Dodaj do ulubionych

Empik.com chce wyprzedzić Merlina

09.10.06, 16:49
biorąc pod uwagę właśnie zmieniony layout merlina (wczesne lata 90, zero
przejrzystości, kolorystyka też oldskulowa) to może się udać ;-/
Obserwuj wątek
    • Gość: partys Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.isw.intel.com 09.10.06, 18:26
      Z mojego punktu widzenia przewaga empiku wynika z możliwości odbioru zakupionej
      rzeczy w dowolnej ichniej placówce nie płacąc nic za transport, płacąc przy tym
      taniej niż za zakup w tradycyjny sposób.
    • Gość: sokole oko Melin.pl IP: *.cable.ubr03.hari.blueyonder.co.uk 09.10.06, 20:50
      ..."działał już poważny konkurent Melin.pl."

ej - kto pisze te artykoly, co?

czy je wogole ktos redaguje, ...

MERLIN a melin... to duza momylka!!! Na miejscu tej firmy dalbym Was do sadu!!!

Bedzie sie kojarzyla z meliniarska firma, a jest naprawde dobra!

pozdrawiam "tych" z poczuciem humoru i wyczuciem klawiatury!

• Gość: marta Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: 83.214.73.* 09.10.06, 21:33
      co to za marka "dior and sephora"?

jesli empik bedzie mial nizsze ceny za wysylke za granice i milszych
      pracownikow bok niz merlin to juz od jutra zamawiam tylko w empiku!
    • Gość: Stan Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.interkam.pl 09.10.06, 21:35
      Po przeczytaniu artykułu wszedłem na stronę merlina i oczom nie mogłem
      uwierzyć - kto pozwolił na ten prymitywizm?? Ta strona ewidentnie odpycha, a
      muszę powiedzieć ze wchodziłem dotąd na merlina (i kupowałem tam) dosyć często
      (w tej chwili każdą przesyłkę mam za darmo)... ja rozumiem zmiany, ale to jak
      słusznie zauważyła 'hmmm' całe lata wstecz.... jestem naprawdę ciekaw jakie
      przesłanki stały za wyborem tej opcji... zupełny brak wyobraźni. Może to dla
      kogos głupio zabrzmi ale poszukam przyjemniejszej dla oka księgarni - dla mnie
      to ma znaczenie.
    • Gość: jd Re: Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:47
      Chyba dla większości nowa strona Merlina była dzisiaj zaskoczeniem in minus. Z
      tym że wg mnie strona Empik wcale nie jest lepsza. Przynajmniej jak dla mnie
      jest mało czytelna, a co najgorsze nie jest aktualna. Np. dzisiaj Top10 muzyki
      jest w dalszym ciągu 2 tygodnie do tyłu ( w stosunku do tego co można
      przeczytać a salonach). Podejrzewam że w innych kategoriach jest tak samo.
    • Gość: Maq Re: Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.oborniki.net 09.10.06, 22:08
      Empik już prowadził kilka lat temu sprzedaż produktów przez internet, ale
      odstąpili od tego i nie tak dawno znów wrócili do sprzedaży on-line.
      W/g mnie dopóki w empik.com nie będzie niższych cen niż w merlinie, a do tego
      nie będzie programu lojalnościowego odnośnie przesyłek oraz nie będzie takich
      promocyjnych przecen ksiązek jak w merlinie to nie sądze że empik będzie numer
      jeden na rynku on-line.

P.S. Co do tego nowego wyglądu merlina to także muszę przyznać że stary był o
      niebo lepszy.
    • Gość: area manager Re: Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.toya.net.pl 09.10.06, 22:17
      Jeśli Empik nie wyciągnie wniosków z lat 00-01 kiedy też prowadził sklep
      internetowy - tyle że upadł z kretesem - to może się pożegnać żeby dorównać i
      tak kiepsko działającemu Merlinowi. Niestety wiele ludzi w Empiku ma za gorące
      głowy i chciałoby zysków w 5 minut. Jak tak dalej Niemiec i Żyd będą dalej
      krędzić lody w Empiku to z tego nic nie wyniknie.
    • Gość: Evoks Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 22:34
      A moze ktos z Was ma doswiadczenie w kwestii budowy i prowadzenie sklepu
      internetowego z ksiazkami, multimediami, sklepem internetowym z rzeczami dla
      podroznikow?

Mam ciekawa domene. Moze razem udaloby sie zrobic cos ciekawego?
      Czekam na info: Javex_WYTNIJTOPROSZE_@gazeta.pl
      • Gość: elo Re: Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 00:21
        A Ty co umiesz robić?
        poza tym, że masz nie promowaną domenę, która jest warta 59zł / rok..
    • Gość: józik Raczej tylko empik.pl IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.10.06, 22:40
      Po co te wielkie słowa i mydlenie oczu? Chcą robić emisję akcji?
      Długi ogon to ja rozumiem, że jest, jak zamówię sobie książkę niszową i ją
      otrzymam. Niestety empik.com nie jest w stanie takich zamówień spełnić - mam tu
      na myśli książki z katalogu zagranicznego na zamówienie, czyli z "długiego
      ogona" tych rzekomych 2 milionów, którymi się reklamowali. Po 2 miesiącach (!!!)
      otrzymałem informację, że niestety nie są w stanie tego zrobić. Natychmiast
      zamówiłem w amazon.co.uk i tego samego dnia (!!!) książka została wysłana, a dwa
      dni później doszła do Polski. To się nazywa obsługa klienta.
      • Gość: addeem Re: Raczej tylko empik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 23:26
        Ceny za wysyłkę, przyjacielu.... Tu empik wszystkich bije na głowę. Spróbuj coś
        kupić w amazonie w Niemczech czy Anglii, czy w innych księgarniach. Fakt,
        zapakują szybko i wyślą również tak samo szybko, ale policzą tak, że się chce
        płakać. Też kupuję książki niszowe, ale raczej nie ma problemu z ich
        sprowadzeniem. A jak faktycznie ich nie było, to na zachodnich amazonach
        również. A jeżeli chcesz sprawdzić, czy cos faktycznie sprowadzą, to wrzuć to
        do schowka (czy jakoś tak to się nazywa), a nie do koszyka bezpośrednio. Po
        maks. 2 dniach pojawi sie info, że książka jest nieosiągalna, jeżeli nie będzie
        możliwe jej sprowodzenie.

• Gość: józik Re: Raczej tylko empik.pl IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.10.06, 07:05
          > Ceny za wysyłkę, przyjacielu.... Tu empik wszystkich bije na głowę.

To prawda, właśnie dlatego chciałem skorzystać z empiku. Jednak przy droższych
          książkach upust cenowy w amazonie jest zwykle tak duży, że rekompensuje koszt
          wysyłki.
      • pnd Re: Empik.com chce wyprzedzić Merlina 10.10.06, 00:01
        Gość portalu: area manager napisał(a):

> Jeśli Empik nie wyciągnie wniosków z lat 00-01 kiedy też prowadził sklep
        > internetowy - tyle że upadł z kretesem - to może się pożegnać żeby dorównać i
        > tak kiepsko działającemu Merlinowi.

Dziwna to firma, ktora tuz tuz przed swiateczno-prezentowymi "zniwami",
        najwazniejszym dla handlowca okresem w roku zmienia dyrektora i to na osobe,
        ktora z handlem, a tym bardziej internetowym nie miala dotad do czynienia.
        Jezeli tak ma wygladac pierwsza (personalna) odslona tej nowej strategii, to ja
        raczej nie zaryzykuje robienia u nich przed Swietami zakupow.

Wlasciwie jest to rowniez dowod na brak jakiejkolwiek strategii, bo raczej
        trudno na powaznie wziac za nia deklaracje zdobycia polowy rynku za kilka lat
        majac za punkt wyjscia to, czym Empik.com jest dzisiaj (dwa lata od
        reaktywacji!) - sklepem nieestetycznym, nieprzyjaznym dla uzytkownika, z
        kulejaca logistyka i pozostawiajaca wiele do zyczenia obsluga klienta. Jak widac
        doswiadczenia lat 00-01 niewiele ich nauczyly, co tez raczej nie wrozy sukcesu,
        nawet w rywalizacji z Merlinem.
    • Gość: zatara Rzeczywiscie, to po Merlinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 23:19
      Dawno tam nie bylem, ale tez z przerazeniem zareagowalem na
      ten powrot do stylu 1996. Masakrycznie nieczytelne.
      Ale porazka. Dawno bardziej dennej "poprawy" nie widzialem.
    • Gość: bj Re: Empik.com chce wyprzedzić Merlina IP: *.isrighthere.com 09.10.06, 23:50
      Przeciez Empik juz raz probowal handlu on-line kilka lat temu, i jakos mu nie wyszlo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka