Dodaj do ulubionych

Adobe premiere pro- prosba o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 16:06
Szukałam juz w google i przejrzałam instrukcję, lecz nadal nie wiem jak uzyskać efekt stopniowego sciszania dzwięku na koncu klipu(i stopniowego podgłaśniania na początku) czy ktos mógłby mi powiedziec której opcji mam użyc..?
Obserwuj wątek
    • qandre Re: Adobe premiere pro- prosba o pomoc 09.02.08, 22:00
      Przez środek ścieżki dźwiękowej (rozwiniętej) biegnie linia, którą można przesuwać myszką w górę i w dół zmieniając w ten sposób poziom dźwięku. Żeby uzyskać efekt ściszania czy pogłaśniania trzeba tę linię załamać na początku i końcu uzyskując odcinki: wznoszący się i opadający. W tym celu musisz ustawić cztery klatki kluczowe na ścieżce dźwiękowej (Add Keyframe lub Ctrl + klik na linii): na początku, na końcu i w odpowiednich odległościach od początku i końca ścieżki. Następnie łapiesz punkty na początku i końcu linii i ściągasz myszką w dół. Dokładny przebieg tej linii możesz ustalić otwierając okno: Window > Effect Controls i rozwijając Audio Effects > Volume > Level.

Inną metodą może być skorzystanie z palety Effects > Audio Transitions > Crossfade > Constant Gain (ew. Power). Przeciągasz efekt na początek i koniec ścieżki dźwiękowej. Długość efektu możesz ustalić rozciągając jego zaznaczenie na ścieżce (gdyby był problem z uchwyceniem trzeba zwiększyć rozdzielczość Zoom In).
      • Gość: Godiva Re: Adobe premiere pro- prosba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 23:04
        dziękuję za wyczerpujacą odpowiedź ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka