Dodaj do ulubionych

Chrzest z problemami

IP: *.class100.petrotel.pl 28.02.11, 20:48
Gdzie w Płocku (i czy w ogóle jest taka opcja) można ochrzcić dziecko, gdzie jedno z rodziców chrzestnych jest po rozwodzie?
Dodam, że my jako rodzice ślub kościelny mamy, ale odmówiono nam i chrztu i wydania zaświadczenia koniecznego do przeprowadzenia chrztu w innej parafii.
Przeszkodami są:
jw. tzn. ojciec chrzestny rozwodnik
my jako rodzice nie chodzimy do kościoła (ale kolędę przyjmujemy)
nie przystąpimy do spowiedzi ani do komunii
chrzest poza mszą
Potrzebujemy parafii w której papierki nie są potrzebne (z wyjątkiem aktu urodzenia dziecka, i aktu ślubu; bo to mamy)
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: Chrzest z problemami IP: *.plock.mm.pl 28.02.11, 21:46
      po co ci chrzest? walnij się w sagan
      • Gość: monia Re: Chrzest z problemami IP: *.031.c87.petrotel.pl 28.02.11, 21:58
        raczej nie znajdziesz kościoła, w którym ksiądz pozwoli aby chrzestni byli po rozwodzie (muszą mieć zaświadczenie z parafii). Dziwne na jakiej podstawie ksiądz stwierdza iż nie chodzicie do kościoła .... Jeśli rzeczywiście nie chodzicie, po co chrzcicie dziecko ....
        • Gość: k. Re: Chrzest z problemami IP: *.plock.mm.pl 28.02.11, 22:04
          bo to polska hipokryzja,ciotki,matki, babki kazały to chrzci.
    • Gość: karoonly Re: Chrzest z problemami IP: *.plock.mm.pl 28.02.11, 22:24
      skoro nie chodzisz do kościoła to po cholerę chrzcisz dziecko? albo jesteś osobą wierzącą i praktykującą albo sobie odpuść robienie szopki.
      żeby zostać chrzestnym trzeba mieć zaświadczenie ze swojej parafii, że nie ma przeciwwskazań. rozwód raczej wyklucza możliwość bycia chrzestnym. poza tym nawet jeśli wybierzecie się do innej parafii z prośbą o chrzest to i tak musicie dostarczyć zaświadczenie ze swojej parafii, a takiego jak sądzę nie otrzymacie..... i słusznie!!!!!!!!!
      • Gość: nestorka Re: Chrzest z problemami IP: 46.186.24.* 01.03.11, 08:10
        chrzci, bo liczy na prezenty i jak ktoś napisał matka i teściowa kazała
        co za ludzie...
    • Gość: elllaa Re: Chrzest z problemami IP: *.182.182.199.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.11, 09:36
      niestety taka osoba nie zostanie rodzicem chrzestnym w zadnej parafii. jest jednak inna opcja, moze zotac swiadkiem chrztu, normalnie bierze udzial w ceremonii, jednak nie przystepuje do komunii no i w dokumentach koscielnych wystepuje jako swiadek chrztu
    • Gość: aaaaaa Re: Chrzest z problemami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 10:52
      Ludzie, sami sobie stwarzacie problemy. Czy nie prościej na rodziców chrzestnych wybrać ludzi, którzy mogą nimi być, a nie zwalać na innych winę, że nie mogą być chrzestnymi. Szukanie dziury w całym.
      • Gość: Ja Re: Chrzest z problemami IP: *.class96.petrotel.pl 01.03.11, 18:47
        Problem w tym, że rozwodnik chrzestny jest majętny i dałby spory prezent. Chcę aby dziecko miały dobry start.
        • Gość: ona Re: Chrzest z problemami IP: *.plock.mm.pl 01.03.11, 20:31
          to daj dziecku 2 ojców chrzestnych. jeden będzie podany na papierkach a drugi będzie stał podczas chrztu koło was
        • Gość: karoonly Re: Chrzest z problemami IP: *.plock.mm.pl 01.03.11, 21:40
          boże patrzysz i nie grzmisz!!!! ale z ciebie pustak kobieto!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ona123 Re: Chrzest z problemami IP: *.018.c69.petrotel.pl 06.03.11, 16:47
      niestety papierki w kościele od obydwojga chrzestnych są konieczne,te osoby napewno nie mogą być rozwiedzione,to są podstwy etyki religijnej ,do której należymy i naszej kultury narodowej ,która się rządzi ogólnie przyjętymi zasadami,a jeżeli ktoś jest dobrze sytuowany i chcielibyście mieć takiego(rozwodnika) za ojca chrzestnego to może zamiast do księdza idżcie do notariusza,stawiacie pieniądze ponad wszystko?
      • Gość: do ona123 Re: Chrzest z problemami IP: *.dynamic.mm.pl 07.03.11, 15:36
        a co mają stawiać jak nie pieniądze?

Oświeć ich i innych co ty stawiasz. Śmiało.
        • Gość: Ja Re: Chrzest z problemami IP: *.122.c88.petrotel.pl 07.03.11, 18:55
          Pieniondze są warzne i tyle! Chcę zapewnić dziecku dobry start czy to źle??
          • Gość: ona123 Re: Chrzest z problemami IP: *.235.c68.petrotel.pl 08.03.11, 23:12
            zgadzam się,że pieniądze są ważne ,ale nie najważniejsze bo dla mnie zdrowie dzieci jest najważniejsze,nie piszę tu złośliwie,ale co zrobisz jak nasza wiara ma tak przyjęte formy?jestem rehabilitantką właśnie dzieci w różnym wieku,gdzie za żadne pieniądze nie kupisz zdrowia dla swojego dziecka,ja widzę na codzień dramat wielu rodzin,gdzie pieniądze tu nie mają żadnego znaczenia
        • Gość: ona 123 Re: Chrzest z problemami IP: *.235.c68.petrotel.pl 08.03.11, 23:03
          ja stawiam na dziecko,bo pieniądze można zarobić nieprawdaż?jeśli postanowimy już je mieć, to trzeba pracować na jego utrzymanie,co dziwi Cię coś w tym,ja pracuję na swoje utrzymanie i dzieci 26 lat w jednej firmie i nie ma co kombinować z kościołem to tyle w temacie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka