Dodaj do ulubionych

Który język najlepszy ???

11.07.05, 18:09
Mam do Was pytanie: który waszym zdaniem język programowania jest najlepszy:
C++,C, Java, Assembler itd.. Chodzi mi o taki język w którym da się zrobić
wszystko, począwszy od prostego programu a skończywszy na grze 3D(a propo: czy
da się zrobić grę 3D w C++?). Nauczylem sie C++'sa ale zostalem wyśmiany że w
tym nic nie zrobi i wogóle. Pomóżcie mi bo moze warto c++ zostawic w spokoju a
zająć sie jakims innym językiem programowania.
Obserwuj wątek
    • spinache Re: Który język najlepszy ??? 11.07.05, 21:22
      Ciężko chyba jednoznacznie powiedzieć, który język jest najlepszy. Każdy język
      programowania jest swego rodzaju narzędziem, które moze być użyte do różnych
      zadań ale zwykle ma ustalony zakres zastosowania, w którym sprawuje się najlepiej.
      W tym kontekscie można chyba jednak mówić o zakresie uniwersalności danego
      języka. Nie ukrywam, że dla mnie takim (tzn. bardzo uniwersalnym) językiem
      programowania jest Java. Można w niej zrobić niemalże wszystko: począwszy od
      prostych stron internetowych, poprzez zaawansowane aplikacje internetowe,
      aplety, programy na urządzenia mobilne, zwykłe desktopowe aplikacje, całkiem
      zaawansowane gry (patrz gierka "Chrome"), aż po systemy operacyjne (JavaOS). jak
      widać przekrój jest bardzo duży.
      Bardzo dobrze ze nauczyłeś się C++, ten język jeszcze przez wiele lat pewnie
      bedzie królował w dziedzinie tworzenia SO czy sterowników itp. Co do Twojego
      wyboru języka, to właśnie musisz zdecydować w jakiej dziedzinie tworzenia
      oprogramowania chcesz działać - czy np. chcesz pisać sterowniki czy rozbudowane
      aplikacje webowe. W oparciu o to możesz właśnie wybrać: C++ , Jave lub jeszcze
      jakiś inny język. Jednakze, jeśli chodzi o sprawe uniwersalności języka, to
      powtórzę, ze dla mnie językiem o potencjalnie najszerszym zakresie zastosowania
      jest Java:-)

pozdrawiam!
    • user0001 Re: Który język najlepszy ??? 12.07.05, 10:02
      Nie ma jednego najlepszego języka programowania.

Pewne rzeczy trzeba napisać w assemblerze, Oprogramowanie 8 bitowych
      mikrokontrolerów ;-) najbardziej wewnętrzne pętle kodeków audio i video (z
      wykorzystaniem SIMD). Ręczna optymalizacja najbardziej podstawowych bibliotek
      może zdziałać cuda. Ale assembler jest trudny, podatny na błędy, zupełnie nie
      przenośny. Korzysta się z niego tam gdzie zasoby są bardzo ograniczone
      (mikrokontrolery) i tam gdzie profiler wykazał największe straty czasu.

C jest nadal najlepszym wyjściem w programowaniu systemowym. Programista ma
      kontrolę na ilością kodu (w przeciwieństwie do rozwinięć wzorców i funkcji
      inline w C++). C jest także w miarę przenośne, dlatego lubią je twórcy systemów
      operacyjnych.

C++ pozwala na stopień abstrakcji jaki trudno osiągnąć pisząc w C. Odbyło się to
      jednak kosztem ogromnego skomplikowania języka. C++ przydaje się gdy tworzysz
      aplikację GUI lub engine 3D dla gier.

Inne języki też mają swoje miejsca, Java lub Python pozwalają uniknąć wielu
      błedów popełnianych przez programistów. Pełna obiektowość, dostępne biblioteki,
      łatwość tworzeni interface'ów do istniejących bibliotek w innych językach,
      sprawiają że twórca traci mniej czasu na implementację i debugowanie, a w zamian
      może skupić się na analizie i projektowaniu.

Poprawna analiza i dobry projekt pozwalają zaoszczędzić znacznie więcej niż dają
      optymalizacje wprowadzane przez kompilatory C/C++.

Język programowania to tak naprawdę tylko narzędzie, należy dobrać to które jest
      najwygodniejsze przy danym problemie.
      • alsor Re: Który język najlepszy ??? 05.09.05, 23:10
        Najlepszym językiem jest chiński.
        Zacznij od niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka