Gość: RR IP: squid.xc* / *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.03, 14:33 mam 256 ram i czasem mi wlazie na swap'a. (KDE 3.1 , uslugi niepotrzebne mam powyłączane). Znaczy jest za malo ramu ? czy w niczym to nie przeszkadza ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: SWAP w linuksie 18.10.03, 14:49 swap to swap - być musi. powinno go być wa razy więcej niż ma się pamięci fizycznej i nie należy sobie tym zawracać głowy. Link Zgłoś
Gość: Ante Re: SWAP w linuksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 17:12 To nie jest takie proste Link Zgłoś
gray Re: SWAP w linuksie 18.10.03, 17:20 ja wiem, że dla niektórych podstawowe rzeczy stanowią problem ale starajmy się utrzymywać jakiś poziom na tym forum. Link Zgłoś
da.killa Re: SWAP w linuksie 18.10.03, 19:25 gray napisał: > swap to swap - być musi. powinno go być wa razy więcej niż ma się pamięci > fizycznej i nie należy sobie tym zawracać głowy. Gray, ja Cię bardzo proszę. Ty nie rozsiewaj jakichś plotek czy mitów. Lepiej przeczytać sobie to: apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=19 Link Zgłoś
gray Re: SWAP w linuksie 19.10.03, 18:03 wszystko w porządku dopóki nie trzeba będzie zrobić zrzutu pamięci na dysk. a czasami trzeba. Link Zgłoś
da.killa Re: SWAP w linuksie 20.10.03, 09:58 gray napisał: > wszystko w porządku dopóki nie trzeba będzie zrobić zrzutu pamięci na dysk. a > czasami trzeba. A po co "czasami trzeba zrobić zrzut pamięci na dysk"? I jak to się ma do "niemania" swapa, lub swapa w pliku? A zwłaszcza do swapa niezgodnego z mitem 2xRAM? Link Zgłoś
Gość: Beny Re: SWAP w linuksie IP: 213.68.127.* 20.10.03, 10:33 Ja szanuje zdanie guru linuxowych szczegolnie z grupy apcoln, ale 1. 2xRAM bylo zawsze na wszystkich Uixach intelowych (a linux chyba dziedziczy zalozenia tychze) 2. instalator np. RH9 proponuje wielkosc swapa jako wlasnie 2XRAM (a chyba ci co tworzyli dystrybujce wiedza co robia) 2xRAM jest po to aby dalo sie tam upakowac minimum caly ram plus jeszcze. Nawiasem mowiac ciekaw jestem jakie bylo (jesli juz nie jest) wytlumaczenie takiego doboru swap'a. Oczywiscie w domowych zastosowaniach i w chwili gdy mamy pamieci po 512MB i wiecej trudno mi jest sobie wyobrazic uruchominie na systemie tylu aplikacji, zeby trzeba sie bylo tak bardzo swapowac. Kupujac komputer z 1GRAM zwykle kupi sie takze dysk 120G, wiec 2G swap jest zaledwie ca. 2% dysku. Z drugiej strony 2G to przeciez prawie 2,5 przecietnego fimu - jakie marnotrastwo. Link Zgłoś
da.killa Re: SWAP w linuksie 20.10.03, 12:05 Gość portalu: Beny napisał(a): > Ja szanuje zdanie guru linuxowych szczegolnie z grupy apcoln, ale > 1. 2xRAM bylo zawsze na wszystkich Uixach intelowych > (a linux chyba dziedziczy zalozenia tychze) Ważne słowo: _było_ > 2. instalator np. RH9 proponuje wielkosc swapa jako wlasnie 2XRAM > (a chyba ci co tworzyli dystrybujce wiedza co robia) To automat, przygotowany do działąnia także na słabszych kompach. Równa w dół i wszystkim proponuje 2xRAM - bez sensu całkowicie... > 2xRAM jest po to aby dalo sie tam upakowac minimum caly ram plus jeszcze. > Nawiasem mowiac ciekaw jestem jakie bylo (jesli juz nie jest) wytlumaczenie > takiego doboru swap'a. To są zaszłości z czasów gdy komputery nie dysponowały taką ilościa RAM jak teraz. Nie ma sensu podtrzymywania teraz tych założeń. Sam przy 256 megabajtach ramu mógłbym zrezygnowac całkowice ze swapu. Ponieważ od czasu do czasu przychodzi mi obrobić większą ilość kilkudziesięcimegabajtowych fotek w gimpie, to zrobiłem sobie swap w pliku. Przy normalnej pracy jest właściwie nieużywany - teraz mam włączone MozillaFirebird z kilkoma zakładkami, Evolution, Sylpheed-Claws, IceWM, ROX-Filer, GKrellM, XMMS, OpenOffice.org z dwoma dokumentami i parę różnych drobiazgów. A ze swapa mam zajęte ledwie 20 mega. (137 Mega RAM wolne). Wniosek: Swap=2xRAM jest takim samym mitem jak boot partycja poniżej 1024 cylindra dysku. Dawno było prawdą, ale teraz to tylko pokutujący przesąd. Link Zgłoś
gray Re: SWAP w linuksie 20.10.03, 12:48 to może zgódźmy się na takie założenia: w prostym domowym zastosowaniu linuksa swap jest ewentualnością a jego rozmiar praktycznie dowolny ale odróżnijmy to od profesjonalnych zastosowań serwerowych, w których zrzut fizycznej pamięci na dysk często jest niezbędny do debugu niestabilności i luk w systemie zabezpieczeń a do tego swap musi być większy od fizycznej pamięci - to oczywiste. Link Zgłoś
otsoa Re: SWAP w linuksie 21.10.03, 20:17 Witam! Na podsumowanie dyskusji: hedera.linuxnews.pl/_news/2002/11/02/_long/1533.html Szczegolnie ostatni akapit moze byc dobra odpowiedzia na pytania o wielkosc swap-u. Pozdrawiam, otsoa Link Zgłoś
da.killa Re: SWAP w linuksie 18.10.03, 19:41 Gość portalu: RR napisał(a): > mam 256 ram i czasem mi wlazie na swap'a. (KDE 3.1 , uslugi niepotrzebne mam > powyłączane). Znaczy jest za malo ramu ? czy w > niczym to nie przeszkadza ? Top w niczym nie przeszkadza - nawet się tym nie przejmuj. Jeśli jednak Cię to denerwuje, to zrezygnuj ze swapu całkowicie, lub tak jak ja zrób sobie swap w pliku. Link Zgłoś