Dodaj do ulubionych

Oszustwa firm komputerowych?

13.11.03, 22:32
Czy zdarzył się Wam być oszykanym przez firmę komputerową? Mam na myśli
sytuację kiedy płacę za komputer np. Pentium 4 2,8 a dostaję Pentium 4 2,0
oczywiście płytą też gorszą. Co robić w takich sytuacjach, czy na przyznaniu
się do błędu firmy powinno się zamknąć sprawę, czy ciągnąć ją dalej? Proszę
o spostrzeżenia lub cenne uwagi?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Oszustwa firm komputerowych? IP: 80.51.197.* 13.11.03, 23:12
      jak odbierałeś sprzęt to miałeś opaskę na oczach?
      • mushasi Re:a gdzie kupowłeś 14.11.03, 01:03
        jeżeli komp jest opisany i opląbowany , to możesz wymienić na orginalny ale
        warunkiem jest numer na plombie , co prawie nigdy się nie zdarza .
        Przykro mi ale na 99% masz pecha .

pewnie kupiony w Hiper..... a którymś tam .
        • prymus6 Re:a gdzie kupowłeś 14.11.03, 06:45
          Komputer kupiłem w poważnej firmie a nie w supermarkecie. W momencie kiedy
          kupowałem komputer nie miał on zainstalowanego systemu i nie miałem możliwości
          sprawdzenia zawartości, gdyż komputer dostałem zaplombowany, a plomby nie
          zdejmowałem.
          • gray Re:a gdzie kupowłeś 14.11.03, 07:52
            wszystko jest do zrobienie - prędkość zegara procesora i model płyty widać
            zazwyczaj już przy starcie biosu a później wystarczy zainstalować jakiegoś
            benchmarka i porównać wynik z tym co mamy na fakturze. najlepiej użyć kilu
            takich programów żeby potwierdzić wyniki. plomba pozostaje nienaruszona a my
            wiemy co jest nie tak i możemy walczyć dalej ale chyba nie o to chodzi żeby
            klient musiał walczyć tylko żeby dostał to co zamówił.. miałem styczność z
            paroma serwisami i wiem niestety co tam się wyrabia :/
          • Gość: Mlekota Re:a gdzie kupowłeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 07:55
            Nie musisz mieć zainstalowanego systemu, żeby móc sprawdzić, co masz w środku, przynajmniej jeśli chodzi o niektóre (te ważniejsze) elementy komputera, bo komputer po włączeniu wypisuje na ekranie trochę informacji o sobie. Oczywiście, zwykły człowiek, który przychodzi do sklepu po komputer nie musi o tym wiedzieć.
            • skynews Nieumiejetnosc dostosowania sie do kapitalizmu, 14.11.03, 09:40
              prymus6 - co to za "firma komputerowa" - sprzedaja kompletne komputery innych
              firm i majaca autoryzowany serwis czy tylko montują podzespoly,powiedzmy
              na zapleczu?

Jezeli to prawda co napisales to mozesz spokojnie podac pelna nazwe tej
              "firmy" lacznie z jej adresem.

Jest to jawne oszustwo - nie widze wiec powodu aby nie zlozyc do prokuratury
              doniesienia o popelnieniu przestepstwa.

"Komputer kupiłem w poważnej firmie" oraz "..."nie miałem możliwości
              sprawdzenia zawartości, gdyż komputer dostałem zaplombowany"

No sssuper i wlasnie o to chodzi:
              ta tzw."powazna firma" nie majac zaufannia do Ciebie plombuje obudowe
              i tym samym zmusza Cie do "przymusowego zaufania" do nich.
              Gdzies slyszalem powiedzonko "na zlodzieju czapka gore",czy cos podobnego.

Nie byc naiwnym i nigdy nie kupowac zaplombowanego komputera.

Na rachunku lub fakturze żądać wyszczegolnienia punkt po punkcie
              wszystkich zainstalowanych podzespolow z numerami serii(jezeli to mozliwe)
              i uwagami dotyczacymi gwarancji(czas i kto,producent czy sprzedawca).

Ten wlasnie dokument jest najlepsza "plombą" i zabezpieczeniem dla obu
              stron:sprzedajacego i kupujacego.(umiejetnosc dostosowania sie do kapitalizmu).

gray napisal>"...nie o to chodzi żeby
              klient musiał walczyć tylko żeby dostał to co zamówił.. miałem styczność z
              paroma serwisami i wiem niestety co tam się wyrabia :/"<

dokladnie tak jest,
              niestety;w Polsce tzw."podmianka" jest jeszcze bardzo czesto traktowana
              nie jako przestepstwo tylko jako wybryk kawalerski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka