojęcia dlaczego takie). Czy takie są to może standardowe ustawienia w czasie instalacji Visty? Jak duża powinna być partycja systemowa w przypadku Visty?

Liczę na pomoc i z góry dziękuję za każdą informację :)
Obserwuj wątek
    • bogulo Re: Partycje w WinVista 13.06.07, 15:26
      wielkosc zalezy od tego co chcesz dokoptowac do systemu
      standardowo przy zwyklej pracy biurowej okolo 20 GB powinno byc jak najbardziej
      ok
      • tigrissimo Re: Partycje w WinVista 13.06.07, 18:25
        A może wiesz czy można utworzyć partycje na już zainstalowanym systemie. Gdzie
        tego szukać.
        • bogulo Re: Partycje w WinVista 14.06.07, 14:53
          rozumiem, ze chodzi Ci o zmiane wielkosci juz istniejacej partycji bez utraty
          danych
          mozna to zrobic, ale za pomoca platnych programow np. Partition Magic, lub
          Paragon Partition Manager (to moj faworyt)
          natomiast sam system po zainstalowaniu pozwala jedynie na tworzenie i usuwanie
          innych partycji niz systemowa

przy Twoich 10GB jezeli bedziesz higienicznie sie obchodzila z maszynka, tez
          nie powinno byc duzych problemow
        • adra99 Re: Partycje w WinVista 14.06.07, 23:48
          Vista posiada narzędzia systemowe pozwalające edytować partycje. Wczoraj
          wstawiłem artykuł www.vista.pl/faq/44/ Jest tam m.in. kilka zdań będących
          odpowiedzią na Twoje pytania.
          Nie radzę używać Partition Magic, bo nie do końca poprawnie współpracuje z Vistą
          i może zrobić więcej kłopotu niż pożytku.
          • bogulo Re: Partycje w WinVista 15.06.07, 14:21
            ale chyba nie da sie z poziomu samej visty (znaczy bez dodatkowych programow)
            rozszerzyc partycji systemowej?
            • adra99 Re: Partycje w WinVista 15.06.07, 23:03
              bogulo napisał:

> ale chyba nie da sie z poziomu samej visty (znaczy bez dodatkowych programow)
              > rozszerzyc partycji systemowej?
              >

Da się, przeczytaj www.vista.pl/faq/44/ a zwłaszcza przy końcu wariant
              trzeci. Co prawda z jednej dużej tworzyłem dwie małe, jednak na odwrót też by
              się dało. Fakt, PM jest bardziej intuicyjny, ale i na Viście bez innych
              programów w większości przypadków powinno pójść. Warunek jest tak, że aby
              rozszerzyć partycję musimy posiadać wolne miejsce (ale uwaga! druga partycja nie
              jest wolnym miejscem), czyli jak mamy drugą partycję to proponuję podzielić ją
              na dwie części i po tym zabiegu lewą partycję (cześć pierwotnej drugiej) usunąć.
              Powstanie wtedy wolne miejsce i będziemy mogli rozszerzyć np. partycję C:
              właśnie o tę usuniętą.
              • bogulo Re: Partycje w WinVista 18.06.07, 09:01
                no to nie wiem co jest nie tak, bo moge zmieniac wielkosc wszystkich partycji w
                obie strony poza systemowa (tzn. systemowa moge pomniejszyc, ale rozszerzenie
                jest nieaktywne) i to na kilku kompach mam tak samo :/
                myslalem ze to ograniczenie systemowe
    • adra99 Re: Partycje w WinVista 14.06.07, 23:50
      Partycja do instalacji Windows Vista dobrze jakby miała min. 20 GB.
    • tigrissimo Re: Partycje w WinVista 20.06.07, 23:44
      Dzięki :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka